Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Εκτόνωση ...περισυλλογή

Τελικά από ότι φαινεται τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Η πίεση που ασκήθηκε απο παντού (από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από το φόβο πιθανών εξελίξεων στους δρόμους) μετα την ανακοίνωση της άρσης του Ασύλου έφερε αποτέλεσμα.
Η εμφαση δόθηκε στο να βρεθεί κάποια ικανοποιητική λύση για όλους κι έτσι μάλλον πάμε για αποχώρηση των μεταναστων από τη Νομική.
Βεβαια με το να πούμε πως δεν καταλύθηκε το άσυλο επειδή τα ΜΑΤ δεν πέρασαν την πορτα, δεν είμαστε απόλυτα κοντα στην αλήθεια. 
Παντως η ένταση που δημιουργήθηκε δείχνει τη σοβαρότητα που έχει το πρόβλημα.Δειχνει ακόμα πως δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια και να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ή γενικόλογα να λέμε πως πρέπει να γίνει κάτι.
Εχω την αίσθηση πως ακόμα και ανάμεσα στους πιο προοδευτικούς θεωρητικά ανθρώπους υπάρχουν απόψεις που ουσιαστικά θεωρούν τους μετανάστες υπάρξεις δεύτερης κατηγορίας που δεν εχουν ίδια με μας ανθρώπινα δικαιώματα.Ακόμα κι αν δεν ομολογείται, η άποψη των περισσοτέρων είναι πως θα ήθελαν να "ξεκουμπιστούν από δω όλοι αυτοί", "να πάνε απο κει πούρθανε" και να μας αδειάσουν τη γωνιά.
Μόνο που σήμερα φάνηκε πόσο απάνθρωπη  είναι αυτη η αντιπαράθεση και σε τι επικίνδυνα σοκκάκια μπορεί να βγάλει.
Γιαυτό αν πρεπει κατι να γίνει οπωσδήποτε είναι να σκεφτούμε πολύ σοβαρά.

Πως δεν φταίνε αυτοί οι άνθρωποι για τα δικά μας προβλήματα.
Πως δεν οξυνεται εξ αιτίας τους η ανεργία, αλλά αντίθετα επί πολλά χρόνια συντήρησαν με τα απαξιωμένα μεροκάματα τους επιχειρήσεις και δουλειές από όπου πήραν μεροκάματο πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι.
Πως η εγκληματικότητα έχει να κάνει κατα κύριο λόγο με τη φτώχεια κι όχι με την εθνικότητα των δραστών.
Πως στη θέση των υπό διωγμό μεταναστών μπορεί να είμαστε αύριο εμείς.
Πως μόνο με την ανθρωπιά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, γιατί στη βία  χαμένοι θα είμαστε κι εμείς κι εκείνοι.
Το μπέρδεμα τωρα του μεταναστευτικού με το πρόβλημα της κρίσης πράγματι δεν είναι καλή ιδέα.
Ειναι ένας τρόπος για να γίνουμε πιο κομματια απο ότι είμαστε.
Ας το έχουμε υπόψη μας.
Οσο για το άσυλο ομολογώ οτι περίμενα ότι θα συγκινούσε περισσότερους η εικόνα των ΜΑΤ στην πόρτα της Νομικής.Ισως αν η αφορμή ήταν άλλη να ήταν αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis