Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το πανηγύρι στο ΧΑ(updt)

Τελικά φαίνεται πως το μυστικό ήταν επτασφράγιστο και όσοι το ήξεραν δεν ρίσκαραν να κάνουν το παραμικρό που θα μπορούσε να αποκαλύψει πως κάτι θα ανακοινωνόταν. Ετσι μέσα στο κλίμα απόλυτου φόβου, έμειναν στα αζήτητα δεκάδες χιλιάδες μετοχές στο κλείσιμο της Παρασκευής ενώ σήμερα όλοι τρέχουν να αγοράσουν 30% ακριβότερα. Προφανώς οι γνωρίζοντες δεν περίμεναν να αγοράσουν στο τέλος τα δικά τους και να καρφωθούν.
O φόβος δίνει σήμερα τη σκυτάλη στην απληστία και μπορεί να δούμε και συνέχεια αύριο με την εισοδο των 2 τραπεζών στο ταμπλώ -που θα χρωστάνε άνοδο αν οι ανακοινωσεις πείσουν-αλλά και των παικτών του Λονδίνου που σήμερα είναι κλειστόν λόγω αργίας.

Ο Γ.Δ. είναι αυτή την ώρα στο +11,5%(!) πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει ως τώρα από όσο θυμόμαστε. Όλες οι μεγάλες τράπεζες είναι σχεδόν στο +30%!(στις 3.30 περίπου και αφου ειχαν μπει οι 2 στο ταμπλά ο Γ.Δ. ηταν στις 1025 μ. στο +16,5%(!!)
Ειναι λοιπόν καθαρό οτι η αγορά αποτιμάει ως πολύ θετικό το ντηλ.
Εκτός από αυτό πάντως φαίνεται πως η αρνητική φημολογία της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε σε τραγικές τιμές ειδικά τις τράπεζες έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα το φαινόμενο ελατηρίου. Ειδικά όσοι έμειναν με υψηλά μοχλευμένα συμβόλαια short(αρνητικό στοίχημα όπου πληρώνεται π.χ. το 1/10 της αξίας με σκοπό 10πλασιασμό του κέρδους -αλλά και της ζημιάς- στην ελληνική αγορά) ή άνοιξαν τέτοια την Παρασκευή(σε οποιοδήποτε σημειο του πλανήτη), σήμερα τρέχουν να αγοράσουν σε οποιεσδήποτε τιμές για να σωθούν. Ο άγριος τζόγος των αγορών...

Πάντως να μην μπερδευόμαστε και συγχέουμε τον ενθουσισμό των αγορών με το "καλό της οικονομίας". Συνήθως όταν οι αγορές χαίρονται κάτι κακό έρχεται για την τσέπη μας. Με απλά λόγια περνάει το δικό τους και το πανηγυρίζουν δεόντως.

Y.Γ. Τελικά οι ανακοινωσεις έγιναν και οι 2 τράπεζες που θα γίνουν μία μπήκαν στο ταμπλώ από σήμερα. Φυσικά πηγαν αμεσως στο +30% και αυτές και ο ΓΔ ειναι στο +16,5%!! Οπότε το 30% των αισιόδοξων έγινε σε μια μερα. Από εδω και πέρα ποιος μπορεί να ξέρει. Το λόγο έχει ο τζόγος. Παντως στις 22/7 με άνοδο 19% η ΑΛΦΑ έγραφε 3,60Ε. Τωρα και αφού σε ενάμιση μήνα όποιος αισιόδοξος επένδυσε έχασε τα μισά του χρήματα(-50%), παρά  το σημερινό +30% ειναι ακόμη κάτω από το 2,50Ε. Η πτωση ειναι πολύ πιο ευκολη υπόθεση από την άνοδο ειδικά στον κόσμο των αγορών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis