Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Ο συγγραφέας του “Μαουτχάουζεν” και του “Μεγάλου μας Τσίρκου” άφησε την τελευταία του πνοή

erodotos.wordpress.com


Μετά από δίμηνη σκληρή μάχη για τη ζωή, υπέκυψε er ο σημαντικότερος Ελληνας δραματουργός της μεταπολεμικής γενιάς, Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε ηλικία 89 χρόνων. Πριν λίγες μέρες είχε φύγει από τη ζωή η γυναίκα του. Γεννήθηκε στη Νάξο (3/12/1922). Το 1935 η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Αντίσταση, συνελήφθη από τους Γερμανούς (1943) και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν (έως 5/5/1945). Η καθοριστική αυτή εμπειρία του καταγράφεται στο βιβλίο «Μαουτχάουζεν», ενώ επηρέασε όλο το έργο του. Το 1950 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως δραματουργός και ενθουσιάζει κριτικούς και κοινό. Το θεατρικό «Η αυλή των θαυμάτων» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και το 1961 παίχθηκε στο Λονδίνο.
Γυρίζοντας από το Μαουτχάουζεν, ο Καμπανέλλης συναρπάζεται με τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης. «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου», έλεγε. Αν και δεν ολοκλήρωσε γυμνασιακή μόρφωση, έδειξε ιδιαίτερη αφοσίωση στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν «Ο χορός πάνω στα στάχυα», που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1950 από το θίασο Λεμού στο θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.
Ακολούθησαν τα έργα του: «Εβδομη μέρα της δημιουργίας» (Εθνικό Θέατρο, 1955-56), «Αυτός και το παντελόνι του» και «Κρυφή ζωή» (μονόπρακτα) – Βασ. Διαμαντόπουλος, 1957, «Η Αυλή των Θαυμάτων» (Θέατρο Τέχνης, 1957-58), «Η ηλικία της νύχτας» (Θέατρο Τέχνης, 1958-59), «Ο Γορίλας και η Ορτανσία» (Θίασος Ε. Βεργή, 1959), «Παραμύθι χωρίς Ονομα» (Νέο Θέατρο Βασ. Διαμαντόπουλου – Μαρ. Αλκαίου 1959-60), «Γειτονιά των αγγέλων» (Θίασος Καρέζη, 1963-64), «Βίβα Ασπασία» (Καρέζη, 1966-67), «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» (Θέατρο Τέχνης, 1966-67), «Αποικία των τιμωρημένων» (Πειραματικό Θέατρο Ριάλδη, 1970-71), «Ασπασία» (Καρέζη – Καζάκος, 1971-72), «Το μεγάλο μας τσίρκο» (Καρέζη – Καζάκος, 1972-73), «Το κουκί και το ρεβίθι» (Καρέζη – Καζάκος, 1974), «Ο εχθρός λαός» (Καρέζη – Καζάκος, 1975), «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα» (Θέατρο Τέχνης, 1976-77), «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού» (Θέατρο Τέχνης, 1978-79), «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» (Θέατρο Τέχνης, 1981), «Ο αόρατος Θίασος» (Εθνικό Θέατρο, 1988), «Ο δρόμος περνά από μέσα» (Πειραματικό Ριάλδη, 1992).
Εγραψε, επίσης, τα σενάρια των κινηματογραφικών ταινιών: «Στέλλα», σε σκηνοθεσία Κακογιάννη, «Ο δράκος», σε σκηνοθεσία Κούνδουρου, «Αρπαγή της Περσεφόνης», σε σκηνοθεσία Γρ. Γρηγορίου, «Το κανόνι και τ’ αηδόνι», σε σκηνοθεσία Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη, «Κορίτσια στον ήλιο», σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Εγραψε επίσης στίχους που μελοποίησαν οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Στ. Ξαρχάκος, Γ. Σπανός, κ.ά.
Στο επίκεντρο του έργου του βρίσκεται ο προβληματισμός για τα κοινωνικά δρώμενα και τον αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των ανθρώπων και, κυρίως, η σχέση της ταραγμένης νεότερης ελληνικής ιστορίας με τη συγκρότηση της νεοελληνικής ψυχολογίας. Δικαίως αποκαλείται «πατριάρχης» της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Για την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο, του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι: Επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επίτιμος διδάκτωρ της Θεατρολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελέγη παμψηφεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το ανώτατο παράσημο. Εργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Σουηδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σοβιετική Ενωση, Γερμανία).
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 2 Απρίλη στις 11.30 π.μ. στην Αγία Ζώνη Κυψέλης και η ταφή στο Β’ νεκροταφείο.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η έκπληξη που είχε προαναγγελθεί...

Το τι ρόλο παιζουν οι οίκοι αξιολόγησης το ξέρουμε. Ειναι οργανισμοί που χρησιμοποιούνται από τους "μεγαλοεπενδυτές" ιδιώτες δανειστές των κρατών ως εργαλεία, για να εκβιάζουν επιτόκια ληστρικού τύπου, ή για να εξαπατούν αντιπάλους επενδυτές ή αφελείς και να επιτυγχάνουν ανακατανομές πλούτου προς το συμφέρον τους. Το πως γίνεται τώρα αυτοί οι οίκοι να θεωρούνται "ουδέτεροι" ή αμερόληπτοι εκτιμητές των οικονομιών που έχουν δανείσει, είναι ένα από τα πολλά "παράξενα" που συμβαίνουν.
Ομως εξ ίσου παράξενη είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης. Και γιατί φέρεται και πάλι σαν να ανακαλύπτει για πρώτη φορά τους οίκους, αλλά κυρίως για έναν άλλο λόγο.
Τη στιγμή που η ΕΕ  προχωράει στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα αγοράζει τα ομόλογα των προβληματικών κρατών που δεν θα μπορούν να βγουν στις αγορές χρήματος, χωρίς μάλιστα να προτείνει κάποια ουσιαστική λύση που δεν θα θεραπεύει απλά και μόνο προσωρινά συμπτώματα, τι περίμεναν; Αυτο δεν είναι τίποτα άλλο απο ομολογία οτι κάποια κράτη οπως εμείς δεν θα μπορούν να βγουν στις αγορές. Οπότε που βρίσκεται η έκπληξη για την υποβάθμιση;Μόνη της η ΕΕ "δείχνει" τα χρεωκοπημένα κράτη και βέβαια κρύβει τις χρεωκοπημένες τράπεζες που δημιουργούν το πρόβλημα.
Ακουσα τον Αλ.Παπαδόπουλο στον ΣΚΑΙ να λέει πως οι Ελλ.Τράπεζες έχουν χρέος 200-210 δις χωρίς τις εγγυήσεις που πηραν από το κράτος το οποιο χρωστάει 350δις! Οι γαλλογερμανικές τράπεζες που σφυρίζουν αδιάφορα είναι σε πολύ χειρότερη θέση...ενω ο μ.ο. δημόσιου χρεους ειναι πια παντού στο 100% του ΑΕΠ.

Ειπατε τίποτα; Μέχρι πότε άραγε θα μπαίνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί παγκοσμίως;

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Εφυγε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης(3 Δεκέμβρη 1922-29 Μαρτη 2011)

Εφυγε και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης(3 Δεκέμβρη 1922-29 Μαρτη 2011).
Του "Παραμυθιού χωρίς όνομα", του "Μεγάλου μας τσίρκου", του "Μαουτχάουζεν..."
Εφυγε για "την αυλή των θαυμάτων" εκεί "στη γειτονιά των αγγέλων"...

(Το Εκτωρας και Ανδρομάχη ηταν το πρώτο τραγούδι που τραγούδησα σε μπουατ της Πάτρας, πολλά χρόνια πριν όταν 18 χρονών τότε, άρχισα να ψάχνω δρόμους στο τραγούδι)

Ο σωτηρ Αλέκος...

Αφού ανέλυσε με ύφος πολλών καρδιναλίων την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε -λογικό αφού δεν ακολουθήσαμε την μόνη σωστη και ταυτόχρονα προοδευτική πολιτική που ηταν φυσικά η δική του- ο Αλέκος Παπαδόπουλος μας διέλυσε ψυχολογικά λέγοντας πως δεν θα αναλάβει τα ινία της οικονομίας ακόμη κι αν του ζητηθεί...
Παρα την επιμονή του Παπαχελά είπε πως δεν μπορεί να παίξει ρόλο εφ όσον πρωτα από όλα δεν τελειώνουμε με τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή ξεπουλείστε τα πάντα και μετά έρχομαι να σας σώσω!
Από ποιον; Απο τα αφεντικά του; Η από τον κακό μας εαυτό και το κακό το ριζικό μας;

Ποσους ακόμα δήθεν ουδέτερους πολιτικούς θα υποστούμε να μας κανουν μαθήματα ακεραιότητας αλλά και όλων των ειδών, τη στιγμή που δεν έχουν καν τα κότσια ενω ήταν παρόντες και γνωριζαν τα πάντα, να ψυθιρίσουν έστω και ένα όνομα.... Από τα τόσα ονόματα...

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Διαβεβεβαιώσεις του...

Aκουγα πριν λίγο τον υπουργό εξωτερικών στη ΝΕΤ.
Διαβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους Ελληνες οτι δεν υπάρχουν νέα μέτρα.
Το ξεκαθάρισε, τέρμα. Το τόνισε είπε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Δηλώσεις με ισχύ άντε μιας βδομάδας το πολύ. Τι μέρα έχουμε σήμερα...
Η επιστήμη της πολυλογίας χωρίς νόημα όπου λέμε μικρές αλήθειες για να κρύψουμε μεγάλα ψέμματα.
Η αποθέωση του να λές στον άλλο αυτό που έχει απόλυτη ανάγκη να ακούσει.
Δεν ντρέπονται ούτε λίγο;

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σε έναν κόσμο όπου οι ιδιώτες δανείζουν τα κράτη...

Διαβάζουμε για την Πορτογαλία πως "οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Standard & Poor's υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, προειδοποιώντας με περαιτέρω πολλαπλή υποβάθμιση αν η χώρα δεν ζητήσει διεθνή βοήθεια και την ένταξη της στον μηχανισμό ευρω-στήριξης."
Εντελως "δημοκρατικά" εκβιάζουν την Πορτογαλία πως αν δεν κάνει ότι απαιτούν οι "αγορές" που διψάνε για νέο "αίμα", θα την βυθίσουν στην κόλαση των σπρεντς  που βύθισαν πέρσι την Ελλάδα. Κατόπιν θα προσδιορίσουν με κάποιο μνημονιο τον τρόπο που θα "διασωθεί" η οικονομία της και θα στρέψουν το βλέμμα προς τον επόμενο στόχο.
Ηθελα να ξέρω προς τι η φιλολογία περί αναγκαιότητας "ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης"
Οικονομική διακυβέρνηση όπως φαίνεται όχι μόνο υπάρχει αλλά βγάζει μάτι με τον πιο χυδαίο τρόπο.
Οπότε τα υπόλοιπα ε'ίναι απλά για να μην ξεφτιλίζονται ψυχρά τα υπουργάτα, οι πρόεδροι, τα συμβούλια, τα φόρουμ, οι διασκέψεις κορυφής κλπ. που για τίποτα δεν αποφασίζουν παρά μόνο για τα ήδη αποφασισμένα.
Και βεβαια πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είναι τα πράγματα, σε έναν κόσμο όπου οι ιδιώτες δανείζουν τα κράτη και μάλιστα με χρήματα των κρατών και των πολιτών τους!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πρωινή ενημερωτική γυμναστική

Έπιασαν τα στενά οι μνημονιακοί πρωί πρωί  στα κανάλια κι άρχισαν το βομβαρδισμό "ενημέρωσης" για το καλό μας φυσικά. Σαχινίδης, Ξενογιαννακοπούλου, Κουτρουμάνης και Ανδριανόπουλος στις  8, στα τέσσερα ειδησεογραφικά πρωινά εξηγουν τα πάντα.
Πρέπει να γίνουν περικοπές συντάξεων( επικουρικών αυτή τη φορά) λέει ο Κουτρουμάνης "για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων". Για το ότι τα Ταμεία ληστευόντουσαν από το κράτος εδώ και δεκαετίες για να καλύπτονται οι τρύπες των προυπολογισμών και οι χρηματοδοτήσεις των πρασινογάλαζων φίλων λέξη. Για το οτι έπεσαν θύματα των επενδύσεων σε ομόλογα και χρηματιστήριο γιατί ΄'ετσι επέβαλε η νέα οικονομία των αγορών αμνησία. Για το ότι κάθε άνεργος στοιχίζει 1000 ευρώ το μήνα στο Δημόσιο (ο ίδιος ο Κουτρουμάνης το είχε πει) -500 ευρώ από εισφορ'ες και 500 επίδομα ανεργίας- απόλυτη σιωπή!Το ποιός πληρώνει όμως το ξέρουμε πάντα. Ποιος άλλος θα πλήρωνε δηλαδή...
"Η υστέρηση των εσόδων ωφείλεται στην μεγάλη μη υπολογισμένη ύφεση του τελευταίου τριμήνου" λέει ο σοφός Σαχινίδης. Ξαφνικά εκει που ηταν χαρα Θεου έπεσε ύφεση μη υπολογισμένη δηλαδή. Μόνο που την ύφεση αυτή την είχαν υπολογίσει και ΄φωναζαν όλοι οι αντίπαλοι του μνημονίου εδω και μήνες. Την υφεση αυτη την  επιπλέον - όπως και την ανεργία- την δημιουργεί η "εξυγίανση" του μνημονίου που αφαιρεί χρήμα απο την αγορά, δεν την φέρνει ο ουρανός σε συννεφάκι εντελώς απροσδόκητα. Επίσης υπουργέ μου, κάθε θέση εργασίας που χάνεται στερεί και το φόρο που θα εισέπρατε το κράτος απο τον μισθό που κόπηκε. Αλλα τι ανακατε'υομαι εγω ο άσχετος...
 Ο Ανδριανόπουλος τρομερός όπως πάντα. Εστω λέει οτι ο πόλεμος στη Λιβύη γίνεται για τα πετρέλαια- που δεν είναι έτσι βέβαια αφού γίνεται για την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ!-"Εμας δηλαδή" λέει ο απίστευτος, "δε μας ενδιαφέρουν τα πετρέλαια"; Μάλιστα, τί άλλο μας ενδιαφέρει να ετοιμάσουμε το στρατό αρχηγέ μου;
Την Ξενογιαννακοπούλου δεν την άντεξα. Ημουν ήδη σε overdose και επίσης κινδύνευε και η τηλεόραση...
Άλλαξα κανάλι κι έπεσα σε τίτλους εφημερίδων. Εφημερίς "Χρηματιστήριο":"Αρχισε η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας!Αρχίζουν αποκρατικοποιήσεις..." Ωραία....

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Λιβύη - Ποια η Οδύσσεια και ποια η Ιθάκη....

Βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα, αλλά και μπέρδεμα όλων των μέχρι τώρα δεδομένων είναι αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη.
Η εξέγερση που μέχρι τώρα γοήτευε και είχε όλα τα δίκια  και την πλειοψηφία του λαού με το μέρος της(τουλάχιστον έτσι φαινόταν), είναι πολύ πιθανό οτι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος από τη λάμψη της κάτω από το βάρος της επέμβασης μιας περιεργης συμμαχίας που φυσικά έχει σκοπό τα πετρέλαια.
Ειναι μάλλον σίγουρο ότι ειδικά αυτοί που δέχονται τη βροχή των δυτικών βομβαρδισμών και μέχρι τώρα βρίσκονταν κοντά στην πλευρά των εξεγερμένων, θα αισθάνονται περίεργα και φυσικά πολύ δύσκολα θα δέχονται να συμμαχήσουν συναισθηματικά με τους "Δυτικούς σταυροφόρους".
Το ίδιο περίεργα, αν και σίγουρα ανακουφισμένοι, θα νοιώθουν και οι ίδιοι οι εξεγερμένοι που ήδη θα σκέφτονται πως θα σωθούν στη συνέχεια από τους σωτήρες τους.
Το καθεστώς  παίζει το τελευταίο του χαρτί, μπαίνοντας στο ρόλο του κυνηγημένου και του θύματος και επιδιώκοντας στο βάθος, αν όχι να ανατρέψει το σκηνικό -πραγμα που φαίνεται πολυ δύσκολο- τουλάχιστον να βάλει τους Δυτικούς στο δικό του γήπεδο και πιέζοντας να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας με τις 120 φυλές και ίσως έτσι την ασφάλεια και ένα μεγάλο μέρος απο τα  προνόμια της οικογένειας Καντάφι και όσων μοιράζονται μαζί της τόσα χρόνια την εξουσία στη Λιβύη.
Το μέλλον δείχνει για την ώρα εμφύλια σύγκρουση μέχρις εσχατων και με απρόβλεπτες συνέπειες για όσους με τον ένα η τον άλλο τρόπο εμπλέκονται. Και αυτοί που εμπλέκονται είναι σχεδόν όλοι αφού οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι πιθανό να επηρρεάσουν τις εξελίξεις και στις υπόλοιπες Αραβικές χώρες, όπως επίσης τις τιμές του πετρελαίου αλλά και τα "σημεία ισορροπίας" στις διάφορες χώρες της Δυσης που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς.
Το γεγονός οτι η Τουρκία κρατάει αυτή την στάση άρνησης απέναντι στην επέμβαση προσπαθώντας να προστατέψει την εικόνα της στα μάτια των Αράβων, αλλά και τα ναι-όχι και πάλι ναι του Αραβικού συνδέσμου δείχνουν το πόσο ευμετάβλητη μπορεί να είναι η αίσθηση που έχουν οι λαοί της περιοχής.
Βέβαια το να δημιουργηθεί ένα Παναραβικό μέτωπο εναντίον των "Σταυροφόρων" λόγω Λιβύης δεν είναι  πιθανό. Ομως σε συνδυασμό και με κάποια άλλη επέμβαση των Αμερικανών στην περιοχή του Κόλπου, αν απειληθούν και εκεί οι πετρελαικές εγκαταστάσεις από έναν καθόλου απίθανο σιιτικό ξεσηκωμό σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, θα μπορούσαμε να πούμε πως τίποτα δεν αποκλείεται. Ως γνωστό στο μεν Μπαχρέιν η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες ενω ο Βασιλιάς και η διακυβέρνηση σουνιτική, στην δε Σ.Αραβία η σιιτική μειοψηφία που καταπιέζεται άγρια στα ανατολικά , έχει στην περιοχή της έναν πολύ μεγάλο αριθμό πετρελειοπηγών...Ας μην ξεχνάμε ότι το επίσης σιιτικό Ιράν δεν είναι αδιάφορο σε όσα συμβαίνουν στη γειτονιά του.Εννοείται οτι ο έλεγχος της ροής του πετρελαίου από τον Κόλπο προς τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυσης, κυριολεκτικά "απαγορεύεται" να αμφισβητηθεί. Αν δηλαδή συνέβαινε κάποια εξέγερση στην Σ.Αραβία από σιίτες που θα υποστηριζόταν από άλλους ομόθρησκούς τους σε Ιραν, Ιρακ κλπ. οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επενέβαιναν αμέσως και χωρίς προσχήματα, χειρότερα από ότι έγινε στην περίπτωση του Ιράκ, αφού τοτε θα απειλούταν με κατάρρευση και το δολλάριο και η παγκόσμια οικονομία.

Τέλος είναι κι αυτο το περίεργο όνομα "Αυγή της Οδύσσειας" που δημιουργεί συνειρμούς παράξενους. Η Οδύσσεια κρατησε δέκα χρόνια ως γνωστό, ενω εδω στην περίπτωσή μας κανείς δεν γνωρίζει την Ιθάκη. Αν η Ιθάκη των Αμερικανοευρωπαίων είναι οι πετρελαιοπηγές τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομερή ομολογία εγκλήματος και βέβαια στην αρχή ενός πολύ μεγάλου και πολύ μπλεγμένου κουβαριού.

Νικόλας Άσιμος (19 Αυγούστου 1949 - 17 Μάρτη 1988)

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Eπέμβαση με πολλά ερωτηματικά

Επέμβαση των Δυτικών απο χθες στη Λιβύη, με πολλά ερωτηματικά.
Φυσικά κανείς δεν πιστευει οτι επεμβαίνουν για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν θα ξόδευαν ούτε 1 ευρώ για τον άνθρωπο. Αν ήταν έτσι θα το είχαν κάνει ήδη στο Μπαχρ'ειν η την Υεμένη. Ο λόγος ειναι τα πετρέλαια και μονο τα πετρέλαια.
Τωρα όλοι εύχονται οι Λίβυοι που εξέγέρθηκαν κατά του Κανταφι να βρούν το κουράγιο και τη δύναμη να απαλλαγούν απο όσους θα προσπαθήσουν να καθήσουν στο σβέρκο τους όταν κατακαθήσει η σκόνη. Να βρουν τη δύναμη να κρατήσουν ζωντανή την υπέροχη εξέγερσή τους.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ποιος ληστεύει τον καταναλωτή με τα καύσιμα;

αριστερά και πολιτική


Το κράτος παίρνει φόρους σχεδόν ένα ευρώ σε κάθε λίτρο βενζίνης!!!


Πολλά ακούμε για το ποιός φταίει για την αυξημένη τιμή των καυσίμων. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση στριμώχνεται εξαπολύει τα παπαγαλάκια για να βγάλουν τους βενζινοπώλες φταίχτες. Ούτε το κράτος φταίει ούτε οι άσπονδες «αδελφές» του πετρελαίου που ανεβάζουν τη διεθνή τιμή! Έχουν ως στόχο όχι μόνο να στρέψουν τον καταναλωτή εναντίον του, όπως με κάθε κοινωνική ομάδα, αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος να παραδώσουν τη λιανική των καυσίμων σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μονοπωλιακές εταιρείες.


Για όποιον δεν γνωρίζει παραθέτω μια ανάλυση του κόστους της αμόλυβδης - 95. Τα στοιχεία για τη ληστεία το κράτους είναι από το επίσημο κυβερνητικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ της 4/3/2011! Μόνοι τους ξεμπροστιάζονται! Όποιος το αμφισβητεί δεν έχει παρά να ψάξει στο
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=U9ljKZjE9nE%3d&tabid=478&language=el-GR


Πρωταθλητές!

Σημειώνουμε ότι την ίδια ημερομηνία, 14/3, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν η ακριβότερη τη ΕΕ των «27» με δεύτερη την Ολλανδία (1,648 ε/λ και φθηνότερη τη γειτονική Βουλγαρία με 1,183 Ε/Λ. Πώς να μη πηγαίνουν να αγοράζουν από εκεί οι παραμεθόριες περιοχές καταβαραθρώνοντας την τοπική οικονομία!


(http://ec.europa.eu/energy/observatory/oil/bulletin_en.htm# )


Κατανομή κόστους αμόλυβδης – 95

(Σύμφωνα με το Δ.Τ. του ΥΠΕΚΑ 14/3/2011)

Κόστη Λεπτά/Λιτρο

-ΦΟΡΟΙ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΕΦΚ, ΦΠΑ, ΤΕΛΗ) 99,7 Λ
-ΤΙΜΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ(χωρίς επιβαρύνσεις) 57,4 Λ
-ΚΕΡΔΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (χωρίς ΦΠΑ συν μεταφορά) 5,8 Λ
-ΚΕΡΔΟΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ (χωρίς ΦΠΑ) 4,6 Λ


-ΣΥΝΟΛΟ (μέση τιμή Ελλάδος) 1,675 ΕΥΡΩ

Μια νομιμότητα εντελώς παράνομη και παράλογη - Συντομες σκέψεις για το χρέος

-Tο χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς.
Λένε οι "δίκαιοι" κυβερνήτες μας και οι διάφοροι ειδικοί οτι αφού εμείς δημιουργήσαμε το χρέος πρέπει και να το πληρώσουμε. Ομως το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Μας το δημιούργησαν οι συνεργαζόμενοι με τις αγορές κυβερνητικοί υπάλληλοι με τις ευλογίες και τις υπογραφές των δανειστών οι οποίοι προφανώς γνώριζαν σε ποιούς δανείζουν. Οταν δανείζεις  ενα κράτος με χρέος όχι μόνο πάνω από 60% που λένε οι Ευρωπαικές συνθήκες, αλλά πάνω από 100% που θεωρείται μη διαχειρίσιμο ας μην παριστάνεις μετά τον αθώο.(Πόσω μάλλον όταν οι δανειακες συμβάσεις συνοδεύονται και από άλλες "υποχρεώσεις", όπως αγορές εξοπλισμών, συμβάσεις τύπου Siemens κλπ, που διευκολύνουν την διόγκωση του χρέους)
-Το χρέος είναι αδύνατον να πληρωθεί ό,τι και να λένε, όποιοι κι αν το λένε. Το χρέος μόνο αυξάνεται δεν μειώνεται, παρα μόνο προσωρινά (πχ αν εκποιηθεί δημόσια περιουσία) και μετά ξανά προς τη δόξα τραβά.(Ακόμη και με 4% επιτόκιο, ακόμη κι αν είχαμε μείωση κατα 30% του χρέους, μεσα σε 7 χρόνια θα είμασταν ακριβώς στο προηγούμενο σημείο). Αυτό λένε οι ψυχροί αριθμοί και όχι εμείς.
-Η προσπάθεια να πληρωθεί ένα τέτοιο χρέος ειναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσουμε και την Ελλάδα ολόκληρη(δημόσια γη περιουσία και επιχειρήσεις), και τις δουλειες μας και τα σπίτια μας και τις όποιες ελευθερίες έχουμε ακόμη.
-Το χρέος έχει πληρωθεί πολλές φορές. Οταν μιλούν οι αριθμοί τα φάλτσα επιχειρήματα πρέπει να σωπαίνουν. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε πληρώσει γύρω στα 500δίς σε τοκοχρεωλύσια!
-Πολλά κομμάτια του χρέους είναι αυθαίρετα και εντελώς αδικαιολόγητα και παράνομα και προέρχονται από δάνεια που είχαν γίνει ακόμα και στην δεκαετία του 1920 ενω γι αυτά έχουμε χρεοκοπήσει -και άρα απαλλαγεί- το 1932!
-Το χρέος είναι παράνομο αφού προέρχεται κατά βάση από τόκους και κεφαλαιοποιήσεις τόκων που είναι παράνομες. Πάνω από 90% ωφείλεται σε αυτή τη διαδικασία!
-Τα "χρήματα" που δανειζόμαστε δεν μπαίνουν καν στην Ελλάδα, αλλά απλά μεταφέρονται λογιστικά από τους δανειστές μας στους δανειστές μας για αποπληρωμές άλλων χρεών! Δεν είναι απίστευτο; Μας δανείζουν χρήματα που δεν χρειάζεται να έχουν -και φυσικά δεν υπάρχουν-, τα οποία αμέσως τα εγγράφουν στους λογαριασμούς τους (και έτσι εμφανίζονται και είναι πλέον δικά τους) και μάλιστα δημιουργούν και όποιο νομικό πλαίσιο θέλουν ζητώντας μας και μέτρα έτσι ώστε να είμαστε ακόμη πιο αδύναμοι και ευαλωτοι για να χρειάζεται να ζητήσουμε επι πλέον δανεικά!Αν αυτό δεν είναι παράνομο τότε τί είναι.
-Αυτή τη στιγμή, όλο μα όλο το ποσό των 110 δις πηγαίνει στην αποπληρωμή των προηγούμενων δανείων, ενώ τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δανειστούμε μεγαλύτερα ποσά για να αποπληρώνουμε μεγαλύτερο χρέος.
-Η επιμήκυνση μεγαλώνει το χρέος αφού το επιβαρύνει με επι πλέον τόκους, άρα ακόμη και η λεγόμενη "ανάσα΄' είναι προσωρινή και μακροπρόθεσμα καταστροφική.Απλά η τωρινή κυβέρνηση δεν ενδιαφερεται για το τι θα γίνει κάποτε...
-Ακόμη κι αν πολλά από τα προηγούμενα ήταν λάθος (που δεν είναι) και απλά το χρέος ηταν πολύ μεγάλο υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ που αναγνωρίζει την προτεραιότητα των βιοτικών αναγκών ενός λαού και της λειτουργίας ενός κράτους, έναντι της υποχρέωσης των κρατών προς τους δανειστές οι οποίοι όπως είπαμε πάντα γνωρίζουν σε ποιούς δανείζουν.
-Οι όποιες επιτροπές λογιστικού ελέγχου (ΕΛΕ) πρέπει να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ, άν θέλουμε να ελπίζουμε οτι μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αμαν πια με τις επιτροπές της Βουλής όπου βάζουμε πάνω κάτω αυτούς που υπέγραψαν τις παρανομίες να ελέγξουν τους εαυτούς τους, και μάλιστα τους πληρώνουμε κιόλας γι αυτό!
-Η ΔΑΝΕΙΑΚΉ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΩΝ 110 ΔΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ! ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.
-Η κυβέρνηση δεν έχει καμια νομιμοποίηση απο τον Ελληνικό λαό για αυτη τη σύμβαση και για όλα όσα την ακολουθούν, αφού άλλα εξήγειλε και με βάση αυτά ψηφίστηκε στις εκλογές του 2009.
- Η άρνηση χρέους είναι μια διαδικασία εντελώς νόμιμη και εντός πλαισίων εύρυθμης λειτουργίας της Παγκόσμιας οικονομίας η οποία έχει εφαρμοσθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν από πολλές κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων.Απο φασιστικές όπως του Μεταξά έως κομμουνιστικές όπως των μπολσεβίκων.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σοκ και πυρηνικό δέος

Φαίνεται πως ο σεισμός δεν ήταν το χειρότερο που έγινε στην Ιαπωνία.
Η ανησυχητική ελλιπής πληροφόρηση από την Ιαπωνία, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Παγκόσμιας επιτροπής πυρηνικής ενέργειας, οι δηλώσεις των Γάλλων αλλά και οι τοποθετήσεις πολλών ξένων και δικών μας ειδικών επιστημόνων, μας προειδοποιούν πως ισως να έχει χαθεί ο έλεγχος στα Ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια. Οι συνέπειες ας μην πούμε ποιες μπορεί να είναι.
Αλλα τα ερωτηματικά πλέον είναι τραγικά.
Πως γίνεται μια χώρα που έχει υποστεί τις πυρηνικές καταστροφές σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945, να γίνεται σε τέτοια έκταση παραγωγός πυρηνικής ενέργειας με δεκάδες εργοστάσια σε όλη τη χωρα. Και μάλιστα με ελλείψεις στην ασφάλειά  τους, τη στιγμή που η χώρα είναι η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου!!
Πως γίνεται εργστάσια 40 χρόνων να είναι σε λειτουργία κάτω από τέτοιους όρους με την ένοχη έγκριση των διεθνών επιθεωρητών που σουλατσάριζαν στο Ιράν και την Κορέα "αγνοώντας" τόσο προκλητικά μια κατάσταση που τώρα έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης;
Κάποιοι σήμερα μίλησαν για απληστία που έκανε το κράτος και τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν κατώτερης ποιότητας υλικά και να αγνοήσουν κανόνες ασφάλειας!
Και τώρα πόσοι άνθρωποι ή πόσοι λαοί θα πληρώσουν τις συνέπειες αυτής της απληστίας;
Τί έχουν να πουν τώρα οι θεωρίες που βάζουν την ανάπτυξη πάνω από τη ζωή, τα κέρδη των αριθμών πάνω από τον άνθρωπο;
Και τώρα θα ακούσουμε πάλι τα επιχειρήματα για κάποιους "τυχαίους" άπληστους, κάποιους που "χωρίς λόγο", ανεξήγητα έγιναν άπληστοι και ασυνείδητοι, ενω το μοντέλο ανάπτυξης του κόσμου μας στάζει ανθρωπισμό!
Ειχαμε πει πόσο επικίνδυνο καταντάει ένα σύστημα που πεθαίνει, αυτό όμως ξεπερναει κάθε όριο.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ηρεμούν οι αγορές; Ανάσα ή εισπνοή τοξικών;


Η προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο.
Τα δελτία των περισσοτέρων καναλιών μπορεί να μην θριαμβολογούσαν, συμφωνούσαν όμως χωρίς δευτερη κουβέντα οτι τα αποτελέσματα της συνόδου ήταν θετικά για την Ελλάδα. Οτι αποφύγαμε, "γλυτώσαμε" την χρεωκοπία, και βέβαια οτι "οι αγορές ηρεμούν" και διαβαζουν θετικά τις αποφάσεις.
 Εδω μπαίνει ένα εύλογο ερωτημα. Αφου η περίπτωση χρεωκοπίας είχε αποκλεισθεί από την πολιτική του μνημονίου από πέρσι, τωρα τι έγινε; Ξανααποκλείσθηκε; Η αλήθεια είναι από ότι λένε οι αγορές οτι η περίπτωση "χρεωκοπίας", αναδιάρθρωσης, κουρέματος, άρνησης χρέους(κυρίως γι αυτό ανησυχούν) ειναι πάντα εδώ.
Ας δουμε λοιπόν στα γρήγορα πόσο θετικά αντέδρασαν και κυρίως για ποιόν ειναι θετική η εξέλιξη.

Ειχαμε λοιπόν μια μεγάλη άνοδο για το χρηματιστήριο, μια μικρή πτώση των σπρεντς, και ναι μια μικρή άνοδο των CDS's!
H άνοδος στο Χρ.Αθηνών έχει να κάνει κυρίως με την εξαγγελία ξεπουλήματος Δημ.Περιουσιας. Κάθε είδηση περί εξαγορών συγχωνεύσεων -και φυσικά άσχετα αν αυτό ειναι υπέρ του λαού η  της χώρας- φέρνει ρίγη συγκίνησης στις αγορές. Επίσης ο τρόπος που αποφασίζεται να "αντιμετωπισθεί" η κρίση που είναι η προστασία των τραπεζών και των ισολογισμών τους, λειτούργησε πολύ θετικά ειδικά σε μια στιγμή που οι τιμές των μεγάλων εταιρειών και δη των κρατικών ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μετα και την απογοήτευση από την μή συγχώνευση ΑΛΦΑ-ΕΤΕ.
Με λίγα λόγια οι ομολογιούχοι τραπεζιτες και οι μέτοχοί τους, όπως και οι παίκτες που βλέπουν εξαγορές πανηγυρίζουν. Θα πανηγύριζαν βέβαια ακόμη περισσότερο αν όλη η Ελλάδα πουλιόταν άνευ όρων και δεν έμενε τίποτα όρθιο. Ετσι ειναι οι αγορές άλλωστε, δεν έχουν ούτε συναισθηματισμούς ούτε πατριωτικά φίλτρα ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Βλέπουν μόνο πιθανά κέρδη εταιρειών. Μόνο.
Απο την άλλη όμως οι αγορές ομολόγων δεν ειδαν τίποτα το ιδιαίτερα θετικό. Αν με τα σπρεντς στις 950-1000 μ.β. ανησυχούσαν για την ελλ.χρεοκοπία, τότε εφ'όσον όπως μας είπαν οι πανηγυρίζοντες "οι αγορές ηρεμούν", θα έπρεπε να δούμε μια πτώση τουλάχιστον 100-200 μ.β. και με συνέχεια πτωτική και τις επόμενες μέρες. Ας μην ξεχνάμε οτι πριν τις Δημοτικές-Περιφερειακές εκλογές τα σπρεντς βρίσκονταν στις 600 μ.β. που ειναι πάλι πολύ ψηλά και σε απαγορευτικό σημειο για να βγει κανείς σε δανεισμό. Τότε με το γνωστό διλημμα του πρωθυπουργού πήγαμε ξανα στις 900μ.β.  και μείναμε εκεί.
Τωρα μια πτωση 35 μονάδων δεν μπορεί να θεωρείται παρά αναιμική αντίδραση χωρίς κανενα νόημα, εκτός από το ότι οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα υπο χρεοκοπία και μάλλον έχουν τη βεβαιότητα οτι θα χρειαστεί κάποια αναδιάρθρωση, κούρεμα ή ό,τι άλλο για να μπουμε σε κάποιο δρόμο όπου θα είναι ορατη από τους "ειδικούς" η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων μας. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού μεταφράσεις, από αυτούς που θέλουν για άλλη μια φορά να κάνουν το μαύρο άσπρο.
 H σύνοδος της περασμενης Παρασευής ειναι πραγματική συμφορά για τον Ελληνικό λαό, ενω τίποτα το ουσιαστικά θετικό δεν έχει για την οποιουδήποτε τύπου επίλυση της κρίσης, αφού απλά μεταθέτει το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια όπου και πάλι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει τα χρέη της.
Το μόνο θετικό βρίσκεται στην πλευρά των τραπεζών, στις οποίες  δίνεται χρόνος να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα και να τα φορτώσουν στην ΕΚΤ, η οποία θα ζητήσει τα σπασμένα από την Ελλάδα με όρους πολύ διαφορετικούς και συνθήκες στις οποίες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιδράσουμε..
 Οσο για την "ανάσα" που ακούμε παντού δεν καταλαβαίνω για ποιον είναι η ανάσα.
Ηδη εξήγγειλαν 50δις "εκμετάλλευση κρ.περιουσίας" που μελλοντικά θα είναι επιζημια για όλους μας αφού θα αφαιρεθούν πόροι από την Ελλ,οικονομία αν πουληθούν σε ιδιώτες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις. Δεύτερον αναμένεται κύμα σαρωτικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα, που εκτός της κυβέρνησης που πάντα πουλάει το γνωστό "δεν υπάρχουν άλλα μέτρα", κανείς σοβαρός δεν αρνήθηκε.
Οπότε τι είδους ανάσα είναι αυτή που θα ανεβάζει ίσως κι άλλο έμμεσους φόρους, θα σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, θα προκαλεί κι άλλες απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταργήσεις δικαιωμάτων κλπ;
Αυτό λέγεται ανάσα;
Σαν ασφυξία μου κανει μάλλον, ή ίσως εισπνοή τοξικών...
Παρεμπιμπτόντως χθες βράδι άκουσα τον Θ.Βάρδα -που εκτός από ικανός επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ είναι και οικονομολόγος (ΝΥU και Columbia παρακαλώ) και σοβαρός άνθρωπος- να κάνει την εξής παρομοίωση-σύγκριση ζητώντας αλλαγή πολιτικής από τον υπουργό κ.Χρυσοχοίδη.
Αν ένας άνθρωπος του είπε έχει μισθό 1300 ευρω και ένα στεγαστικό δάνειο 350 ευρω το μήνα, μπορεί ίσως να το πληρώνει. Αν ο μισθος του γίνει 650-700 ευρώ τότε δεν μπορεί να ζήσει σταματάει να το πληρώνει και χάνει το σπίτι. Ο υπουργός δεν τον άφησε καν να τελειώσει τη φράση του κι έτσι δεν χρειαστηκε να απαντησει...
Ετσι απλά λοιπόν.Κινδυνεύουμε να "χάσουμε το σπίτι", λέγε με Ελλάδα.

ΥΓ.Ειναι πραγματικά εντυπωσιακό οτι κανείς εκ των κορυφαίων δημοσιογραφων ή ειδικών των καναλιών δεν αναρωτιέται καν για την περίπτωση να αρνηθεί η Ελλάδα έστω ενός μερος του χρέους.Ειναι μάλλον απαγορευμένη κάθε αναφορά στην επικίνδυνη αυτή έκφραση, που όμως είναι μια οικονομική πολιτική που έχει δεκάδες φορές ακολουθηθεί ως τώρα σαν τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων από άλλα κράτη στο παρελθόν, αλλά και από την Ελλάδα το 1937-39 και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα!
Να μην τους περνάει άραγε από το μυαλό καθόλου;

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Eφυγε ο Μανώλης Ρασούλης...

Eφυγε ο Μανώλης Ρασούλης...
Της εκδίκησης της γυφτιάς, του Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ, της ρωγμής του χρόνου, του όλα σε θυμίζουν...
Ο μέγας λαικός στιχουργός της νέας εποχής, ο Ρασούλης του Μάη του '68, της Ανατολής και της Δύσης, του απλού και του αγαπημένου, του καίριου και του αιώνιου.
Ενας απο τους ελάχιστους διαρκώς ανήσυχους  ταξιδεύει στο πάντα...

"Εδώ στη ρωγμή του χρόνου
Κρύβομαι για να γλιτώσω,
απ' του Ηρώδη το μαχαίρι
Μισολειωμένος στη Χιροσίμα σου
Κάτι προγόνων ξύδι και χολή
σ' αυτήν την άδεια πόλη

Εδώ στη ρωγμή του χρόνου
Θάβομαι για να μεστώσω
μες του Διογένη το πιθάρι
Στον όγδοο μήνα της, είναι η ελπίδα μου
Σχεδόν το βρέφος γύρω περπατά
καθώς εσύ κουρνιάζεις

Εδώ στη γιορτή του πόνου
Ντύνομαι να μην κρυώνω
του Ουλιάνωφ το μειδίαμα
Σαντάλια του Χριστού, φορώ στα πόδια μου
Πραίτορες, βράχοι πάνω μου σωρό
μα 'γω θα αναστηθώ"

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πανωλεθρίαμβος!

Πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα σήμερα.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα με 6 δις.
Ανοιγεις τηλεόραση και όλοι οι αναλυτές θριαμβολογούν για τα απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Απο τον Κώνστα στο ΑΛΤΕΡ μέχρι τον Χασαπόπουλο στο ΜΕGA όλοι συμφωνούν. Κερδίσαμε. Δεν θα χρεοκοπήσουΜΕ! Απλά πρεπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Περικοπές μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων κλπ. Αλλά τι να κάνουμε; Αφου τα φάγαμε...
Κι ύστερα μετα από 20 λεπτά αναλύσεις σεναρίων και επεξηγήσεων δίνουν και μερικά δευτερόλεπτα σε κάτι περίεργους γραφικούς που όλως τυχαίως είναι τα κόμματα της αριστεράς, συνδικαλιστές κλπ. Οι οποίοι όμως δε μοιάζουν να πανηγυρίζουν. Οπότε λίγα δευτερα ειναι αρκετά. Μη μας χαλάσουν το πάρτυ.

Ετσι στο MEGA ξαφνικά, δυο εβδομάδες μετα την "επανάσταση" του δελτίου των 8 που κατήγγειλε την εκποίηση 50 δις δημόσιας περιουσίας, σήμερα απαιτούσαν από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο πλάνο εκποίησης που πρέπει να κατατεθεί μεχρι τέλος του μηνός!! Κυριολεκτικά πριν αλλέκτωρ λαλήσει τρίς.

Αυτό που έγινε  στην σύνοδο των ηγετών της ΕΕ πάντως ειναι με απλά λόγια το εξής.
Η ΕΕ διαπιστώνει την ξεκάθαρη και μαθηματικά αποδειγμένη αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της. Παρα τα παραμύθια που λέγονται ειναι καθαρό πως τα 360 δις του 2012 που αντιστοιχούν σε 159% του τωρινού ΑΕΠ(!) δεν ειναι δυνατόν να αποπληρωθούν με βάση τα χρονικά περιθώρια που μπαίνουν από ομόλογα και δανειακές συμβάσεις. Ηταν σε όλους πια καθαρό ότι χρόνο με το χρόνο το χρέος θα γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο και άρα μή εξυπηρετούμενο.
Προκειμένου λοιπόν να προχωρήσουν σε λύση γενναίου κουρέματος τουλάχιστον 30% που θα ήταν κακή είδηση  για τους ομολογιούχους Ευρωπαίους τραπεζίτες, προτίμησαν την κατα 1% πτώση επιτοκίου (το οποίο παραμένει πάνω από 4,2% και είναι τοκογλυφικό και μη εξυπηρετούμενο αφού το επιτόκιο του "κακού" ΔΝΤ είναι αρκετα χαμηλότερο), και επιμήκυνση που συνοδεύεται από ένα πακέτο "υποχρεώσεων" και δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Ετσι επειδή το πρώτο κύμα παραμυθιού δε λειτούργησε, αφού κατέρρευσε από τους ίδιους τους αριθμούς των επιδόσεων της Ελλ.Οικονομίας τον πρώτο χρόνο μνημονίου, επιμένουν να δημιουργούν σε όλους την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το χρέος για να "καθησυχαστούν οι αγορές" που ενδιαφέρονται  για τους ισολογισμούς των τραπεζών εδώ και τώρα και όχι βέβαια για το τι συμβαίνει με την ελλ.οικονομία. Οι αγορές για όσους ξέρουν δεν ενδιαφέρονται και τόσο για το απώτερο μέλλον των οικονομιών, αλλά κυρίως για το τί θα γίνει με τα τωρινά στοιχήματα των  αγορών παραγώγων τα οποία φυσικά είναι υπέρογκα και πάντα έτοιμα να προκαλέσουν τεράστια τσουνάμι κατάρρευσης τόσο στους ίδιους τους οίκους και τους παίκτες τους όσο και  στις οικονομίες.
Ουσιαστικά λοιπόν το πρόβλημα και το δικό μας και του ευρω και των τραπεζών, μετατίθεται στο κοντινό μέλλον όπου θα δούμε τα νεα στοιχεία για την Ελλ.Οικονομία, τις τράπεζες και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και όταν λέμε για το μελλον δεν εννοούμε το δικό μας αλλά των αριθμών και των ισολογισμών.Το δικό μας μας το είπαν. Μέτρα, υποχρεώσεις , δεσμεύσεις κλπ. γιατί "δεν γίνεται αλλιώς".
Το τι θα συμβεί βέβαια ειναι και πάλι προδιαγεγραμμένο. Επί πλέον στέγνωμα της αγοράς αφού θα ληφθούν μέτρα λιτότητας, νέα ανεργία από κλείσιμο επιχειρήσεων αφού μειώνεται κι άλλο το χρήμα που κυκλοφορεί και από εκεί νεος φαύλος κύκλος αφού όλα αυτά θα προκαλούν μείωση φυσικά των Δημοσίων εσόδων.

Ειναι μια πολιτική που έχει απλά το εξής ανάλογο. Ειναι σαν να έχουν δώσει δάνειο σε κάποιον που διατηρεί έναν κήπο και επειδή έχει αδυναμία να το αποπληρώσει, του ζητούν να μειώσει δραστικά ή να κόψει το νερό! 

Αν αυτό ειναι λύση για να πανηγυρίσουμε τότε εγώ είμαι στη λίστα του Forbes και δεν έχω ενημερωθεί.

Από ότι άκουσα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για τις χρεοκοπημένες Ευρωπαικές τράπεζες-(μόνο έμμεσα η ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας ίσως)-  που συντηρούνται με δικά μας χρήματα και που μεταφέρουν σιγά σιγά τη χρεοκοπία τους στις πλάτες μας με τη βοήθεια της ΕΕ.
Αυτός είναι και ο πυρήνας του προβλήματος της παγκόσμιας κρίσης που όταν λυώσει το ατύχημα του Τσέρνομπιλ θα είναι ευτυχής συγκηρία και το τσουνάμι της Ιαπωνίας και του Ινδικού παιδικές χαρές και Water Parks. Δυστυχώς...
 Οπότε λέω να μη βγω απόψε. Θα πανηγυρίσω αργότερα.

ΥΓ. Εννοείται οτι ούτε το κούρεμα θα αποτελούσε λύση. Αυτο θα είναι ο επόμενος θρίαμβος που θα συνοδεύεται από το νεο πακετο μέτρων.
ΥΓ. Τι λέει τωρα άραγε ο λαλίστατος  λαικιστής Καρατζαφέρης που καλούσε να σταθούν όλοι στο πλευρό του πρωθυπουργού κάνοντας βόλτα σε όλα τα κανάλια;

Συλλαλητήριο αύριο στην Ιερισσό για τον χρυσό





Πλούτος ειναι τα νερα τα δάση κι οι θάλασσές μας.
Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;
Ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ πάντως, ζήτησε να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, προσθέτοντας πως στη Χαλκιδική υπάρχει χρυσός 12 δις! Πολλά λεφτά σκέφτηκε ο εκπρόσωπος του Θεού. Οπότε δεν πάνε να ορύονται οι κάτοικοι που καταστρέφεται η ζωή τους εκεί.
Βέβαια τα περί 12 δις ειναι φαντασιώσεις ή ίσως συζητήσεις με το Θεό , αλλά εν πάσει περιπτωσει γιατι τόση ενασχόληση με τα δις από ενα μητροπολίτη;

Σε ότι αφορά τη μεταλουργία χρυσού ξαναλέω( Άρθρο "Χρυσή κόλαση στη Β.Χαλκιδική")
Η εξόρυξη χρυσού δεν είναι μια αθώα υπόθεση με χρυσοθήρες που πλένουν κόκκους χρυσού με καθαρό ποταμίσιο νεράκι όπως νομίζουν κάποιοι που δεν ξέρουν.
Η περιεκτικότητα των κοιτασμάτων σε χρυσό πια, είναι της τάξης του 0,5 γρ/τόνο έως 12γρ/τόνο μεταλλεύματος!
Αυτό σημαίνει ότι για 1 τόνο χρυσού χρειάζονται 6,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος!!!Δηλαδή πόσο βουνό; Πόση ζωή; Πόσα ποτάμια και υπόγειες πηγές;Πόσα νεκρά ζώα και κατεστραμμένοι βιότοποι;Και βέβαια πόσα άρρωστα δικά μας παιδιά;

Συλλαλητήριο λοιπόν αύριο στην Ιερισσό και η συνεχεια θα ειναι με αγώνες.
Οι 6 επιτροπές αγώνα που εχουν δημιουργηθει περιμένουν.
Καποτε το μακρυ επιχειρηματικό χέρι πρεπει να κόβεται αν δεν μπορεί να καταλάβει πως ο πλανήτης έχει όρια και πως πάνω από τα κέρδη βρίσκονται οι άνθρωποι.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Nομολαγνεία και υποκρισία

Εληξε με νίκη των 300 μεταναστών η απεργία πείνας.
Ευτυχώς δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή, ευτυχώς παρά την γνωστή απάνθρωπη άποψη της πλειοψηφίας γι αυτούς τους ανθρώπους, η αυτοθυσία των 300 μας ανάγκασε να καταλάβουμε και να δεχτούμε το δίκιο του ζητήματός τους.
Γιατί βέβαια παρα τον οχετό παραπληροφόρησης, αρκετοί είδαν τελικά πως αυτοί οι άνθρωποι δεν μπηκαν χτες στην Ελλάδα ζητώντας σήμερα να νομιμοποιηθούν, αλλά υπήρχαν εδώ χρόνια, δούλευαν κάτω από περίεργες συνθήκες,  ζούσαν, είχαν οικογένειες και παιδιά.
Μεχρι ο ανεκδιήγητος Καρατζαφέρης αλλά και πολλοί άλλοι, την περασμένη εβδομάδα ανησύχησαν και ζήτησαν από την κυβέρνηση "να κάνει κάτι" πριν "θρηνήσουμε θύματα"(τι ανθρωπιά!) και μπουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Κι όταν η κυβέρνηση "έκανε κάτι" μετά από 45 μέρες, σηκώθηκε χτες στη Βουλή και χτυπώντας το χέρι στο έδρανο είπε πως θα υποβάλει μηνύσεις για εσχάτη προδοσία!!
 Και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υποβάλουν όλοι όσοι δέχονται παρόμοιες απόψεις μηνύσεις για εσχάτη προδοσία, κατά εκείνων που υπέγραψαν τη συνθήκη "Δουβλίνο 2" που απαγορεύει την προώθηση των μεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη μετατρέποντας την Ελλάδα σε μπαρουταποθήκη και στρατόπεδο συγκέντρωσης εξαθλιωμένων από την Παγκοσμιοποίηση ανθρώπων. Θα ειναι υποθέτω γνωστό πως οι μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα δεν μπαίνουν για να μείνουν, αλλά ελπίζοντας να συνεχίσουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειναι να απορεί κανείς με την νομολαγνική υποκρισία που ακούμε από διάφορα στόματα. Πως ειναι δυνατόν να ζουν εδω άνθρωποι τόσα πολλά χρόνια σαν σκιές και να τους αρνούμαστε έστω το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για 'αδεια παραμονής! Αν κάποιος δηλαδή μπηκε στην Ελλάδα πριν 8 χρόνια και είχε ή έκανε ένα παιδί, τι πρεπει να το κάνει αυτό το παιδί; Τι απαντούν οι πολιτισμένοι εδώ; Ας πρόσεχε;
Το πρόβλημα λοιπόν των 300 βρήκε το δρόμο του, αλλά το μεταναστευτικό είναι πάντα εδώ και πάντα άλυτο.
Η μετανάστευση δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο που οφείλεται στην αλήτικη διάθεση κάποιων να ταξιδεύουν γι άλλες πολιτείες. Ειναι αποτέλεσμα ενός δηλητηριασμένου νέφους ανέχειας, φτώχειας και δυστυχίας που έχει εξαπολύσει η Παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός, και που σπρώχνει πρός τη Δύση κύματα πληθυσμών που δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Και δυστυχώς για μας, είμαστε οι πρώτοι που δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια.
Τα "Δουβλίνα" και οι περί νόμων πολυλογίες δεν δίνουν λύση.
Οταν ο δρόμος που βαδίζεις πάρει φωτιά, δεν κοιτάς τα σήματα της τροχαίας, απλά προσπαθείς να σωθείς. Και γύρω μας πολλοί δρόμοι έχουν πάρει φωτιά, ενω ήδη καίγονται και πολλοί δικοί μας.
 Η λύση λοιπόν βρίσκεται στην ελεύθερη διακίνηση προς την Ευρώπη όσων αναγκαστικά μπαίνουν στη χώρα αν δεν τους προλάβουν τα κύματα, τα τείχη ή τα ναρκοπέδια...
Και από εκεί και πέρα βρίσκεται  στην πάλη όλων, σε όλα τα σημεία του πλανήτη, για την αλλαγή αυτού του κόσμου που όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο δηλητηριάζεται.

Υ.Γ. Παρεμπιμπτόντως ο Ολι Ρεν ζήτησε να ξεκινήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο θα μας υποδουλώσει μια για πάντα , κάνοντας αδύνατη την οποιαδήποτε ανάκαμψη ή ανάπτυξη.
Καμια μήνυση για εσχάτη προδοσία από τους γνωστους ευαίσθητους που υπερψηφίζουν το μνημόνιο θα γίνει άραγε;

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Tι προβλέπει το μνημόνιο για τα επόμενα...

Ενα μέιλ από τον φίλο Ιπτάμενο Ολλανδό

Κανένας μα κανένας δεν έχει καταλάβει που βρισκόμαστε και που πάμε.

Και προσωπικά απορώ γιατί ούτε το αγαπημένο μου κάπιταλ δεν δημοσίευσε 5 σελιδούλες από το νόμο 3845, δηλαδή το περίφημο μνημόνιο, για να τελειώνουν οι βλακείες.
Σήμερα θα παρουσιάσω μόνο τον πίνακα 1, σελίδα 1349 του νόμου 3845, ΦΕΚ 65/2010.
Ο Πίνακας λέει τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Οτι άλλο ακούτε είναι αηδίες.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα μέτρα για το 2010.

 


Οπως βλέπετε από τα μέτρα του 2010, θα εξοικονομήσουμε 5800 εκατομύρια.

Τελειώσαμε; Οχι βέβαια, έρχεται το 2011.

Πάρτε τα μέτρα του 2011, για να καταλάβετε


Αν δεν καταλάβατε ακόμα το 2011, θα εξοικονομήσουμε άλλα 9650 εκατομύρια, δηλαδή υπεδιπλάσια από το 2010, δηλαδή το αγγούρι θα είναι διπλάσιο το 2011. Για δείτε:

Αύξηση αντικειμενικών αξιών 400 εκατομύρια

Εξοικονόμηση πόρων από τον Καλλικράτη 500 εκατομύρια.

ΚΑι μετά από αυτά έρχεται το 2012.

Πάρτε και το 2012 να το έχετε.


Ζείτε ακόμα;
Για δείτε τι λέει για το 2012.
Μείωση προσλήψεων δημοσίων υπάλλήλων πέραν του 5 προς 1!!
Αυτό για όσους σας τάζουν θέσεις στο δημόσιο.
Ανάπτυξη θέλετε.
Πέρτε μείωση δημόσιων επενδύσεων 500 εκατομύρια.
Προσέξτε τώρα και το τελευταίο.
ΜΗ καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα 900 εκατομύρια!!!
Αντέχετε;;
Ε, πάρτε και το 2013

Βλέπετε τι λέει;
ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ 4200 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ,δηλαδή το 2013, θα πάρουνε μέτρα που θα πρέπει να αποδώσουν όσοΟΛΕΣ οι περικοπές του 2010!!!

Ακόμα αναπνέετε, και δεν σας έχουν φορολογήσει;
Δεν πειράζει.
Υπομονή.
Εσεις οι 500.000 Ελληνες που έχετε καταφέρει να ζείτε, θα δείτε τα βάσανα σας να τελειώνουν το .... 2015, γιατί ακόμα υπάρχει το 2014, που έχει και αυτό μέτρα. Πάρτε και το 2014.


Προσέξτε τώρα.

Το 2014, και μόνο τότε θα σταματήσει τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων, χάνοντας 600 εκατομύρια, αλλά προβλέπει εξοικονόμηση από μη καθορισμένα ακόμα μέτρα 4700 εκατομυρίων!!!

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ 30 ΔΙς ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝΤΑΙ 5,8!!!

Από σήμερα λοιπόν ό,τι μαλακία ακούτε από οποιονδήποτε, θα μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά στους λογαριασμούς και να ξέρετε τι σας περιμένει.

Αν έχετε τάσες αυτοκτονικές διαβάστε όλο το νόμο, αλλά όχι σαν τους ηλίθιους πολιτικοδημοσιογράφους.
ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ!!!

Κι ενώ ο νόμος γράφει όλα αυτά, έχεις τον έναν και τον άλλον, να διαμορφώνουν γνώμη, για τον 15χρονο που θα δουλεύει με 400 ευρώ, ή τη ποσόστωση ναυτικών στο Ζενίθ, "κρύβοντας" με την έντονη δημοσιοποίηση τέτοιων περιπτώσεων, το εγκληματικό σύνολο.
Ε, λοιπόν.
Οσοι τα λένε αυτά, ή ξέρουν και μας δουλέυουν, ή είναι βλάκες, ή και τα δύο.

Υ.Γ. Οσοι μπορείτε, διακινήστε τα παραπάνω στοιχεία, με οποιονδήποτε τρόπο. Ετσι κι αλλιώς δεν μου φαίνεται ότι θα τολμήσει κανένα επίσημο μέσον να τα δημοσιοποιήσει ευρέως...

Γιατί τόση έκπληξη;

Γιατί τόση έκπληξη για την υποβάθμιση από τη Moody's;
Από που κι ως που θεωρείται αδικαιολόγητη η κίνηση από έναν οίκο αξιολόγησης που ειδικά εμεις ξέρουμε τι ρόλο παίζει;
Ακούω να ρωτούν κάποιοι δημοσιογράφοι γιατί δεν περίμεναν τις αποφάσεις της Ευρώπης σε λίγες μέρες. Μα οι αγορές από τέτοιες κινήσεις βγάζουν το "πενιχρό" τους μεροκάματο. Και ύστερα, απλά και μόνο η αυριανή έκδοση του Ελλ.Δημοσίου -που είναι πάνω από 1 δις- θα μπορούσε να είναι αρκετός λόγος.
Πάντως η κίνηση αυτή είναι πιθανόν να σηματοδοτεί την είσοδο στον επόμενο γύρο σκληρού εκβιασμού των αγορών προς την Ελλάδα που δείχνει εδω και καιρό να ενδίδει υποχωρώντας διαρκώς στις απαιτήσεις τους.
Οσο για τις δηλώσεις της ΝΔ αλλά και άλλων Ευρωπαίων εναντίον των οίκων μονο αηδία προκαλούν. Τις βαρεθήκαμε πια. Πάλι θα αρχίσουν το ίδιο παραμύθι για μετρα εναντίον τους και την ανάγκη ρύθμισης των αγορών; Εδω και 2 χρόνια το ακούμε και βέβαια δεν έγινε το παραμικρό.
Οι υπάλληλοι δεν παίρνουν μέτρα εναντίον των αφεντικών τους ως γνωστόν.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μια "γλώσσα της αλήθειας" γεμάτη ψέμματα

Το χρέος εκτινασσεται σε ύψη πάνω από το 150% του ΑΕΠ- και μιλάμε για το ΑΕΠ σε περσινα νούμερα τα οποία δεν υπάρχουν πια.
Το ΑΕΠ μειώνεται τραγικά και μαζί οι εισπράξεις για το Δημόσιο.
Η ανεργία έχει ήδη αγγίξει  ποσοστά απίστευτα που τρελαίνουν και τον πιο άσχετο.
Τα στοιχεια της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν καθαρά ότι η μείωση των μισθων αντι για μείωση των τιμών συνδυάστηκε ευκολα με μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού!
Οπότε για ποια επίτευξη στόχων μιλάνε;
Οσο για τις εξαγωγές θα είχαν ενδιαφέρον αν η Ελλάδα ήταν Γερμανία όπου η οικονομία ειναι εξαγωγική. Στην Ελλάδα οι εξαγωγές συνεισφέρουν στο ΑΕΠ ένα 6-8% και όλοι ξέρουν οτι η οικονομία στηρίζεται ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ κι εκει έπρεπε να δοθεί η μαχη. Αλλιως απλα χαίρονται οι λίγοι εξαγωγεις και οι άλλοι -λαός, εργαζόμενοι και μικροεπιχειρηματίες-, πνίγονται στη βαθια θάλασσα της ύφεσης όπου τους σπρωχνει η μνημονιακή λογική.
Η Ελλάδα βουλιάζει σε ένα σπιραλ θανάτου όπως έγραψε το Σπήγγελ μήνες πριν, και κανένα στοιχείο δεν δείχνει οτι το μνημόνιο οδηγεί σε οτιδήποτε θετικό.
Άλλωστε η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης σε καιρό κρίσης , ειναι μια πολιτική που οδήγησε σε συμφορά στην κριση του '30. Τωρα γιατι επιλέγεται και πάλι; Για να "σώσει" ή για να εξοντώσει;
Οι φωνες που μέχρι τωρα υποστηριζαν το μνημόνιο και τωρα αμφιβάλλουν γίνονται όλο και περισσότερες και μιλάμε για συντηρητικούς οικονομολόγους, ειδικούς των αγορών, τον διεθνη οιονομικό τύπο κλπ.
Κι εδω μας μιλούν για τουνελ με αχνό φως πίσω και αχνό φως μπροστά και γενικολογίες για "πολλά που πρέπει να γίνουν..." και για "πραγματα που πρέπει να αλλάξουν..." λες και είμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Και την ίδια στιγμη μες στο σκοτάδι πίσω από την πλάτη μας, αλλάζουν όσα έπρεπε να μείνουν άθικτα όπως ειναι τα αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα, ενω οι φταίχτες της κρίσης -που δεν είναι άλλοι από την καρδια του συστήματος που βρίσκεται σε αρρυθμικό σόκ και τις τράπεζες- όχι μόνο μενουν άθικτοι αλλά ενισχύονται με νεα πακέτα πολλών δις!
Κι αυτό το ονομάζουν σωτηρία και ρωτάνε ποια ειναι η εναλλακτική λύση;
Ας βρουνε την εναλλακτικη λύση σε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα και όχι στους  πολίτες που ανυποψίαστοι πίστευαν όλα όσα τους έλεγαν.
Η κριση ειναι δική τους, ειναι του καπιταλισμού και όχι της Ελλάδας. Αυτη ειναι η μόνη αλήθεια.
Κι η Ελλάδα η δική μας, ο λαός δηλαδή, δεν πρόκειται να δεχτει να την πληρώσει.
Δεν πρόκειται να δεχτει να φορεσει μόνη της τη θηλεια στο λαιμό.
Απλά δεν γίνεται...

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Άχρηστος θόρυβος ...

 Θλίψη και μόνο θλίψη ανθρώπινη μπορεί να νοιώθει κανείς γι αυτό που έγινε.
Δυο νεοι άνθρωποι χαμένοι...
Το σοκ όμως και η λύπη που αισθανόμαστε γι αυτούς τους ανθρώπους νομίζω πως δεν έχουν καθόλου ανάγκη όλο αυτόν τον αρκετά υποκριτικό και άχρηστο θόρυβο.
Ας αφήσουν τις οικογένειες και τους δικούς τους στο θρήνο τους.
Οσο για τις ευθύνες, σίγουρα δεν θα αρεσουν όλα όσα θα καταγγελθούν...

Ακους τις πιο απίθανες σκέψεις, τους πιο εξωφρενικούς συσχετισμούς γεγονότων.
Τι δουλειά μπορεί να έχει η δολοφονία από κακοποιούς αστυνομικών με τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια;
Τι σόι ύποπτοι σχολιασμοί είναι αυτοί που εντελώς άσχετα αλλά έντεχνα αναφέρονται σε ευθύνες κάποιων που δημιουργούν μίσος για την αστυνομία; Μίσος για την αστυνομία δημιουργούν μόνο οι εντολές που δίνονται για να χτυπηθούν απλοί άνθρωποι της δουλειάς σαν κοινοί εγκληματίες, τίποτα άλλο.
Οπότε όλο αυτό σε τι αποσκοπεί;
Τι εχουν άραγε στο μυαλό τους αυτοί που πίσω από ενα εγκληματικό χτύπημα βρίσκουν ευκαιρία να προβάλουν την ανησυχία τους για την απαξίωση ενός θεσμού, που κατα τη γνωμη τους δεν έχει σαν κύρια δουλεια την προστασία των πολιτών αλλά την προστασία του συστήματος;
 Και τελικά σε τι ωφελούν όλες αυτές οι υπερβολές;
Δυο ανθρωποι δολοφονήθηκαν την ώρα της δουλειάς τους και αυτό ειναι τραγικό.
Οπως τραγικό ειναι το να χάνουν εργαζόμενοι τη ζωή τους από δολοφονικές παραλήψεις εργοδοτών, και κανείς να μη δίνει την παραμικρή σημασία, κανείς να μην ψάχνει για ένοχο σαν να μην έγινε τίποτα.
Ακούω λέξεις όπως ευγνωμοσύνη και σκέφτομαι πως ναι, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για τους αστυνομικούς που με αυτοθυσία κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά που διάλεξαν -εννοώ την προστασία των πολιτών από το έγκλημα-, αλλά όση ευγνωμοσύνη αισθάνομαι και για τους πυροσβέστες, η για τους επιστήμονες ή τους δασκάλους και τους καθηγητές που μαθαίνουν κάτι χρήσιμο στα παιδιά μας και από πάνω τα ακούνε εδω και τόσον καιρό λες κι ειναι απατεώνες.

Κάτι ακόμα μιας και τόση κουβέντα γίνεται.
Εχω δει τα πάντα στους δρόμους τις μερες των συλλαλητηρίων. Εννοώ τις γνωστές κατασταλτικές συμπεριφορές της αστυνομίας και το χτύπημα ανθρώπων της δουλειάς που παλεύουν διαδηλώνοντας ειρηνικά για τη ζωή και το αύριό τους.Όμως λυπάμαι πραγματικά, και το λέω με ειλικρίνεια, για το χαμό των δύο αυτών ανθρώπων που δολοφονήθηκαν χτές.
 Δεν ένοιωσα ποτέ μου μίσος για αστυνομικούς, παρά τα όσα έχω δεί με τα μάτια μου να κάνουν.
Πιο πολύ πιστεύω πως είναι θύματα μιας προπαγάνδας και μιας εκπαίδευσης που τους ζητάει αυτή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά εκφοβισμού. Ποτε δεν μου άρεσε το σύνθημα "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" όσο κι αν δικαιολογείται πάνω στις φορτίσεις της στιγμής, γιατί σε τίποτα δεν βοηθάει, αφου απλά τους κάνει ακόμα  πιο εχθρικούς προς εκείνους από τους οποίους προέρχονται και που εκτός "δουλειάς" ειναι οι φίλοι, οι γονείς οι γείτονες κι οι συγγενείς τους.
Πάντα είχα στο μυαλό μου πως περνώντας ο καιρός, όλο και πιο πολλοί αστυνομικοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις εντολές καταστολής και πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που πλέον μπορουν να σκέφτονται νηφάλια, έχουν καταλάβει ποια είναι η πλευρά τους. Τι διάολο σκέφτομαι, με κάποιους πίνουν καφέ, με κάποιους μοιράζονται σκέψεις από αυτές που μας τρώνε όλους.
 Δεν μπορεί παρά να έρθει η στιγμή που οι πιο πολλοί αστυνομικοί, θα καταλάβουν πως η θέση τους δεν ειναι πλάι  σε αυτούς που ρημάζουν τη ζωή μας.
Πολλοί θα πουν οτι σκεφτομαι εξωπραγματικα και ρομαντικά. Αν δεν σκεφτόμουν έτσι όμως το πιο πιθανό θα ήταν να εχω παραιτηθεί και να εχω συνθηκολογήσει.
Και αυτό που μπορεί να μας κρατήσει ζωντανούς είναι η σκέψη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Ακόμη κι αυτό, ακόμα και την τελευταία και κρίσιμη στιγμή.

Οπότε με τέτοιο τροπο σκεψης, τι άλλο από θλίψη μπορώ να νοιώθω για 2 νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους;
Δυο νεα παιδια από απλές λαικές οικογένειες, που ετυχε να διαλέξουν μια "περίεργη" ή λάθος δουλειά.

Μιλωντας για κουράγιο και δύναμη


"Δεν έχω ούτε χέρια ούτε πόδια αλλά είμαι ευγνώμων που έχω αυτό το chicken drum stick όπως χαρακτηρίζει αυτή τη δυσμορφία στο κάτω του άκρο

“Οι άνθρωποι τα χάνουν όταν με βλέπουν για πρώτη φορά...”
Συνήθως έχουν μια τρομερή έκπληξη στο πρόσωπο και κάθε μα κάθε φορά μπαίνω στον πειρασμό να κοιτάξω κι εγώ τον εαυτό μου με έκπληξη και να τους ρωτήσω...”Τι έγινε...; Τι το περίεργο έχω...”

Υπάρχουν φάσεις στη ζωή που λέμε “δεν μπορώ να κάνω αυτό,δεν μπορώ να κάνω εκείνο” με αποτέλεσμα να επικεντρωνόμαστε σε πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε ή να μην είχαμε και έτσι...ξεχνάμε αυτό που έχουμε

Στη ζωή μου δεν έχει νόημα να λέω “μακάρι να είχα χέρια ή πόδια...
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι είναι πολύ βασικό να είσαι ευγνώμων
Όταν ήμουν 8  είχα απελπιστεί.”Δεν θα παντρευτώ ποτέ,δεν θα βρω δουλειά,δεν θα έχω μια κανονική ζωή...Τι σόι άντρας θα γίνω αν δεν μπορώ να κρατήσω το χέρι της γυναίκας μου...”
Είναι ψέμα να πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός.
Είναι ψέμα να πιστεύεις ότι δεν αξίζεις.

“Κάνει παγωνιά...Δεν νιώθω ούτε τα χέρια μου”

Πολλοί έρχονται και με ρωτάνε πως μπορώ και είμαι τόσο χαμογελαστός,και τους απαντάω ευδιάθετος...”Είναι μεγάλη ιστορία”
Είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές να χαμογελάς όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν καταλαβαίνεις και δεν ξέρεις και αν θα τα ξεπεράσεις... Περνάς μέσα από καταιγίδες,αλλά δεν έχεις ιδέα πόσο θα κρατήσουν.
Το να κάνεις υπομονή είναι το δυσκολότερο πράγμα

Μπορεί να μην μπορώ να κρατήσω το χέρι της γυναίκας μου,όταν όμως έρθει η ώρα θα μπορώ να κρατήσω την καρδιά της

Είναι τρομακτικό το πόσες κοπέλες σήμερα έχουν διατροφικές διαταραχές
Είναι τρομακτικό το πόσοι είναι νευριασμένοι με τη ζωή εξαιτίας της κατάστασης στο σπίτι
Και επίσης τρομακτικό  το ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι...δεν αξίζουν τίποτα
Κάθε μία από εσάς ξεχωριστά έδω μέσα,θέλω να ξέρετε ότι  είστε πανέμορφες.Είστε υπάροχες έτσι όπως είστε....όσο για τα αγόρια εδώ μέσα...”you are the men”

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τέλος εποχής, με διαύγεια

από την Καθημερινή
Tου Νικου Γ. Ξυδακη
Η Αθήνα συμμάχησε με τη Φύση χθες το απόγευμα για να αποχαιρετίσει τον καλλιτέχνη. Ολα βρέθηκαν εν αρμονία στο Πρώτο Νεκροταφείο, όπως ταίριαζε σ’ έναν κορυφαίο της γενιάς του, όπως ταίριαζε στον ταλαντούχο ζωγράφο, στον αισθητή και μποέμ, στον μαιτρ του αχειροποίητου, τον Νίκο Αλεξίου. Ολα αιωρούνταν στη διαύγεια. Ο αιθέρας: ψυχρός τεφρός ο ουρανός, και κρύο ξηρό. Το χρώμα: κάτω από τον ψυχρό ουρανό έλαμπαν διαυγείς οι τόνοι του πράσινου, του πεύκου, του κυπαρισσιού, του φοίνικα, τα υπόλευκα ρόδα, η πολυχρωμία των λουλουδιών. Ο ήχος: κελαϊδίσματα πουλιών, απόηχοι από την νεκρώσιμη ακολουθία, σπαράγματα του Ιωάννη Δαμασκηνού: «Πάντα σκιάς ασθενέστερα, πάντα ονείρων απατηλότερα... Ως άνθος μαραίνεται, και ως όναρ παρέρχεται... Ου παραμένει ο πλούτος, ου συνοδεύει η δόξα...» Το ανθρωπογενές περιβάλλον: Σκουροντυμένοι, σιωπηλοί, ζωγράφοι συνομήλικοι πενηντάρηδες και μεγαλύτεροι και νεότεροι, ηθοποιοί, συγγραφείς, εκδότες, θεατράνθρωποι, καλλιτέχνες ας πούμε όλοι, εδώ όμως χωρίς την αυταρέσκειά τους, χωρίς ναρκισσισμό· χλωμές, με ξέβαφες ρίζες οι γυναίκες, αξύριστοι, βλοσυροί οι άνδρες, με σκοτεινά παλτά, ψιθύριζαν διστακτικά και αγκαλιάζονταν όλοι αυθορμήτως και φιλιόντουσαν παρηγορητικά: κι είχε άφθαστη αλήθεια τούτη η ταπείνωση ενώπιον του τετελεσμένου, η γονυκλισία ενώπιον του πεπρωμένου. Ραγισματιά μία: το παγωμένο πρόσωπο κατά τον ύστατο ασπασμό. Ραγισματιά δεύτερη: το μύρωμα και τα άνθη στο σώμα. «Και ίδω εν τοις τάφοις κειμένην την κατ’ εικόνα θεού, πλασθείσαν ημίν ωραιότητα, άμορφον, άδοξον, μη έχουσα είδος. Ω του θαύματος!». Ο μεταστάς ενορχήστρωνε φως, χρώματα, ήχους, κείμενα και ανθρώπους, σαν να έστηνε το τελευταίο μεγάλο έργο του, σαν να επαναλάμβανε το μεγαλειώδες έργο του στην Μπιενάλε Βενετίας, προ τετραετίας, υπό τον προφητικό τίτλο: The End. Mια μονολόγιστος προσευχή τότε, με την άυλη απόδοση του μωσαϊκού δαπέδου της Μονής Ιβήρων· ένα συμφωνικό ποίημα χθες, ένας μακρύς αποχαιρετισμός, μια βαθιά υπόκλιση στο φινάλε. Με κοινό παρονομαστή το κάλλος. Η εκδημία του πενηντάχρονου ζωγράφου σήμαινε χθες, με τον τρόπο της, το τέλος μιας εποχής· με τον τρόπο της: τον τρόπο του βίου του Νίκου Αλεξίου, βίο καλλιτέχνη και πλάνητα, μοναχικού και σπινθηροφόρου, ενός ρομαντικού της γενιάς της μεταπολίτευσης· και τον απότομο, βίαιο, απροσδόκητο τερματισμό αυτού του βίου – όλα τελείωσαν μέσα σε έξι μήνες. Ετσι βίαια, απροσδόκητα, πικρά, τερματίζονται τώρα τα ωραιότερα πράγματα της περασμένης 30ετίας, τα κομψά και ανωφελή, τα υπερβατικά, οι γενναιόδωρες σπατάλες της νιότης, η εμπειρία και η γνώση της ωριμότητας. Μα το κάλλος της εκδημίας, που εποίησε ο καλλιτέχνης, έτσι όπως το νιώσαμε χθες, η αξιοπρέπεια και η γενναιότης της αναχώρησής του, είναι ήδη κληρονομιά παρηγορητική και ελπιδοφόρα. Και σημαίνει πολλά για τα μελλούμενά μας.

Η "ουδετερότητα" της καθημερινής πλύσης εγκεφάλου

Οι παραινέσεις του Στρος Καν, το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, τα σχόλια  της Morgan Stanley, oι απόψεις του Προβόπουλου για την κρίση, η κριτική του ΣΕΒ και των τραπεζιτών για τα μετρα της κυβέρνησης, η πάντηση του υπουργού οικονομικών κ.Παπακωνσταντίνου, οι παρελάσεις και επελάσεις των άλλων ωραίων υπουργών στα παράθυρα και οι παρεμβάσεις των τηλεσταρ της δημοσιογραφίας που κατακεραυνώνουν τους εργαζομενους που αντιδρούν, τα ουδέτερα μηνύματα Ολι Ρεν προς τους Ελληνες για το τι πρέπει να κάνουν και τα άπειρα πάνελ "ουδέτερων" πάντα ανθρώπων των αγορών με τις απόψεις για την έξοδο από την κριση...
Ολα αυτα είναι το καθημερινό ρεπερτόριο της τηλεόρασης, το 80% τουλαχιστον των δελτίων και των ενημερωτικών εκπομπών.Μετρηστε τις φάτσες που θα δειτε μια τυχαία μερα στα δελτια και πέστε μου αν εχω άδικο. Και μπροστά από τις οθόνες ένας λαός που ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι όλες αυτές οι ουδέτερες γνώμες μόνο ουδέτερες δεν ειναι.
Κι υστερα ακούς και τον κ.Ν.Αλευρά να μας λέει οτι αυτή η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να μας εξηγήσει την ορθότητα των μέτρων και των δράσεών της!
Τι άλλο ήθελαν δηλαδή; Κθοδηγητές του ΔΝΤ στα σχολεία;
Μαλλον είμαστε ανεπίδεκτοι εντελώς...

1η Μαρτη - Δεν πληρώνω!7μμ Συνταγμα

Κάτω τα χέρια από τα σχολεία!-Να βρούν τα λεφτα για να σωθούν οι τράπεζες αλλού

Ειδαμ ε στα δελτία την παρέμβαση των καθηγητών στην  ομιλία της κ.Διαμαντοπούλου για τις συγχωνευσεις- δηλαδή κλείσιμο- σχολείων.Ακουσαμε πως οι δήμαρχοι (ουτε καν κάποιοι δήμαρχοι ή για την ακρίβεια Πασοκικοί δήμαρχοι) αποδοκίμασαν τους καθηγητές.
Αλλα δεν ακούσαμ φυσικά την αλήθεια.
Για να μην τα λέω εγώ, διαβάζω στην συντηρητική Καθημερινή:

"...υπήρξαν δήμαρχοι που δήλωσαν ότι «δεν θα δεχθούμε καμία συγχώνευση σχολείου», ενώ οι αντιδράσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών είναι πολύμορφες. Ενδεικτικά, χθες απείχαν από τα μαθήματά τους οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης (Αγιο Αθανάσιο, Βαθύλακκο, Γέφυρα, Κουφάλια, Χαλκηδόνα). Επίσης, χθες, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων οι αριστερές παρατάξεις ζήτησαν να μη γίνει δεκτή η κατάργηση 21 σχολείων. Για σήμερα, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν (στις 12.00) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Επίσης, έχουν καταγραφεί σποραδικές καταλήψεις σχολείων από μαθητές και παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων."
 Το κλεισιμο σχολείων ειναι μια τρομερα σοβαρή υπόθεση και φυσικα μας απασχολεί όλους ακόμα κι αν σημαινει πως εστω κάποιος "μικρός αριθμός" μαθητων δεν θα μπορούν ουσιαστικά να πανε σχολείο!Αναλώσιμοι σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχουν.Αυτο ειναι αισχρός κυνισμός και σιχαμερή λογική αγορών. Κι ας αφήσουν τις δικαιολογίες και τα ψέματα οτι δήθεν το θέμα δεν εχει να κάνει με το μνημόνιο! Και μαζί τις διαβεβαιώσεις για 25 και 30 μαθητες ανα τάξη. Μετα θα αρχίσουν βεβαια τα "εκτός ειδικών περιπτωσεων" που στην πραγματικότητα θα ειναι πάρα πολλές.
Να βρούν τα λεφτα για να σωθούν οι  τράπεζες αλλού!

Το ανταγωνιστικό Σύνταγμα

Από την cynical



Χωρίς να είμαι νομικός, μέχρι τώρα νόμιζα η έρμη ότι τα απανταχού Συντάγματα κατοχύρωναν κάποιες θεμελιώδεις αξίες, και κάποιες μεγάλες ιδέες που ανά τους αιώνες εξέθρεψαν, όχι χωρίς αίμα, και τίμησαν οι λαοί. Ξέρετε τώρα, αξίες όπως ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια, προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κ.λ.π., οι οποίες και θα αποτελούσαν το υπόστρωμα όλων των νόμων που θα απέρρεαν από αυτά, ώστε οι πολίτες της συγκεκριμένης πολιτείας να ζούνε καλά κι εμείς καλύτερα.
Και πάλι στην πορεία των αιώνων και μέσα στους δαιδάλους του μυαλού φωτεινών πνευμάτων βρέθηκε ότι οι αξίες αυτές οι ίδιες και όχι κάποιες άλλες, θα μπορούσαν να συστήσουν αυτό που ονομάζεται κοινωνία και Πολιτεία.
Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, ένα Σύνταγμα που θα αποθέωνε, ας πούμε, την κλεψιά και θα την έθετε στη βάση του δικαίου, δεν θα μπορούσε να σταθεί και για πολύ, γιατί πάραυτα θα έπαυε να υφίσταται και η χώρα που θα το υιοθετούσε, λόγω γενικευμένου εσωτερικού πολέμου και άλλων δυσάρεστων τινών.
Τα Συντάγματα για τη νεωτερικότητα είναι ό,τι η βίβλος, το κοράνι, το πράσινο και το κόκκινο βιβλιαράκι για τις προ-νεωτερικές κοινωνίες, δηλαδή κάτι παραπάνω από ιερά, και τούτο γιατί χωρίς θεμελιώδεις κανόνες δικαίου και αλληλοσεβασμού δεν υπάρχει συνοχή κι όλα όσα προκύπτουν από την έλλειψη αυτής.
Σκεφτείτε τώρα ένα Σύνταγμα που θα θεμελιωνόταν πάνω στον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα, τι σόι νόμους θα μπορούσε να παραγάγει, αλλά και τι σόι ποινές θα επέσυρε η παραβίασή τους, γιατί νόμος χωρίς ποινές, απλά δεν είναι νόμος. Αν η αλληλεγγύη εξασφαλίζει την ύπαρξη μιας κοινωνίας, ο ανταγωνισμός των μελών της την διαλύει. Το γεγονός όμως ότι μια διαλυμένη κοινωνία είναι και άνομη, αυτό φαίνεται να μην περνάει απ’ το μυαλό κανενός.
Αν λοιπόν το Σύνταγμα σκοπεύει εφ εξής να αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα ως μια από τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας, λογικά αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και σε όλων των ειδών τις σχέσεις και όχι μόνο τις οικονομικές και εμπορικές. Διότι αλλιώς τι νόημα θα είχε να κατοχυρωνόταν και συνταγματικά! Και επειδή ο νόμος είναι νόμος, κάθε σχέση λοιπόν μη ανταγωνιστική θα πρέπει να ποινικοποιείται.
Να ποινικοποιείται δηλαδή η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο έρωτας, η φιλία, η φιλευσπλαχνία, η φιλανθρωπία, η φιλοζωία, η φιλοπατρία, η φιλοκαλία, η φιλολογία, η φιλομάθεια, η φιλοξενία, η φιλοπονία, οι φιλόπτωχες κυρίες, η φιλοσοφία, η φιλοστοργία, οι φιλότιμοι, αλλά και ο φιλοτελισμός, ενώ σαν εξαίρεση του νόμου ενάντια σε κάθε «φιλο» θα επιτρέπονται η φιλοκέρδεια, οι φιλοχρήματοι και ο φιλοτομαρισμός.
Καθώς και οι άφιλοι, οι αφιλόξενοι, οι αφιλότιμοι, οι αλήτες και οι φίλοι αυτών...

ShareThis