Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Οι ειδικοί επιστήμονες στις πλατείες της κρίσης- Λίγο πριν την κορύφωση της έντασης

Από την αρχή της κρίσης οι οικονομολόγοι έχουν την τιμητική τους.
Ειναι ίσως οι νέοι αστέρες που ξεπήδησαν μέσα από αυτό το κρισιακό μπινγκ μπανγκ και όχι αδικαιολόγητα.
Ο κόσμος ψάχνει για λύσεις και απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που μπαίνουν ξαφνικά.
Από το 2009 λοιπόν έχουμε παρακολουθήσει πολλές βραδιές, συναντησεις, ημερίδες, φόρουμ κλπ. όπου αναλύονται οι απόψεις κύρια για το χρεος, την παύση πληρωμών, το ευρώ αλλά και τις επιλογές που μπαίνουν μπροστά στα κινήματα.
Η βραδια όμως που οργανώθηκε χθες στην πλατεία Συντάγματος δεν είχε ανάλογο.
Επί 4 ώρες χιλιάδες κόσμος καθισμένος στο πλακόστρωτο παρακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς επιστήμονες Βαρουφάκη, Καζάκη, Κατρούγκαλο, Τσακαλώτο και ανθρώπους που υπέβαλλαν ερωτήσεις αλλά και απόψεις.
Ηταν άλλο ένα από τα πολλά υπέροχα και απροσδοκητα σκηνικά δημοκρατίας που συναντάμε αυτες τις μερες στις πλατείες.

 Πάντως όπως τονίστηκε από όλους είναι λάθος να πιστευει κανείς ότι η λύση είναι μια υπόθεση λίγων ειδικών επιστημόνων. Η λύση θα είναι κύρια πολιτική και πρωταγωνιστής θα είναι όλος αυτός ο κόσμος που ξαφνικά βγήκε με φόρα στη σκήνή διεκδικώντας τη ζωή και το μέλλον του.

Κάτι ακόμη που θεωρώ πολύ βασικό
Περιμένουμε από τους ειδικούς οικονομολόγους προτάσεις που να μην έχουν να κάνουν μόνο με τις επιλογές γύρω από το χρέος το ευρώ κλπ, αλλά και με τα άμεσα και δυσκολα προβλήματα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσει ο απλός κόσμος μέσα σε ένα σκηνικό τρομερών εντασεων και εκβιασμών από την πλευρά ΄των τραπεζιτών, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των κυβερνήσεων που τους εκπροσωπούν.
Δεν είναι καθόλου απίθανο έστω και προσωρινά να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που να θυμίζουν πολύ σκηνικά πολέμου. Δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούμε μπροστά σε κλειστές τράπεζες και σε ελλείψεις βασικών προιόντων από την αγορά όποια κι αν είναι ή λύση που θα ακολουθηθεί.
 Ο οικονομολόγος Γ.Βαρουφάκης είπε και σήμερα το πρωί στο ΜEGA  μιλώντας για τα διλλήματα που μπαίνουν, οτι η παύση πληρωμών θα συμβεί ότι και να γίνει, όποιο δρόμο και αν πάρουμε, εντός ή εκτός μνημονίου, εντός η εκτος ευρώ, με η χωρίς επιμήκυνση κλπ.Η εκρηκτική διόγκωση του χρέους οδηγεί εκί με μαθηματική ακρίβεια.
Σε μια τέτοια κατάσταση, ο απλός κοσμος θα  έχει σίγουρα ανάγκη από τη βοήθεια των επιστημόνων και των ειδικών. Πως μπορεί πχ. να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ρευστού από την αγορά αν έστω και για μερες κλείσουν οι τράπεζες ή ξεμείνουν από ρευστό;
Πως θα αντιμετωπισθεί από τώρα η πιθανότατη έλλειψη προιόντων σχετικά με τη διατροφή;
Μήπως πρέπει από τωρα να αρχίσει να σχεδιάζεται η επανακαλλιέργεια εγκαταλελειμένης αγροτικής γής; Μήπως από τωρα (είναι ήδη αργά)  και όσο πιο μελετημένα γίνεται πρέπει να βρούμε τρόπους εναλακτικού νομίσματος για την ανταλλαγή προιόντων.
(Η Αργεντινή αντιμετώπισε πρόβλημα ενω ήταν χωρα παραγωγής τροφίμων που "τάιζε" 300εκ σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η γεωργική παραγωγή από 16% που πρόσφερε στο ΑΕΠ τη δεκαετία του '80 σήμερα συνεισφερει λιγότερο από 4%. Νομίζω ότι όλα αυτα είναι βασικώτατα προβλήματα που πρέπει από τωρα να συζητηθούν).
Η λαική πρωτοβουλία και οι επιτροπές αλληλεγγύης που θα στηθούν θα χρειαστουν τη γνωση και την εμπειρία των επιστημόνων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΧΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΜΕ ΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
http://youtu.be/AWNNRo3ykd0

ShareThis