Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τραπεζες: Χρεοκοπημενοι τζογαδόροι που πρεπει να σωθούν...

Δεν ειναι λίγοι οι αρθρογράφοι αλλά και οι σχολιαστές ειδικα στα οικονομικά sites που το εχουν ρίξει στο παράπονο ή και στο κλάμα για την άδικη απαξίωση των τιμων των μετοχών στο Χρηματιστήριο και ειδικα των τραπεζικων,
Διαβάζοντας μάλιστα τους αριθμούς, όπως τους παρουσιάζουν αν δεν το πολυσκεφτει κανείς μπορεί να συμφωνήσει μαζι τους και ίσως και να κανει το λάθος να επενδύσει και να παγιδευτεί.
Τα στοιχεια ειναι πραγματικα απίστευτα!Όλες οι Ελληνικές τράπεζες αξίζουν στο ταμπλώ 6,5δις όταν το ενεργητικό τους είναι κοντά στα 490δις! Η ΕΤΕ αποτιμαται στα 2,5δις όταν η δική της τουρκική Finesbank είναι στα 3δις(!) και όταν εχει σηκωσει πριν λίγο καιρό φρεσκο χρημα από την αγορά 1,8δις πριν λίγο καιρό! Δηλαδή 3+1,8=4,8δις που σημαινει οτι η ΕΤΕ αποτιμάται -2,3 δις.....Απίστευτο.
Ακόμη και με γενναία κουρέματα δηλαδή θα σκεφτεί κάποιος πως η αποτίμηση ειναι εξαιρετικά άδικη, Κι εκεί αρχίζουν διάφορες θεωρίες περί ενδεχόμενης ανακαμψης και τα επικίνδυνα ψηστήρια.
Ομως η αλήθεια δεν ειναι αυτή και κρυβεται επιμελώς πισω από τις γενικολογίες περι κακής μοιρας, αδικιών, κακων σπεκουλαδόρων κλπ.
Η αλήθεια βρισκεται στον τρόπο που λειτουργει το τραπεζικό σύστημα και που παρά την κριση του 2008 ελάχιστότατα εχει αλλάξει. Οι τραπεζες εξακολουθούν να φερονται ως επενδυτες υψηλότατου ρισκου μεσα σε συνθηκες όπου το ρίσκο αποφευγεται όπως το λιβανι από τον διάολο σε αντίθεση με άλλες εποχές θεοποίησής του.
Και μόνο ο γεγονός οτι ακόμη και τωρα  ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (πόσες φορές μπορούν να δανείσουν τα δικά τους κεφάλαια) βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (στην Ελλάδα χοντρικά στο 1/10 του ενεργητικού και αλλού το κλάσμα ειναι ακόμη μικροτερο) σημαίνει οτι μια ζημια της τάξης του 5-10% μπορεί να γκρεμίσει τις τράπεζες και να τις φερει σε κατάσταση χρεοκοπίας όπως ακριβως συμβαίνει τωρα. Ο τροπος αυτός μοιαζει με τα μοχλευμενα  στοιχήματα των παραγωγων όπου στην περίπτωση κερδους το ποσοστό δεκαπλασιάζεται, ενω στην περίπτωση ζημίας πας φυλακή γιατι και η ζημια δεκαπλασιάζεται. Το κακό είναι οτι η απομόχλευση σε αυτή την πρίπτωση των τραπεζων δεν ειναι ευκολη υπόθεση αφου έτσι εχουν μαθει να παράγουν κερδη όλα αυτα τα χρόνια και οποιαδήποτε μεγαλη αλλαγή θα ηταν πολύ κακή ειδηση. Οπότε παραμενουν αιωρούμενες πάνω από τον γκρεμό μεχρι να ερθει η πραγματικα κακή είδηση της βουτιάς στο κενό...
Οι "επενδυτες" λοιπόν γνωρίζοντας το χάλι του ενεργητικού των τραπεζών (επισφαλή δανεια, κρατικά ομόλογα κλπ.)βλέπουν μπροστα τους χάος και πιθανηότατη αν όχι βεβαια  καταστροφή με αποτέλεσμα να μην πλησιάζουν τις τράπεζες, και βεβαια δεν μιλάμε για τις Ελληνικές μόνον.

Τωρα πως γινεται παρ όλα αυτα να δεχονται όλοι οτι αυτές οι χρεοκοπημένες τράπεζες ειναι ο πυλώνας της οικονομίας και οτι άλλος δρομος δεν υπάρχει ειναι μια υπόθεση παράξενη και απελπισμένη που δυστυχώς θα πληρώσουμε όλοι μας θέλοντας και μή, οσο ο κανόνας και η κεντρική κατεύθυνση παραμενει το "Δασώστε τις Τράπεζες" ακόμη και μεσω ενός τοξικού μηχανισμού όπως το EFSF που χθες αποφασίστηκε να ενισχυθεί και κάποιοι πανηγύρισαν...

Ο φαυλος κυκλος όπου η κριση μεταφέρεται από τις τράπεζες στα κρατη κι από τα κρατη στις τραπεζες συνεχίζεται.

18 σχόλια:

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Μα ακριβώς εκεί βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα Γιώργο. Στα 490 δις ενεργητικό. Χαχα. Θα κάνουν μεγάλο μπαμ καθώς θα σωριάζονται!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ενω όλοι τα βαζουν με τη μοχλευση στα παράγωγα η μοχλευση ειναι ο επισημος τροπος κερδοφοριας των τραπεζων! ΟΙΚΟΙ ΤΖΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

dyosmaraki είπε...

Σημαντικό μέρος τους προβλήματος της μείωσης του ενεργητικού των Τραπεζών είναι: 1. Η συσσώρευση άχρηστων χαρτιών (ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα οποία έχουν χάσει τουλάχιστον το 60% της αξίας τους) και 2. Η οδηγία Βασιλεία ΙΙ και ΙΙΙ οι οποίες υποχρεώνουν τις Τράπεζες να θεωρήσουν χαμένα κεφάλαια όσα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση 3 δόσεων (και αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης όλες οι δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθυστέρηση και πάνε κατά διαόλου). Σε αυτή τη περίπτωση αν και πρόκειται για κονδύλια που (δυνητικά) μπορεί να εισπραχθούν στο μέλλον, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαναγκάζουν τις Τράπεζες να εμφανίσουν ως ζημιές (χαμένα χρήματα) αυτά τα κονδύλια. Επομένως το κύριο πρόβλημα (στην Ελλάδα και στην Κύπρο) ΔΕΝ είναι οι Τράπεζες αυτή τη στιγμή αλλά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και τα χαρτουλάκια (ομόλογα) που σκόρπιζαν οι κυβερνήσεις από εδώ και από εκεί δίχως κανέναν έλεγχο. Μάλιστα ακόμη και οι Κυπριακές Τράπεζες υποβαθμίστηκαν εξ αιτίας των Ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σχετίζεται με τη σχέση δανείων και καταθέσεων και σαφώς επηρεάζεται όταν αφαιρούνται βίαια τεράστια κονδύλια (δάνεια που βρίκσονται σε καθυστέρηση) από τον ισολογισμό τους.

dyosmaraki είπε...

Και κάτι άλλο : Αν οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν μέχρι τώρα στην κρίση και δεν ακούσαμε να βαράνε κανόνια είναι επειδή στηρίζονταν στη κερδοφορία που τους απέφεραν τα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό!!!
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες ΔΕΝ ανακατεύτηκαν με τοξικά προϊόντα. Αντίθετα θα πρέπει κανείς να ανησυχεί για τις ενέργειες του ελληνικού δημοσίου που ετοιμάζεται να κάνει τιτλοποιήσεις οφειλών και να τις πουλήσει σε αφελείς με τη μορφή ομολόγων...ό,τι δηλαδή έκαναν οι Αμερικάνικες Τράπεζες από τις οποίες ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση.
Μια Τράπεζα δεν δάνειζε μια καταχρεωμένη επιχείρηση..Το κράτος όμως εξακολουθεί να δανείζεται δίχως να έχει την ικανότητα αποπληρωμής κι έπειτα πηγαίνει σαν επαίτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητάει βοήθεια κλαψουρίζοντας. Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...
Καλό μήνα είπα???

Γιώργος Σαρρής είπε...

Kαλό μήνα κι από μενα με καθυστερηση λόγω ταξιδιού χωρις λαπτοπ.
Ειναι λίγο πιο μπερδεμενα τα πραγματα Δυοσμαρακι.
Η Κεφαλαιακή επάρκεια εχει να κανει με τη σχεση "ιδιων κεφαλαίων" με τα δανεια(το ενεργητικό για την ακριβεια) και φυσικα οι συμφωνιες τυπου Βασιλείας θα έπρεπε να ειναι πολύ πιο σφιχτες όχι τωρα αλλά από καιρο. (Οι καταθεσεις δεν ειναι δικιές τους φυσικά)
Η αναπτυξη και η κερδοφορία τραπεζων στηριζόταν σε λάθος τροπους και τοξικες μεθοδους που ουσιαστικά δεν προβλεπαν περίοδο επιβραδυνσης ή ύφεσης ή αλυσιδωτες καταρρεύσεις από καποιο λάθος στοίχημα.
Το πρόβλημα και της Ελλάδας και όλης της Ευρωπης είναι οι χρεοκοπημενες τραπεζες που τωρα συντηρούνται απο τα κρατη και δημιουργούν πρόβλημα στο Δημόσιο χρεος.
Αν εκαναν σοβαρους ελέγχους θα εβλεπαν τι σκουπιδόχαρτα κρυβουν στα ενεργητικά τους οι τραπεζες που δεν προκειται να αποπληρωθουν.
Δεν νομιζω πως υπάρχει τραπεζα που δεν εχει ακουμπησει τοξικά σε μικρο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Γιώργος Σαρρής είπε...

"επαριστερα":
Πολυ καλή μελέτη για το χρεος!Πολυ χρησιμη

Γιώργος Σαρρής είπε...

Η κριση είναι κριση χρεοκοπίας του πυλώνα του καπιταλιστικού συστηματος δλδ των τραπεζων και του βασικού τρόπου κερδοφορίας του κεφαλαίου που εδω και αρκετα χρόνια δεν ειναι η παραγωγική διαδικασία αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές. Η χρεοκοπια τπυ τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος (ως αποτέλεσμα της ξεφρενης προσπάθειας για επι πλέον κερδη) εμφανιζεται με την τριπλη μορφη 1.κρισης δημοσιου χρεους 2.κρισης χρεοκοπιας τραπεζων και 3.υφεσης
Αυτη η τριπλη κριση αυτη τη στιγμη δεν λύνεται με τους τροπους που εχουν επιλεγεί.
Και μονο το οτι επιλεγουν να φουσκωσουν(με χρηματοπιστωτικά "χαρτινα" προιόντα) τα 400δις του EFSF σε 2-3 τρις επειδή δεν θελουν να βαλουν χρηματα για τη σωτηρια τραπεζων ή χρεων κρατών, δειχνει οτι τιποτα απολυτως δεν διδαχτηκαν από τη χρεοκοπια της Λεμαν που αντι 50-60δις στοιχισε τελικά 3+ τρις!
Πιστευω οτι παμε(δυστυχως κι εμεις μαζι τους) για το γκρεμό με τουβλο στο γκαζι και δεμενο τιμονι.

dyosmaraki είπε...

Καλημέρα
Συγγνώμη που θα επιμείνω. Θα συμφωνήσω με τα όσα υποστηρίζεις αλλά αυτά αφορούν τις "επενδυτικές" Τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Από αυτές άλλωστε ξεκίνησε η κρίση (και συγκεκριμένα από 2 Αμερικάνικες Τράπεζες τις οποίες πράγματι στήριξε το κράτος ενώ δεν θα έπρεπε).
Στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε Τράπεζες "επενδυτικού" τύπου. Οι Τράπεζες ΔΕΝ ανακατεύτηκαν με τοξικά προϊόντα και ΔΕΝ εξέθεσαν τους πελάτες τους σε κίνδυνο. (Εξαίρεση αποτελούν οι Eurobank και η Citibank για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις). Οι υπόλοιπες Τράπεζες αν και υπερφορτώθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο με ομόλογα ως εγγυήσεις προκειμένου να δώσουν δάνεια εδώ και εκεί, σήμερα βρίσκονται να αναζητούν λύσεις οι οποίες ΔΕΝ εξαρτώναται από τις ίδιες. Κάποτε έδιναν τα ομόλογα και αντλούσαν ρευστότητα. Σήμερα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν τα δέχεται κανείς στις αγορές. ΠΟΤΕ δεν δόθηκε βοήθεια σε ρευστό όπως έλεγαν οι κυβερνήσεις μας παρά μόνο χαρτουλάκια. ΔΕΝ ενισχύθηκαν οι Τράπεζες είναι ψέμμα (όπως και τα 28 δισ που έλεγαν πως έδωσαν επί κυβέρνησης Καραμανλή). ΧΑΡΤΙΑ έδιναν, ενώ οι Τράπεζες έδιναν ρευστό στις επιχειρήσεις.

dyosmaraki είπε...

Ακριβώς το ανάποδο συμβαίνει : οι ελληνικές Τράπεζες έκαναν καλά το κουμάντο τους και προστάτεψαν/προστατεύουν τους πελάτες τους. Το ελληνικό κράτος ομως εξέδιδε πλασματικές εγγυήσεις δίχως έλεγχο. Υποχρέωσε τις Τράπεζες να δανείζουν ανεξέλεγκτα με το ΤΕΜΠΕ. Κανείς δεν γνώριζε το ύψος των εγγυήσεων που είχε δώσει το ελληνικό δημόσιο. Είναι σαν να σου λέω πως εγώ θέλω να πάρω δάνειο 500 εκατομμύρια ευρώ και εσύ να δέχεσαι να μπεις εγγυητής!!! Εάν εγώ δεν πληρώσω το δάνειο εσύ θα μπορέσεις να πληρώσεις για λογαριασμό μου 500 εκατομμύρια εάν δεν έχεις την πιστοληπτική ικανότητα??? Αυτό το διαπίστωσε και η τρόϊκα και ζήτησε στοιχεία τα οποία δεν είχαν διαθέσιμα. Το ελληνικό σημόσιο όχι μόνο ΔΕΝ συντηρεί τις τράπεζες αλλά τους έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εφόσον δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά (όχι επειδή δεν έχουν οι ίδιες την πιστοληπτική ικανότητα αλλά επειδή έχει υποβαθμιστεί η φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου). Κατά συνέπεια έχει απομειωθεί τόσο η αξία των κεφαλαικαών διαθεσίμων των τραπεζών (λόγω της κατοχής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου) όσο και λόγω της υπαγωγής πάρα πολών επιχειρήσεων στο άρθρο 99 (πτώχευση). Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις αστοχίες του ελληνικού δημοσίου και την έκθεσή του σε ασύστολο δανεισμό δίχως να έχει τα προσόντα!!! Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που υποβαθμίστηκε η Κύπρος (όχι λόγω της δικής της οικονομίας λαλά λόγω της κατοχής των ελληνικών ομολόγων)

dyosmaraki είπε...

Με λίγα λόγια το ελληνικό δημόσιο είναι αυτό που προκάλεσε την αναταραχή στις Τράπεζες παρά τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου. Τα έχει κάνει μπάχαλο με τις εγυήσεις που έδινε ασύστολα και τώρα η τρόϊκα του ζητάει διορθώσεις.
Διευκρινίζω πως αναφέρομαι στις ελληνικές τράπεζες και όχι στις διεθνείς επενδυτικές οι οποίες πράγματι δημιούργησαν προβλήματα όπως τα αναφέρεις.

dyosmaraki είπε...

Εάν σε ενδιαφέρει, έχω αναφερθεί σε κάποια από τα θέματα που συζητάμε εδώ σε παλαιότερες αναρτήσεις
http://dyosmaraki.blogspot.com/search/label/%CE%A4%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82

Γιώργος Σαρρής είπε...

Πως ειναι δυνατον οι τραπεζες να κανουν καλα το κουμαντο τους οταν με τα προ κρισης δεδομενα ο δεικτης κεφαλαιακης επάρκειας(ιδια κεφαλαια/ενεργητικο) ήταν στο 2%!!!Δηλαδή μπορουσαν να δανειζουν πάνω από από 30 ή 40 φορες τα καφαλαια τους υπολογιζοντας και άλλες αξιες που εχουν στο ενεργητικό.Ας πουμε οτι η Γερμανικες τρ. το παράκαναν με την DB να δανείζει 40 φορες και τις δικες μας 20. Τώρα όμως που πρέπει να σβησουν από τα ιδια κεφάλαι τις ζημίες όπως λέει η Βασιλεία είναι όλες για λουκέτο.
Η διακριση επενδυτικων και εμπορικων τραπεζων εχει τελειωσει ξεκινωντας από τις ΗΠΑ από το 99 με καταργηση σχετικου νομου από Γκρηνσπαν-Κλιντον. Εκτοτε χαθηκε η μπαλα. Η εκθεση σε τοξικα ειναι υπαρκτη σε όλους ανεξαιρετως.Αλλα ακόμη κι αν ειναι οπως λες(που δεν μπορουμε να το ξερουμε απλά επειδη ετσι λένε οι τραπεζες) και μονο η κατοχή τραπεζικών μετοχών ή ομολόγων τραπεζων όπως η DB που χωρις την παραμικρή αμφιβολία έχουν τόνους τοξικών φτανει. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ όλα πλεον, κανεις δεν ξεφευγει..
Αυτα συν το φορτωμα με ελληνικό(και άλλο) χρεος έκαναν τις αγορες να ριξουν την πιστοληπτικη ικανότητα και των τραπεζω΄ν κι οχι μονο του κράτους.αΛΛΩΣΤΕ ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΧΩΡΙς ΤΟ ΆΛΛΟ.
Οι τραπεζες ζητησαν παντου κι οχι μονο εδω βοηθεια απο τα κράτη και την ελαβαν γιατι δε γινοταν να αφεθουν σε καταρρευση. Αυτο μετεφερε το αρχικό προβλημα των τραπεζων στα ήδη φουσκωμενα πάνω από τα όρια κρατικα χρεη.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί παρα τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν πάντα διαφορετική περίπτωση. Απλά έτυχε να εχει κάπως μεγαλύτερο χρεος απο άλλους.Και όταν λεω καπως το εννοω γιατι το 120% της Ιταλίας σημαινει 1,8τρις ενω το 120 της Ελλάδας σήμαινε 300δις. Ειναι διαφορετικό το βαρος.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ο τροπος λειτουργιας των τραπεζων ειναι ίδιος με το στοιχημα των παραγώγων.Βαζεις 10 και παιζεις για 100. Ετσι και οι τραπεζες.Εχουν 10(ίδια που ο Θεός να τα κάνει και 10 και ίδια) και παίζουν για 100+.Οσο κερδιζαν όλα καλά. Μόλις άρχισε το - που ειναι παντα μεςστο παιχνίδι φυσικά, καταποντιστηκαν και ζητησαν βοηθεια.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Τα χαρτουλάκια ανταλασσονται ως ρευστό. Μην τα υποτιμας ουτε να τα ξεχωρίζεις.Αν κάποιος εγγυηθει για σενα με χαρτουλακια και αγορασεις σπιτι, τα χαρτουλάκια ρευστοποιουνται.Αλλωστε οι τραπεζες εδιναν τις εγγυησεις και αντλουσαν ρευστοτητα.

dyosmaraki είπε...

Τα χαρτουλάκια ΔΕΝ ανταλάσσονται πια σαν ρευστό. Εχουν χάσει το 60-70% της ονομαστικής τους αξίας καθώς και την αξιοπιστία τους (μιλώ για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου). Επομένως εάν μία τράπεζα επιθυμεί να ρευστοποιήσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 100 εκατ. ευρώ θα πάρει @@ (συγγνώμη εννοώ 30-40 εκατ. δηλαδή άμεσα θα έχει μία τεράστια ζημιά). Με τον ίδιο υπολογισμό γίνεται η αποτίμηση κάθε τρίμηνο στα βιβλία της κάθε τράπεζας η αξία των ομολόγων που κατέχει (επομένως εάν αρχικά είχε -από ομόλογα - κεφάλαια 100 εκατ. σήμερα έχει 30-40 εκατ.) Το ίδιο συμβαίνει και με το μετοχικό της κεφάλαιο. Οταν η αξία μίας μετοχής είχε 60 ευρώ και ΄σημερα στο χρηματιστήριο η αξία της δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ με αυτή την αξία θα υπολογιστεί το ενεργητικό της. Σε περίπτωση που έχει δώσει δάνεια περισσότερα από το επιτρεπτό όριο υποχρεούται να καταβάλλει σε ρευστό στην Τράπεζα της Ελλάδος τη διαφορά. Δεν είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Το τραπεζικό σύστημα (στην Ελλάδα) λειτουργεί με κανόνες δεν είναι ανεξέλεγκτα τα πραγματα.

dyosmaraki είπε...

Οσο για το ελληνικό δημόσιο εκεί ναι είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Οταν δεν γνωρίζει σε τι ύψος ανέρχονται οι εγγυήσεις που έχει δώσει τι έλεγχο έχει? Οταν έχει δώσει εγγύήσεις αυτό σημαίνει ότι εάν σκάσουν τα δάνεια που έχει εγγυηθεί θα πρέπει να τα πληρώσει το ίδιο (και σου επιβεβαιώνω πως έχουν σκάσει πολλά δάνεια-δήμων, ΔΕΚΟ κλπ-και έχει αναγκαστεί το ελληνικό δημόσιο να τα πληρώσει, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή μεταξύ αυτών που μας ζητάνε τώρα να πληρώσουμε). Κανείς δεν μίλαγε, παρά όταν η τρόϊκα ζήτησε τα οικονομικά στοιχεία δαγκώθηκαν όλοι γιατί ούτε είχε οριστεί ανώτατο όριο παροχής κρατικών εγγυήσεων, ούτε κεντρική παρακολούθηση γινόταν του τι γίνεται με τα έργα τα οποία εγγυώνταν.
Ενα αλαλούμ με λίγα λόγια. Εάν λοιπόν σήμερα έχουμε φτάσει σε αυτά τα χάλια αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή επίβλεψη του ίδιου του ελληνικού δημοσίου και σε κανέναν άλλον. Οσο λοιπόν δεν εκσυγχρονίζεται, όσο δεν βάζει τάξη στα του οίκου του χλωμό το βλέπω να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Τα πραγματα δεν ειναι ανεξέλεγκτα, αλλά το θεμα ειναι οτι ο νομιμος τροπος ελέγχου δεν ειναι επαρκης.
Π.χ. Κανεις λάθος οτι τα ομολογα αποτιμωνται σε μικροτερη αξια απο την ονομαστική. Αποτιμωνται περιεργως στην ονομαστικη ενω για πρωτη φορα σκεφτηκαν στα τελευταια στρες τεστς να λαβουν υπ όψιν σεναριο κουρεματος αλλά δεν ξερω αν τελικα το εκαναν η αν τωρα το κανει η Blackrock.To ίδιο συμβαινει και με άλλες αξιες όπως π.χ. ακίνητα, όπως επίσης και με άλλα δανεια τα οποια δεν εξυπηρετουνται και παρ όλα αυτα θεωρουνται στο 100% στο ενεργητικό.
Αν θεωρησουν ζημιες οποιοδηποτε κομματι οπως θα ανγκαστουν να κανουν καποια στιγμη πρεπει αμεσως να αντικαταστησουν τη ζημια στα ιδια κεφαλαιά τους με καποιο τροπο(αυξηση μετ.κεφαλαίου) συμφωνα με τη Βασιλεία.
Γι αυτο λεω οτι ειναι στην ουσια χρεοκοπημενες(οχι εγω, εγω απλα συμφωνω με την αποψη)
Το θεμα των εγγυησεων δεν ξερω για να πω την αλήθεια σε ποιο βαθμό συμβαίνει όπως το λές.
Τωρα όποιοι αγοράζουν ομόλογα στο 35-40% θα τα ανταλλάξουν στο 70% τωρα και θα κερδίσουν όπως τους δινει τη δυνατότητα η απόφαση της 21/7. Ετσι εγραφαν οι FT και ετσι ειναι και φυσικα πολλοι θα το εκμεταλλευτουν και εκει στηριζεται και η ελπιδα να πιαστει το 90% στο PSI.

Παντως δεν φτασαμε εδω εξ αιτιας δικων μας προβληματων. Γιατι στο ιδιο σημειο ειναι και η Ιρλανδια, η Ισλανδία, η Πορτογαλία,το Βέλγιο και κατοπιν η Ιταλία, Η Ισπανια, αλλά και οι ΗΠΑ Κ.Α. με τελειως άλλα προβλήματα και με "σοβαρά" κράτη.Το κοινο σημειο ειναι σε όλους ο κοινος τροπος λειτουργιας του χρηματοπιστωτικου συστηματος και ο μεγάλος κρατικός δανεισμός(αλλου λιγότερο κι αλλου περισσότερο)Εμεις θα φταναμε εκει αργα η γρηγορα με τη σειρα μας αν δεν ειχαν ξεκινησει με εμας.Το προβλημα βρισκεται στον καπιταλιστικό τρόπο αναπτυξης και στην λύσσα για κερδοφορία πατωντας επι πτωματων ανθρωπων και κρατων.Ο ξεφρενος ανταγωνισμός δεν μπορεί να "αυτοβελτιωθεί" ή να αποφυγει τον εαυτό του και κατανταει στο τελος αυτοκαταστροφικός.
Μαλλον το παρακάναμε πάντως. Δεν ειναι δυνατον να λυσουμε τα παντα με σχολια εδω.
Πιστευω πάντως οτι κερδιζουμε από την κουβεντα αυτη.

(Ειδα τα στοιχεια που μου εδωσες)

dyosmaraki είπε...

Συμφωνούμε ότι ο ξέφρενος κρατικός δανεισμός είναι απαράδεκτος. Παρ΄όλα αυτά όταν κάποιιος από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρότεινε να ψηφιστεί ανώτατο όριο καρτικού χρέους για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαίκής Ενωσης χύμηξαν να τον φάνε.
Οσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πάλι λόγω της Βασιλείας) όταν υπάρχουν 3 καθυστερημένες τοκοχρεωλυτικές δόσεις από την επιχείρηση ή τον ιδιώτη οι Τράπεζες το αφαιρούν από το ενεργητιλό τους και το ριπορτάρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα εξαναγκάζονται (ακόμη και εάν οι ίδιες δεν το επιθυμούν) να προβούν σε άμεση εκποίηση των εξασφαλίσεων ενώ στο παρελθόν θα προσπαθούσαν να παρατείνουν την αποπληρωμή του δανείου. Δες και το http://arthrosyllektis.blogspot.com/2011/10/collaterals-ela.html ίσως να σε ενδιαφέρει. Σίγουρα πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο με πολλές παραμέτρους που δεν μπορεί να εξαντληθεί εδώ. Πάντως πιστεύω ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πάντα είναι χρήσιμη για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Καλημέρες πολλές

ShareThis