Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τα έσοδα που γερνουν και η καμπύλη Laffer

 Κι άλλα μέτρα...

Ακούω και γράφεται σήμερα παντού ότι ετοιμάζονται να ανακοινωσουν κι αλλα μέτρα το απόγευμα.
Μπορω άνετα να αρχίσω να βριζω τωρα και να σταματήσω μετα από καμια δεκαριά χρόνια, αλλά δεν έχει νόημα.
Λέω μόνο το εξης: Εχουν μπει στο έσχατο και πιο γλιστερό και επικίνδυνο μονοπάτι. Το εξηγω: Οσο πιο πολλά μετρα πάρουν από δω και πέρα τόσο πιο λίγα θα εισπράξου. Κι αυτό δεν είναι σχημα λόγου. Ειναι δεδομένο που στηρίζεται επιστημονικά
.
Αυτό το διάγραμμα που βλέπετε λέγεται καμπύλη Λέιφερ.
Στηρίζεται στην απλή σκέψη που λέει πως όταν κάποιος φτάσει να πληρώνει το 100% των όσων βγάζει(παράγει) τότε φυσικά δεν έχει λόγο να δουλέυει και δεν παραγει. Υπάρχει λοιπόν ένα "κρίσιμο σημείο"  το οποίο αν ξεπεραστεί, όσο αυξάνεται η φορολογία τόσο μειώνονται τα έσοδα (αλλά στην περίπτωσή μας και η παραγωγικότητα λόγω λουκέτων)
Εδω στην Ελλάδα το "κρίσιμο σημείο" έχει πρό καιρού ξεπεραστεί. Γι αυτό και τα έσοδα θα μειωθούν δραστικά. Οχι επειδη το θέλουν "οι Φωτόπουλοι" όπως ουρλιάζει ο Καψής τα βράδια για να βγαζει το ψωμί του στο Mega αλλά γιατί δεν υπάρχει μία.
Oσο παίρνουν κι άλλα μέτρα λοιπόν και τα εσοδα κάνουν βουτιά όπως δειχνει η σοφή καμπύλη αλλά κι εμείς καταστρεφόμαστε.
Πόσο πιο φανερό πρέπει να γίνει οτι αυτοί οι άνθρωποι ειναι επικίνδυνοι και πρέπει εδω και τωρα να ξεκουμπιστούν; (Οχι φυσικά για να φάμε το ιδιο γεύμα με άρωμα ΝΔ-ΛΑΟΣ)
Γιατί δεν πάνε να κάνουν καμια άλλη δουλεια (ή διακοπές-λεφτά γι αυτούς υπάρχουν), αντί να καταστρεφουν ανθρώπους, κοινωνίες κι οικονομίες;

Μια εξέγερση....Για όποιον δε βαρέθηκε ακόμη να διαβάζει, ένα κομμάτι από άρθρο του Dr. Money στο Εuro2day που λέει που καταλήγουν όλα αυτά.

"Η Μεγάλη Ύφεση δεν έκανε μόνο μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού να στραφούν υπέρ της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία.

Οδήγησε επίσης άλλα σε εξέγερση εναντίον της υπερφορολόγησής τους.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Ένωση των Φορολογούμενων Ιδιοκτητών Ακινήτων (Association of Real Estate Taxpayers) στην πόλη του Σικάγου, που καθοδήγησε στη μεγαλύτερη απεργία εναντίον των φόρων στην Ιστορία των ΗΠΑ.

Η Ένωση είχε μάλιστα στο απόγειό της, το 1933, εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη των απεργών που ο τότε δήμαρχος του Σικάγου απείλησε να τους κόψει το νερό αν δεν έκαναν πίσω, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από το Κογκρέσο να στείλει «λεφτά ή στρατό» στην πόλη του, χωρίς να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis