Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Για ποια πατρίδα νοιάζονται; -Ολοι το βράδυ στις 7.30μμ στο Σύνταγμα


Ε.Βενιζέλος : «Εμείς θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα, προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη»
Δ. Κούρκουλας(
υφυπουργός Εξωτερικών) σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση: «...θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας να μείνει απούσα από όλη αυτή την κοσμογονία που γίνεται στην περιοχή»

Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να βρεί κανείς αρκετές αυτές τις μέρες από εκπρόσωπους της κυβέρνησης και άλλους αναλυτές και υπάλληλους της εξουσίας.
Είναι οι ίδιοι που δήθεν νοιάζονται και κλαψουρίζουν γενναία "για την πατριδα", "για τα παιδιά μας", για "τον τουρισμό μας", "για την οικονομία μας", το πρωτογενές πλεόνασμα και όλα αυτά που φυσικά μπαίνουν σε κίνδυνο από τις διεκδικήσεις των ανθρώπων που υποφέρουν και δεν έχουν άλλο δρόμο από τους αγώνες, αλλά όχι από τον πόλεμο που φαίνεται πως έχει αποφασιστεί στην αυλή μας.

Αυτός είναι ο πατριωτισμός τους. Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για "τα παιδιά μας" που φυσικά κινδυνεύουν να βρεθούν σε πολεμικά μέτωπα, αν γενικευθεί ο πόλεμος. Αυτό είναι το ενδιαφέρον τους για το λαό που μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος σ'ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο που καμιά σχέση δεν έχει με τα δικά του συμφέροντα.
Φαίνεται όμως πως αυτό που παίζεται στην περιοχή έχει πολύ ζουμί και για τη δική μας μεγαλοαστική τάξη και τους συνεταίρους της, "είναι πολλά τα λεφτά 'Αρη", κι έτσι όλα όσα ενδιαφέρουν και καίνε τους απλούς ανθρώπους του λαού και τη δική τους πατρίδα, μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Είναι καθαρό πως όλος ο λαός πρέπει να βρεθεί απέναντί τους και να μη δεχτεί να κάνει τα παιδιά του τροφή και βόμβες για τα κανόνια τους. Είναι ευκαιρία να κάτσουν όλοι και να σκεφτούν πως ο πόλεμος ήταν είναι και θα είναι η μόνιμη και σταθερή λύση στις μεγάλες και αξεπέραστες κρίσεις του καπιταλισμού. Το φάντασμα που τριγυρνάει τώρα πάνω από τα κεφάλια μας, όπως λένε και οι ίδιοι οι δικοί τους στρατιωτικοί αναλυτές, δεν είναι άλλο από αυτό ενός γενικευμένου πολέμου στην περιοχή.
Είναι ευκαιρία λοιπόν να δουν όλοι αυτοί που έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, πως τα ψωμιά του "δίκαιου" ή "ανθρώπινου" καπιταλισμού τέλειωσαν και πως είναι καιρός να πάρουν διαζύγιο μαζί του και να σταματήσουν να φλερτάρουν και να σαλιαρίζουν με πονηρές και ανόητες ιδέες.
Να δουν πως είναι καιρός να ψάξουν αέρα και δρόμο για έναν άλλο τελείως διαφορετικό, πραγματικά ανθρώπινο κόσμο. Και πως αν δεν το κάνουν η άλλη "εναλλακτική" είναι ένας κόσμος καταματωμένος και κατακόκκινος, όχι από τη χαρά μας αλλά από άδικα χυμένο αίμα δικό μας και των παιδιών μας
Ο καπιταλισμός, ειδικά τώρα, πιο γερασμένος, πληγωμένος, στριμωγμένος και άγριος  από κάθε άλλη φορά, νοιάζεται μόνο για τη δική του σωτηρία και τα δικά του κέρδη και δε δίνει δεκάρα για το αν αυτό χρειαστεί ποτάμια από δικό μας αίμα.

"Ούτε γή ούτε νερό στους φονιάδες των λαών".
Ολοι σήμερα το βράδυ στο Σύνταγμα με το ΚΚΕ ενάντια στο νέο πόλεμο, στον αγώνα για μια πραγματικά καλύτερη ζωή για το λαό και τα παιδιά του.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

"Όλοι μαζί" στο ψέμα -Η πρόταση του ΠΑΜΕ στην ΟΛΜΕ

Όποιος προσπάθησε να βρει κάποια πληροφόρηση για τη  συνεδρίαση της ΟΛΜΕ βρήκε μία και μόνο πηγή(εκτός του 902.gr εννοείται). Αυτήν του ΑΠΕ που -παραποιώντας την αλήθεια (εντελώς τυχαία εις βάρος του ΠΑΜΕ)- έλεγε τα εξής

"Οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (3 έδρες στο Δ.Σ.) πρότειναν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ οι εκπρόσωποι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (2 έδρες) πλειοδότησαν με απεργία διαρκείας. Η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ (3 έδρες) προσανατολίζεται σε 48ωρη απεργία, πρόταση με την οποία συμφωνεί και το ΚΚΕ. Δύο 48ωρες απεργίες πρότεινε τέλος η παράταξη του ΠΑΣΟΚ (1 έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο)."


Φυσικά η αλήθεια δεν είναι καθόλου αυτή. Από το 902.gr διαβάζουμε τι πρότεινε το ΠΑΜΕ:
"Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσαν, χτες, πρόταση για 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτέμβρη με Γενικές Συνελεύσεις αμέσως μετά για την εκτίμηση της κατάστασης και το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, δηλώνοντας ότι το ΠΑΜΕ είναι ανοιχτό σε κάθε μορφή πάλης."

Εκτός από αυτό βέβαια οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ τοποθετήθηκαν συνολικά στο ζήτημα της εκπαίδευσης και του ενδιαφέροντος που έχει για τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη "το ποιός και τι εκπαίδευση παρέχει" στα παιδιά μας.

Τη Δευτέρα επίσης το ΠΑΜΕ συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα το νομοσχέδιο που βαδίζει προς ψήφιση με συμμετοχή σωματείων και ομοσπονδιών και του ιδ.τομέα αλλά και σπουδαστών(ΜΑΣ) και μαθητών τονίζοντας έτσι την ανάγκη συντονισμού του αγώνα σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στην εισήγηση που εγινε εκεί αναφέρεται:
"Αποκρούουμε το στημένο παιχνίδι περί αντιπαράθεσης και φαγωμάρας Κυβέρνησης – ΟΛΜΕ, την οποία πληρώνουν οι μαθητές. Οι μαθητές είναι στο μάτι του κυκλώνα του νομοσχεδίου, πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και το νέο σχολείο της καπιταλιστικής κρίσης, πληρώνουν τη φαγωμάρα και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, την ακόρεστη βούλησή τους για κερδοφορία.

Μέτωπο, κοινή δράση εργαζόμενων γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών."
Και πιο κάτω στην πρόταση άμεσων δράσεων διαβάζουμε:
"Άμεσος σχεδιασμός δράσης

Επιδιώκουμε το κάθε σωματείο, η κάθε ομοσπονδία, η κάθε ένωση γονέων να ξεκινήσει από αύριο κιόλας μια προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων για το τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Με κοινά συνεργεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, γονέων, εκπαιδευτικών και αρχίζοντας από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, κά. προγραμματίζουμε ενημερώσεις, περιοδείες στους τόπους δουλειάς στα εργοστάσια στις υπηρεσίες στους χώρους κατάρτισης και εκπαίδευσης των νέων.

Οργανώνουμε συσκέψεις μαζικών φορέων που θα συνδυάζουν την ενημέρωση με τον προγραμματισμό δράσης, την άμεση κινηματική παρέμβαση με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Υπουργεία, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις κ.α.

Βάζουμε ζήτημα στα διοικητικά συμβούλια και στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων να πάρουν μαζικές αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου, απαιτώντας άμεσα την απόσυρσή του.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς φέρνουμε την οργάνωσης της πάλης μέσα στο σχολείο με μέτωπο και κοινή δράση γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών μετατρέπουμε τα σχολεία σε κέντρα αγώνα για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να συμμετέχουν μαζικά στα πανελλαδικά συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ κατά την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη βουλή.
κλπ.κλπ."

Όλα αυτά βέβαια το ΑΠΕ δεν τα έμαθε, πρέπει να θέλει κανείς για να μάθει, κι έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΜΕ "συμφωνεί με την προταση της ΝΔ για 48ωρη"!!

Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα μεγάλα σάιτ, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την Ελεθεροτυπία, μέχρι το left.gr δεν μπήκαν καν στον κόπο να δουν τι ακριβώς έγινε και να ενημερώσουν για τις  διαφορές των προτάσεων. Βολεύτηκαν με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που έβαζε το ΠΑΜΕ να συμφωνεί με τη ΔΑΚΕ!
Γιατί άραγε; 

Διαβάζοντας όλη την πρόταση του ΠΑΜΕ για το ζήτημα, και τον ολοκληρωμένο τρόπο με τον οποίο βλέπει το πραγματικά πάρα πολύ σοβαρό αυτό θέμα, και βλέποντας την , όχι τυχαία, προχειρότητα και την επιφανειακή αντιμετώπιση ενός ακόμη κρίσιμου προβλήματος από τις άλλες δυνάμεις, μπορεί να σκεφτεί και να διαπιστώσει ο κάθε καλόπιστος εργαζόμενος ότι για να αποκτήσουν οι αγώνες αποτελεσματικότητα και να μην πάνε χαμένοι, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ είναι όσο ποτέ αναγκαία. Γίνεται άλλωστε κάθε μέρα 'όλο και πιο φανερό ότι αυτό ακριβώς είναι που φοβάται και προσπαθεί να αποφύγει το σύστημα.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εμείς και οι άλλοι


Ρίχνουμε μια ματιά στις ανακοινώσεις για τη διόγκωση του χρέους που όλο και αυγατίζει παρά τις "σωτήριες" πολιτικές.

"Άφωνοι και αποσβολωμένοι, τόσο ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος (ο υπουργός Οικονομικών),παρακολουθούν το χρέος να εκτινάσσεται αναμένοντας το νέο μνημόνιο, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, θα έχει γραφτεί από τους πιστωτές στο Βερολίνο...
...η σημερινή κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι, οι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, οι εργαζόμενοι στην υγεία και την αυτοδιοίκηση, οι καθηγητές στα σχολεία δεν θα επιτρέψουν να τους διαλύσουν κι άλλο τη ζωή. Θα επιστρέψουν τα τελεσίγραφα στους συντάκτες τους, γιατί δεν αξίζει στην πατρίδα μας μια τέτοια κυβέρνηση σαν τη σημερινή".
Ποιός το είπε;
Θα μπορούσε να το έχει πεί οποιοσδήποτε, από όλους αυτούς που "όλοι μαζί" μασάνε τα λόγια τους για ό,τι συμβαίνει. Ο δειλός πρωθυπουργός, το κακό Βερολίνο,το 4ο Ράιχ, τα 7 κακά της μοίρας μας και λίγος πόνος για την πατρίδα και καθαρίσαμε.
Αίτημα; Κανένα! Η για να είμαστε πιο δίκαιοι "να μη επιτρέψουμε να μας διαλύσουν κι άλλο τη ζωή. Να επιστρέψουμε τα τελεσίγραφα στους συντάκτες τους" Δηλαδή εκλογές δια πάσαν νόσο. Tο τι θέλουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, τι σόι ζωή θέλουν να ζήσουν, με εκλογές ή χωρίς, καλύτερα να μην το θίξουμε. Θα το λύσει η καλή αυριανή κυβέρνηση που θα διαδεχτεί την κακή σημερινή κυβέρνηση. Όσο για την εξουσία, αυτή που θα βάλει εμπόδια και τρικλοποδιές σε οποιαδήποτε προσπάθεια, οποιασδήποτε κυβέρνησης δεν "κάνει καλά τη δουλειά" για λογαριασμό αυτής της εξουσίας , αυτό κι αν δεν το πιάνουν στο στόμα τους.
Πάμε στον επόμενο.
"Απεδείχθη και πάλι η απάτη του μνημονίου. Χιλιάδες Έλληνες αυτόχειρες, εκατομμύρια άνεργοι, μηδενική παραγωγή και διόγκωση του ελληνικού χρέους. Οι τοκογλύφοι καταστρέφουν την οικονομία μας με στόχο να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Μόνη λύση η άμεση διαγραφή του παράνομου χρέους και η καταγγελία του εθνοκτόνου μνημονίου." 
Αυτό πάλι ποιος τόπε; Και πάλι κάποιος από αυτούς που διαπιστώνουν το κακό αλλά δε μας λένε κάτι καθαρό για το δια ταύτα. Γενικόλογες κραυγές για κάθε χρήση, κάτι σα φούμο για να κρυφτούν οι φταίχτες. Μπόλικος θυμός και λίγο "έθνος" αντί για πατρίδα. Λύση; Η διαγραφή του "κακού" χρέους. Υπάρχει και το "καλό" όμως... (Και οι προηγούμενοι το πιστεύουν αυτό)

Τρίτος στη θολή παρέα...
"Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια, το δημόσιο χρέος ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες Άσμουσεν, να προετοιμάζεται για νέο μνημόνιο το οποίο, παρά τις διαψεύσεις Στουρνάρα, θα συνοδεύεται με νέες σκληρές δεσμεύσεις σε βάρος της πατρίδας μας. Μοναδική λύση αποτελεί η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και διαγραφή του επονείδιστου χρέους."

Μάλιστα..."Παράνομο χρέος" ο ένας, "επονείδιστο χρέος" ο άλλος, δυο-τρεις τζούρες πατρίδα κι εδώ  και κατά τα άλλα φωτιστήκαμε. Και πάλι φταίει η κακή συγκυβέρνηση, άρα χρειάζεται μια καλή.

Για την ιστορία αποκαλύπτουμε.
Η πρώτη δήλωση είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Σκουρλέτη. Η δεύτερη από τη Χρυσή Αυγή και η τρίτη από τους ΑΝΕΛ και το Ν.Μαριά. Ύστερα κάποιοι μιλάνε για αποκάλυψη του φασισμού... Πώς άραγε; Οταν τίποτα το διαφορετικό δε λένε στην ουσία από τη Χρ.Αυγή για τα τρέχοντα που καίνε, πως θα καταλάβει ο λαός τη διαφορά; Από ένστικτο;

Από την απέναντι ακριβώς πλευρά η ανακοίνωση του "μοναχικού" ΚΚΕ που λέει:

"Παρά τον τσακωμό μεταξύ ΔΝΤ και χωρών της ΕΕ, τμημάτων του κεφαλαίου, γύρω από το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και του χρέους, με βάση τα επιμέρους συμφέροντά τους, όλοι μαζί ζητάνε την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων. Καμία αναμονή, οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η μόνη, ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση".

Τι συβαίνει λοιπόν; Τσακωμός για τη διαχείριση ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου.
Αποτέλεσμα; Διόγκωση του χρέους, επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Λύση; Οργάνωση της Λαϊκής Συμμαχίας, συμπόρευση με το ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία.
Δύσκολο; Φυσικά. Δε θα μπορούσε σε μια τέτοια κατάσταση να βρεθεί μια απλή κι ανώδυνη λύση χωρίς σκληρό αγώνα. Οποιος το λέει δεν είναι παρά άλλος ένας πολιτικός απατεώνας που χαιδεύει αυτιά για να μας κάτσει στο σβέρκο.

Φτάνει λοιπόν η ώρα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιούς θα αφήσεις.

Με την αλήθεια όσο σκληρή και δύσκολη κι αν ακούγεται, ή με το "εύκολο" ψέμα που βγάζει όλο στα ίδια;

Με τα ταξικά συνδικάτα και τον αγώνα μέχρι τέλος ή με το φόβο και το συμβιβασμό που θα πονέσει στα σίγουρα πιο πολύ από το κόστος του όποιου αγώνα;

Για τη σωτηρία του λαού ή για τη σωτηρία του "καλού" και "υγιούς" κεφαλαίου και του έξυπνου, "αιώνιου" καπιταλισμού ενάντια στους εργάτες;

Υ.Γ:Δέ λέω φυσικά ότι π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τη Χ.Α. Σκέφτομαι και λέω όμως που μπορεί να οδηγήσει η θολούρα. Το που θα καταντήσει ο καθένας από όλους αυτούς(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ κλπ. μένει να το δούμε σύντομα)

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Έφυγε ο Γιώργος Περαντάκος...

Έφυγε ο Γιώργος Περαντάκος...Τι να πεις...
Καθομασταν το καλοκαίρι πέρσι τέτοιο καιρό με 2-3 φίλους και τρωγοπίναμε σ'ένα ταβερνάκι στην Πετρούπολη. Ανησυχούσε αλλά έλεγε πως δεν ήξερε τι συμβαίνει. Οι εξετάσεις δεν έδειχναν ακόμη κάτι καθαρά. Ηταν καλά αλλά αδύνατος. Υστερα σε μια πρόβα στο σπίτι μιας φίλης πιανίστριας, Σεπτέμβρης πρέπει να ήταν ή αρχές Οκτώβρη, τα ξαναλέγαμε. Και μετά στη γιορτή για τα 94 χρόνια. Είχε τραγουδήσει το "γερο νέγρο Τζίμ". Έπειτα ήρθε ο χειμώνας και χαθήκαμε. Τον ξαναείδα την πρώτη βδομάδα της κινητοποίησης στην ΕΡΤ τη μέρα της βροχής. Ήταν μέσα στη μεγάλη αίθουσα στην είσοδο δίπλα, σε μια γωνιά μαζί με την Ερωφίλη. Αδύνατος πολύ και με ΄μαλλιά που είχαν αρχίσει να ασπρίζουν."Θα τραγουδήσεις;" ρωτούσαμε ο ένας τον άλλο."Σημασία έχει να είμαστε εδώ" μου είχε πεί. Είπαμε διάφορα άλλα, μα δε ρώτησα για την υγεία του. Κόλλησα...
Ειχα στενοχωρηθεί τότε. Φαινόταν πια καθαρά πως κάτι πολύ σοβαρό έτρεχε. Ρώτησα και μου το είπαν κάποιοι άλλοι φίλοι.
Κι ύστερα χθες το μεσημέρι το είδα στο 902...Πάγωσα πραγματικά. Ο Γιώργος; έφυγε; γίνεται;

Καλό ταξίδι φίλε. Δεν περίμενα ποτέ πως θα το έλεγα σε σένα...


«Έφυγε» από τη ζωή ο τραγουδιστής Γ. Περαντάκος

(Σάβ, 24/08/2013 - 12:00)


Ο Γ. Περαντάκος τραγουδάει στην εκδήλωση για τα 94χρονα του ΚΚΕ που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πέρυσι




Σε ηλικία 45 χρόνων «έφυγε» σήμερα τα ξημερώματα, από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιώργος Περαντάκος. Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός. Ήταν τόσο νέος και είχε τόσα πολλά να δώσει. Πέρυσι ακριβώς αυτή τη μέρα παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ράνια. Αλλά ο καρκίνος είχε τρυπώσει στη ζωή του. Έδωσε γενναία τη μάχη του με την στήριξη των δικών του ανθρώπων, αλλά δεν άντεξε.

Ο Γιώργος ήταν ένας πολύ καλός τραγουδιστής, ένα υπέροχο παιδί, ένας άνθρωπος που δεν περιορίστηκε στο να δίνει μάχες για την προσωπική του ζωή, αλλά και μάχες για να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος. Πάντα δίπλα στο ΚΚΕ, σε πολιτικές μάχες, σε συγκεντρώσεις, πορείες, αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του κόμματος, ήταν πάντα εκεί. Εντυπωσίαζε όσους τον γνώριζαν, με το χαμόγελο, την πραότητα και τη σεμνότητά του.

Ο Γιώργος Περαντάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Ήρθε στην Αθήνα για σπουδές και παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι και εμφανίστηκε σε γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας και σε συναυλίες ανά την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες, τραγουδοποιούς και τραγουδιστές όπως οι: Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, Πέτρος Βαγιόπουλος, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Παντελής Θαλασσινός, Λάμπρος Καρελάς, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Γαϊτάνος, Αναστασία Μουτσάτσου, Σωτηρία Λεονάρδου, Μαριώ, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κατερίνα Κούκα, Λίτσα Διαμάντη κ.α. Τα τελευταία χρόνια ήταν το τρίτο μέλος του«Τριφώνου», μαζί με την Ερωφίλη και τον Δημήτρη Υφαντή.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1997 συμμετέχοντας στο δίσκο «Νερό κι αρμύρα», μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό και την Αναστασία Μουτσάτσου, ενώ συμμετείχε και στα άλμπουμ «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Τα όνειρα δεν είναι υποσχέσεις», «Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα», «Παραμύθι για πουλιά».
«Το επόμενο πρωί» ήταν η πρώτη ουσιαστικά δισκογραφική απόπειρα με έξι δικά του τραγούδια καθώς επίσης και συνθέσεις των: Λάμπρου Καρελά, Βαγγέλη Κονταράτου, Δημήτρη Μαρινόπουλου, Γιάννη Βιλιώτη και Ηρακλή Κοντού σε στίχους των: Ιωάννας Μαυρέα, Τζένης Καναβού, Μίλτου Δημουλή, κ.ά.
Η κηδεία του θα γίνει, αύριο Κυριακή στις 6 το απόγευμα στο χωριό του, την Καλαμωτή της Χίου.

Καλό σου ταξίδι, Γιώργο.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Με αισιοδοξία ατενίζουμε...

Επέμβαση της Δύσης στη Συρία και μάλιστα στρατιωτική; Πιθανό, πολύ πιθανό μάλιστα όπως δείχνει  και ο ..."αέρας Ολάντ". Τόσους μήνες το ψάχνουν, απλά δεν έχει κάτσει ακόμη όπως το θέλουν.
Πέσιμο Ερντογάν στο Ισραήλ για την Αίγυπτο; Μα γιατί; Ποιός ξέρει, θα δούμε. Αστο να υπάρχει κι αυτό σαν πιθανότητα.
Θερμό επισόδιο Ινδίας-Πακιστάν για το Κασμίρ; Ζέστανέ το, μπορεί να χρειαστεί.
Ένταση Αγγλίας- Ισπανίας για Γιβραλτάρ; Γιατί όχι; Χρήσιμο ακούγεται.
Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Αίγυπτος κλπ. Κι εκεί απλώνουν τα πιόνια στη σκακιέρα δια παν ενδεχόμενο.
Κόντρα Αλβανίας-Ελλάδας για την εκκλησία... κάποια εκκλησία τέλος πάντων και κάτι κουλά του Μπερίσα για επέμβαση της Ελλάδας στα εσωτερικά της Αλβανίας; Ξεκίνα το κι αυτό και βλέπουμε.
Και στη γενική εικόνα ένας κόσμος με τον καπιταλισμό σε βαθιά κρίση που ψάχνει διέξοδο κι εκτόνωση, με τους ανταγωνισμούς όλων των ειδών υποχρεωτικά να φουντώνουν. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Κίνα και άλλοι παίκτες ζωγραφίζουν χάρτες και θέσεις.
Και στο Β.Πόλο οι πάγοι λιώνουν και μια χούφτα χώρες, και τα συμφέρονται που εκφράζονται μέσα απ'αυτές, ακονίζουν τα νύχια τους για την εκμετάλλευση των "νέων πηγών πλούτου", των νέων ευκαιριών κερδοφορίας.
Και στην Ιαπωνία η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας TEPCO, μετά το γνωστό προαναγγελθέν 'ατύχημα", ρίχνει τα βρώμικα ραδιενεργά νερά της στον ωκεανό και ...καλό τους ταξίδι.
Μια ζωή που δεν έχει  καμιά άλλη αξία εκτός από το ότι είναι μια ευκαιρία κερδοφορίας.
Εκτός κι αν κάποιοι αλλάξουν το παιχνίδι. Και τότε ο κόσμος όλος θα γιατρέψει τα σπασμένα του φτερά και αεράκι καινούργιο θα φυσήξει και θα σπρώξει το καράβι σ'άλλη θάλασσα.

Εχει κανείς αμφιβολία για το τι θα συμβεί σ'αυτό τον πλανήτη, για το πως θα καταντήσουν αυτό τον όμορφο κόσμο οι κλειδοκράτορες, αν συνεχιστεί ανενόχλητη η έφοδος του καπιταλισμού και η προσπάθεια σωτηρίας του;
Τι ευτυχία μπορεί να προκύψει άραγε από το άπλωμα της γάγγραινας;
Και τελικά πόσο μπορεί να στενοχωρηθεί ο καπιταλισμός από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς;
Μήπως καθόλου;

Μια σκέψη μόνο,μια έμμονη ιδέα.
Ανατροπή, ανατροπή, ανατροπή.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

"Επαναστατικές" ... business με 902 αθλιότητες


Βρέθηκα τους τελευταίους 7 μήνες στο ραδιόφωνο του 902, δουλεύοντας όπως και πολλοί άλλοι εθελοντικά, και είδα και κατάλαβα πολλά. Εκεί, παρά τις ανάγκες του, κανεις δεν ασχολιόταν με το πότε, πώς και αν θα πληρωθεί. Αλλος ήταν ο πόνος όλων. Ο αγώνας του λαού, το Κόμμα και το αν μπορούσε να σωθεί ο σταθμός που στήθηκε από τον ιδρώτα και το υστέρημα μελών και φίλων εργαζόμενων. 
Κι αυτό γιατί απλά έτσι σκέφτονται οι κομμουνιστές και γι αυτό και θα νικήσουν.

Άλλο ένα αηδιαστικό άρθρο σχετικά με την πώληση του 902 έσκασε μύτη .
Τίτλος : "Περισσός ΑΕ: Business as usual"! Πηγή το "αριστερό" σάιτ-εφημερίδα "Κόντρα".
Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς τι σκουπίδι θα βρεί μέσα. Ένα "πολύκροτο" άρθρο "έρευνα" που ξεκινάει αμέσως από το συμπέρασμα: "Business as usual". Έτσι για να μην κουράζεσαι να διαβάζεις για να βρείς που το πάει.
Βασικά δεν είδαμε τίποτα διαφορετικό από όσα διαβάζαμε τόσες μέρες από ΤΑ ΝΕΑ και την ΑΥΓΗ, απλά ειπωμένα με πιο πολλά λόγια προσπαθώντας και πάλι να πείσουν πεισμένους ή να δημιουργήσουν ταλαντευόμενους. Κανένα νέο "στοιχείο", καμιά απόδειξη φυσικά σκανδάλου ή οτιδήποτε που να μοιάζει με αυτό. Απλά "υποψίες", "οσμές", "σκιές" και μπόλικες "αριστερές" στενοχώριες που το ΚΚΕ βρήκε ένα τρόπο(με σοβαρό κόστος την απώλεια του σταθμού και τον πόλεμο που δέχεται φυσικά) να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες του σε μια δύσκολη στιγμή στα οικονομικά του.

Δυό τρία πράγματα μόνο.
Αφού το ΚΚΕ κάνει business as usual γιατί ποτέ δεν κατάφερε να αποκομίσει κέρδος από αυτές κι έτσι τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση; Μήπως γιατί ό,τι κι αν έκανε δεν είχε σα σκοπό το κέρδος; 
Υπάρχει άραγε καπιταλιστική επιχείρηση που να μην έχει σκοπό το να αποκομίσει κέρδη; Τι σόι "καραμπινάτη" καπιταλιστική επιχείρηση είναι αυτή; 
Υπάρχει άραγε καπιταλιστική επιχείρηση, ας ψάξουν όσο θέλουν όποιους θέλουν, που να μην έχει μπλέξει στο παιχνίδι των δανείων με τις τράπεζες και να μη χρωστάει; Ο 902 όμως δε χρωστάει δραχμή, κι αυτό γιατί το "κορόιδο" το ΚΚΕ, που κάνει business as usual, κάλυπτε ειδικά τελευταία το 85% των αναγκών της "καπιταλιστικής" επιχείρησης 902. Είναι σίγουρα μια νέα "καπιταλιστική" λογική αυτή...
Λένε οι περίεργοι αυτοί "αριστεροί" πως το ΚΚΕ είχε στυγνή καπιταλιστική συμπεριφορά! Δηλαδή τι; Έβαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο προσπαθώντας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης; Εντατικοποιούσε την όποια 'παραγωγή" για να πάρει μεγαλύτερο κέρδος; Έκλεινε τομείς μεταφέροντας επενδύσεις αλλού όπου η κερδοφορία ήταν μεγαλύτερη; Πήγε μήπως στη Βουλγαρία για να αποκομίσει κέρδη από τα μικρά μεροκάματα όπως άλλοι; Και τελικά με το "τεράστιο κέρδος" που αποκόμισε από το "μοσχοπούλημα" του 902 θα κάνει κάποια νέα κερδοφόρα επένδυση, σαν αυτές του παρελθόντος, για να βγάλει κι άλλα κέρδη; Κι αν κάτι από όλα αυτά είναι αλήθεια, τι διάολο συμβαίνει εκεί στον Περισσό, που κάνει business as usual και δεν πληρώνονται ούτε οι βουλευτές, ούτε ο "καπιταλιστής" Σοφιανός στον οποίο αναφέρονται που είναι μέλος του ΠΓ, ούτε ο ίδιος ο ΓΓ νυν ή τέως, παρά μόνο με μεγάλη δυσκολία με καθυστέρηση μηνών; Και μιλάμε βέβαια για μισθούς 800 ευρώ αν και όταν...

Λέει πολλά γελοία το άρθρο που κυριολεκτικά δεν αξίζει να συζητηθούν εκτός αν θέλει κανείς να χαλάσει τη διάθεσή του και να αηδιάσει με την κατάντια κάποιων "αριστερών" που για άλλη μια φορά ορμάνε χυδαία στο ΚΚΕ κατηγορώντας μάλιστα μέλη και φίλους για τον "κομματικό τους πατριωτισμό" τον οποίο φυσικά τροφοδοτεί κι εκμεταλλεύεται η μοβόρα ηγεσία! Οι ΚΚΕέδες όμως πράγματι αγαπάνε και πιστεύουν το κόμμα τους και παλεύουν με νύχια και δόντια να το κρατήσουν όρθιο και στην πρώτη γραμμή, και έχουν όλους τους λόγους γι αυτό, αφού ξέρουν τι σημαίνει για το λαό αγώνας χωρίς Κομμουνιστικό κόμμα. Αυτοί οι δόλιοι δήθεν άριστεροί ποιον αγαπάνε και στηρίζουν κάθε φορά που επιτίθενται στο ΚΚΕ χωρίς στοιχεία και πριν καν ακούσουν το τελικό σφύριγμα που φυσικά για άλλη μια φορά θα τους εκθέσει; Ποιά είναι η δική τους "πατρίδα", ποιον "πατριωτισμό" υπηρετούν και πως γίνεται τελικά για άλλη μια φορά να κάνουν και να λένε ό,τι ακριβώς λέει το συγκρότημα Λαμπράκη που ξέρουμε ποια πατρίδα έχει; 
Μάλιστα είναι πραγματικά αστείο το ότι αφού το άρθρο κρατάει μια "αρνητική" θέση και διάθεση απέναντι και στο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος ξεσπαθώνει:"... είναι γνωστό ότι ο Ψυχάρης και τα στελέχη του έχουν καταξεσκίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να τον ξεσκίζουν, ενώ η γραμμή είναι να γράφουν πάντοτε καλά λόγια για τον Περισσό."!!! Και βέβαια εδώ υποκλίνεσαι στο "αριστερό" μεγαλείο και αποχωρείς τίμια. Καλά λόγια για τον Περισσό βρέ αθεόφοβοι από τον Ψυχάρη και το συγκρότημα;; Σαν ποιά; Αυτά που κάθε μέρα σχεδόν, εδώ και μέρες ξεσκίζουν το ΚΚΕ για την πώληση του 902 για να μην τρέχουμε στα παλιότερα;

Τελικές ερωτήσεις.
Έχουν γίνει τόσες αγοραπωλησίες σταθμών(ΑΛΦΑ,ΣΤΑΡ,ΣΚΑΙ κ.α.). Πότε αφιέρωσαν αυτά τα αριστερά σάιτ πάνω από μια αράδα λέξεις κι αν για να αναφερθούν σε αυτές; Πότε ανησύχησαν για εκείνους τους εργαζόμενους τόσο; Απουσία ψάλτου βήξ. 

Το μίσος για το ΚΚΕ, (γιατί άραγε;), τους έχει γίνει συνήθεια που δεν κόβεται. Σχεδόν δεύτερη φύση, χούι τόλεγε η γιαγιά μου η πολίτισσα. Και το χούι ούτε κόβεται ούτε κρύβεται.

Οσο για τις ...business as usual, μάλλον κάποιοι άλλοι επιδίδονται με μανία σ'αυτές πουλώντας απλά το μίσος τους.

ΥΓ: Επείδή ο αρθρογράφος αναφέρθηκε στους εργαζόμενους του 902 που ολοφάνερα στηρίζουν το κόμμα τους, έχω να πω αυτό: Λέει ότι είναι άλλη μια περίπτωση που ο καπιταλιστής τους σφύριξε ότι θα πληρωθούν και θα τακτοποιηθούν κι αυτοί συνακόλουθα χειροκροτάνε. Βρέθηκα τους τελευταίους 7 μήνες στο ραδιόφωνο του 902, δουλεύοντας όπως και πολλοί άλλοι εθελοντικά, και είδα και κατάλαβα πολλά. Εκεί, παρά τις ανάγκες του, κανεις δεν ασχολιόταν με το πότε, πώς και αν θα πληρωθεί. Αλλος ήταν ο πόνος όλων. Ο αγώνας του λαού, το Κόμμα και το αν μπορούσε να σωθεί ο σταθμός που στήθηκε από τον ιδρώτα και το υστέρημα μελών και φίλων εργαζόμενων. 
Κι αυτό γιατί απλά έτσι σκέφτονται οι κομμουνιστές και γι αυτό και θα νικήσουν.
Αντίθετα κάποιοι άλλοι κάνουν βρωμερές υποθέσεις κρίνοντας φυσικά εξ ιδίων.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Χωρίς εισιτήριο

Ένας νέος άνθρωπος, ένα παιδί 18 χρονών χωρίς δουλειά, χωρίς δυνατότητα να πληρώσει το ακριβό εισιτήριο του τρόλευ, πόσο μάλλον το πρόστιμο, βρέθηκε να πηδάει-ή να σπρώχνεται;- από το τρόλευ που ήταν ακόμη σε κίνηση και να χάνει τη ζωή του!

Ο Θανάσης ήταν άλλος ένας από μας. Αλλος ένας άνθρωπος που ...πιάστηκε χωρίς εισιτήριο για την ίδια του τη ζωή.

Δεν υπάρχουν και πολλά για να πεί κανείς.
Βλέπουν όλοι την απόγνωση και την απελπισία, το δρόμο"σωτηρίας" που προτείνει το σύστημα, για να μπορέσει να ξεφύγει από τη δίνη όπου έχει βρεθεί.
Βλέπουν όλοι πόσο ..."παράλογο" είναι το αίτημα των εργαζόμενων-έτσι αποφαίνονται οι ειδικοί των καναλιών όποτε διατυπώνεται τέτοιο αίτημα- που μέσα από τα σωματεία τους ζητάνε την κατάργηση του εισιτηρίου για άνεργους, νέους κλπ. ή τη μείωση της τιμής του που ανέβηκε πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Ίσως κάποιοι να μπορούν να δουν πως ηθικός αυτουργός δεν είναι άλλος από αυτό το σύστημα που κάθε μέρα σπρώχνει ανθρώπους στο γκρεμό, προκειμένου να σώσει το τομάρι του.
Μακάρι γρήγορα να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσοτεροι, ότι αυτός ο κόσμος έφαγε τα ψωμιά του και τώρα τρώει κυριολεκτικά ανθρώπους για να μπορέσει να σταθεί όρθιος.
Μακάρι να καταλάβουν ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία που είναι και τα μόνα όπλα που έχουμε, όσο προβληματικά κι άν είναι κάποια από αυτά μετά από τόσα χρόνια κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Από εκεί και πέρα, οι άναρθρες κραυγές χωρίς πολιτικό περιεχόμενο που προσπαθούν να μετατρέψουν το θυμό σε όπλο χωρίς να περνάει μέσα από τη μαζική οργανωμένη δράση, μπορούν εύκολα να έχουν και το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ας σκεφτούν πως όταν αυτά που λένε, συναντιούνται ή ταυτίζονται με τα όσα λένε κεντρώοι, δεξιοί και ακροδεξιοί της ΧΑ, δε μπορεί παρά κάπου να κάνουν λάθος.

Y.Γ.: Τι να σκέφτονται άραγε αυτοί που είχαν την "ιδέα-κίνητρο" για τους ελεγκτές που τους δίνει μπόνους το 10% του προστίμου; Μπορούν λοιπόν να λειτουργήσουν όλα με την καταστολή ή με κίνητρο το κέρδος; Αυτός όμως είναι ο κόσμος τους κι αυτοί "κατ' εικόνα και ομοίωσή του".

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Επάγγελμα πρώην κομμουνιστής

-Τι επαγγέλεσθε;
-Είμαι πρώην κομμουνιστής.
-Μμμμ... πάρα πολύ ενδιαφέρον. Και τι μπορείτε να κάνετε για μας;
-Ο,τι ακριβώς χρειάζεστε κι έχετε ανάγκη. Δηλαδή μπορώ τα πάντα για σας. Γιατί αν χάσετε την εξουσία σας... Είμαι ό,τι πιο χρήσιμο μπορείτε να φαντασθείτε! Μιλάω αριστερά κοιτάζοντας δεξιά. Είμαι επαναστάτης βροντερός στα λόγια, που οφείλω να πω πως μου έμαθαν καλά να χειρίζομαι, ενώ στην πράξη κάνω ό,τι πρέπει για να φρενάρω τη συνείδηση. Βαρέθηκα ξέρετε τις επαναστάσεις, τις εξεγέρσεις και τους χαζούς ηρωισμούς. Δεν αντέχω άλλες φασαρίες και ξεσηκωμούς. Ζητάω κοινωνική ειρήνη, συνεργασία όλων με όλους για το ...κοινό μας καλό.
Δώστε μου ένα ρόλο στη μηχανή σας και δεν θα μετανιώσετε.
-Μάλιστα... Και με τους τέως συντρόφους σας;
-Εξακολουθώ να τους φωνάζω συντρόφους, τι καλύτερο; Οχι για να με ακούνε αυτοί βέβαια, αυτοί ξέρουν..., αλλά για να μπορώ να μιλήσω στους άλλους με τη γλυκιά φωνή μου και να κλαψουρίζω για αυτούς που γοητεύονται από τα ψευτοκλάματα.
Κατά βάση τους σιχαίνομαι, θέλω να εξαφανιστούν, έλεος πιά! Ο κόσμος προχώρησε, δεν θέλει βία και αίματα! Θέλουμε την ησυχία μας... Οσο για τους πολλούς, τους αρέσει σίγουρα να νομίζουν ότι μπορούν χωρίς κόπο και ζόρι να καταφέρουν κάτι...
-Να καταφέρουν τι;
-Μα ό,τι τους επιτρέπετε φυσικά.
-Νομίζω ότι συνεννοούμαστε απόλυτα. Φυσικά θα έχετε αρκετές "αποκαλύψεις" για τους τ.συντρόφους σας. Ξέρετε... ράμματα για τη γούνα τους.
-Μα τι λέτε; Εχω ό,τι χρειαστεί, κι ό,τι δεν έχω μπορώ να το δημιουργήσω. Πως θα πείσω άλλωστε... αν δε μιλάω διαρκώς για την "αγριότητα", τη "σκληρότητα", την απανθρωπιά τους... Ο κόσμος διαρκώς κοιτάζει με το πλάι του ματιού του προς τα κει. Κάποιος πρέπει να του γυρίζει με κάθε τρόπο διαρκώς το κεφάλι. Κάποιος ..."δικός τους" αν γίνεται.
Μην ανησυχείτε, είμαι ένα είδος ζωγράφου που ειδικεύεται στο να μαυρίζει διαρκώς το λευκό. Λερώνω καλά!

-Πιστεύετε κι εσείς ότι ο καπιταλισμός έχει τελειώσει;
-Μα τι λέτε; Ο καπιταλισμός είναι μια Λερναια Ύδρα, με την καλή έννοια βέβαια...Είναι ένα πανέξυπνο σύστημα που πάντα βρίσκει τρόπους! Αρα και τώρα θα βρεί τρόπο να ξεγλυστρίσει, αν φυσικά βρει τους κατάλληλους συνεργάτες. Δεν  είναι έτσι;
-Ακριβώς, αρκεί να ξεφορτώνεται τους επίδοξους Ηρακλήδες που θέλουν την εξόντωσή του. Ειδικά όταν οργανώνουν και δημιουργούν κι άλλους τότε κινδυνεύουμε.
-Αυτό αφήστε το σε μας. Ειδικότητά μας η ..."επαναστατική" διάλυση των πάντων μέχρι τη σχάση του πυρήνα αν χρειαστεί. Όπου μαζεύεται ...σκόνη, φυσάμε επαναστατικά και  σκορπίζει πριν γίνει πέτρα. Πάνω απ' όλα το άτομο, ο άνθρωπος... Και οι ομάδες όπως ξέρετε καταπιέζουν την προσωπική ελευθερία, πράγμα που δε μας αρέσει. Πως μπορεί να αλλάξει κανείς τον κόσμο καταπιέζοντας την προσωπική του ελευθερία; Αρκεί να φερόμαστε με κάποια ανθρωπιά, καταλαβαίνετε... πρέπει να πείθουμε.
-Μα φυσικά, πάνω απ' όλα ο άνθρωπος, ειδικά ο ...ικανός άνθρωπος. Κι  εμείς οι καπιταλιστές άνθρωποι είμαστε άλλωστε όπως όλοι. Και μάλιστα πιο άνθρωποι απ' τους άλλους!
-Ας δώσουμε λοιπόν τα χέρια! Για ένα καπιταλισμό για τον άνθρωπο! Για την επανάσταση της ελπίδας για "κάτι καλύτερο για όλους"!
-Μμμμ πολύ ωραίο! Που τα βρίσκετε...Πραγματικά χρήσιμος! Για έναν κόσμο για ...όλους! Υπέροχα ακίνδυνο! Μα αλήθεια, τι θα έκαναν αυτά τα ζώα αν δεν τους δίναμε εμείς μια δουλειά; Αυτοί δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαιδουριών άχυρο. Εμπρός λοιπόν για τον άνθρωπο, το νέο  ...ικανό άνθρωπο και την προσωπική του ελευθερία. Ακούγεται μια χαρά!

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ο 902 κλείνει - Ο αγώνας συνεχίζεται

Δυσάρεστη σίγουρα η είδηση του κλεισίματος του 902 αριστερά. Ηταν όμως κάτι που όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά στον 902 και το ΚΚΕ γνώριζαν. Ηταν εντελώς αδύνατον για το ΚΚΕ να αντέξει το οικονομικό κόστος της λειτουργίας του σταθμού. Οταν και αν δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από το ΚΚΕ θα αναφερθούμε κι εμείς.
Θέλω να πω ότι θεωρώ τιμή μου που βρέθηκα αυτούς τους 7 περίπου μήνες στο ραδιόφωνο του 902 προσφέροντας όσο μπορούσα στη στήριξη του σταθμού και ότι φυσικά θα είμαι στη διάθεση της όποιας νέας προσπάθειας αποφασιστεί.
Από εκεί και πέρα για τα όσα λέγονται και γράφονται εδώ κι εκεί με αφορμή  το κλείσιμο του 902 Αριστερά έχω να πώ μόνο ένα. Και μόνο το ότι τόσο πιστοί "φίλοι" του λαού και των εργαζόμενων βρήκαν αφορμή και πάλι να επιτεθούν στο ΚΚΕ δείχνει ποιος είναι πραγματικά ο πόνος τους και ποιο  κόμμα αποτελεί πραγματικά απειλή για το σύστημα. Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν για παράδειγμα ΤΑ ΝΕΑ αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης και σχολιασμού για να βγάλουν συμπεράσματα. Μάλιστα δεν μπορεί να μην προκαλεί έστω κάποια ερωτήματα το ότι αυτοί που κυρίως αναφέρονται στην πρόταση για πιθανή  χρήση του 902 από "την Αριστερά" γενικά, χρησιμοποίησαν σαν πηγή τους το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για το κλείσιμο του 902. Όσο γι αυτούς που καλοπροαίρετα μπορεί να σκέφτονται ότι μπορεί μια τέτοια προοπτική να είχε κάτι να προσφέρει στην υπόθεση του λαού και το "να αλλάξει επιτέλους κάτι" ας απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα:"Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να αλλάξει;"

Ο αγώνας φυσικά δε σταματάει, ούτε επηρεάζεται από το κλείσιμο ή το άνοιγμα ενός σταθμού. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Μπροστά μας είναι μόνο το δίκιο της υπόθεσης για την οποία παλεύουμε. Εμείς θα νικήσουμε στο τέλος! Πάντα μπροστά με πίστη στη νίκη!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον «902»


Σε ανακοίνωσή του για τον «902» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φίλους του σταθμού ράδιο – τηλεόραση "902 αριστερά στα FM" σχετικά με το σταθμό. Όπως γνωρίζετε, για δυο και πλέον δεκαετίες με το σταθμό "902" δώσαμε ένα σοβαρό και πολύμορφο αγώνα για ουσιαστική ενημέρωση του λαού, ώστε να ξέρει την αλήθεια, να διαμορφώνει άποψη μέσα στον κυκεώνα της στρέβλωσης των γεγονότων και της παραπληροφόρησης.

Ο σταθμός στήριξε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και συνέβαλε στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Στήριξε την πολιτική του ΚΚΕ για να απαλλαγεί ο λαός από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, το καπιταλιστικό σύστημα που τη γεννά.

Ο "902" ραδιόφωνο – τηλεόραση χτίστηκε και αναπτύχθηκε με την ολόπλευρη βοήθεια του ΚΚΕ και τη στήριξη φίλων του κόμματος και του σταθμού, με τη δουλειά και το μεράκι των εργαζομένων σ’ αυτόν, δημοσιογράφων, τεχνικών, καλλιτεχνών.

Ο σταθμός στηρίχτηκε ως εκφραστής του δίκιου του λαού και από ευρύτερο λαϊκό κόσμο.

Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της οικονομικής κρίσης η εταιρεία "Ραδιοτηλεοπτική", καθώς και οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους στο σταθμό, κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να αντέξει ο σταθμός στις οικονομικές δυσκολίες. Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τη στήριξη του ΚΚΕ, δεν έγινε δυνατό να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του σταθμού.

Για τα προβλήματα αυτά και τις δυσκολίες είχαμε ενημερώσει επίσημα και δημόσια, πριν ένα χρόνο, μαζί με το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατη. Αυτό που κυριαρχούσε στην προσπάθειά μας ήταν και είναι να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού στους εργαζόμενους, καθώς και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στις προσπάθειες που κάναμε ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη και οι δυσκολίες πληρωμής στους εργαζόμενους, εξετάσαμε και την περίπτωση να πωληθεί η εταιρεία "Ραδιοτηλεοπτική".

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της "Ραδιοτηλεοπτικής" δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπήρξε τελικά δυνατότητα πώλησης και καταλήξαμε να δοθεί αυτή η λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σταθμού. Η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας. Ο διακριτικός τίτλος και τα σήματα, λεκτικά και ηχητικά, παραμένουν στο Κόμμα.

Έγινε αυτή η επιλογή σε σχέση με το κλείσιμο, γιατί δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Γνωρίζετε ότι ο σταθμός στηριζόταν πάντα οικονομικά από το ΚΚΕ. Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ενίσχυση για τη λειτουργία του σταθμού.

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην ενημέρωση του λαού, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση.

Γνωρίζουμε ότι η επιλογή αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για κακόβουλες επιθέσεις στον "902" και το ΚΚΕ. Είμαστε όμως σίγουροι ότι οι φίλοι του Κόμματος και του σταθμού θα υπερασπιστούν το Κόμμα και την πολιτική του και θα βρουν τον τρόπο να αναπληρωθεί το κενό στην ενημέρωση που αφήνει η έλλειψη του "902". Αυτή η έλλειψη της άλλης φωνής μπορεί να καλυφθεί με συζητήσεις μέσα στο λαό που οργανώνει το ΚΚΕ, από τον Ριζοσπάστη, το portal 902.gr στο διαδίκτυο. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται είμαστε σίγουροι ότι το δίκιο δεν πνίγεται και ο λαός θα βάλει τέλος στο άδικο σύστημα που ζούμε».

ShareThis