Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Στιγμές Debate

Ο πραγματικός πολιτικός διάλογος δεν γίνεται μπροστά σε κάμερες,με σκηνικά και φωτισμούς.Γίνεται στους επιμέρους χώρους δουλειάς και δράσης, κι αυτό είναι γνωστό σε όσους έστω και ελάχιστα έχουν ασχοληθεί.Εκεί απλοί καθημερινοί άνθρωποι,που κατά βάση δεν ενδιαφέρονται να αρέσουν σε όλους, τα λένε απλά ,καθαρά κι αληθινά, μακριά από τα μεγάλα φώτα.Όταν τα φώτα αυτά όμως ανάβουν,ε.. τότε ακόμη κι οι πιο ειλικρινείς κάτι κόβουν από την αλήθεια τους.Όμως σ αυτή την εποχή ζούμε,την εποχή της εντύπωσης και όχι της ουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το debate που ειναι απλά ένα στοιχείο του τηλεοπτικού τοπίου,ενα ριάλιτυ με πολιτικό΄ περιεχόμενο ας πούμε,ουτε απαρατήρητο ούτε ασχολίαστο μπορεί να περάσει.Πόσο μάλλον αφού κάποιοι από τους συμμετέχοντες,παρότι δεν καταλαβαίνω το γιατί,είναι οι κυβερνήτες του σαπιοκάραβου μας.
Πάμε λοιπόν στο τι είδα,τι μου άρεσε και τι όχι.
Πρώτη παρατήρηση είναι το ότι και οι 4 μικροί ήταν σαφώς καλύτεροι από τους 2 μονομάχους και μάλιστα σε όλα!
Ο Καραμανλής χωρίς τον αέρα του νικητή η έστω του διεκδικητή, απλά κάνει αγγαρεία κι αυτό φαίνεται.Είναι τρομερά άβολο να υποστηρίζεις κάτι που δεν πιστεύεις καθόλου, κι ο Καραμανλής όχι μόνο δεν το πιστεύει, αλλά έχει ήδη φύγει απ' αυτό.Είναι αλλού..Ο Καραμανλής λοιπόν δεν μου άρεσε.
Ο Γ.Παπανδρέου ήταν καλύτερος από όλες τις άλλες φορές.Η επερχόμενη νίκη του ,τον απελευθερώνει από το άγχος κι αυτό είναι φανερό.Ήταν όμως πάλι ο Γ.Π. που κομπιάζει,χάνεται κλπ.αλλά ένας άνθρωπος που έχει μια αύρα ειλικρίνειας.Μέχρι που αρχίζουν αυτά τα φθηνά αλλά και θολά και ύποπτα περί νοικοκυρέματος και σηκωμένων μανικιών, που με χαλάνε και με βάζουν σε σκέψεις για το τι μας περιμένει.Δεν.... λοιπόν και στον Γιώργο.
Ο Καρατζαφέρης ήταν καλός ,όπως είναι συνήθως.Αλλά θεωρώ το κόμμα του ψεύτικο και ύπουλο,αφού μπροστά στο φακό είναι πιο ανθρωπιστής κι από τον Χριστό στο θέμα των μεταναστών κι από πίσω τα μέλη του κι οι χρυσαυγίτες, τρομοκρατούν και δέρνουν άγρια τους μετανάστες κι όποιον τους συμπαραστέκεται.Επίσης δεν μπορώ να κρίνω πολιτικά ένα κόμμα που κατεβαίνει με συνθήματα τύπου τσιγκολελέτα,"τωρα ξέρεις Καρατζαφέρης".Όσο για την αναφορά στο Τζανετάκο και τις φάπες που τρώμε τι να πεις.Απλά δείχνουν το συνειδητά χαμηλό επίπεδο που επιδιώκουν.Επίπεδο πρωινάδικου δηλαδή.
Τι μου άρεσε τώρα.Μου άρεσε και ο Τσίπρας και η Παπαρήγα.Η Αλέκα πηγαίνοντας εκεί χωρίς να θέλει φέρθηκε αδιάφορα και γι αυτό πιο αληθινά από κάθε άλλον.Η ατάκα δε στην ερώτηση του Τσίμα για την Ε.Ε. "Η εμείς η αυτοί " ήταν όλα τα λεφτά.Ετσι ακριβώς είναι.Όταν πονάς δεν ενδιαφέρεσαι για το αν είσαι καλό και υπάκουο παιδί.
Ο Τσίπρας ήταν αυτός που υποτιμούσαν όλοι και που ήταν επικοινωνιακά ο καλύτερος από όλους.Στις ερωτήσεις δε για τα οικονομικά,ήταν απρόσμενα απλός,κατανοητός και κυρίως ενημερωμένος.Η δήλωση δε μετά το τέλος για τους 2("είναι μετεξεταστέοι και θα ξαναπεράσουν αύριο ")έβγαλε γέλιο καλό.Ενδυματολογικά ας κοιτάξει το χθεσινό εαυτό του και ας τον συγκρίνει με το παιδάκι με το πορτοκαλί κοντομάνικο που βλέπουμε άλλες φορές.Δυστυχώς όσο κι αν δε μας αρέσουν, οι κώδικες και η σημειολογία στην εποχή της τηλεόρασης που ενισχύει ότι προβάλει, δέν μπορούν να αγνοηθούν.Ειδικά απο κάποιον που αμφισβητείται τόσο όσο αυτός, από εχθρούς και φίλους.
Ο εκπρόσωπος των οικολόγων ήταν μια χαρά παρότι δίνει στίγμα απολιτίκ.Η οικολογία είναι μιά πραγματική δύναμη ανατροπής, και ο εκπρόσωπος τών "οικολόγων" μόνο αυτό δεν βγάζει.Οικολογία που δεν στηρίζεται σε ένα πανίσχυρο κίνημα είναι οικολογία στα χαρτιά.Όμως ομολογώ ότι είπε την πιο ενδιαφέρουσα ίσως θέση της βραδιάς,όταν είπε πως η ΕΕ δίνει τεράστια ποσά για αυτοκινητόδρομους (οι εργολάβοι βλέπεις)και τίποτα για την ποιότητα ζωής και την ανάπλαση στις γειτονιές, όπου συμβαίνει να ζεί ο κόσμος των χαμηλών εισοδημάτων.
Μια παρατήρηση για τους δημοσιογράφους.Το χαμηλό επίπεδο της tv φαίνεται πως επηρεάζει ακόμη και τους καλύτερους απ΄αυτούς.Έγιναν ερωτήσεις προς την αριστερά τόσο απλοϊκές που έμοιαζαν σχεδόν υποτιμητικές για τον ερωτώμενο.Ξεχνούν ότι στο θεωρητικό επίπεδο οι ηγέτες της αριστεράς έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο από τους υπολοίπους
γιά μελέτη,και ειδικά η Παπαρήγα έρχεται από συνέδριο που ασχολήθηκε πάρα πολύ με το ζήτημα της μετάβασης στό σοσιαλισμό κλπ. και των λεπτομερειών της σε σημείο που να γίνει θέμα το "τι συζητάνε αυτοί οι μουρλοί στον Περισσό".Είναι λοιπόν ενοχλητικό ν ακούς έναν καλό δημοσιογράφο-η μάλλον 2-να ρωτάνε που θα βρεθούν χρήματα αν κρατικοποιηθούν όλα,κατεβάζοντας το επίπεδο απίστευτα χαμηλά και μάλιστα με συνοδεία ειρωνικών σχολίων και χαμόγελων όταν δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν.Και ειδικά σε μιά ερώτηση που θα ήθελε μέρες συζήτησης και όχι 1,5 λεπτό για να απαντηθεί!Εκτός αν δεν θέλεις να απαντηθεί...
Ενα μικρό σχόλιο για τη σημερινή "μάχη" των 2.Η τηλεόραση ειναι εικόνα .Στην εικόνα λοιπόν αυτό που μετράει είναι τα τετραγωνικά εκατοστά χώρου που καταλαμβάνει κανεις.Αδιάφορο αν είναι πρωθυπουργός, ο Ο.Ελύτης, η μία νοικοκυρά χαμηλού επιπέδου.Εφ' όσον πιάνουν τον ίδιο χώρο, είναι ίσοι στα μάτια των θεατών.Αυτός είναι ο ισοπεδωτικός νόμος της τηλεόρασης.Αυτός είναι και ο λόγος που χρειαζόταν το δεύτερο debate για να μη χαλάσει το γλυκό του δικομματισμού που μας κερνάνε εδώ και χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis