Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η σφαγή των σπιτιών -Η χαριστική βολή


Ακούω αναλύσεις για τα οφέλη από το χαράτσι στα ακίνητα κι ανατριχιάζω!
Πόσο άθλιος πρεπει να είναι κανείς όχι στα οικονομικά ή από άποψη ανθρωπιάς, αλλά στην κοινή λογική για να υποστηρίξει οτι είναι δυνατόν να υπάρξει όφελος από την αρπαγή αυτών των περίπου 2-3 δις; (τόσα άκουσα πως είναι)

Η ανακοίνωση του μέτρου αυτού ήταν η πιο σοβαρή τρικλοποδιά ως τώρα όχι μόνο στην τσέπη μας αλλά και στην Ελληνική οικονομία. Μια πραγματική χαριστική βολή που δεν έχει να κάνει μόνο με την τεράστια και απότομη απόσυρση ρευστότητας από την αγορά και τη ζήτηση.
Δε χρειάζεται να είναι κανείς διπλωματούχος στο Χάρβαρντ για να καταλάβει οτι η οικοδομή ήταν και είναι το κέντρο της πραγματικής οικονομίας. Η οικοδομή στηρίζει μια σειρά από τομείς και δραστηριότητες . Από την παραγωγή και τις αγοραπωλησίες πρωτων υλών, μέχρι τη μεταποίηση(έπιπλα, σκεύη και χρηστικά αντικείμενα διαφόρων ειδών κλπ), μεχρι την ενεργεια και τέλος την πωληση δανείων από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα διάφορα στάδια από το πρώτο της κατασκευής ως το τελευταίο της αγοράς ενος σπιτιού.
Μετα τα απανωτά χτυπήματα κάτω από τη μέση που δεχτηκαν μεσα σε λιγους μήνες τα σπίτια και η οικοδομή, ποιος θα σκεφτεί να αγοράσει αυτη τη στιγμή; Κανεις κυριολεκτικά.
Αλλοι από φόβο ή γιατί δεν έχουν πια, άλλοι γιατί το μετανιώνουν βλέποντας τι τραβάει οποιος τολμάει να αποκτ'ησει ένα οποιοδήποτε σπίτι, άλλοι γιατι διαβαζουν τη σχεση ενοικίου/τιμης,  και άλλοι γιατί απλά είναι βεβαιοι οτι μετα από όλα αυτα θα βγουν τοσα πολλά πωλητηρια που θα αγοράσουν πολύ φθηνοτερα όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός.
Ετσι λοιπόν χτίζουν την αναπτυξη οι σωτήρες; Βομβαρδίζοντας τα θεμέλιά της για εισπρακτικούς λόγους;
Συγχαρητήρια στα ξεφτέρια. Οσο για τις τράπεζες, τι ζημιά θα προκαλέσει  άραγε εκτός των άλλων όλη αυτή η πτώση τιμών που θα ακολουθήσει στις αξίες που υπάρχουν ήδη στα ενεργητικά τους;

Τι ζημιά θα προκαλέσει η αδυναμία εξυπηρέτησης των ήδη συναφθέντων δανείων που θα οξυνθεί πιθανότατα έξω από κάθε όριο;

Οι αντιφάσεις ενός συστήματος που καταρρέει συνεχίζονται με το ρυθμό να ανεβάζει στροφές.
Η καταστροφική "σωτηρία" ή αλλιώς η "σωτήρια" ολοκληρωτική καταστροφή μας τραβάει ακάθεκτη το δρόμο της μεσα σε ιαχές και χειροκροτήματα.
Αξιοι!

1 σχόλιο:

do.b4tool8 είπε...

Καλο!
δειτε επισης, http://fromredrock.blogspot.gr/2012/08/blog-post_21.html

ShareThis