Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Εβδομάδα εκρηκτικων εξελίξεων για Οικονομία και Δημοκρατία στην Ευρώπη;- Η "ντρημ τημ" ετοιμάζεται να ολοκληρωσει το έγκλημα

Αν αυτα που ακούσαμε  το βράδυ της Κυριακής από τα δελτία ειδησεων και που έρχονται σαν τελευταία νεα από Βερολίνο και Παρίσι είναι αλήθεια (και όπως φαίνεται είναι), τότε η μόνη σοβαρή προβλεψη που μπορεί να κάνει κανείς είναι  ότι η Ευρωζώνη μετράει μέρες κι ετοιμάζεται να γίνει Ευρωσκόνη.
Ακούσαμε για "ντρημ τημ της Ευρωζώνης", "Ευρωζώνη μεσ' την Ευρωζώνη","ενισχυμένη συνεργασία από τουλάχιστον 9 κράτη","ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων","νεα ένωση αυστηρής δημοσιονομικής γραμμής και "σωτηρίας" για όποιον το επιθυμεί"(!) και καταλάβαμε οτι οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν τον εκβιασμό μην έχοντας διαβάσει το μηνυμα της κρίσης.
Αν ήμασταν διαχειριστές κρατικών ευρωπαικών ομολόγων, το πρωτο που θα έπρεπε να κανουμε αυριο το πρωί θα ήταν να ξεπουλήσουμε ότι έχουμε, αφού αυτό για το οποίο μας προιδεάζουν είναι η ενδεχόμενη διάλυση και τεμαχισμός της ΕΕ και πιθανότατα και του ευρώ και η αντικατάστασή του από ισχυρότερα και ασθενεστερα νομίσματα. Ποιο λόγο θα έχει λοιπόν κάποιος διαχειριστής να συνεχίσει να εμπιστεύεται κρατικά ομόλογα σε ευρώ, ασχετα με το ποια χωρα τα εκδίδει, όταν μπροστά του υπάρχει ο φόβος υποτίμησης του σημερινού ευρώ; Αυτό ηταν άλλωστε και το μηνυμα που έστειλαν οι παγκόσμιοι επενδυτες ομολόγων όταν δεν καλυψαν την έκδοση των Γερμανικών ομολόγων την Πέμπτη. Το μηνυμα από ότι φαίνεται θεωρήθηκε οτι μπορεί να αγνοηθεί...
Κι αυτο ενω η εβδομαδα αναμενεται δυσκολη για τα  σπρεντς των χωρων που είναι σε πίεση, με 17δις ομολόγων να δημοπρατούνται σε Βελγιο, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Το μηνυμα που αποφάσισε να στείλει η Γαλλογερμανική ηγεσία είναι οτι θα τιμωρησει "τους απατεώνες"(!) όπως ειπε η Βαλερί Πεκρές που δεν τηρούν τα συμφωνημένα. Πολυ ωραία.
Λενε δηλαδή οτι δεν βλέπουν οτι αυτή η κρίση είναι πρωτίστως συστημική-τραπεζική κρίση όπου οι Ευρωπαικές τραπεζες με τα άρρωστα χαρτοφυλάκια,  προκειμένου να σωθούν από την κρίση ανυποληψίας πού ειχαν πέσει μετα την εμπλοκή τους στην κρίση τοξικών του 2008 αρχισαν να ξεπουλάνε αδυναμα στοιχεία ενεργητικού για να σωθούν, περνωντας το πρόβλημά τους στα κρατικά χρέη στην αρχη της Ελλάδας και στη συνεχεια των άλλων. Λενε πως δεν βλέπουν οτι η κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε είχε σαν αποτελεσμα την κριση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και το πέρασμα της μιας οικονομίας μετα την άλλη σε επιβράδυνση και ύφεση που τωρα στέλνει τα ποσοστα χρεους/ΑΕΠ στα ύψη.
Οσο κι αν είναι το χρεος των κρατών μελών, από  το 70% της Ισπανίας μεχρι το 140% της Ελλάδας, εφ όσον αυτά λόγω των "απαιτούμενων μέτρων" βυθίζονται στην ύφεση, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και επομένως όλο και διογκώνεται. Αυτή είναι η αλήθεια. Επομένως τα περί κανόνων συμμόρφωσης σε ανωτατο ποσοστό χρεους, ειναι παραμυθια της Χαλιμας γιατί η Ισπανία ας πουμε δεν ειχε κανενα τετοιο προβλημα οταν μπηκε στη δινη των σπρεντς.Τωρα όμως αποκταει μια χαρα τεραστιο πρόβλημα.
Λενε ακόμη οτι αγνοούν τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορες, οι οποίες βεβαια δεν θα περιμενουν να αποφασίσουν οι Μερκοζυμόντι, πότε και αν και με ποιους όρους θα εκδόσουν ευρωομόλογα τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο πρώτα ο Θεός. Οι αγορες θα απαντησουν από αυριο το πρωί στην απειλή ουσιαστικά διάλυσης του ευρώ που εκσφενδονίζουν οι ηγετες της ΕΕ για να υποταξουν τους αδύναμους και τοτε θα δούμε τι θα κάνουν. Αν το δημοψήφισμα Παπανδρεου ήταν γκάφα που σηκωσε θύελλα πολυ φοβάμαι πως αυτό θα είναι κατι πολύ χειρότερο.
Μακαρι να λέω άθλιες υπερβολές και φοβικές ανακρίβειες, αλλά οι μερες των δημοπρασιών είναι τόσο κοντά που θα το διαπιστωσουμε,
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ πάντως της επιτροπής σοφών της Γερμανικής κυβέρνησης, περιέγραψε χθες το βραδυ την κατασταση με τα χειρότερα χρώματα, ξεροντας προφανώς το βαρος που έχει μια τετοια δήλωση:"Αν η ΕΚΤ δεν αναλάβει δραση, αν δεν υπάρξει ευρωομόλογο, κινδυνεύουμε με πραγματική καταστροφή. Θα δούμε την κατάρρευση των οικονομικών αγορών, θα δούμε μια πολύ πολύ μεγάλη ύφεση με μεγάλη περιοδο με πολύ υψηλή ανεργία σε όλη την Ευρώπη. Οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν με τους ανθρώπους να χάνουν τα χρήματά τους. Θα είναι μια πραγματική καταστροφή αν αυτή η στρατηγική η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι στρατηγική, συνεχιστεί για μερικούς μήνες" είπε στο Ιρλανδικό ραδιόφωνο ο Γερμανός σοφός.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι οτι οι λαοί εδώ και τωρα πρεπει να κάνουν το παν για να σταματήσουν όλο αυτό το τραγικό γκρέμισμα της πραγματικής ζωής.


Τους επόμενους μήνες δεν θα απειληθεί μόνο η οικονομία των αριθμών, δεν θα απειληθεί τραγικά μόνο η Δημοκρατία, θα απειληθεί η ίδια μας η επιβίωση για την οποία κάποιοι αδιαφορούν εγκληματικά και κάποτε θα το πληρώσουν ακριβά.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρουν τί τους γίνεται - ανάθεμα τα πτυχία και τους συμβουλάτορές τους. Τελικά, να δεις που οι δικοί μας πρωθυπουργοί θα αποδειχθούν πιο έξυπνοι και ειδήμονες από τους στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια! χαχα, ζήσαμε να το δούμε κι αυτό! ευρωπαϊκή κούρσα βλακείας... ο τελευταίος, άχτουνγκ, να κλείσει την πόρτα...

ΥΓ/Αυτό που γράφεις για την απειλή εναντίον της επιβίωσής μας είναι σωστό πέρα για πέρα, το λένε κι οι πέτρες. Η κοινοβουλευτική αριστερά βεβαίως, στα καθ' ημάς, από αύριο θα υποβάλει τα σέβη της στον δεν-με-νοιάζει-το-σύνταγμα-και-ο-λαός-αν-με-θέλουν-οι-τράπεζες πρωθυπουργό.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Τι θα έπρεπε να κάνει άραγε η Αριστερά; Να αποχωρήσει από τη Βουλή; Δεν είναι προτροπή ποιμενα προς πρόβατα κατι τετοιο; Δεν νομιζω οτι υποβαλει τα σεβη της όπως λες.Λιγο ανυπόμονο και βιαστικό μου φαινεται για να μην πω εντελώς άδικο .Γιατι βγαζεις την ουρά των εργαζομένων απ έξω; Το 70% δινει προσωρινα αποδοχη στον Παπαδημιο και εχει κανει εστω για μερες ανακωχή. Μπορει η Αριστερα να τραβαει το δρόμο της αγνοώντας το τι γίνεται στην κοινωνία.Δεν ξεκόβεται έτσι από το λαό;Η Αριστερά δεν είναι το κυριο πρόβλημά μας. Επίσης ας δούμε όλη την Αριστερά σαν σύνολο όπου ο καθένας παίζει το ρόλο του εντός και εκτός Βουλής.Αν το δεις λίγο από μακριά αυτό συμβαίνει.Δεν χρειάζονται και δεν ωφελούν οι εκατέρωθεν καταδίκες. Μερικές φορές μαλιστα είναι προσχηματικές.
(Ας δουμε τι θα γίνει και πως θα πάει η Γεν.Απεργία.Εχει σημασία να ξερουμε κάθε στιγμή σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.Δεν παιζουν τα κινήματα μόνα τους. Η tv δουλευει μες στα σπίτια όσο καλύτερα μπορεί για το συστημα.Μην το αγνοείς)

Γιώργος Σαρρής είπε...

Για να πω την αλήθεια δεν μπορω να πιστεψω οτι ειναι τοσο ηλίθιοι οι Ευρωπαίοι ηγετες.Ισως τραβανε τα πράγματα στα ακρα πιθανόν και επιδιώκοντας μια γρήγορη συγκρουση με τους εργαζόμενους και τους λαούς που ακόμη δεν έχουν συγκρότηση σε δυνατα κινήματα, πιστευοντας ότι θα επικρατήσουν(με τη βία όποιου ειδους) και θα βρεθούν σε πολύ πλεονεκτική θέση. Τοσα ξεκάθαρα λάθη μυρίζουν. Θα δούμε.
Ειμαι σίγουρος πάντως ότι πρεπει να κανουμε τα πάντα για την ενότητα του λαικού κινήματος ειδικά από τα κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι ηλιθιοι,ανυμποροι ειναι.Δεν εξουσιαζει η πολιτικη την οικονομια,το αντιθετο συμβαινει.
θα το δει και ο πιο δυσπιστοs οταν οι ραντιερηδεs επιτεθουν ΚΑΙ στη Γερμανια.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα, συμφωνώ για τα περί ενότητας της αριστεράς κλπ, αλλά για αποδοχή δεν ξέρω από τους εργαζομένους - πολύ αμφιβάλλω. Όμως αν τα επίσημα μεγάλα κεφάλια της αριστεράς νομιμοποιούν την κυβέρνηση, μέχρι να αποφασίσει ο εργαζόμενος ότι δεν έχει τίποτε να περιμένει από την αριστερά όπως είναι, θα περάσει καιρός. Σιχαίνομαι πολύ που οι κοινοβουλευτικοί αριστεροί δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση, και μετά να κατηγορούμε τους εργαζομένους ότι την αποδέχονται- επίσης δεν ξέρω τί ενότητα θα πρέπει να έχουμε με αυτούς που δίνουν έτσι επίσημα νομιμοποίηση στην κυβέρνηση αυτή. Αλήθεια, το 70% "των εργαζομένων που αποδέχονται" που το βρήκαμε; σε τίνος την έρευνα;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Σου ορκιζομαι οτι θα ήθελα με όλη μου την καρδιά να ειναι παραμυθια όλα και ο κόσμος(ενα μεγάλο μέρος του αν όχι η πλειοψηφία) να είναι έτοιμος να συγκρουστεί. Δεν βλέπω να είναι έτσι όμως. Ο πολύς κόσμος για πολλούς λόγους που δεν εχουν να κανουν με την Αριστερα΄δεν εχει αποφασίσει ακόμα συγκρουση, αλλα μαλλον προσπαθει να την αποφυγει και δεχεται ότι δικαιολογίες του προσφερονται.Εγω τουλάχιστον αυτό βλέπω.Φυσικά αυτοί που είναι ήδη άνεργοι είναι αλλιώς. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν είναι. Μακαρι να κανω λάθος αλλά δεν θα δούμε κλιμάκωση την Πέμπτη παρά τη θύελλα. Οπότε το να τραβήξει μπροστα η Αριστερά με όποιους και όπως μπορεί δεν έχει ρισκο βαριάς ήττας; Πιστευει κανείς ότι αν υπήρχε τρόπος να αποφασιστεί στη ΓΣΕΕ Απεργία όχι διαρκείας αλλά 5ήμερη θα την ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι; Δεν ξέρω. Νομίζω οτι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά μεχρι να φυγει ο καναπές και η διαθεση "να τα βρούμε".Εγω ξερω οτι οι Αριστεροί όλων των ειδων κατεβαζουν προτασεις στα σωματεία που δεν περνανε εκτος από εκεί οπου το μαχαίρι έχει χτυπήσει κόκκαλο.
Αλλο ειναι η γκρινια που ακους από όλους κι άλλο η διαθεση να αναλάβουν ρίσκο και να χασουν μεροκάματα.Από τη μια γκρινιάζουν κι από την άλλη είναι μην τους πεις για απεργία. Τοτε ξαφνικα τους φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟ ΠΑΜΕ κι ότι άλλο τους ερθει στο μυαλό για δικαιολογία.Ας μην τους αθωώνουμε. Η τηλεόραση κανει καλή δουλεια σε όλα τα μετωπα, από το ψηστηρι ως την τρομοκράτηση.

Ανώνυμος είπε...

αν είναι όπως τα λες, τότε θα περιμένουμε. δυστυχώς, εάν χρειάζεται η εφεδρεία και 25% ανεργία για να μην μας νοιάζει ένα χαμένο μεροκάματο στην απεργία, είμαστε αξιοι της μοίρας μας. Αυτό δεν απαλλάσσει την κοινοβουλευτική αριστερά όμως από την ευθύνη της να νομιμοποιεί μια αντισυνταγματική κυβέρνηση... δηλαδή γιατί το κάνει αυτό; για να μην έχουν ψυχολογικά τραύματα οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να συγκρουστούν;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αν ριξεις μια ματια στη γειτονια σου την Πεμπτη θα καταλάβεις τι λέω. Αλλο γκρινια κι άλλο συνειδητη δραση. Και τελικα όλη η επίθεση στην Αριστερα "που πουλάει τους αγώνες" δινει άλλοθι και σε αυτους που ψαχνουν δικαιολογιες για να μεινουν αδρανείς.Εφω αυτο εχω δει.Αυτοι που απεχουν συστηματικα επειδη φοβουνται, βριζουν αγωνιστες που ειναι όλη τη ζωη τους στους δρόμους.
Τελος παντων ο δρομος ειναι μακρυς και κανεις δεν θα μπορεσει να κρυφτεί αφου στο τελος θα φτασει καπου αυτη τη φορά. Αν εχεις δικιο οι εικασιες θα αποδειχτουν η αλλιως θα βρεθούμε όλοι στην ιδια μερια συναγωνιστες με την κακη κοινοβουλευτική Αριστερα.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο για τους γκρινιάρηδες που κρύβονται πίσω από μια ανεπαρκή αριστερά για να μείνουν στους καναπέδες ή στα ταμεία των μαγαζιών τους ημέρα γενικής απεργίας. Φυσικά και προτιμώ να είμαι στους δρόμους με μια κακή αριστερά παρά στο σπίτι, μακρυά από την κακή αριστερά. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός α) ότι ναι, υπάρχει πολύς κόσμος που την Πέμπτη και κάθε τέτοια Πέμπτη θα εργαστεί κανονικά, ποντάροντας στους άλλους που δεν θα ανοίξουν καταστήματα ή που δεν θα δουλέψουν (όπως τα λες) και β) ότι μια κακή αριστερά δίνει το αντίστοιχο παράδειγμα του αγώνα, σε αγωνιστές και μη, και εν τέλει δίνει και το τέλειο άλλοθι σε αγωνιστές και μη, ώστε να μην προσπαθούν να βελτιώσουν τίποτε στο κίνημα/κινήματα.

Με αυτήν την έννοια,όλοι έχουμε ευθύνες. Και συμφωνώ ότι θα φανεί τί είναι σωστό και τί όχι και ποιός είναι ποιός. Εξάλλου κάθε φορά φτάνει στο τέλος. Ιδίως όμως μετά το 1974, κρατήσαμε όλοι τους καλούς μας τρόπους για να μην στενοχωρήσουμε συγγενείς, γείτονες και συναδέλφους, συνδικαλιστές και συναγωνιστές. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε τώρα: τελικά δεν στενοχωρέθηκε κανείς από όσους δεν παρατηρήσαμε ποτέ για την ασυνέπειά τους, απλώς δεν υπήρχε αντιπολίτευση για 35 χρόνια και βάλε και όλοι είμαστε αγωνιστές και αριστερο-κάτι... (αμ, έτσι, είναι εύκολο).

ShareThis