Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Πριν τη συναντηση Σαρκοζί-Μερκελ

Θετικές ηταν και σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές, μετα τις μεγάλες πτώσεις που προηγήθηκαν και έστειλαν μηνύματα φόβου στις πραγματικές οικονομίες.
Καποιοι είπαν οτι πρόκειται για θετική προεξόφληση της αυριανής συνάντησης Σαρκοζί-Μέρκελ από την πλευρά των αγορών και τα δελτία ειδήσεων επανέλαβαν την είδηση, προσθέτοντας επεξηγηματικά ότι αυτό σημαίνει οτι οι αγορές πιστεύουν οτι οι αποφάσεις θα είναι σε θετική κατεύθυνση, δηλαδή θα είναι καλές για όλους μας. Ετσι το παραμύθι περί κοινού καλού συνεχίζεται τη στιγμή που τα μαχαίρια έχουν βγεί πεντακάθαρα παγανιά και θερίζουν οικονομίες, κατακτήσεις και ζωές σε έναν πραγματικό ταξικό πόλεμο.
Κοινό καλό λοιπόν δεν υπάρχει, κι όταν μας μιλάνε για "θετικές εξελίξεις" να ρωτάμε "για ποιόν", ειδικά όταν πρόκειται για τις αγορές.

Για τα χρηματιστήρια τώρα δυό λέξεις.
Μετά τις άγριες πτώσεις ακολουθεί μια άνοδος που από ότι φαίνεται μοιάζει περισσότερο με αντιδραση. Ειναι κατα τη γνωμη μας πιο πιθανό ότι οι αγορές αυτη τη στιγμή αναζητούν τα βραχυπρόθεσμα όρια τους και ή όλη κίνησ'η τους έχει να κάνει μόνο με τον τροπο που παίζονται τα παράγωγα. Οταν λοιπόν εξαντλείται η προς τα κάτω κίνηση -και η σχετική αρνητική ειδησεογραφια που την συνοδεύει- οι short παίκτες γίνονται long αναζητώντας το βραχυπρόθεσμο υψηλό. Οταν φτάσουν εκεί ξεκινάει πάλι η αντίστροφη διαδικασία.
Αυτό που πρέπει να έχουμε υπ' όψιν είναι το οτι οι περιοχές μεγάλης μεταβλητοτητας και άγριων διακυμάνσεων -όπως είδαμε την περασμένη εβδομάδα- όπου βρίσκονται τωρα οι αγορες είναι τα σημεία καμπής, οπου οι δείκτες προσπαθούν να "αποφασίσουν" αν θα κινηθούν έντονα ανοδικά ή έντονα καθοδικά σπάζοντας τα κάτω τεχνικά όρια και αναζητώντας νέους βυθούς.
Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι το δεύτερο σεναριο μεσα στις συνθήκες φόβου και αβεβαιότητας που βρισκόμαστε είναι πολύ πιο πιθανό. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει δραστικά.


Παντως αυτό που ακούγεται σήμερα για αναζήτηση άλλης λύσης για το χρέος από τους 2 "ηγετες" θα έχει κάποιο ενδιαφέρον και για μας. Δεν θα είναι βεβαια συνολική ανατροπή των αποφασεων του Ιουλίου αφού κάτι τέτοιο θα απαξίωνε εντελώς το κύρος των " Συνόδων Κορυφής" αλλά κάποια πράγματα βγάζουν μάτι ότι πήγαν εντελώς στραβά από τοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis