Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η Αίγυπτος μπορεί- Ο Μουμπάρακ ετοιμάζει βαλίτσες




 Το είπαμε από χτες και πράγματι, κανείς δεν πείστηκε από το διαγγελμα του Μουμπάρακ.
Οι δρόμοι γέμισαν και πάλι και τεράστια πλήθη φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποκαθήλωση του δικτάτορα.
Η μερα παρ΄όλα αυτά ήταν αρκετά διαφορετική σήμερα.Ανακατεμένες εικόνες διαμαρτυρίας και απέραντης οργής, με πανηγυρισμούς και αγκαλιές με τους στρατιώτες που προεξοφλούσαν την πτώση του καθεστώτος.
Η πλατεία Ταχρίρ γέμισε πάλι με 50000 κόσμο, στην πιο μαζική συγκέντρωση το απόγευμα και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που πάλι δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί.
Ο κόσμος δεν ησυχάζει αν δεν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ, ο στρατός δεν συγκρούεται με τους διαδηλωτές, ενω η αστυνομία έχει εξαφανιστεί και ακούστηκε μόνο στις περιπτώσεις επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα με πολλούς νεκρούς και πάλι.
Η τρίπλα του ανασχηματισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και μαλιστα αργή, αφού μεχρι το απόγευμα υπήρχε μόνο το όνομα του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού που όμως παραπέμπουν σε κυβέρνηση μαλλον στρατιωτικού ελέγχου, αλλά αφήνουν κάποια σημάδια ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ ετοιμάζει πιθανώτατα τις βαλίτσες του.Το γυιό του Γκαμαλ΄άλλοι λένε πως τον είδαν στο Λονδίνο κι άλλοι στο Νταβός αλλά πάντως δεν δείχνει να βρίσκεται στην Αίγυπτο.
Μόλις πριν λίγο ο πρεσβης της Αιγύπτου στις ΗΠΑ σε ερώτηση που του έκαναν στο CNN απλά εξήγησε ποια είναι τα βήματα που προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση αποχώρησης του Μουμπάρακ, που σημαίνει οτι και γι αυτόν είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη.
Η κατάσταση πάντως παραμένει ρευστή και το τοπίο θολό αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορει κανείς να περιμένει εκτονωση όσο ο Μουμπάρακ παραμένει στη θεση του.
Η αποφασιστικότητα που εδειξαν οι Αιγύπτιοι στους δρόμους δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτεί κανείς ότι μπορει να υποχωρήσουν αφήνοντας πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς και πάνω από 2500 τραυματίες χτυπημένους από ενα μισητό καθεστώς.
Θα ηταν βέβαια περισσότερο από αφελές να μιλήσουμε από τωρα για νίκες και θριαμβους του λαού.Το καθεστώς έχει πολύ βαθιές ρίζες μέσα στον κρατικό μηχανισμό και φυσικά δεν θα παραιτηθεί έτσι εύκολα.
Ηδη πολλοί λένε πως  αστυνομικοί συμμετείχαν σε λεηλασίες στην προσπάθεια να δημιουργηθεί χάος, ενω στις  1.30 το πρωί η είδηση ότι 1000 φυλακισμένοι απέδρασαν από φυλακή 1 ώρα νότια του Καίρου οδηγεί σε ανάλογες σκέψεις.
Στον υπόλοιπο κόσμο είχαμε διαδηλώσεις συμπαράστασης στην εξέγερση, από το Τόκυο μεχρι το Μόντρεαλ και την Νεα Υόρκη, ενω οι δηλώσεις συμπαράστασης προς τον Μουμπάρακ απο τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν πως πολλοί τρέμουν πια το σύνδρομο της Τυνησίας.


Ειναι συγκλονιστικες οι εικόνες που τρεχουν στο διαδίκτυο με τους εξεγερμένους Αιγύπτιους να αγκαλιάζουν το όνειρό τους.Με ματωμένα ακόμα τα ρουχα τους από τη φοβερή χτεσινή μέρα οργής με τους 100 νεκρούς κοιτάζουν με απίστευτο ενθουσιασμό το ξημέρωμα μιας νέας εποχής για τη χώρα τους.Το βλέπεις στα μάτια τους, το ακούς στις ραγισμένες βραχνές φωνές τους μπροστα στις κάμερες των διεθνών μέσων. Το αισθάνεσαι στις σίγουρες χειρονομίες των πρώην απελπισμένων πως το μέλλον είναι στα χέρια τους.
Πως η Αίγυπτος μπορεί και θα τα καταφέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis