Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Εξεγερτικός μεταδοτικός ιός

Η εξέγερση στην Τυνησία δείχνει πως δεν θα εξαντληθεί απλά εντός των συνόρων της χώρας.
Οι ρίζες των προβλημάτων και οι αιτίες που οδήγησαν στον ξεσηκωμό και την πρώτη ανατροπή προέδρου από λαική εξέγερση στον Αραβικό κόσμο, είναι βαθιές και απλώνονται φυσικά  σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Η φτώχεια, η εκμετάλλευση του πλούτου από μια μικρή ολιγαρχία, η τρομοκρατία, η έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατίας, δεν ήταν φυσικά φαινόμενα τυνησιακά.Κάθε άλλο μάλιστα αφού μεχρι πριν λίγους μήνες κάποιοι μιλούσαν για "Ελβετία της Αφρικής" όταν αναφερόντουσαν στην πιο "ήρεμη δημοκρατία" της περιοχής.
Τα δεδομένα τώρα φαίνεται πως άλλαξαν συγκλονιστικά.Ο ιός της εξέγερσης δείχνει πολύ δυνατός και έχει τάσεις εξάπλωσης, ενω και στην ίδια την Τυνησία οι πρωταγωνιστές της μεγάλης ανατροπής οπλισμένοι με τη χαρά μιας νίκης πρωτόγνωρης, δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την σύνθεση της "νεας" κυβέρνησης και από το παιχνίδι που πάει να παιχτεί πίσω από την πλάτη τους.
Τεσσερες περιπτώσεις αυτοπυρπολήσεων στην Αλγερία χτές, άλλη μια μπροστά στη Βουλή του Καίρου, οι διαδηλώσεις στο Ομαν, την Ιορδανία  και την Υεμένη αλλά και οι αντιδράσεις στη Λιβύη και το Σουδάν δείχνουν οτι μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά στο στήσιμο ενός χορού εξεγερτικών εξελίξεων που αποκλείεται να μην επηρρεάσουν και τη Δύση, ειδικά μεσα σε συνθήκες μιας  κρίσης που παραμένει ανεξέλεγκτη και χωρίς όρια.

Y.Γ.Η συγκλονιστική φωτογραφία του στρατιώτη που χαιρετάει τιμητικά το λαό που περνάει μεταφέροντας έναν από τους νεκρούς του μιλάει με πολλούς τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis