Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα "κρύβει" το πραγματικό πρόβλημα- Το ηφαίστειο του Ιταλικού χρέους απειλεί

Την ώρα που το σόου γυρω από την νεα κυβέρνηση της Ελλάδας -που τίποτα νέο δεν έχει να φέρει- καλά κρατεί, και εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τεχνικοί σπρώχνονται για μια φωτογραφία ή δήλωση μπροστά από τη Βουλή, το πραγματικό επίκεντρο της κρίσης ετοιμάζεται από την Ιταλία να δώσει σεισμό απροσδιόριστου μεγέθους.
Η Αιτνα των αγορών κοχλάζει καθώς 2 τρις κρατικού χρέους έχουν ήδη ξεφύγει από τα όρια. Τα Ιταλικά σπρεντς με νεα ξεφρενη άνοδο και σήμερα κινουνται στις 485-490μ.β. δίνοντας επιτόκιο 6,6%-6,8% για την Ιταλία που βρίσκεται και σε πολιτική κρίση.
Ας μην ξεχναμε οτι η Ελλάδα μπηκε στο μηχανισμό στηριξης με τα επιτόκια δανεισμού της στο 6%. Η Ιταλία σήμερα καλπάζει προς το 7%(!) εν μεσω κυβερνητικής κρίσης που δεν δείχνει διέξοδο. Το 6,60%-6,80% είναι ένα επιτόκιο που κάνει το ιταλικό χρέος μη εξυπηρετήσιμο και μετατρεπει την πιθανότητα προσφυγης σε μηχανισμό στήριξης σε απόλυτη βεβαιότητα.
Η Ιταλία με απλά λόγια την επόμενη φορά που θα βγεί στις αγορές για δανεισμό θα δανειστεί με περίπου 7%(με τα σημερινα δεδομενα) ενω η ανάπτυξή της ειναι στο 0! Αυτό σημαίνει υποχρεωτικα ότι οι αγορές θα προχωρησουν σε αρνητικές εκθέσεις και υποβαθμίσεις προειδοποιώντας τους επενδυτές.
Και θα το κάνουν όχι για να επιτεθούν στην Ιταλία όπως λένε σήμερα οι Ιταλικές εφημερίδες αλλά γιατί αυτή ειναι η δουλειά τους. Το Ιταλικό χρεος από το 120% ειναι μαθηματικά βεβαιο ότι θα φουσκώσει κι άλλο και βεβαια δεν περιμενει κανείς κάποιοι να κάνουν τα στραβά μάτια.
Ετσι και η Ιταλία θα μπεί στον γνωστό φαύλο κύκλο μέτρων λιτότητας-ύφεσης αφου αυτή εξακολουθεί να είναι η απαίτηση των σωτήριων μηχανισμών ΕΕ-ΔΝΤ. Το αποτελεσμα βεβαια τέτοιων πολιτικών δεν μπορεί να είναι άλλο από του σκάσιμο του υπέρογκου Ιταλικού χρεους  με όποιες συνεπειες θα έχει αυτό. Ειναι άλλο το μέγεθος των 350δις της Ελλάδας και άλλο τα 2τρις της Ιταλίας. Η Ιταλία δεν σωζεται από το EFSF όπως τουλάχιστον είναι σήμερα.
Από όσα έχουν ώς τωρα συμφωνηθεί για τον τρόπο λειτουργίας του EFSF -που υποτίθεται ότι θα "καλύπτει" τις χώρες που θα καίει  η λάβα του χρεους-, η Ιταλία εφ΄όσον μπεί στο μηχανισμό στήριξης δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΕFSF. Αυτό όμως σημαίνει οτι το κομμάτι της δικής της συμμετοχής θα πρέπει να αναλάβουν οι υπόλοιποι εναπομείναντες αξιόχρεοι. Δηλαδή οι υπόλοιπες χωρες παίρνουν στην πλάτη τους και την Ιταλία αλλά και τη συμμετοχή της στη διάσωση των άλλων χωρών που ήδη έχουν πέσει(Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από αρνητικές εκθέσεις και προβλέψεις και για τις ως σήμερα "απρόσβλητες" από την ασθενεια του χρεους χωρες, όπως π.χ. η Γαλλία ενω η πτώση του Βελγίου πρέπει να θεωρείται βεβαιη. Να πούμε σύντομα οτι ενδεχόμενη απώλεια του ΑΑΑ από τη Γαλλία ισοδυναμεί με τίλτιλους τέλους για την Ευρωζώνη αφού η Γερμανία θα αναγκαστεί να ααποχωρήσει.
Ο χορός του Ζαλόγγου για το ευρώ(με απρόβλεπτες συνεπειες για το Παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα) έχει ξεκινήσει ενω την ίδια στιγμή τα Παγκόσμια ΜΜΕ προσπαθουν ρίχνοντας όλα τα φώτα στην Ελλάδα να αποφύγουν το αναπόφευκτο.
Εννοείται ότι μια ολοκληρωτική πτωση της Ελλάδας (π.χ. πραγματοποιηση της απειλής-μπλόφας για εκπαραθυρωση από το Ευρώ) θα ήταν ένα πραγματικό ανοιγμα της πόρτας της κόλασης εδώ και τωρα για την Ευρώπη. Πιστευω πως όλοι καταλαβαίνουν οτι οποιαδήποτε "δόνηση" πόσο μάλλον "εκρηξη- στην περιοχή του παραπαίοντος οικοδομήματος του ευρώ μπορεί ευκολα να προκαλέσει την κατάρρευσή του.

Αυτό που είναι βεβαιο ειναι οτι όποια κυβερνηση προκύψει και τωρα και αργότερα θα πρεπει να έχει σαν πρωτο της μελημα την προετοιμασία για μια μετά ευρώ εποχή και βεβαια την αντιμετώπιση της σκληρής μεταβατικής περιόδου. Ακόμη κι αν γινόταν ενα θαυμα που θα έσωζε τελικα το ευρω, δεν ειναι δυνατόν  μια κυβερνηση σε μια χωρα όπως η Ελλάδα να βασίζεται σε αυτό.
Η Ελλάδα έχει να λύσει σοβαρά προβλήματα αυτάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis