Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αμετακίνητοι και αποφασισμένοι οι εξεγερμένοι

H πολυπόθητη για το καθεστώς Μουμπάρακ και τη Δύση επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, μοιάζει με όνειρο απατηλό αφού μπήκαμε πια στην 16η μέρα της εξέγερσης και οι δρόμοι δεν δείχνουν να αδειάζουν.
 Εκατονταδες χιλιάδες διαδηλωτές ξαναζέσταναν το κλίμα σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ διαψεύδοντας αυτούς που εδώ και 2 μέρες μιλούν για εξασθένιση των  κινητοποιήσεων.Από τη μια η απελευθέρωση 

του  νεαρού Wael Ghonim της Google, απ' την άλλη οι αρχηγικές εμφανίσεις Μουμπάρακ, αλλά και οι δηλώσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης που καθόλου δεν πείστηκαν από τις παραχωρήσεις του καθεστώτος, άναψαν πάλι φωτιές και έφεραν για άλλη μια μέρα τεράστιο πλήθος στους δρόμους και την πλατεία Ταχρίρ, το καυτό σημείο όπου χτυπάει η καρδιά της Αιγυπτιακής επανάστασης.

Ειναι τελείως καθαρό ότι οι επαναστατημένοι Αιγύπτιοι ειναι αποφασισμένοι να μην γυρίσουν πλέον πίσω. Δεν πάνε πουθενά! Η πλατεία Ταχρίρ και οι δρόμοι, είναι το σπιτι τους η μάλλον ο ναός της επανάστασής τους.
Κοιμούνται και ξημερώνουν εκεί. Οργανώνουν τη ζωή της πλατείας που πολύ λίγες στιγμές αδειάζει,προσεύχονται, τρώνε και πίνουν εκεί, συζητάνε τραγουδάνε και γλεντάνε, ερωτεύονται και παντρεύονται εκεί!

Το καθεστώς πιέζεται αφόρητα να βρεί λύσεις πού όμως δεν υπάρχουν.
Ενδεχόμενη άμεση παραίτηση και πτώση Μουμπάρακ θα σήμαινε το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου που θα παρέσυρε όλο το διεφθαρμένο, στρατοκρατικό οικοδόμημα. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία, μόνο που η θυσία θα είναι στην περίπτωση αυτή μια μαζική ανθρωποθυσία χιλιάδων με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Ειναι η στιγμή όπου οι μάζες αν και άοπλες ή ανοργάνωτες ακόμη, φέρνουν το καθεστώς μπροστά σε ένα τρομερό αδιέξοδο.
Ο Ομαρ Σουλειμάν δήλωσε αργά το βράδυ πως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη η κατάσταση που επικρατεί τώρα, κι οτι πρέπει να βρεθεί λύση που δεν θα ήθελαν να είναι λύση αστυνομικών μέτρων.
Η δήλωση αυτή δείχνει τη νευρικότητα του καθεστώτος που ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει ο πρόεδρος Μουμπάρακ εδώ και τώρα.
Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα προχωρήσει ο στρατός σε βίαιη καταστολή; Κι αν δοθούν τετοιες εντολες κατα πόσο είναι εύκολο να εκτελεστούν; Ειναι ο στρατός στην Αίγυπτο κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης τόσο ώστε να αντέξει στα σίγουρα ρήγματα που θα εμφανιστούν; Μήπως αυτό φοβούνται μέχρι τώρα και δεν προχωρούν σε άμεση εκκένωση των δρόμων παρά το ότι αυτή ειναι η επιθυμία τους;
 Ειναι σίγουρο οτι ο στρατός δεν είναι προστάτης του λαού, ούτε στέκεται αναμεσα στις δύο πλευρές όπως γίνεται προσπάθεια να φανεί.


Ο στρατός ή μάλλον η ηγεσία του είναι το καθεστώς. Ειναι αυτοί που θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία τα προνόμια και ίσως και την βεβαιότητα για την ΄ζωή τους και την προσωπική τους ασφάλεια αν παραχωρήσουν τη θέση τους έτσι απλά και γρήγορα στην επόμενη μέρα. Και μόνον οι αποκαλύψεις για την προσωπική περιουσία του Μουμπάρακ που εκτιμάται μεταξύ 50 και 75 δις δολαρίων, δείχνει τι εχει συμβεί αυτά τα 50-60 χρόνια στην Αίγυπτο των 50 εκατομυρίων εξαθλιωμένων που ζούν με 1-2 δολάρια την ημέρα.
Οσο για τις δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει μόλις και αν ξαναβρούν τον ύπνο τους να αποφασίσουν τι είναι γι αυτές πιο επικίνδυνο.Το Ισλάμ ή η δημοκρατία;

2 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Αυτή η ρημάδα πλατεία Συντάγματος πότε θα μας δημιουργήσει παρόμοια ερωτήματα;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Τρομερή ενέργεια βγαίνει από εκεί φίλε. Αποκλείεται να μην επηρρεάσει.

ShareThis