Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σάλτο μορτάλε για το Ευρώ - Αποχαιρετισμός στο κοινό νόμισμα;

Tα σπρεντς τρέχουν φλεγόμενα μέσα στο ξερό χορτάρι της επικράτειας του ευρώ και η πιθανότητα πρόκλησης μιας χωρίς όρια ανεξέλεγκτης πύρινης λαίλαπας που θα απειλήσει καταστροφή και της Παγκόσμιας (καπιταλιστικής) οικονομίας είναι κατά τη γνώμη μας 100%.
Ο τρόπος που αντιμετώπισε η ΕΕ την κρίση ως τώρα, η δομή του ίδιου του Ευρώ, η συγκρότηση του τοξικού EFSF,  τα ασταμάτητα ψέματα οτι πρόκειται για Ελληνική κρίση, οι κατα τη γνώμη μας σκόπιμες καθυστερήσεις και οι εφησυχασμοί, δεν θα μπορούσαν να περάσουν έτσι απλά χωρίς να δώσουν καρπούς καταστροφής. Ειναι σίγουρο οτι οι ηγέτες και δυστυχώς τελευταίοι και οι λαοί της Ευρώπης θα αναγκαστούν να δουν την αλήθεια όταν θα είναι πια αργα.
Μια ματιά σε τιτλους ξενων δικτυων αρκεί για να δωσει το κλίμα.
Λε Μόντ:"Μπροστά στο κοινοβούλιο ο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει πλάνο για να καθησυχάσει τις αγορές" (κάτι θυμίζει)."Το σπιράλ της κρίσης χωρίς τέλος στην Ευρωζώνη", "Βαν Ρομπάι: Κρίση χρέους, όχι κρίση του ευρώ" (μέχρι τώρα ήταν μόνο Ελληνική κρίση),"Θαπατέρο:Επείγουσα συνάντηση κορυφής στην  Ισπανία" κ.α.
Liberation: "Κι άλλη μαυρη μερα για τα χρηματιστηρια" κλπ.


Τα επιτόκια δανεισμού μεσα σε ελάχιστες μερες έκαναν μια διαδρομή πάνω από 100μ.β. για τις 2 μεγάλες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας για να φτάσουν σήμερα πάνω από το επικίνδυνο όριο του 7%! Σε κάποια στιγμή σήμερα τα σπρέντς της Ιταλίας ήταν στις 406(!) μ. πάνω από εκείνα της Ισπανίας. Γιατί όλα αυτά;
Μπορεί να ακουστουν πολλές απόψεις από εκείνες που παλεύουν εδώ και 2 χρόνια να κρύψουν την αλήθεια αλλά η πραγματικότητα είναι καθαρή.
Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις ΗΠΑ χεωκοπώντας τις τράπεζες έχει μετατραπεί σε κρίση χρεους σε όλη την Ευρώπη και κρίση του ίδιου του Ευρώ. Αν η ΕΕ έιχε εξ αρχής αποφασίσει να σηκώσει το αρχικό μικρό βαρος με ένα τρόπο συνολικό χρησιμοποιωντας τη " δύναμη" όλων των οικονομιών της Ενωσης μαζί τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Ομως αντί γι αυτό έστελνε έναν έναν τους αδύναμους "μονομάχους" της να αντιμετωπίσουν το θηρίο του χρέους, το οποίο κάθε φορά που εξοντώνει κάποιον πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του και κάνει έτσι την αντιμετώπισή του αδύνατη.
Η δημιουργία του EFSF(ταμείο "σταθερότητας") ήταν το τελικό χτύπημα, μια κανονική αυτοχειρία αφου μόλις φάνηκε καθαρότερα ο τρόπος λειτουργίας του μετα της αποφάσεις του Ιουλίου για την Ελλάδα, όχι μόνο δεν σταθεροποίησε την κατάσταση αλλά προκάλεσε σεισμό αστάθειας. Και λογικά.

Η Ιταλία και η Ισπανία αυτη τη στιγμή καλούνται να δανειστούν (μεσω του EFSF ομολόγου) με επιτόκιο 7% για να συνεισφέρουν στη σωτηρία της Ελλάδας προσφέροντας στην Ελλάδα επιτόκιο  κοντα στο 5%ή και λιγότερο. Ειναι ολοφάνερο οτι κάτι τέτοιο επιδεινώνει τη δική τους θεση, αυξάνει το ρίσκο στα δικά τους ομόλογα, πράγμα που βλέπουν οι αγορές και φυσικά αντιδρούν. Αργότερα το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες χώρες.
Που οδηγεί όλο αυτό;
Η γνωμη μου είναι ότι με αυτη τη λογική πρέπει να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά να αποχαιρετησουμε το κοινό νόμισμα. Ειναι ξεκάθαρο οτι καμια Γερμανία δεν είναι σε θεση να διασώσει  οικονομίες χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Το κόστος μιας τετοιας διασωσης θα ήταν της τάξης πολλών τρις! Φυσικά οι Γερμανοί δεν θα ειχαν καμια διάθεση να δωσουν τετοια ποσά.
Τι θα έκαναν λοιπόν σε μια τετοια περίπτωση; Πιθανότατα θα προτιμούσαν να πηδηξουν από το μπαλκόνι. Κυριολεκτικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis