Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αριστερό βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης-Ανοιχτή συνέλευση


"Θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών προσπαθειών για να οικοδομηθούν γέφυρες αλληλεγγύης και κριτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις."

Ειναι ένα από τα σημεία που τονίστηκαν στην προχθεσινή ανοιχτή συνέλευση.Φυσικά κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση αφού είναι ένα ζήτημα που αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα για την ανάπτυξη ενός δυνατού και αποτελεσματικού κινήματος κόντρα στην εξάτμιση κάθε ίχνους κοινωνικών κι εργασιακών δικαιωμάτων.
Η προσέλευση ήταν πράγματι πολύ ελπιδοφόρα και το ενδιαφέρον τεράστιο.Δεν θα πρέπει να δει βέβαια κανείς αυτή την κίνηση σαν την τελευταία μας ελπίδα για κοινή δράση η ακόμα σαν υποκατάστατο άλλων μορφών οργάνωσης του λαού και του κινήματος.Σίγουρα όμως φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει και να προσφέρει από κάτι ελάχιστο αλλά αναγκαίο, μέχρι ίσως αυτό που μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν και είναι το ζητούμενο, τις κοινές δράσεις δηλαδή από όλους αυτούς που αντιδρούν.


ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ

Διαλόγου και Κοινής Δράσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περαιτέρω διεύρυνση της πρωτοβουλίας και ο προγραμματισμός των πρώτων δημοσίων παρεμβάσεών της ήταν το αντικείμενο της πρώτης ανοιχτής, γενικής συνέλευσης του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης, το οποίο συγκροτήθηκε την περασμένη Τρίτη, 6 Ιουλίου, με τη δημοσιοποίηση έκκλησης 77 (ήδη, έχουν αυξηθεί σε 172) διανοουμένων, καλλιτεχνών, συνδικαλιστών και αγωνιστών του ευρύτερου αριστερού χώρου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του συλλόγου εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας και κατέδειξε την ευρύτατη ανταπόκριση της πρωτοβουλίας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανοίξει η διαδικασία συλλογής υπογραφών, χωρίς περιορισμούς, με τη δημιουργία ιστοσελίδας του «Αριστερού Βήματος», η οποία θα αποτελέσει και βασικό μέσο ανάπτυξης του διαλόγου. Παράλληλα, θα επιδιωχθούν συναντήσεις αντιπροσωπείας του «Βήματος» με όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των συντελεστών του «Αριστερού Βήματος» και την οργάνωση των πρωτοβουλιών του, η συνέλευση όρισε ομάδα συντονισμού από τους: Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργο Ζιόβα, Γρηγόρη Καλομοίρη, Γιώργο Μανιάτη, Ευτύχη Μπιτσάκη, Σπύρο Σακελλαρόπουλο και Αλέξανδρο Χρύση. Στο διάλογο παρενέβησαν, πλην των προαναφερθέντων, οι Διονύσης Τσακνής, Θανάσης Μπαρτζώκας, Κώστας Τζιαντζής, Κατερίνα Γεωργαντά, Παναγιώτης Σωτήρης, Θανάσης Καψαμπέλης, Δημήτρης Τσίτκανος, Δημήτρης Μπελαντής, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Μιχάλης Βασιλάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης και Σωτήρης Δημητρίου.

Στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε από την παρθενική εμφάνιση της πρωτοβουλίας μας, η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη στήριξη του πιο νεοφιλελεύθερου τμήματος της Δεξιάς και την ηθική συμπαράσταση του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, πέρασε το νομοσχέδιο εκθεμελίωσης των κοινωνικών ασφαλίσεων και των εργασιακών κατακτήσεων. Κοινή ήταν η εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνέλευση του «Αριστερού Βήματος» ότι τα σφαγιαστικά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΔΝΤ στο πλαίσιο του διαβόητου μνημονίου μπορούν και πρέπει να ανατραπούν από ένα ανασυγκροτημένο, ενωμένο και ανεξάρτητο λαϊκό κίνημα, πέρα από την κηδεμονία οποιασδήποτε γραφειοκρατίας. Ότι ο κοινωνικός πόλεμος που κηρύχθηκε από τις δυνάμεις της ιδιόμορφης «κατοχής» στο εργαζόμενο ελληνικό έθνος δεν κρίθηκε, δεν τέλειωσε, αλλά μόνο τώρα αρχίζει! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα τετελεσμένο! Στη νέα περίοδο της παρατεταμένης λαϊκής αντίστασης που αρχίζει, με προοπτική την πλήρη ανατροπή του μνημονίου, η αλληλεγγύη, η δημιουργική αλληλεπίδραση και η ενωτική δράση όλων των αριστερών δυνάμεων και ευρύτερα όλων των αδιάφθορων, ανυπότακτων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη νικηφόρα προοπτική του κινήματος.

Η συνέλευση του «Αριστερού Βήματος» καταγγέλλει την επικίνδυνη διολίσθηση της κυβέρνησης και ισχυρών υποστηρικτών της σε ακραία αντικομμουνιστικές- αντιαριστερές επιθέσεις, οι οποίες αποτελούν οιωνούς αυταρχικών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση του απεργιακού δικαιώματος, τη συστηματική χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών (συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών ουσιών) και τις εκκλήσεις του ακροδεξιού ΛΑΟΣ για «ομάδες αυτοπροστασίας πολιτών», που θυμίζουν τη ζοφερή εποχή των «αγανακτισμένων πολιτών». Σ’ αυτό το φόντο, το θέμα της δημοκρατίας, των λαϊκών ελευθεριών αναδεικνύεται σε σημαντικό ζήτημα λαϊκής συσπείρωσης και ενιαίας, μετωπικής δράσης.

Η αναγγελία της συγκρότησης του «Αριστερού Βήματος» συνάντησε διάφορα σχόλια από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι σεβόμαστε το σύνολο των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, ανεξαρτήτως των μεγεθών τους και ότι δεν εννοούμε να αποτελέσουμε προθάλαμο δημιουργίας νέας πολιτικής κίνησης ή εκλογικών σχημάτων, ούτε να εμπλακούμε στις εσωτερικές διαμάχες του αριστερού χώρου. Θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη δημιουργικών προσπαθειών για να οικοδομηθούν γέφυρες αλληλεγγύης και κριτικού διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις αριστερές δυνάμεις. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε την κοινή δράση με τις μετωπικές κινήσεις των αριστερών δυνάμεων στο επίπεδο του εργατικού κινήματος, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της αντιπολεμικής δράσης κ.α. Ιδιαίτερα θα επιδιώξουμε τον συντονισμό με άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον του μνημονίου και της τρόικας, όπως εκείνες των οικονομολόγων- επιστημόνων και των καλλιτεχνών.

Με αφορμή την άφιξη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουμε στη συνδιοργάνωση, με άλλες πρωτοβουλίες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα με επίκεντρο το πρόβλημα του επαχθούς χρέους- μηχανισμού καταλήστευσης και ομηρίας της εργαζόμενης Ελλάδας, τον κοινωνικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί και την επεξεργασία αριστερής, εναλλακτικής απάντησης, έξω από τα ασφυκτικά όρια που καθορίζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η πειρατική, ελληνική ολιγαρχία. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν γνωστοί ξένοι διανοητές του αριστερού χώρου, ριζοσπάστες οικονομολόγοι και κοινωνικοί αγωνιστές. Θα επιδιώξουμε η διάσκεψη να συνοδευτεί από σειρά κινηματικών και καλλιτεχνικών γεγονότων εναντίον της τρόικας κυβέρνησης- ΔΝΤ- Ε.Ε.

Στην προσπάθεια τεκμηριωμένης απάντησης στο εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η καλύτερη μελέτη του σύγχρονου ελληνικού καπιταλισμού, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιούργησαν η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και η ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση (Ε.Ε.- ΟΝΕ). Σ’αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί πρωτοβουλία συλλογικής μελέτης του ελληνικού, κοινωνικού σχηματισμού με προοπτική την έκδοση των συμπερασμάτων της και τη διοργάνωση συζητήσεων.

Τέλος, διατυπώθηκαν σκέψεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών δημοσίου διαλόγου γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της σοσιαλιστικής προοπτικής μεταξύ όλων των δυνάμεων της αντισυστημικής Αριστεράς, που θεωρούν ότι ο καπιταλισμός, πολύ περισσότερο ο ανοιχτά κανιβαλικός καπιταλισμός των κλιμακούμενων κοινωνικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, που απειλεί με ιστορική οπισθοδρόμηση τον ίδιο τον πολιτισμό του κοινωνικού ανθρώπου, δεν μπορεί να αποτελεί τον αξεπέραστο ορίζοντα της ανθρωπότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη διάθεση στράτευσης και συμμετοχής σημαντικού τμήματος της ελληνικής διανόησης, το οποίο, αν και γνωρίζει ότι ειδικά στις μέρες μας η σιωπή είναι χρυσός, τολμά να προτιμήσει «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε» από τις κάθε είδους Σατραπείες.

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2010

4 σχόλια:

Ανατολή είπε...

Το ισοζύγιο Διαλόγου- Δράσης ελπίζουμε να κλίνει προς τη μεριά της Δράσης.
Άλλωστε "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία".
Καλή σου νύχτα και καλή δύναμη!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Πιστεύω οτι μπορουν και θα γίνουν πολλά.Βλέπω μια πολύ γνήσια διάθεση συμμετοχής και προσφοράς,γι αυτό και πιστεύω ότι μπορεί αυτή η κίνηση να βοηθήσει να βγούμε σε κάτι καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πρώην, πολλοί πρώην και ως συνήθως και πολύ μακριά από την κοινωνία. Από όλα έχει ο μπαχτσές. Μέχρι και τον πρόεδρο του ευρηματικού σε αφίσες, Α.Κ.Ε.Π. Αυτό ήταν συνοπτικά το 2ο re-union παλαιών συμμαθητών που έχουν είτε χόμπυ, είτε επαγγελματική ενασχόληση με την αριστερά. Αυτό που λέγεται και αριστερό βήμα διαλόγου(χωρίς κοινή δράση)

Την ώρα που μιλούσαν ενότητα για την ενότητα(η μεγαλύτερη μπαρούφα), για τους φίλους τους καλλιτέχνες, και γενικά συζητήσεις που θα ταίριαζαν είτε σε χαβαλοπαρέες είτε σε γκρουπ θέραπι..

..εκείνη την ώρα, 200 μέτρα ποιο κάτω, οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008 έκαναν κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για όσους μίλησαν μαζί τους, εκεί ήταν η αριστερά. Και όχι στις γραφειοκράτες με τις περιφερόμενες κοιλιές τους που «αγωνιούσαν» για το ενότητα για την ενότητα της «αριστεράς» τους. Κοινώς στο «παραμύθι» για να μην χάσουν τις καρέκλες τους( το 3% μακρινό όνειρο). Ποιος άραγε δεν ξεχνά το σλόγκαν «κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε» του τότε προέδρου του ΣΥΝ και νυν πρόεδρου του ΠΑ.ΡΙ.ΖΑ;

Δεν είμαστε αδύναμοι γιατί είμαστε διασπασμένοι. Είμαστε διασπασμένοι γιατί είμαστε αδύναμοι(Λένιν).

Όταν κυρίες και κύριοι θα καταλάβετε το νόημα της φράσης ελάτε να συζητήσουμε. ‘Όχι στα γραφειάκια σας και στις γιορτούλες σας. Αλλά κάτω στους αγώνες των κατοίκων κατά της ακρίβειας και των διοδίων, στις απεργίες των πρωτοβάθμιων, στις πορείες των μεταναστών, στα λιμάνια μέσα στον καπνό των δακρυγόνων. Εκεί «χτίζετε» η αριστερά. Εκεί που είστε τραγικά απόντες..

Γιώργος Σαρρής είπε...

Εχω αποφασίσει να είμαι παρών όπου συμβαίνει κάποια δράση κόντρα στην κρίση.Εχω συμετάσχει σε όλα σχεδόν τα συλλαλητήρια όλων των πλευρών της αριστεράς, του ΠΑΜΕ η των άλλων.Δεν υπάρχουν τραγικά απόντες λοιπόν και αυτό το είδα καθαρά.Υπάρχουν μόνο άνθρωποι και σύντροφοι σε όλες τις πλευρές.Αυτό είδα εγω με τα μάτια μου στο δρόμο.Ειτε στην Ομόνοια είτε στο Πολυτεχνείο.Κανεις λάθος λοιπόν και θα το δεις στην πορεία

ShareThis