Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Η ευελιξία που τυφλώνει

Να λοιπόν που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται επιφανειακά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Κεδίκογλου απαντώντας σε ερώτηση του realfm, αν η ΝΔ λέει ΝΑΙ στο ευρώ πάση θυσία ή "όλα για το ευρώ", απάντησε με μισόλογα. Είπε ότι πάνω από όλα είναι μόνο η πατρίδα κλπ.κλπ.  και εν πάση περιπτώσει, αφού επιχειρηματολόγησε υπέρ ευρώ, άφησε και μια πόρτα ανοιχτή, μιας και  τα πράγματα για την ΕΕ και το ευρώ, ειδικά σε ότι αφορά τη γνώμη που έχουν οι λαοί της Ευρώπης, εξελίσσονται άσχημα.

Εκτός του ότι η ΝΔ και ο κ.Κεδίκογλου γελοιοποιείται, για άλλη μια φορά γελοιοποιώντας και όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό που είχε και έχει την ίδια άποψη περί ευρώ, μέχρι να αναγκαστεί από τα πράγματα να την αλλάξει, προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Πρώτο ότι προφανώς την νέα περί ευρώ "άποψη"-αντίληψη που φαίνεται πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμορφώσει η ΝΔ δεν γεννιέται από μόνη της στους κόλπους της ΝΔ που με σθεναρό έως άγριο τρόπο υποστήριξε το "αξίωμα" "ευρώ ή καταστροφή"(Δεν ήταν η μόνη φυσικά.) Φαίνεται πως οι επιχειρηματικοί κύκλοι που εκπροσωπεί δεν αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλείς εντός πλαισίου ευρώ, ειδικά μετά τις "εκπλήξεις" της Κύπρου, και έδωσαν σήμα στη ΝΔ να μην πολυπαίρνει και όρκο για την πίστη τους στο κοινό νόμισμα.
Αυτό φυσικά είναι άλλη μια πανηγυρική επιβεβαίωση της θέσης του ΚΚΕ που έλεγε και λέει πως η εναντίωση στο ευρώ από μόνη της δε λέει τίποτα αν δε συνοδεύευται από ένα αντίστοιχο βροντερό ΟΧΙ και στην ΕΕ των μονοπωλίων. Και ότι το αίτημα επιστροφής σε τοπικό νόμισμα θα μπορούσε-κάτω από συνθήκες- να γίνει σημαία και επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν έχουν σχέση με τα λαικά συμφέροντα. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο "σχολείο" της Κύπρου μπορεί να καταλάβει πολλά.

Τι θα λένε όμως τώρα όλοι αυτοί που τολμούσαν να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι με αυτή του τη θέση έδειχνε ότι στο βάθος ήταν τάχα "υπέρ του ευρώ" ή ότι "το ΚΚΕ είναι άτολμο" και άλλα τέτοια(και χειρότερα);
Θα κοιταχτούν άραγε έστω για μια στιγμή στον καθρέφτη; Θα παραδεχτούν, έστω και από μέσα τους σιωπηλά, το πόσο λάθος ήταν αυτή η θέση και το πόσο συκοφαντική ήταν η στάση τους απέναντι στο ΚΚΕ;
Θα δεχτούν το πόσο ατελής και αφελής είναι η θέση ότι μπορεί από μόνη της μια αλλαγή νομίσματος να λύσει προβλήματα για το λαό που στενάζει, όχι φυσικά λόγω του ευρώ αλλά λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που έχει αλλού τις ρίζες της και όχι απλά στην υιοθέτηση του ευρώ; Και μπορεί βέβαια η εισαγωγή του ευρώ να ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την καπιταλιστική ολοκλήρωση της ΕΕ, αλλά το ευρώ ήταν περίπου το κερασάκι πάνω στην τούρτα της συνθήκης του Μάαστριχτ. Και αν το κερασάκι σαπίσει το σύστημα δεν έχει παρά να βρεί ένα άλλο κερασάκι και να το αντικαταστησει. Αυτό δε σημαίνει ότι οι λαοί θα πρέπει να επιτίθενται διαρκώς στο κερασάκι, και να αφήνουν απείραχτη την τούρτα. Οτι θα προσπαθούν διαρκώς να αποκρούσουν την όποια  σφαίρα αντί να προσπαθούν να καταστρέψουν το όπλο που τους τη στέλνει.
Τι θα πουν άραγε όσοι "ευέλικτοι" αριστεροί έλεγαν ότι η πάλη εναντίον του ευρώ οδηγεί αυτόματα στη διαμόρφωση αντικαπιταλιστικής συνείδησης, και επομένως έπρεπε να τεθεί σαν στόχος από το λαϊκό κίνημα, αν ξαφνικά δουν στο πλάι τους σύμμαχο "στον αγώνα εναντίον του ευρώ" τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ ή και τη Χρ.Αυγή; Οτι οι ΝΔ κ σία  και η Χ.Α. έγιναν ξαφνικά αντικαπιταλιστές;
Ποιός ξέρει...

Χθες στην "Ανατροπή" παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της GPO.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν η απίστευτα αρνητική άποψη για την ΕΕ όπου 92% ειπαν πως δεν εξυπηρετεί τα λαικά συμφέροντα.
Είναι γνωστό ότι το μόνο κόμμα με καθαρά αντι-ΕΕ πολιτική με το στόχο της Λαικής Εξουσίας στο βάθος είναι το ΚΚΕ.
Επειδή τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, τα όσα είπαμε ΠΡΙΝ για το ευρώ ισχύουν αναλογικά και για την ΕΕ.
Ας σκεφτούμε. Αν υποθέσουμε ότι η ΕΕ αλλάξει αναγκαστικά μορφή, αν κάτω από κάποιες συνθήκες σπάσει ας πούμε σε μικρότερες ενώσεις ή δημιουργηθούν άλλοι νέοι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, άραγε  θα είναι αρκετό για το λαικό κίνημα ένα σύνθημα του τύπου "όχι στην ΕΕ" χωρίς καθαρό ταξικό περιεχόμενο και συνέχεια; Η το ΟΧΙ αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μεγάλο ΝΑΙ σε μια ανεξάρτητη πορεία, ένα ΝΑΙ στην πάλη για να περάσει η εξουσία επιτέλους στα χέρια του λαού;
Αν υποθέσουμε ότι ο λαός δεν θέλει πια να είναι στην ΕΕ, πράγμα που όπως φαίνεται μπορεί μια χαρά να μην έχει καθόλου προοδευτικά ή αριστερά χαρακτηριστικά από μόνο του, θα είμαστε ικανοποιημένοι και θα πανηγυρίσουμε αν κάποια κυβέρνηση αποφασίσει να εντάξει τη χώρα κάτω από τη "σκέπη" ενος άλλου ιμπεριαλιστικού μηχανισμού ή θα παλέψουμε για να είναι ο λαός κυρίαρχος παίρνοντας τη ζωή του στα χέρια του μέσα από νέους δικούς του θεσμούς;

Να λοιπόν που η πραγματικότητα γρήγορα δείχνει να διαψεύδει περίτρανα του πολύξερους αλλά "βιαστικούς" αναλυτές που έσπευδαν να κατηγορήσουν το ΚΚΕ, με πολλή "αγάπη" πάντα, που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται.
Δυστυχώς για αυτούς, και ευτυχώς για μας, όλους εμάς και όχι μόνο τους κομμουνιστές, η σοβαρότητα και η αναντικατάστατη τεράστια εμπειρία του ΚΚΕ, αλλά και η ξεκάθαρη προσήλωσή του στα συμφέροντα των εργαζόμενων και μόνο, δεν το αφήνει να πέσει σε εύκολες παγίδες απ' αυτές που στήνει κάθε λίγο η ιστορία αλλά και το σύστημα.

Υ.Γ.Είχε φυσικά ενδιαφέρον και η άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Κεδίκογλου, που αφού ξέχασε μια σειρά απανωτούς όρκους που έχει δώσει στο ευρώ(π.χ. "το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα")  είπε:"...τον καλωσορίζουμε στην άποψη πως κανένα νόμισμα, ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή, δεν είναι φετίχ".

Ανανέωση-σχόλιο(updt): Ακριβως την επόμενη από την ημέρα που γράφτηκε αυτό το άρθρο είχαμε δηλώσεις του κ.Δασκαλόπουλου του ΣΕΒ. Ο κ.Δασκαλόπουλος είπε "Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τελεί υπό αναθεώρηση και αυτό από μόνο του είναι παράγων αστάθειας και αβεβαιότητας. Η σημερινή άτυπη διάσπαση της Ένωσης σε Βορρά και Νότο μπορεί να βαθύνει ή και να οριστικοποιηθεί. Η Ελλάδα, ως ο κατεξοχήν αδύναμος κρίκος της ΕΕ, οφείλει να αφυπνιστεί και να προετοιμαστεί ανάλογα"
Η δήλωση επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που είπαμε την προηγούμενη ότι δεν βγαίνει από μόνος του ο κ.Κεδίκογλου(και η ΝΔ) που αρχίζει περίπου να μαλακώνει τα όσα σκληρά περί ευρώ έλεγε πριν. Οι εντολές και οι "ανησυχίες" για το ευρώ έρχονται από τα αφεντικά...
Αυτό δε λεει φυσικά ότι είμαστε μάντεις. Απλά ακόμα και λίγη μαρξιστική λογική βοηθάει.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιώργο
Πριν μερικά λεπτά απάντησα σε αυτό που έχεις γράψει L.R. του Αντώνη. Για να μην υπάρξει η πιθανότητα να μην διαβάσεις ένα σχόλιο που αφορά δική σου τοποθέτηση, μια και το θέμα έχει όσο να πεις ‘μπαγιατέψει’ παίρνω το θάρρος να το ανεβάσω και εδώ. Να είσαι πάντα καλά και να μας δίνεις δύναμη με τις μουσικές και τις εκπομπές σου. .


Γιώργο Σαρρή . Εκτιμώ ιδιαίτερα τη παρουσία σου στη μπλοκόσφαιρα για ένα βασικό λόγο: Γράφεις με το όνομα σου(όπως και άλλοι) , αυτό σημαίνει πως έχεις καθαρές προθέσεις, ή έστω συνείδηση, το θάρρος της γνώμης σου, αυτά που λες τα πιστεύεις και αναλαμβάνεις τις ευθύνες . Αντίθετα εγώ ας πούμε, διάλεξα το Φαμφάρας ( ο Νίκος ο Μπογιόπουλος είναι ο νονός μου και ας μη το ξέρει…) βασικά από φόβο μη συμβεί και έχω συνέπιες στη δουλειά μου. Απολυμένος είμαι, καταλαβαίνεις πόσο αξία είχε αυτό…
Στη πράξη δεν έχω δικό μου ‘πραγματικό’ μπλογκ , ένα έφτιαξα μια φορά έτσι απλα για να μπορώ να σχολιάσω/παρέμβω σε μια κουβέντα, να φανταστείς για την ώρα δεν έχω καν πρόσβαση σε αυτό. Γενικά τώρα πια δεν παρεμβαίνω συχνά.
Για την ιστορία δεν συμφωνώ με την επιστολή Μπογιόπουλου στο προσυνεδριακό. Για την ιστορία συμφωνώ γενικά με όσα γράφεις πιο επάνω.
Πια είναι η ένσταση μου:
Μέχρι σήμερα όσα έχω γράψει, σωστά ή λαθεμένα, είχαν να κανουν με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ήταν απαντήσεις σε όσους επιτίθονταν στο ΚΚΕ και την εργατική τάξη.
Πότε, με ό,τι έχω γράψει δεν έχω παρέμβει στα εσωτερικά του ΚΚΕ. Και σε άλλα κόμματα αλλά άφησε τους αυτούς…
Αρκετοί, με όσα έχουν γράψει αυτές τις μέρες, συνειδητά ή όχι , ανάμεσα τους και εσύ αντικειμενικά αυτό κανουν. Ξεχωρίζω εσένα, άλλους γιατί το κάνεις με το όνομα σου, αλλά μόνο για αυτό. Αφήνω στην άκρη αυτούς που έχουν ‘κακές’ προθέσεις απέναντι στην εργατική τάξη και το κόμμα της το ΚΚΕ. Τη … δουλειά τους κανουν αυτοί, το κόμμα έχει το τρόπο, τα μέσα να τους κάνει καλά....
Για όλους όσους λένε (λέμε) πως είναι στο πλευρό του ΚΚΕ, ανώνυμους ή επώνυμους, είναι απαράδεκτο να λέμε π.χ. είναι έτσι η ΚΕ του ΚΚΕ, ή η πλειοψηφία σε αυτή, είναι έτσι η Γ.Γ της ΚΕ, είναι έτσι το τάδε στέλεχος, το τάδε μέλος, και θα πρέπει να τους κανουν αυτό ή το άλλο…

Ανώνυμος είπε...

(...)
Όποια πλευρά και αν υποστηρίξει κάποιος σε ένα ζήτημα σαν αυτό είναι –συνειδητά ή ασυνείδητα- έκφραση υποτίμησης προς το κόμμα και τα όργανα του. Είναι μια στάση απέναντι στο κόμμα που αντικειμενικά εξυπηρετεί, συμβάλει έναν ιδιότυπο… ‘ηλεκτρονικό φραξιονισμό’. Δε μπορώ να βρω τώρα ποιος έχει εισηγηθεί τον όρο, αλλά είναι αρκετά εύστοχος.
Δεν έχει σημασία προς ποια κατεύθυνση, υπέρ ή κατά ποιανού εκφράζουν την κάθε άποψη –πάντα μιλάω για τα εσωκομματικά ζητήματα- αν δεν είναι από μόνο του φραξιονισμός, αντικειμενικά οδηγεί εκεί. Όσοι από εμάς είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κοντα στο ΚΚΕ μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Άλλωστε σίγουρα με κάποιο ή κάποια μέλη και στελέχη του κόμματος θα έχουμε επαφές, ας πούμε εκεί αυτά που έχουμε να πούμε. Αυτοί θα φροντίσουν τα παρά περά.
Το ΚΚΕ έχει όργανα. Από τις ΚΟΒ μέχρι και το συνέδριο του. Εκεί μπορούν να συζητηθούν διάφορα θέματα, να παρθούν αποφάσεις. Έτσι όπως το ΚΚΕ ξέρει και μας έχει αποδείξει πως ξέρει. Το να βγαίνω και να λέω ποιος θα κοπεί και ποιος θα περάσει, μπορεί να δείχνει το νιάσιμο μου για το κόμμα –έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου- ταυτόχρονα δείχνει πως υποτιμώ και τα χιλιάδες μέλη, τα στελέχη, τα όργανα, το ΚΚΕ όπως πραγματικά είναι. Τι προσπαθώ να κάνω, να επηρεάσω στη μια ή την άλλη κατεύθυνση την άποψη που έχουν οι σύνεδροι ας πούμε; Συνειδητά ή ασυνείδητα αυτό συμβαίνει.
Σχετικά με τον Νίκο Μπογιοπουλο μπορούν να συμβούν τα ποιο κάτω.
-Να παραμείνει μέλος του ΚΚΕ.
-Να αποχωρίσει.
- Να διαγραφεί.
Για κάθε μια εκδοχή υπολογίζοντας στον ίδιο, αλλά πρώτα, πρώτα στο κόμμα ξέρω πως θα μάθω το πώς και το τι.
Σε κάθε περίπτωση ο Μπογιόπουλος θα εξακολουθεί να είναι… ο Μπογιόπουλος, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ ξανά το ΚΚΕ θα είναι.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός σε σχέση με αυτά που ήθελα να εκφράσω, οι απόψεις μου δεν είναι σε καμία περίπτωση ιερές αγελάδες και είναι στη κρίση (όχι την καπιταλιστική) του κάθε ένα.
Τέλος να πω πως καλό θα είναι το ΚΚΕ να ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα του διαδικτύου και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις ώστε αυτό να μην αποτελεί σημαντικό μέσο επίθεσης σε βάρος του, ή και παρέμβασης στα εσωτερικά του από οποιοδήποτε.

Φαμφάρας

Αυτά δηλαδή που ισχύουν για κάθε μέλος του ΚΚΕ .

Υ.Γ.
Να προσθέσω πως όταν το ΚΚΕ πάρει τις όποιες αποφάσεις σχετικά με το διαδίκτυο, λογικά όσοι από εμάς είμαστε πραγματικά στο πλευρό του ΚΚΕ, όπως αυτό είναι, ή θα είναι και όχι όπως το έχουμε στο κεφάλι μας , οφείλουμε ακολουθήσουμε ώστε να γίνουμε αν κριθεί σκόπιμο μέρος αναπόσπαστο της παρέμβασης του ΚΚΕ μεσα στο διαδίκτυο.

Γιώργος Σαρρής είπε...

"είναι έτσι η ΚΕ του ΚΚΕ, ή η πλειοψηφία σε αυτή, είναι έτσι η Γ.Γ της ΚΕ"
Να πω την αλήθεια δεν ξέρω για τι ακριβως μιλά;.
Προφανως αυτό δεν αναφέρεται σε μενα όπως κ το θέμα "ηλεκτρονικός φραξιονισμός" που δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ακριβλώς. Πολλές φορές οι λέξεις κρύβουν πιο πολλά από όσα λένε.
Επίσης δεν ξερω αν το κόμμα σκέφτεται κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση στο διαδίκτυο.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Το σχόλιο που έκανα στο LR θα το κάνω πιο ολοκληρωμένη ανάρτηση εδώ σήμερα αυριο όταν εχω λίγο χρόνο

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο δεν αφορά εσένα προσωπικά ούτε καν σαν υπαινιγμός. Ίσως μάλιστα να επέλεξα να εκθέσω τους προβληματισμούς μου απαντώντας σε δικό σου σχόλιο, από τη μια γιατί γράφεις με το όνομα σου αλλά και γιατί το σχόλιο σου ήταν μπορώ να πω ψύχραιμο. Από την άλλη μια και αυτό που προσπάθησα να επισημάνω μας αφορά όλους, πες πως ‘τα λέω στη νύφη να τα ακούσουν οι πεθερές’, όπου πεθερές όλοι μας, με εμένα πρώτο. Να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω επιθετική διάθεση απέναντι σε κανένα. Επιφυλάξεις και προβληματισμό σχετικά με την κοινή μας πρακτική διατυπώνω.
Αυτό που έγραψα,

‘Για όλους όσους λένε (λέμε) πως είναι στο πλευρό του ΚΚΕ, ανώνυμους ή επώνυμους, είναι απαράδεκτο να λέμε π.χ. είναι έτσι η ΚΕ του ΚΚΕ, ή η πλειοψηφία σε αυτή, είναι έτσι η Γ.Γ της ΚΕ, είναι έτσι το τάδε στέλεχος, το τάδε μέλος, και θα πρέπει να τους κανουν αυτό ή το άλλο’

έχει να κάνει με όσα είχαν γραφεί από αρκετούς σχετικά, να μη τα μεταφέρω, κάποια είναι τόσο γλαφυρά και ποιητικά μπορεί και να τα … ‘αδικήσω’.

Με αυτό που ρωτάς ποιο κάτω με έκανες να επισημάνω κάτι που είχα περάσει στο ντούκου όταν διάβασα τις θέσεις, κάτι που και όταν έγραφα το κείμενο από επάνω, τουλάχιστο συνειδητά δεν το είχα στα υπόψη. Στη Θέση 55, δεύτερη παράγραφο διαπιστώνει:

‘Καθυστέρησε η αξιοποίηση του διαδικτύου, αλλά και το μέτωπο αντιμετώπισής του ως ιδεολογικού μέσου του ταξικού αντίπαλου και μέσου φραξιονισμού.’

Το ΚΚΕ το ξέρω, δε θα σταθεί στις διαπιστώσεις, δεν ξέρω τι αποφάσεις και μέτρα θα πάρουν, αλλά αν σχηματιστεί κάτι σαν ‘διαδικτυακό μέτωπο’, με ενδιαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες , αν μπορώ εθελοντικά θα συμμετέχω. Αυτά από εμένα, δεν έχω κάτι άλλο για την ώρα να προσθέσω, ίσως α μελλοντικά να προσπαθήσω να θέσω ποιο αναλυτικά αυτά που θέλω, για την ώρα το μυαλό μου δεν είναι εδώ, είμαι μπαμπάς εδώ και δυο μέρες και καταλαβαίνεις …
Γιώργο χάρηκα, να είσαι καλά, θα τα λέμε.

Φαμφάρας

ShareThis