Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιος φοβάται την "χρεοκοπία";

Η κουβέντα γύρω από μια ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία φούντωσε για καλά τις προηγούμενες μέρες. Μόνο που για άλλη μια φορά το άσπρο έγινε μαύρο και το μαύρο άσπρο.
Η λεγόμενη "χρεοκοπία" παρουσιάστηκε ως καταστροφή λες κι η Ελλάδα είναι μαγαζί που θα κατέβαζε ρολα΄κι εμείς θα έπρεπε να τα μαζέψουμε και να ψάξουμε για χώρα.
Ειναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι.

Ας τα πούμε όσο πιο απλά γίνεται για να καταλάβουμε τι συμβαίνει.
Η "ειδηση" "η Ελλαδα θα χρεοκοπήσει" ειναι μια καλή ειδηση(για τα δεδομένα της κρίσης). Σημαινει οτι το χρεος της χώρας θα αναδιαρθρωθει σοβαρα σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Η ειδηση "θα κανουμε το παν για να μη 'χρεοκοπήσει' η Ελλάδα" αντιθέτως ειναι κακη ειδηση. Σημαινει θα προσπαθησουμε να μην "κουρευτεί" το χρεος της Ελλαδας, εξοντώνοντας τους ανθρώπους της, τις οικονομικές της δομές, καταστρεφοντας εν ολίγοις την οικονομία της. Φέρνοντας δηλαδή το λαό της σε απόγνωση έτσι ώστε να δεχτεί το "πακέτο σωτηρίας" όπως συμφερει ακριβώς την Γερμανία και τη Γαλλία.

Υπάρχει άραγε σωτήρια καταστροφή; Ειναι περίπου σαν να χρησιμοποιείς πυρηνικά όπλα για να σταματήσεις τον πόλεμο...


Ξαναλέμε οτι χρεοκοπία=αναδιάρθρωση χρεους. Τίποτα παραπάνω. Καταστροφή δεν είναι η αναδιαρθρωση που έτσι κι αλλιώς θα γίνει αλλά η προσπάθεια να καθυστερήσει για να περιοριστούν  οι τραπεζικές ζημιές. Μονο που έτσι και οι τράπεζες θα υποστούν μεγαλύτερες ζημιές από την όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της κρίσης χρεους σε όλη την Ευρωπαική Ενωση, από την όλο και μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τις αγορές. Κοιταξτε που έχει πάει το κόστος δανεισμού σε Ιταλία, Ισπανία και σε λίγο και στη Γαλλία και θα καταλάβετε. Αυτό φυσικά δεν προκλήθηκε εξ αιτίας της Ελλάδας αλλά εξ αιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η αδράνεια(εσκεμμένη;) της ηγεσίας της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Θα πουμε και πάλι οτι έχει τεράστια σημασία το ποια κυβέρνηση θα "κάνει" την αναδιάρθρωση. Κι αυτό γιατι ειναι πολύ σημαντικό η οποιαδηποτε αθετηση πληρωμών χρειαστεί να γίνει, να είναι κατά  δανειστών και όχι κατά του λαού. Γι αυτό και πρέπει όσο πιο γρήγορα να ξεφορτωθούμε αυτή την κυβέρνηση κτηνωδίας που μας έχει κάτσει στο σβέρκο παράνομα, λέγοντας ψέματα για όλα από την πρώτη μέρα.
Τα περι εξοδου απο το Ευρω ειναι απλά μπαρουφες και εκφοβισμός και δεν τα σχολιάζουμε σήμερα σε αυτο το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis