Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Σηκώνεται αέρας στους δρόμους

Βλέπω τη μερα να φευγει κατσουφα μες τα σκοτάδια της.
Αφηνει σε λίγο πίσω τους έξι άσσους της και ξυνει το κεφάλι της με απορία ρίχνοντας κάτι σκυφτά απαξιωτικά γελάκια.
Ο Γιωργος επιτελους έφυγε, ο Παπαδήμος ήρθε, το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του, η ΝΔ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων  που ζεί αυτή η έρμη η πατρίδα, ο Καρατζαφέρης αγκαλιάστηκε με τα καμάρια του και τα μπουμπούκια του για το μεγάλο σουξε που έκανε με 4 θεσεις στο κάδρο της σωτηρίας και τα κανάλια της ενημέρωσης πιάσανε δουλειά.
Κι η Ελλάδα που ψήφισε σοσιαλιστές πριν 2 χρόνια, τωρα χωρίς να τη ρωτησει κανείς βλέπει στο υπουργικό συμβούλιο τους υπουργούς των 2 κομμάτων που την κατάντησαν σε αυτό το χάλι χέρι-χέρι, πασπαλισμένους με καρυκευματα επικίνδυνων ακροδεξιών εξουσιοδιψασμένων.
 Να βλέπεις το Χρυσοχοίδη να μιλάει αισιόδοξος για το μέλλον και δίπλα του να στέκει εγγυητής των θεσμων ο Άδωνις και να τρελαίνεσαι!
Στις οθόνες στήθηκαν γλέντια αισιόδοξων τεχνοκρατών που "επιβεβαιώθηκαν" και δηλωσαν ικανοποιημένοι που επιτέλους κυριάρχησε η φωνή της λογικής.
Η προπαγανδα ανελαβε να βάλει τα πράγματα στη θεση τους. Η πολιτικοί αποδείχτηκαν λίγοι λενε(όχι βεβαια αυτοί που κυβερνησαν αλλά όλοι γενικά) κι έφτασε η ώρα των ειδικών τεχνοκρατων που αποδεσμευμενοι από τα κομματικά δεσμα θα πάνε τον τόπο μπροστά! Σαν να ακους τους οπαδούς του Μεταξα όταν απαλλάχτηκαν από τη Δημοκρατία και τα μιάσματα τον Αυγουστο του '36. Σαν να βουίζουν ξανα στα αυτιά οι εθνοσωτήριοι λόγοι της εποχής της χούντας. "Οι πολιτικοί απέτυχαν να δώσουν λύσιν..." Ανατριχίλα.

Αρχιζει τώρα ένα άλλο παιχνίδι διαστροφής της πραγματικότητας.
Ο Παπαδημος δεν είναι τραπεζιτης λένε! Το άκουσα σε 2-3 ραδιόφωνα το πρωί σε 5 λεπτά. Ο μεχρι πριν λίγα χρόνια κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν ειναι τραπεζίτης! Και ξόδευαν δεκάλεπτα για να πείσουν ότι το άσπρο δεν είναι άσπρο.
Η οικονομική κρίση δεν υπήρξε ποτέ. Δεν ήταν αυτό που νομίζαμε. Δεν έφταιξαν οι τράπεζες ούτε η κερδοσκοπία των αγορών. Εφταιξαν οι πολιτικοί που απέτυχαν να δώσουν λύσιν. Το μνημόνιο δεν απέτυχε, οι πολιτικές που διέλυσαν τη χωρα δεν είναι καν το θέμα μας...
Η δανειακή σύμβαση που δεν θα πέρναγε από τη Βουλή τώρα είναι εθνικός στόχος!!
Πανω που τα επιχειρήματα δεν είχαν πια πελάτες άντε πάλι από την αρχή. Σε λίγο θα αρχισουμε να φταίμε και πάλι εμείς "διότι δεν συνεμορφώθημεν προς τις υποδείξεις..." Τις νέες.
Δευτερος άξονας. Η ΝΔ δεν συγκυβερνά, απλά στηρίζει τη σωτηρία της χωρας μεχρι νεωτέρας...
Τριτος άξονας. Μιλουν για "τα κόμματα που επιτέλους συμφωνησαν" βγάζοντας απ' έξω την Αριστερά λες κι είναι αμελητέα ποσότητα.
Δεν συμφωνησαν όλα τα κόμματα λοιπόν, ούτε τα κόμματα είναι τα γνωστά 3 σωτηριοδουλοπρεπή. Και μαλιστα δεν συμφωνησαν εκείνα τα κόμματα που εκφράζουν την άποψη που λέει όχι στα μνημόνια και βεβαια είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αλλα και αριθμητικά η Αριστερά πλησιάζει η και ξεπερναει ίσως το 30% ενω φυσάει πολύς αέρας προς τα κεί...

Αρχισαν λοιπόν ξανα τα ψευτικα τα λόγια τα μεγάλα πως επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση, και πως τώρα διαμορφώνεται ένα νέο ελπιδοφόρο σκηνικό, πως θα αξιοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό και θα μπούμε σε μιαν άλλη πορεία, πως θα λάβουμε υπ'όψιν όλους τους παράγοντες και τα στοιχεία και θα πάρουμε "εκείνα τα κατάλληλα μέτρα που χρειαζονται" για να "βγούμε από το τούνελ".
Γενικολογίες, κλισέ, άδεια λόγια χωρίς νόημα, μπουρδολογία απελπισμένων που δεν εχουν βεβαια ιδέα για το τί θα μπορούσε να κανει το σύστημα για να ξεφυγει από τις δίνες που το τραβάνε στον πάτο. Κι η ανεργία να ουρλιάζει παρούσα με 18,5% Αυγουστο μήνα. Παρτε λοιπόν "εκείνα τα κατάλληλα μέτρα που χρειαζονται", απολύοντας κι αλλους με "διαρθρωτική" σοφία.

Πισω από όλα αυτα βλέπει κανείς το νήμα που συνδεει όλες αυτές τις λογικές. Τον κοινό τους τόπο.
 Και ποιος ειναι αυτος; Μα το ότι ο λαός, αυτός ο μαλάκας που πληρώνει το λογαριασμό, δεν υπάρχει! Δεν τον ρωταει κανείς. Δεν παίζει ρε φιλε, δεν υπήρξε ποτέ.
Δεν έβγαλε ποτέ άχρηστα τα μέτρα τους. Δεν τους ανάγκασε σε λάθη απελπισίας, δεν αμύνθηκε με συνεχόμενες κινητοποιήσεις, απεργίες, καθημερινές διαδηλώσεις, καταλήψεις και πορείες πετώντας στα μούτρα τους τις πολιτικές εξαθλίωσης της ζωής του και ρίχνοντας στον καιάδα το πολιτικό μέλλον της προηγούμενης κυβέρνησης. Απλά απέτυχαν τα πρόσωπα. Ενω τωρα θα τα καταφερουν γιατί αναλαμβάνουν οι άξιοι. Μόνο που ρίχνοντας βλέμα στο υπουργάτο δεν βλέπεις κανέναν άγνωστο. Τι γελοιότητα...

Βεβαια για άλλη μια φορά  αναπνέουν λάθος αέρα, πίνουν ληγμένες λογικές και φουμάρουν άλλη πραγματικότητα, αφού πάλι ετοιμάζονται να μπούν στα σπίτια μας ακάλεστοι.
Ας έρθουν λοιπόν, θα καλοπεράσουν.
Ακουσα το πρωί στο ραδιόφωνο εκτός των "ειδικών" και δηλώσεις απλών ανθρώπων της δουλειάς όπως και συνδικαλιστών που περιμένουν. Με το όπλο παρά πόδας.

Σηκώνεται αέρας στους δρόμους
Καλό βράδι σύντροφοι, καλό βράδι.


1 σχόλιο:

Ανατολή είπε...

Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου.
Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του, σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση.
………………………………………….
Eξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;
- Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και στο ξινόχορτο.
- Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων και Στρατηγών.
- Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων.
- Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων.
…………………………………………..
Για να έβγει αληθινός ο λόγος, ότι σιμά η μέρα
όπου το κάλλος θα παραδοθεί στις μύγες της Αγοράς.
…………………………………
Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ' ουρανού σαρώνοντας η καταιγίδα
που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου.
Αλλά πριν, ιδού θα περάσουν γενεές το αλέτρι τους πάνω στη στέρφα γης.
Και κρυφά θα μετρήσουν την ανθρώπινη πραμάτεια
τους οι Κυβερνήτες, κηρύσσοντας πολέμους.
Όπου θα χορτασθούνε ο Χωροφύλακας και ο Στρατοδίκης.
Αφήνοντας το χρυσάφι στους αφανείς, να εισπράξουν αυτοί τον μιστό της ύβρης και του μαρτυρίου.
Και μεγάλα πλοία θ' ανεβάσουν σημαίες, εμβατήρια θα πάρουν τους δρόμους,
οι εξώστες να ράνουν με άνθη το Νικητή. Που θα ζει στην οσμή των πτωμάτων.
……………………………
Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει.
Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει
από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου. Αλλά πριν, ιδού θα στενάξουν οι νέοι
και το αίμα τους αναίτια θα γεράσει………

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ (ΤΑ ΠΑΘΗ – ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ)
Οδ. Ελύτης
http://www.youtube.com/watch?v=w87dNvQkM08&feature=player_embedded

ShareThis