Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η μεγάλη νύχτα της Αιγύπτου-Διάγγελμα Μουμπάρακ και αμέσως μετά διάγγελμα Ομπάμα!

Η μεγάλη νυχτα της Αιγύπτου συνεχίζεται με καταιγίδα εξελίξεων.
Παραίτηση της κυβέρνησης εξήγγειλε γύρω στις 11 το βράδυ  ο Μουμπάρακ προαναγγέλοντας εκλογές για το Σεπτέμβριο.Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο κόλπο που πια δεν έχει καμια πιθανότητα επιτυχίας όπως είδαμε και στην Τυνησία.
Δεν έδειξε φυσικά καμιά διάθεση να φύγει αν και κάτι μας λέει ότι ζεσταίνονται οι μηχανές του ελικοπτέρου του. Μίλησε για αλλαγες και δημοκρατία αν και ήταν φανερό ότι δεν ακούει τις φωνές των δρόμων όταν λέει πως η εξέγερση οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Κανείς λοιπόν δεν τον πίστεψε και καθόλου δεν ησύχασαν οι δρόμοι αφού νεες διαδηλώσεις ξεκίνησαν μες στη νυχτα!Παράξενες σκηνές επίσης συμβαίνουν στους δρόμους με πρωταγωνιστές διαδηλωτές και στρατό.(φωτο)
Το διάγγελμά του αναμενόταν από τους πολιτικούς αναλυτές αφου σχεδόν το είχε απαιτήσει με τον τρόπο της η κυβέρνηση των ΗΠΑ δια στόματος Χ.Κλίντον λίγες ώρες νωρίτερα.
Ομως αμέσως μετα ακολούθησε νεο διάγγελμα από τον πρόεδρο Ομπάμα σε τόνο σχεδόν απειλητικό όπως το είδαμε μόλις πριν λίγο στο CNN.
O Ομπάμα με ύφος πλανητάρχη κάλεσε τις αρχές της Αιγύπτου να σταματήσουν τη βία.Ειπε οτι τα δικαιώματα των Αιγυπτίων είναι παγκόσμια(universal) και οτι οι ΗΠΑ τα υποστηρίζουν..Ειπε ακόμη πως μίλησε με τον Μουμπάρακ και τον κάλεσε να δώσει περιεχόμενο στις εξαγγελίες του δείχνοντας έτσι τη δυσπιστία και τη δυσαρέσκειά του.
Ζήτησε ακόμη να σταματήσει το μπλακάουτ στο ιντερνετ και να σεβαστεί η κυβέρνηση το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των Αιγυπτίων.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον όμως είχε το σχόλιο που έκανε λέγοντας πως η διατήρηση στην εξουσία των κυβερνήσεων πρέπει να βασίζεται στην συγκατάθεση του λαού αφήνοντας έτσι εκτεθιμένη την εξουσία του επί 30 χρόνια δικτάτορα.
Οπως φαίνεται λοιπόν οι ΗΠΑ και η Δύση ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην Αίγυπτο διαβάζοντας προσεκτικά τις εξελίξεις.
Επι πολλές ώρες το CNN μεταδίδει live τις εξελίξεις με τίτλο "Χάος στο Κάιρο".Αυτό σημαίνει οτι οι Αμερικανοί βλέπουν πλέον τη σοβαρότητα των εξεγέρσεων.
Tραγικός είναι ο απολογισμός σε νεκρούς.Ολοι μιλάνε πια για τουλάχιστον 23 νεκρούς χτες και 1100 τραυματίες!!
Οπως είπαμε οι δρόμοι παραμένουν καυτοί μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ.Αλλωστε αυτό ήταν το πρωτο σημάδι κατάρρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis