Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Αισιόδοξοι συνειρμοί...


 Ξεκινάω με μερικά στοιχεία για να ξέρουμε που βρισκόμαστε.
Σε καθυστέρηση είναι το 22% των στεγαστικών  και το 40% των καταναλωτικών δανείων! Αν αυτό έχει κάποια διάρκεια θα μιλάμε για επώδυνη "στάση πληρωμών" των δανειοληπτών που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τις τράπεζες, που όπως φαίνεται η εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν συνάψει  με δανειολήπτες, πρέπει να τις απασχολεί τουλάχιστον το ίδιο αν όχι περισσότερο από την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους.
Αν λάβουμε δε υπ' όψιν το άλλο στοιχείο που λέει ότι 1,2 εκ. φορολογούμενοι ειναι συνολικά στον Τειρεσία -δηλ. 1 στους 6(!)- τότε η ανησυχία θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρή.
Τραγική πτώση στο τζίρο της αγοράς αφού μέχρι 25% μικρότερος είναι ο τζίρος στο πρώτο 20ήμερο των εκπτώσεων σε σχέση με περυσι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου). Ειδικότερα  σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία των τοπικών εμπορικών συλλόγων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Κοζάνη και η Χαλκίδα δίνουν πτώση του τζίρου έως 40% (σε ένδυση  – υπόδηση),  ενώ  για 60% πτώση μιλάει  ο εμπορικός σύλλογος Φλώρινας! Η Σύρος, η Καστοριά, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα δίνουν πτώση μέχρι 30% και λιγότερο οι υπόλοιποι.
Η ανεργια το Μάιο χτύπησε 16,6% αυξημένη κατα 36%(!) από πέρυσι τον ίδιο μήνα, ενώ στο 40% βρίσκεται το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24...
Η ύφεση ήταν στο 6,9% στο 2ο τρίμηνο του έτους. Ας μην ξεχνάμε οτι όταν υπογράφηκε το μνημόνιο μας έλεγαν οτι θα περνούσαμε σε θετικό πρόσημο (ανάπτυξη) στο δεύτερο εξαμηνο του 2011. Το πρωτο τρίμηνο τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα με την ύφεση στο 8,1%.
Την ίδια στιγμή που το ΑΕΠ μειώνεται τραγικά λοιπόν, πληρώνουμε για τόκους 1,4δις περισσότερα από πέρυσι(πάνω από 10δις) σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το δελτίο του ΜΕGΑ. Δηλαδή ενώ όλο και λιγότερο ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς παράγεται, όλο και περισσότερα επίσης απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους. Αν λάβουμε υπ' όψη οτι το χρέος είναι σε απόλυτη σύνδεση με το ΑΕΠ(όσο μειώνεται το ΑΕΠ τόσο μεγαλώνει το χρέος σαν ποσοστο) μένει να δούμε προς ποιο ποσοστό βαδίζει το Ελληνικό χρέος.

Και ενώ όλα αυτά τα ωραία και ενδιαφέροντα συμβαίνουν, το κρατος ετοιμάζει πυρετωδώς τα μπιλιετάκια με το λογαριασμό του Μεσοπρόθεσμου...για την τόνωση της Οικονομίας μας!

 Μετα από όλα αυτα άκουσα τη δήλωση του Πρωθυπουργού για τα Χρόνια Πολλά...
Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων πατριδοθρησκοδιάφορων.

"...ξέρουμε ότι οι κόποι του Ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο(!).
Όχι μόνο θα ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα, δημιουργούμε τις βάσεις για μια κοινωνία δικαίου, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της αυτοπεποίθησης.
.....
  ...Για ανάπτυξη που εγγυάται ελπίδα, δουλειές για την νέα γενιά(!) και δικαιοσύνη για όλους. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι..."


Φοβού τους αφοσιομένους και δώρα φέροντας...Ποιος αντέχει άραγε τόση αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και αυτοπεποίθηση χωρίς ναρκωτικά; Φροντίζουν λοιπόν και γι αυτό. Τετοια ολοκληρωμενη πολιτική!


Θα μου πείτε, υπάρχει λύση μέσα σε όλα αυτά;
Φυσικά και υπάρχει. Μόνο που δεν βρίσκεται στον κυριολεκτικά υπέρ πάντων αγώνα για να αποπληρωθεί το χρέος. Αυτό αποδεικνύεται σκέτη καταστροφή.
Εβλεπα όμως τον "τελευταίο Φαραώ" Μουμπάρακ ταπεινωμένο στο κλουβί του στο Δικαστήριο και έκανα διαφορους αισιόδοξους συνειρμούς.

Καλό μας φθινόπωρο λοιπόν. Σιγά να μην το βάλουμε κάτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis