Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αμμόλουτρα στις παραλίες της χρεωκοπίας

Ολη αυτή η ιστορία με το "χρεωκοπούμε-δεν χρεωκοπούμε", μου θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με τον ασθενή του AIDS που του προτείνουν αμμόλουτρα για να εξοικειώνεται σιγά-σιγά με το χώμα.
Ειναι καθαρό οτι οι εκφράσεις που μεχρι πριν λίγο ηταν απαγορευμένες δεν είναι πια, ενω τα ταξίδια αστραπή από τους πάγους στους τροπικούς ειναι πλέον καθημερινο φαινόμενο.
Ολοι στην κυβέρνηση μιλούσαν χθες για χρεωκοπία(συγκαλυμενα ή απροκάλυπτα) από Παπανδρέου και Βενιζέλο μεχρι μικρομεσαία στελέχη. Όλοι διαψευδουν σήμερα και καταγγέλλουν τους καταστροφολόγους! Η τρέλα και η αθλιότητα έχει γίνει το νερό και το αλάτι της καθημερινότητας αυτής της κυβέρνησης-σκιάχτρου.

Ας τα δουμε πολύ σύντομα και επιγραμματικά λοιπόν.
1.Επιλεκτική χρεωκοπία δεν υπάρχει. Ολες οι χρεωκοπίες είναι επιλλεκτικές όπως πολύ απλά λέει και ο καθηγητής Γ.Βαρουφάκης. Η διαφορά εδω ειναι οτι η επιλεκτικότητα έχει και ενα χαρακτηρα εκβιασμού και τρομοκράτησης. Πριν λίγο καιρό όταν οι λαικές αντιδράσεις ειχαν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα ανεκτα όρια, σκεφτόμουνα οτι τρόικα και κυβέρνηση θα επεξεργαζόντουσαν σενάρια σύντομων επεισοδίων χρεωκοπίας για να συνετίζονται οι άφοβοι και να τρομοκρατούνται οι καινούργιοι στους δρόμους. Ειναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς πως αλλιώς σκέφτεται κάποιος όταν οι τράπεζες ειναι ανοικτές κι αλλιώς όταν κλείνουν έστω και για μια εβδομάδα για εκβιασμό. Eίναι βέβαια να απορεί κανείς με το οτι η κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς για το κόστος που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Επιλεκτική χρεωκοπία λοιπόν εκτός των άλλων σημαίνει και επεισόδια εκβιασμών που προετοιμάζουν το έδαφος και διαμορφώνουν υποταγμένες συνειδήσεις σε όσους δεν έχουν ακόμη περάσει στη μεριά της σύγκρουσης και το σκέφτονται.
Επιλεκτική χρεωκοπία όμως σημαίνει στην περίπτωσή μας -όπου αυτή εκπορεύεται από τα γνωστά κέντρα-, οτι όλες οι επιλογές που δυστυχώς δεν τις κάνουμε εμείς, θα είναι φυσικά εναντίον του λαού όσο αυτός παραμένει στη γωνία και τρεχει στις παραλίες αφελής και προσποιούμενος τον ανέμελο.
Σε καμια περίπτωση πάντως δεν βγαίνει το συμπέρασμα οτι "δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα" όπως λένε δήθεν οργισμένοι οι διάφοροι υπουργοί και οι "ειδικοί" τους. Η ίδια η ΕΚΤ πήρε αρνητική θέση σε ότι αφορά στην συνέχιση παροχής ρευστότητας με εγγύηση ομολόγων στην περίπτωση επιλεκτικής χρεωκοπίας. Οπότε τι θα συμβεί στις τράπεζες τότε;
Κατα τα άλλα δεν είναι καθόλου χρεωκοπία.Ειναι default! Mου θυμίζει τους τύπους που οταν θέλουν να μιλήσουν βρώμικα το κάνουν στα Αγγλικά. Νοιωθουν πιο απελευθερωμένοι...

2.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται όλο και περισσότερο. Ειναι ένα κόμμα τελειωμένο που το χρησιμοποιει το σύστημα για να περάσει ότι πιο σκληρό μπορεί χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία του στη Βουλή, την ίδια στιγμή που προσπαθεί απελπισμένα να ανεβασει τη δημοτικότητα της ΝΔ δίνοντας στον αρχηγό της προφίλ αντιστασιακού και καλά. Παράλληλα ειναι φανερό οτι το άθροισμα της Αριστεράς ξεπερνάει το 23-25% και δημιουργεί σκέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν...
3.Δυστυχώς ο κόσμος έκανε φανερό οτι στην παρούσα εκπληκτικά κρίσιμη φάση δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει και πήρε το δρόμο για τις θάλλασσες ελπίζοντας στην επέμβαση του Μεγαλοδύναμου. Θα αλλάξει γρήγορα γνωμη βεβαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα βρεθεί και στην κατάσταση που χρειάζεται που δεν είναι άλλη από εκείνην ενος μαζικού αλλά και οργανωμένου λαικού κινήματος που να απαντά στις επιθέσεις. Το μαζικό αλλά αυθόρμητο και ενάντιο στην οργανωση είναι εύκολος αντίπαλος για ένα σύστημα σκληρό, αδίστακτο και με επεξεργασμένες λύσεις. Ειναι βούτυρο στο ψωμάκι τους.
4.Επειδή πολλή συζήτηση έγινε μετα τις μέρες φριχτής καταστολής στις 28 και 29 Ιουνίου για το ποιός νοιάζεται για τον τουρισμό και ποιός τον καταστρέφει μια σκέψη μόνο. Με τέτοια κουβέντα για ενδεχόμενα χρεωκοπίας που ξεκινάει  από την ίδια την κυβέρνηση πόσοι στα αλήθεια θα ξεκινήσουν για διακοπές(ειδικά αν τα χρήματα είναι μετρημένα), έχοντας τόσες αμφιβολίες για το τι θα συμβεί μεσα στις επόμενες μέρες. Με τι καρδιά θα φυγει κάποιος για να γλυτώσει από το άγχος όταν δε θα μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα βρεί τράπεζα ανοιχτή για να γυρίσει και πίσω αν χρειαστεί. Θα μου πείτε πόσο πιθανό είναι αυτό. Οχι πολύ ίσως αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου απίθανο. Οποιος ειναι μάντης ας μιλήσει, θα μας χρειαστεί στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis