Σάββατο 30 Απριλίου 2011

"Στα πλούτη και στη φτώχεια..."

Mπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Να σταθείς  στην ουρά για συσσίτιο με ένα κατσαρόλι στο χέρι, να κοιμηθείς πάνω σε χαρτόνι άνεργος για 18 μήνες, το σπίτι χαμένο στον πληστηριασμό από απλήρωτες δόσεις κι ύστερα να μπεις στο σωρό κάτω από το βασιλικό μπαλκόνι και να ζητωκραυγάσεις αυτούς που σε κατάντησαν έτσι.
Μπορείς να κάνεις πως δεν ξέρεις, πως δεν κατάλαβες ποτέ πως η αποικιοκρατία μεταμορφώθηκε σε λαμπερό καπιταλισμό, πως δεν έχεις ιδέα πως το κοκκαλιασμένο χεράκι του παιδιού της Αφρικής και αύριο του δικού σου παιδιού κάπου συναντιέται  με την ανεξήγητη αλλά δεδομένη χλιδή που ζουν κάποιοι επειδή "έτσι είναι τα πραγματα", επειδή το λέει δήθεν η παραδοση, κι ας μην μπορείς να εξηγήσεις τι προσφέρουν και τι αφαιρούν όλοι αυτοί και το πρότυπό τους απ' τη δική σου ζωή.
Να χαμογελάσεις βλέποντας το παιδί σου με μια ψεύτικη τιάρα να ονειρεύεται πριγκηπικούς έρωτες έξω από το άθλιο τροχόσπιτο.
 Μπορείς να κάνεις πως δεν άκουσες, δεν είδες ποιοί ήταν οι καλεσμένοι τους σε αυτό τον "υπέροχο" γάμο, πως δεν πήρες είδηση πως όλοι αυτοί που βύθισαν τον πλανήτη στη φτώχεια τα  τελευταία χρόνια ήταν εκεί αν είχαν φροντίσει να έχουν αγοράσει ένα τίτλο κόμη, δούκα και δε συμμαζεύεται.

Κι ύστερα να βυθιστείς στο λήθαργό σου μπροστά στην οθόνη και να φανταστείς πως είσαι κι εσύ εκεί ανάμεσα σε όλους αυτούς τους σπουδαίους "ανθρώπους".
Να κλείσεις τα μάτια, να ακούσεις τους υπέροχους ύμνους μέσα στο Αββαείο και τους πρίγκηπες να ορκίζονται πίστη σαν απλοί θνητοί.
"Στα πλούτη και στη φτώχεια..."

Μπορείς εσύ, ένα τίποτα,να είσαι παρών όπως πάντα στα κοσμοιστορικά γεγονότα, της ζωής των άλλων...

Εκδήλωση του Αριστερού Βήματος για τις αραβικές εξεγέρσεις



Τη Δευτέρα 2 Μαΐου το απόγευμα (ώρα 7 μ.μ.) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, πρώτος όροφος)
 
 

Το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα το πιο συγκλονιστικό διεθνές γεγονός της εποχής μας: τις εξεγέρσεις και τις λαϊκές-δημοκρατικές επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο, τις δυνάμεις, τις προοπτικές και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που αλλάζουν το τοπίο τόσο στην περιοχή της άμεσης γειτνίασης της Ελλάδας, όσο και παγκόσμια.
Ομιλητές: Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, Ισμάτ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εφυγε ο μικρός Χρηστος...7 χρονών παιδάκι

Αυτόν τον πόλεμο των κροτίδων τις μέρες του Πάσχα δεν τον κατάλαβα ποτέ μου.
Λόγω και μιας ευπάθειας στα αυτιά με ενοχλούσε τρομερά. Κάποτε  πήγαινα  στην Ανάσταση μόνο και μόνο για να μη νοιώθω πως φοβάμαι. Και κάποιοι γελούσαν...
Χρόνο με το χρόνο τα πυρομαχικά και τα όπλα εκσυχρονιζόντουσαν. Ολο και πιο πολλά, όλο και πιο μακριά, όλο και πιο δυνατά.
 Και σήμερα ο Χρηστάκης από τη Χαλκίδα, 7 χρονώ παιδάκι το πλήρωσε με τη ζωή του, μετα τη φωτοβολίδα που έφαγε στο πρόσωπο. Με τη ζωή του...
 Κι όλο το χωριό μιλούσε με κατεβασμένο κεφάλι που δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τους μάγκες με τις κροτίδες.
 Από Δευτέρα ότι περίσσεψε θα σκάει στα σχολεία...

Να που οι αγώνες δικαιώνονται-Μπράβο Κερατέα!

Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για την εξέλιξη αυτή. Το είχα πει εδώ στο ποστ "Το δωμάτιο της οργής".
Το έζησα στην υπόθεση του εργοστασίου χρυσού πριν από 15 χρόνια στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και ήμουν βέβαιος, αφού οι δυο υποθέσεις έμοιαζαν τόσο που δε λέγεται.
Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση κάνει πίσω βλέποντας την αποφασιστικότητα και το δυναμισμό των αγώνων των κατοίκων. Όλα θα συζητηθούν από μηδενική βάση, αφού αυτό το μέτωπο που καίει πρέπει να κλείσει. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τη χθεσινή συνάντηση Μπιρμπίλλη- Δημάρχου κ.α.
Να ανακάλυψε ξαφνικά το δίκιο της υπόθεσης η κυβέρνηση δεν το φαντάζομαι. Θα το είχαμε δει και αλλού αν ήταν έτσι.
Απλά είδαν ότι με τα ΜΑΤ δεν επιβάλλονται πολιτικές.
Κι όταν ήρθε και το μαγικό τριήμερο φεστιβάλ στην περιοχή, όποιος πέρασε από κεί, απλά το έννοιωσε να τον περνάει σα ρεύμα που έλεγε "δεν πρόκειται να περάσει"!
Αυτοί λοιπόν το κατάλαβαν. Εμείς οι υπόλοιποι, οι τρόφιμοι του καναπέ πότε με το καλό;
 Μπράβο Κερατεα!!Μπράβο και πάλι μπράβο!

Ανταγωνιστικότητα της φτώχειας

Θα φουντώσει πάλι η κουβέντα για την περιβόητη ανταγωνιστικότητα.
Μόνο που άπό ότι φαίνεται θα περιοριστεί στην ανάγκη μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων και φυσικά στην εξάτμιση οποιωνδήποτε δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Για το κομμάτι που αφορά στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας που ήδη καταστρέφεται από την ένταση του ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει, δεν θα ειπωθεί λέξη. Ας μην χάνουμε το στόχο προκειμένου να φιλολογήσουμε.
Δυο πραγματα μόνο θα πω.
Πρώτα από όλα, για ποιάν ανταγωνιστικότητα μιλούν με το πετρέλαιο διεθνώς στα ψηλότερά του και στην Ελλάδα την βενζίνη σε τριπλάσια τιμη(!) από ότι πριν δύο χρόνια και στο +130% από πέρσι;

 Και για να μην μπερδευόμαστε, ξέρετε ποια είναι η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο;Φανταζόσαστε όλοι την Κίνα και την Ινδία, αλλά δεν...
 Η πρώτη στην παγκόσμια λίστα είναι η Ελβετία!Ναι, η χώρα με τους υψηλότερους μισθούς και τα ακριβότερα προιόντα και υπηρεσίες. Άλλωστε αν ρίξετε μια ματιά στην Ελλάδα τα ίδια θα δείτε στη Μύκονο.
Η "φθήνεια" δεν παράγει απαραίτητα πλούτο, οπότε ας κόψουμε τις μπούρδες.
Η δε φτώχεια μόνο φτώχεια φέρνει, τίποτα άλλο.

Υ.Γ. Η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μετριέται με διαφορετικούς τρόπους. Ομως σε όλες τις λίστες που βρήκα -είτε του  World Economic Forum είτε του ΙΜD είτε άλλες- πηγαινοέρχονται οι ίδιες πάνω κάτω χώρες που είναι Ελβετία, Αυστρία, ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία  και  Σιγκαπούρη. Όλες οι "φτωχούλες" του κόσμου δηλαδή. Την Κινα και την Ινδία δεν τις βρήκα πουθενά στις πρώτες θέσεις.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τι θέλουν να πούν τα σπρεντς;

Ο "πόλεμος" των σπρεντ συνεχίζεται αδυσώπητος τις τελευταίες μέρες και οι πολύχρωμοι σχολιασμοί δίνουν και παίρνουν.
Τί θέλουν να πουν τα σπρέντ;
Δίνουν σήμα άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας;
Κι όλες αυτές οι δηλώσεις που την μια προηγούνται και την άλλη έπονται των ανόδων των σπρεντς τι σημαίνουν;
Πως γίνεται οι Γερμανοί από τη μια να μιλούν για την αναγκη αναδιάρθρωσης (με κούρεμα) και να κόπτονται για τη σωτηρία μας κι από την άλλη να έχουν την ΕΚΤ να μην αγοράζει κανένα ελληνικό χαρτάκι με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τα σπρεντ του 10ετούς στις 1300+ μονάδες;
Ολα αυτα και πολλά άλλα είναι λογικότατα ερωτήματα για τα οποία όμως οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι ολοφάνερες. Κι αυτό γιατί αν τα πράγματα στις αγορές ήταν ολοφάνερα τότε απλά οι κερδισμένοι θα ήταν περισσότεροι από τους χαμένους και το ταμείο δεν θα μπορούσε να πληρώσει.
Οπότε πρέπει κανείς να προσπαθήσει περισσότερο να μαντέψει τι παίζεται αντί  να διαβάζει  τίτλους και να βγάζει συμπέρασμα.
Το πρώτο που μπορώ να πω λοιπόν είναι ότι δεν πιστευω ότι θα γίνει άμεσα αναδιάρθρωση, μόνο και μόνο επειδή το φωνάζουν ολοφάνερα οι αγορές. Κι όταν όλοι φωνάζουν κατι, οι αγορές... κάνουν ή φροντίζουν να γίνει  το αντίθετο...
Η αγορά Ελληνικών ομολόγων είναι ουσιαστικά εδω κι ένα χρόνο νεκρή. Ο όγκος είναι μηδαμινός κι αυτό σημαίνει ότι με μικρές εντολές αγορών-πωλήσεων διαμορφώνεται το κλίμα και οι τιμές.Αρα γιατί είτε η ΕΚΤ είτε η Ελλάδα δεν δίνουν μερικά ψιλά για να αλλάξουν το κλίμα;
Η απάντηση εδώ είναι εύκολη. Πρώτο γιατί "όσο πιο άπαξιωμένα τόσο πιο φθηνα" και επομένως τόσο μικρότερο το ρίσκο της αγοράς των ελλ.ομολόγων. Βεβαια έτσι τα κρατικά χαρτιά που κάποτε ήταν "λεφτα στην Τράπεζα" τώρα πια έχουν συμπεριφορά κολόχαρτων τύπου ΚΛΩΝΑΤΕΞ και άλλων συμπαθών εταιρειών.Αλλωστε στις "περιοχές μηδαμινών όγκων" τι ποσότητες ομολόγων θα μπορούσε  να αγοράσει κανείς;
Επίσης όσο πιο μεγάλη είναι η "πίεση των αγορών" για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τόσο πιο εύκολο είναι να πεισθούν για τα μέτρα που "πρέπει και απαιτείται" να ληφθούν( σε όλες τις χώρες κι όχι μόνο στην Ελλάδα).
Ομως η αλήθεια είναι οτι τέτοια ξαφνική και χωρίς λόγο ουσιαστικά πίεση στα Ελληνικά ομόλογα δεν είχαμε ξαναδεί μετα τα περσινά γνωστα επεισόδια. Οπως επίσης τέτοιο βομβαρδισμό δηλώσεων (αντικρουόμενων συνήθως) από έγκριτους, έγκυρους κλπ. παράγοντες.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι άραγε; Την απαίτηση ίσως κάποιων σοβαρών κύκλων για αναδιάρθρωση εδώ και τώρα; Μέχρι ο Σόιμπλε είπε περίπου ότι κάτι πρέπει να γίνει με το Ελληνικό χρέος.
Η γνώμη μου πηγάζει από την αρχή ότι τον κόσμο αυτό τον κατευθύνουν τα "δίκαια" και τα συμφέροντα των αγορών-δηλαδή των τραπεζών- και είναι η εξής.
Υπάρχουν 2 πιθανότητες.
Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα ελληνικά σπρεντς θα έπρεπε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση πιθανόν και μέσα στο Μάιο.(Γι αυτό κάποιοι προσπαθούν να ξεφορτωθούν όσο όσο ελληνικά ομόλογα...κλπ) Το γιατί κόπτονται οι Γερμανοί για κάτι τέτοιο ενώ θα θίγονταν τα συμφέροντα των τραπεζων τους θα μπορούσε να εξηγηθεί με το επιχείρημα ότι προτιμούν να μεταβιβάσουν ένα μέρος της ζημιας στις τραπεζες και όχι στο κράτος όπως θα συμβεί αν η αναδιάρθρωση γίνει το 2013. Οτι δηλαδή παίρνουν το μερος των πολιτών...Μάλλον δεν πείθομαι...
Η άλλη πιθανότητα είναι να κρύβεται κάποιο παιχνίδι των αγορών πίσω από όλο αυτό.Και ποιό μπορεί να είναι αυτό; Μα τα CDS's! Aυτοί που στοιχημάτισαν πέρυσι στην ελληνική χρεωκοπία δεν το έκαναν δίνοντας τα χέρια βέβαια. Το έκαναν αγοράζοντας CDS's στις 600-900 μονάδες. Τωρα αφού κερδοσκόπησαν με τα ομόλογα ή το ευρώ ή το ελληνικό χρηματιστήριο, πρέπει να βρούν άλλους να  τους φορτώσουν αυτα τα CDS's σε καλύτερες τιμές. Για να γίνει αυτό πρέπει να τους πείσουν για την ανάγκη αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου(CDS's) ώστε αν χάσουν από χρεωκοπία από τα ομόλογα να κερδίσουν από τα CDS's. Σε ποια τιμή να αγοράσουν; Αν γίνεται όσο-όσο. Οπότε όσο πιο μεγάλος ο θόρυβος κι όσο πιο έγκυρα τα χείλη που τον προκαλούν τόσο καλύτερα για τους πωλητές. Κι επειδή η αγορά είναι "μικρή" όπως είπαμε καλό είναι να φτασουμε στις 1500 μονάδες ώστε να πουλήσουν τον όγκο που έχουν μέ έναν καλό μεσο όρο που να δίνει κέρδος.
 Η γνώμη μου είναι ότι το δευτερο σεναριο είναι πολύ δυνατότερο από το πρώτο, παρότι συνηθως συμβαίνουν πολλά πράγματα μαζί κι όχι μόνο ένα.
Με βαση αυτό λοιπόν θεωρώ πολύ πιθανότερη μια ξαφνική άνοδο στο Ελλ.Χρηματιστήριο -που πιέζεται τωρα από τα σπρεντ- και μια ξαφνική αποκλιμάκωση των σπρεντ μετα τα τελη Μαίου παρά μια γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρεους που θα έβαζε φωτιά σε Πορτογαλία, Ισπανία με αποτέλεσμα να χαθεί η μπάλα σε μια στιγμή που το Ευρωσύστημα δεν δείχνει έτοιμο να τα βγάλει πέρα με κάτι τέτοιο.
Βέβαια αυτό υπό την προυπόθεση ότι κάποια από τις άλλες λεπτες κλωστές δεν θα σπάσει(πχ οι χρεωκοπημένες Γερμανικές τράπεζες, τα Ισπανικά Ταμιευτήρια και τα οικιστικά δάνεια και πολλά πολλά άλλα)

Από ένα τέτοιο σενάριο είναι καθαρό πως τρελά κερδισμένοι θα βγουν όσοι το καθοδηγούν και το ελέγχουν.

Υ. Γ. Πιστεύω  οτι οι εξελίξεις κρύβουν πολλά μέσα τους αφού την επόμενη βδομάδα θα έχουμε ανακοινώσεις μέτρων στην Ελλάδα που θα πυροδοτήσουν πολύ έντονες αντιδράσεις. Μπορεί λοιπόν το κρυφό χαρτί να είναι το τι θα κάνουμε εμείς που έτσι κι αλλιώς έχουμε φορτωθεί με το λογαριασμό.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το "κακό" μέιλ και ο κακός μας ο καιρός...

Mπορεί να μην ήμουνα Αθήνα και να μην είχα ανοιχτά τηλεοράσεις και ιντερνέτ, αλλά τις κλεφτές μου ματιές τις έριχνα.
Οπότε τη τρελή φάση του σήριαλ με το γνωστό Εμέιλ δεν την γλύτωσα όσο κι αν προσπάθησα να μην τσαντιστώ αυτές τις μέρες.
Την ιστορία την ξέρετε. Κάποιος Citigroupιέρης έστειλε ένα μέιλ που έλεγε πως υπάρχει φημολογία για αναδιάρθρωση μεσα στο Πάσχα με αποτέλεσμα λέει να βυθιστεί το χρηματιστήριο και να πετάξουν τα σπρέντ στις 1100 μονάδες! Και ας πουμε ότι όλοι οι άνθρωποι όλων των αγορών που μάσησαν ήταν ηλίθιοι και δεν μπηκαν στον κόπο να διπλοτσεκάρουν. Για πόσο όμως; (Συνήθως κάτι τέτοια στις αγορές δεν κρατάνε πάνω από 10 λεπτά) Ομως την επόμενη μέρα τα σπρέντ ανέβηκαν κι άλλο παρά τις διαψεύσεις!
Το σήριαλ όμως με τις αγωγές που θα κάνει η Ελλαδα που "επλήγη από το Εμέιλ" συνεχίστηκε όλο το τριήμερο που οι αγορές ήταν κλειστές. Και βέβαια χθες που θα άνοιγαν οι αγορές, θα περίμενε κανείς να πέσουν 200 μονάδες τα σπρεντ αφού πια τα πράγματα είχαν μπει για καλά στη θέση τους.
Ομως δεν...
Και σήμερα αντί να ζητήσουν συγνώμη για την μπουρδολογία του κακού μέιλ συνεχίζουν ακόμα. Μόνο που τα σπρέντ συνεχίζουν την ανηφόρα πάνω από τις 1250 μονάδες!!
Αλλά σήμερα ξέχασα, φταίνε οι δηλώσεις του συμβούλου της Μέρκελ.
Κατα τα άλλα οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους. Και ποια ειναι αυτή;
Μα να ανησυχούν επί πληρωμή.

Θα επανέλθω σε λίγο με το θέμα που έχει πολύ ενδιαφέρον.(Των σπρεντ φυσικά κι όχι του μέιλ)

Η κίτρινη λάβα της ιστορίας...

Μπορεί να ζούμε την μεγαλύτερη ίσως κρίση του συστήματος αλλά δεν μασάμε. Εχει και τα καλά του το πράγμα. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να περνάς μια ήσυχη ζωή αλλά να καίγεσαι στις φλόγες της ιστορίας που κυλάει στο πλάι σου σαν ζωντανή πύρινη λάβα!(και γαμώ τους λογοτεχνικούς οίστρους...)
Και για να μην μπερδεύεσαι αναγνώστη μου και νομίζεις πράγματα ανέφικτα και έωλα, να ξεκαθαρίσω ποια είναι η τύχη πού ζούμε αυτές τις μέρες.
Μα ποιά άλλη; Ο γάμος του Πρίγκηπα δεν θυμάμαι πως τον λένε με την ...τέλος πάντων αυτήν. Εκατομύρια κόσμος στα Λονδίνα, δισεκατομμύρια στις οθόνες κι ακόμα περισσότερα δις να τρεχουν εδώ κι εκεί. Χαμαγελαστοί παρουσιαστές πουλάνε το γεγονός σαν κοσμοιστορικό και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν από τους μπουκ.
Στο στόμα ή στο μάγουλο; Μάλλον στο μάτι.
Θα χαλάσει η αμαξα ή όχι;
 Στρειτ ή Οθωμανικό την πρώτη νύχτα;

Ε ρε κρίση που μας χρειάζεται...

Η Ανάσταση αναμένει

Χρόνια πολλά λοιπόν έστω και εκ των υστέρων, ευχές από όλους για όλους, Χριστός Ανέστη κι Αληθώς ο Κύριος κλπ... -αν και δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο- κι ή αγάπη αληθινή ή ψεύτικη, γνήσια ή δήθεν έδωσε και πήρε.
Μαζί πήραμε κι εμείς μια ανασούλα χωρίς δελτία ειδήσεων και μαυρες σκέψεις και προβλέψεις και τώρα επανερχόμαστε δριμύτεροι και ορεξάτοι.
 Απάνω τους λοιπόν και κουράγια συντροφοι.
Η Ανάσταση αναμένει στο ακουστικό της...

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η αναδιάρθρωση της αναδιάρθρωσης...-Κι εμείς τι κάνουμε;

Τι ειναι η αναδιάρθρωση; Μην ειναι η κόλαση; Μην ειναι ο παράδεισος;
Μην είναι κάτι ανάμεσα; Ξερει κανείς να μας πει;

Δεν μιλάει πια κανείς για τιποτα άλλο στα δελτία παρα μόνο για την επερχόμενη αναδιάρθρωση.
Κόβοντας και ράβοντάς την ανάλογα με το τι θέλει να βγεί από την κουβέντα.
Και το κοινό αποσβολωμένο προσπαθεί να βγάλει άκρη εκεί που δεν έχουν βγάλει όλοι μαζί οι εγκέφαλοι των οικονομικών επιτελείων.

Αυτό όμως που παρουσίασε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ως "αναδιάρθρωση" στο δελτίο του ΣΚΑΙ ήταν ένα παράξενα θαμπό πράγμα που μόνο να ενημερώσει δεν είχε για σκοπό του. Και μάλιστα με εντυπωσιακά γραφικά που να πείθουν για την εγκυρότητα του εγχειρήματος. (Τί έχει να πει άραγε ο Πάσχος Μανδραβέλης που έκανε επίθεση στο Debtocracy κατηγορώντας το σχεδόν για χρήση χιτλερικών μεθόδων επειδή τόλμησε να είναι καλό αισθητικά!)
Όπως ξέρει καλά ο Μπ.Παπαδημητρίου  ούτε καταστροφή είναι η "αναδιάρθρωση" ούτε σωτηρία, ούτε πτώχευση(τι σύγχυση), ούτε δύο μόνο είδη- η "φιλική" και η "εχθρική" λεει- υπάρχουν αλλά εκατοντάδες.
 Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή προσεκτικα και σύντομα.

Τι είναι αναδιάρθρωση χρέους;
-Αναδιάρθρωση χρέους είναι η αντικατάσταση των παλιών ομολόγων με νέα ομόλογα άλλης αξίας (μειωμένης) και άλλης ημερομηνίας λήξης.
Αυτό είναι όλο με μία φράση. Τιποτα άλλο.
Μόνο που φυσικά αυτό έχει μέσα του πολλές μα πάρα πολλές διαπραγματεύσεις.
Όπως πχ. ποιο θα είναι το ποσοστό μείωσης(κούρεμα), πόση θα είναι η οποιαδήποτε επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής κλπ'
Ας δούμε όμως λίγα σημεία για να καταλάβουμε.

-Ειναι υποχρεωτικό οτι το ποσοστό μείωσης θα είναι ιδιο-οριζόντιο κούρεμα δηλαδή- για όλους τους κατόχους παλιών ομολόγων(πχ Ταμεία Ασφαλισμένων και τράπεζες);
-Φυσικά όχι! Ειναι ενα θέμα υπο διαπραγμάτευση όπως όλα τα άλλα.
Αρα θα κλείσουν τα Ταμεία; Θα χρεωκοπήσουν;
-Οχι αν απλά τα ομόλογά τους αντικατασταθούν με νέα ίσης αξίας με αυτά που είχαν και πριν.(Απορώ γιατι όλοι από Πάγκαλο μεχρι Μπάμπη κάνουν πως δεν το ξέρουν και κουνάνε το Μπαμπούλα της χρεωκοπίας των Ταμείων σαν το πρώτο τους επιχείρημα)
Οι τράπεζες θα κλείσουν, ο κόσμος θα τρεξει πανικόβλητος να αποσύρει χρήματα;
-Γιατί να κλείσουν και γιατί να αποσυρθούν χρήματα;Μόνο αν για κάποιο λόγο κάποιοι τους βάλουν να το κάνουν για να δημιουργηθεί πανικός.
Πόσα είδη αναδιαρθρώσεων υπάρχουν;
-Ειπαμε, πάρα πολλά ανάλογα με το ποιος θα έχει πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Κι εκεί είναι όλο το θέμα. Γιατί βέβαια αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί για λογαριασμό μας. Οπως επίσης δεν γίνεται να γινει διαπραγμάτευση που να εχει κάποιο "καλό" αποτέλεσμα με τον κόσμο στον καναπέ. Ειναι καθαρό...
Πόσο μπορεί να είναι το κούρεμα;
-Απο 10%(που δεν θα έχει κανένα νόημα), μέχρι 50% ή και περισσότερο αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Κι αυτό γιατι μπορεί για παράδειγμα στα ψιλά να λέει πως μετα απο 10 χρόνια το επιτόκιο θα είναι 20% με αποτέλεσμα ότι κόβεται από το κούρεμα να κερδίζεται αργότερα από το επιτόκιο.
-Υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν οι δανειστές σε κούρεμα π.χ.50% δηλ. να δεχτούν αντι για Χ δις να τους χρωστάμε Χ-50%;
-Οσο κι αν φαίνεται παράξενο η απάντηση είναι ΝΑΙ. Στην περίπτωση της Αργεντινής όπου το κούρεμα ήταν 75%(με πολλές υποσημειώσεις στα ψιλά γράμματα πάντως) τα 3/4 των δανειστών δέχτηκαν να συμμετάσχουν! Κι αυτό γιατί βασικά οι παλιοί δανειστές έχουν πάρει τα λεφτά τους πολλές φορές και ότι άλλο πάρουν δεν τους κάνει κακό, ενω  οι νεοι το προτιμούν από το τίποτα. Επίσης είναι βέβαιο ότι οι παλιοί και οι νεότεροι κάτοχοι ομολόγων δεν θα αντιμετωπισθούν με τον ίδιο τρόπο γιατί όπως είπαμε όλα έιναι υπο δι-α-πραγ-μά-τευ-ση.
-Θα υπάρξει πανικός;
-Θα υπάρξει αναμπουμούλα ειδικά στα χρηματιστήρια, γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν θα κρατήσουν μια μέρα. Και ως γνωστόν οι κύριοι κάτοχοι ομολόγων είναι οι μεγάλες τράπεζες. Αυτά όμως έχουν ήδη προεξοφληθεί(η ΕΤΕ π.χ. αποτιμάται λίγο πάνω από 5Ε στο ταμπλώ...πόσο πιο κάτω να πάει, προφανώς λίγο), οπότε ας μην περιμένουμε κάτι τραγικό.
-Ειστε υπέρ η κατά της "αναδιάρθρωσης";
-Απάντηση.Υπέρ ποιάς αναδιάρθρωσης; Υπέρ ποιών;
-Θα γίνει αναδιάρθρωση;
-Φυσικά και θα γίνει αφού το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Απλά δεν έχει νόημα ένα υπέρ η ένα κατά. Μιλώντας ρεαλιστικά δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κατι καλό από καποια αναδιάρθρωση υπό τις παρούσες συνθήκες με το λαό τόσο στη γωνία όσο αυτή τη στιγμή. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοί που έχουν κάτι να χάσουν ή να κερδίσουν είναι πολλοί και αυτή τη στιγμή γυρνανε σαν γύπες πάνω από υποψήφια θύματα. Τα θύματα βέβαια είναι αυτοί που δεν ασχολούνται.
Ολα όσα συμβαίνουν φίλε αναγνώστη δεν είναι έργο στην  τηλεόραση. Ειναι ή ίδια μας η ζωή. Οπότε ο καναπές είναι η κρεμάλα μας.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις ερωτησεις επ' άπειρο αλλά δεν υπάρχει λόγος γιατί η απάντηση είναι κυρίως μία. Ολα είναι υπο διαπραγμάτευση.
Και ξαναλέω πως είναι τραγικό να πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του Ελληνικού λαού. Για λογαριασμό των Ελλ.Τραπεζών ίσως...


Αυτη την στιγμή ένα ολόκληρο πλήθος νομικών, συμβούλων, χρηματιστών και δε συμμαζεύεται ασχολείται με τις λεπτομέρειες της "αναδιάρθρωσης" που έχει πάρα πολλά πρόσωπα. Προσπαθούν να βρουν άκρη με ρυθμίσεις που έρχονται σε κόντρα με νόμους κρατών, διατάξεις του Συντάγματος, Ευρωπαικές συνθήκες κλπ.
Και βέβαια οι άνθρωποι των Γερμανών δουλεύουν για τους Γερμανούς ομολογιούχους, οι της ΕΚΤ για λογαριασμό των μεγάλων ευρωπαικών τραπεζών, και πάει λέγοντας. Οι δικοί μας όμως αξιωματούχοι νομικοί, σύμβουλοι, σοφοί κλπ. για ποιόν δουλεύουν; Ιδού η απορία.

Κι εμείς τι κάνουμε; Καθόμαστε και περιμένουμε;

Αυτή την ώρα πρέπει να μπεί ξεκάθαρα ζήτημα ανατροπής αυτής της κυβέρνησης.Για κάποιους αυτό μπορεί να είναι τελικός στόχος, για άλλους ενα ξεκίνημα ή ένας μεσοπρόθεσμος στόχος στο πλαίσιο μιας πορείας για συνολική ανατροπή. 
Ομως αν θέλουμε σύντροφοι να λέμε πως είμαστε πλάι πλάι με το λαό που υποφέρει, δεν μπορεί να αδιαφορούμε για το ποιοί είναι αυτοί που αυτη τη στιγμή διαπραγματεύονται τόσο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον μας. Δεν είναι απλά ζήτημα αλλαγής προσώπων και δεν νομίζω ότι χρειάζονται εξηγήσεις γι αυτό.
Ενα λαικό κίνημα χτίζεται πάνω σε απλούς και κατανοητούς στόχους και τίποτα νομίζω δεν είναι πιο κατανοητό από αυτό.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Εφυγε ξαφνικά


Κι έτσι το τραγούδι έγινε πιο λυπητερό...κι ας μην τέλειωσε.
Εχει ένα τρόπο η ζωή να συνεχίζεται αδιάφορη, που δεν ξέρεις τι να πεις.

Πως να ρωτησεις...

Ο Ρασούλης και τωρα ο Παπάζογλου

Γιατί ρε γαμώ το...

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μας αφήνουν να κάνουμε Πάσχα...

Για να πω την αλήθεια πίστευα οτι η κυβέρνηση δεν θα μας άφηνε να κάνουμε ήρεμο Πάσχα.
Εχω πεισθεί πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τέτοιου είδους ευαισθησίες.Ειναι τόσο επηρρεασμένοι από την Γερμανοαμερικάνικη κουλτούρα επιβολής που κάτι τέτοια είναι ψιλά γράμματα.
Τελικά όμως μας αφήνουν να κάνουμε Πάσχα και τα σπουδαία αναβάλλονται για το Μάιο.
Ο λόγος μάλλον είναι ότι δεν ήταν έτοιμοι ακόμη να μπουν σε λεπτομέρειες του μεγαλεπίβολου δήθεν σχεδίου τους, αφου έτσι κι αλλιώς τέτοιο σχ'εδιο δεν μπορεί να υπάρξει. Αν μπορούσε θα το είχαμε δει κ'απου αλλου.
Γενικολογίες λοιπόν όπως πάντα, για μια καινούργια Ελλάδα, για τον τόπο που πρεπει να πάει μπροστά, για την αναδιάρθρωση του κράτους κλπ, ήταν αυτά που ακούσαμε.
Εκτος από το ότι προχωράμε σε νέο εκλογικό νόμο -που θα έχει τρομερό ενδιαφέρον- τίποτα άλλο δεν ανακοινώθηκε.Υπήρχαν βέβαια κάποιες αιχμές για τη μείωση των δημ.δαπανων, όπως και για το ότι οι δημ.υπάλληλοι "θα ανήκουν σε όλο το κράτος" που θα δούμε πως θα εξειδικευθούν. Οσο για την ανάπτυξη και την εισαγωγή καινοτομιών δεν το σχολιάζω καν.

Στο θέμα του εκλογικού νόμου τώρα.Δεν περνάει απαρατήρητο το οτι ξαφνικά μπαίνει τετοιο θεμα ενω δίνεται διαβεβαίωση οτι θα ολοκληρωθεί η θητεια της κυβέρνησης(σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ...)
Ειναι καθαρό οτι υπάρχει θέμα μεσα στο ΠΑΣΟΚ, αφου όπως σωστα λέει και ο Γ.Δελαστικ η βούληση του ΓΑΠ να μην πάει εδώ και τωρα σε εκλογές ειναι σε κόντρα με την ανησυχία των βουλευτών του.Σε λίγο οι εκλογες θα είναι μια χαμένη υπόθεση, πράγμα που θα σημαίνει 60-70 λιγότερους βουλευτές-κανονικό ξεκλήρισμα δηλαδή- για το ΠΑΣΟΚ.
Ειναι μάλλον βέβαιο λοιπόν οτι επεξεργάζονται εκλογικό νομο που να διασώζει τα 2 μεγάλα κόμματα από επερχόμενη πανωλεθρία, σε βάρος φυσικα των μικρών κομμάτων που μαλλον θα επιχειρηθεί να δυσκολέψει πολύ η είσοδος τους  στη Βουλή. Θα το δούμε σύντομα υποθέτω.

 Εντυπωση μου έκανε ο σχολιασμός του οικονομολόγου Γ.Τσαμουργκέλη στο ΣΚΑΙ.
Οχι για το περιεχόμενο βέβαια αφου τίποτα δεν θα μπορούσε να προσφέρει η άποψή του. όσο για το που έδινε την έμφαση ο γνωστος έγκριτος ΠΑΣΟΚος.
Δεν μέτρησα πόσες φορες αναφέρθηκε στους "αγωνιζόμενους" επιχειρηματίες μεσα στην κρίση, ενω ουτε μια λέξη δεν είπε για τους απλούς ανθρώπους που πηδάνε από τα μπαλκόνια ή κρεμιούνται στα δέντρα. Ειναι απίστευτο μερικές φορές πόσο αλλάζουν οι άνθρωποι, πόσο διαστρέφονται από την εξουσία την διαπλοκή και το χρήμα.
Ο κ.Τσαμουργκέλης ειναι γνωστός απο τη θητεία του στην ΠΑΣΠ τη δεκαετία '80 όταν "κάλεσε" την αστυνομια στο Χημείο μετά την κατάληψη που είχε γίνει με αφορμή την δολοφονία του μαθητή Καλτεζά. Στη συνέχεια επιβραβεύτηκε με θεσεις συμβούλου υπουργών και αργότερα διευθυντικού στελέχους της ΕΤΕ, ΓΤΕ και διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Χρηματιστηριακής.

Τωρα συνεχίζει τον αγώνα του από άλλο μετερίζι σχολιάζοντας ουδέτερα και δίνοντας συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αυτοκτονικό κοκτέιλ ...

Αυτοκτόνησε 50χρονος άνεργος στη Νίκαια.
Αλλος ένας στους τόσους πολλούς τελευταία.
Ειναι τρομερό. Κάντε ένα google στη λέξη "Αυτοκτόνησε" και θα δείτε τόσες περπτώσεις...
 Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χωρίς να έχει φυσικά την εντολή ή την έγκριση ή τη στήριξη του λαού, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα φρικτό κοκτέιλ μέτρων που ονομάζει "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα" 'η όπως διάολο το ονομαζει.
Ο κόσμος βράζει, τα κόμματα μιλούν το καθένα στο κοινό του, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις αμφισβητούνται και δεν εμπνέουν τίποτα σε κανένα και το προχθεσινό "συλλαλητήριο" της ΑΔΕΔΥ ήταν τόσο κακό λες και έγινε επίτηδες έτσι.
Ενα απόλυτο χάος ανάμεσα σε αυτό που νοιώθει ο λαός και σε αυτό που εκφράζουν οι διαφοροι σοβαροί φορείς που (δεν) τον εκπροσωπούν.
Ενα μίγμα επικίνδυνο που προδιαγράφει ένα εκτός ελέγχου ξέσπασμα χωρίς πρόβλεψη...
 Κι όμως δεν θα τους περάσει.
Δεν ξέρω γιατί το πιστεύω, απλά είμαι 100% βέβαιος.

Δικαίωση απο τον Άρειο Πάγο για τους συμβασιούχους!

Να λοιπόν που οι αγώνες δεν πάνε χαμένοι.
Πολλοί ειχαν απογοητευθεί ήδη. Μιλουσαν για μια χαμένη υπόθεση.
Κι όμως
Θα πουν μερικοί οτι η απόφαση έχει περιορισμένο χαρακτήρα και σωστά.
Καλύτερα όμως γιατι έτσι μερικοί θα καταλάβουν πως δεν γίνεται να αγωνίζονται δι αντιπροσώπων και να ωφελούνται από σπόντα από εκείνα που άλλοι πάλεψαν και κερδισαν.
Κάποτε θα αναγκαστούν όλοι να βγούν μπροστά και να παλέψουν για τη δική τους ζωή.
Και όχι εναντίον των άλλων αλλά μαζί με τους άλλους.
Οσο κι αν φαίνεται δύσκολο, ένα μικρο πορτάκι είναι, το ανοίγεις και μπαίνεις.

Κάποια πουλια ...

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Διαταγή για κράτηση του "τελευταίου Φαραώ"-Και στα δικά μας

 Πως αλλάζουν οι καιροί...
Βέβαια οι έσχατοι δεν έγιναν ακόμη πρώτοι αλλά μερικοί από τους πρώτους πάνε φυλακή.
Κράτηση του Χ.Μουμπάρακ διέταξε ο γενικός εισαγγελέας στην Αιγυπτο για την εντολή για χρήση βίας εναντίον των πολιτών στη διάρκεια της εξέγερσης από τις 25 Ιανουαρίου και μετά. Υπό κράτηση ειναι και οι δύο γυιοί του για τον ίδιο λογο, ενω συζητουνται και τα περι υποθέσεων διαφθοράς κλπ.
Τα περι καρδιακού επεισοδίου και εντατικής για να πω την αμαρτία μου δεν τα πιστεύω.
Οσο για τα υπόλοιπα τι αλλο να πω.
Και στα δικά μας.
Κανείς δεν γλυτώνει....

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Αθήνα-Δουβλίνο-Λισσαβώνα - Η τρόικα των φτωχών


 Κι έτσι από σήμερα γινόμαστε τρεις.
Μετά τους ωμούς εκβιασμούς μεσω πιέσεων στην οικονομία αλλά και τις επιθέσεις στα Πορτογαλικά σπρεντ, την περασμένη Πέμπτη η φτωχή η Πορτογαλία υπέκυψε. Και δεν εννοώ βέβαια το λαο της αλλά το επίσης υπόδουλο πολιτικό της σύστημα που δεν μπόρεσε να σηκώσει το όποιο ανάστημα του και τελικά υπέβαλλε την αίτηση για υπαγωγή στη "βοήθεια" της τροικας.
Ετσι σήμερα τα νέα 80δις "στήριξης" θα εγκριθούν, η Λισσαβώνα θα δεσμευθεί οτι θα λάβει μέτρα εναντίον του λαού της και απο Δευτέρα πάλι, θα αρχίσουν οι επισκέψεις των οικονομικών δολοφόνων, οι έλεγχοι και τα γνωστά μας σούρτα φέρτα εξαθλίωσης, ξεπουλήματος και υποδούλωσης άλλης μιας αδύναμης χώρας κατα τα άλλα "ισότιμου μέλους της Ευρωπαικής οικογένειας". Μιας "οικογένειας" που μόνο συνειρμο μαφίας μας κάνει.

Αν προσπαθήσουμε να βρούμε κοινα στοιχεία αναμεσα στις τρεις περιπτώσεις της τρόικας των φτωχών θα δυσκολευτούμε λίγο.
Η Ελλάδα είχε πρόβλημα Δημοσίου χρέους και ελλείμματος αλλά οι τράπεζές της δεν ήταν ιδιαίτερα εκτεθιμένες σε περίεργα "τοξικά " προιόντα. Η Ιρλανδία -το πριν λίγο οικονομικό θαύμα- είχε χρεοκοπημένες τράπεζες  και μια φούσκα ακινήτων, που βύθισαν την πλεονασματική οικονομία σε χρόνο μηδέν, αλλά όχι προβλημα ελλειμμάτων του Δημοσίου (μέχρι τη διάσωση των τραπεζών της), ενώ η Πορτογαλία ένα χρεος στο 90% του ΑΕΠ (δηλαδή πολύ καλά για την εποχή), χωρίς φούσκα ακινήτων, χωρίς χρεωκοπημένες (έως τώρα) τράπεζες αλλά ένα έλλειμα στο 8%(λίγο μεγαλύτερο από πέρσι) κι ένα ξαφνικό πρόβλημα ρευστότητας που ζητούσε λύση. Σε τι έμοιαζαν λοιπόν; Ας το βρουν οι σοφοί των αγορών που θα προτείνουν το ίδιο πάνω κάτω κοκτέιλ μέτρων, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός στόχος τους.
Σε λίγο λοιπόν και οι τρεις χώρες θα μοιάζουν σε όλα. Θα είναι απλά φτωχές και οι πολίτες τους στη χειρότερη θέση σε όλα μεσα στην ΕΕ. Ετσι είναι οι μοντέρνες δομές των Παγκοσμιοποιημένων οικονομιών όμως. Για να είναι κάποιοι πλούσιοι και πλεονασματικοί, κάποιοι άλλοι πρέπει να είναι υποχρεωτικά φτωχοί και ελλειμματικοί. Τι αντίφαση για μια ένωση με ένα κοινό νόμισμα...

Καλώς ήρθες στο κλαμπ Πορτογαλία λοιπόν.
Καλώς ήρθες στη γειτονιά των τεμπέληδων, άχρηστων με το "τεράστιο δημόσιο" που πρέπει να περικοπεί, με τους δημόσιους υπαλλήλους που καταδυναστεύουν τον ιδ.τομέα, με την δημόσια περιουσία που πρέπει να ξεπουληθεί άρον άρον, με τους πενιχρούς μισθούς που πρέπει να γίνουν αόρατοι γιατί "δεν γίνεται αλλιώς".Καλώς ήρθες στους δρόμους της φωτιάς, τους γεμάτους κόσμο, συνθήματα και δακρυγόνα.
Μια δυσάρεστη μεν εξέλιξη αλλά κι ένας σύμμαχος κι ένας ακόμα πυλώνας πίεσης κι αντίστασης μες την Ευρωπαική ένωση, αν το δούμε σωστά και εμείς και αυτοί.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μια τέλεια φάση

Μόλις γύρισα από την Κερατέα. Το φεστιβάλ Αντίστασης συνεχίζεται ακόμη..
Πραγματικά η τέχνη πήγε στα οδοφράγματα.
Ακούω οτι στη σκηνή αυτή την ώρα ειναι οι Λοκομόντο.
Υπέροχη μέρα, τέλειος αέρας δημοκρατίας...
Οποιος δεν πέρασε έχασε σίγουρα.
Πάνω από 10000 κόσμος και σήμερα. Χαρούμενες φάτσες, λιακάδα, καλή μουσική από όλη τη γκάμα, από νησιώτικα με την Κ.Κουλιά και έντεχνα με την Κ.Βέτα μεχρι ρέγκε, εναλλακτικό ρόκ, Χαίνηδες, Μουτζουράκη, Κωνσταντόπουλο, Μπαλάφα, Active member κ.α.
Κι ο κόσμος της περιοχής με κάτι χαμόγελα που δεν περιγράφονται με λόγια. Τοσον καιρό στα μπλόκα κι απέναντι τους η σιωπή της "ενημέρωσης" και τώρα σ αυτό το μαγικό τριήμερο τόσος κόσμος από παντού κι η μικρή Κερατέα πρωτεύοουσα για τρεις μέρες.
Γιορτή ελευθερίας πραγματικά...θα επανέλθω με υλικό που τράβηξα.

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Χαρά Θεού...πάω Κερατέα

Τελευταία μέρα χωρίς δελτία ειδήσεων σήμερα.

Κι έχει και μια λιακάδα έξω....Κι ας τρέχουν τα προβλήματα με χίλια.Μέρα όμορφη γλυκιά, αναρχική...
Ειναι αυτά τα γαμημένα τα αρνητικά ιόντα που λένε πως δημιουργούν οι τρελές ηλιοφάνειες που σε στέλνουν αδιάβαστο. Κι εκεί που λές δύσκολα, σε αρπάζει από το χερι το αεράκι το ζεστό και σου λέει "όλα εδώ είναι, όλα ζωή, όλα έρωτας".

Χαρα Θεού ρε φίλε, κι ούτε ειδήσεις, ούτε πλύσεις εγκεφάλου, ούτε λογικές, ούτε επιχειρήματα, ούτε τίποτα...
Κι όχι πως τα λύσαμε δηλαδή, ούτε πως δεν μας πειράζουνε. Αλλά και με το να τα εχεις όλα κατευθυνόμενα έξυπνα βλήματα μες το κεφάλι σου να τρέχουν όλη την ώρα...λιγο άκυρο το βλέπω.

Ειναι και το φεστιβάλ Αντίστασης στα μπλόκα της Κερατέας.
Πάω Κερατέα. Εκει είναι το μπητ της μέρας σήμερα.
Να πάρω και μια κιθάρα;

ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ από τους Ισλανδούς με 58%!

 Η Ισλανδία δεν πληρώνει! Οι Βίκινγκς με ένα εντυπωσιακό 58% λένε και πάλι ΟΧΙ αρνούμενοι να ξεχρεώσουν τους τζογαδόρους Ολλανδούς και Αγγλους που "επένδυσαν" σε μοντέρνα δομημένα χρηματοοικονομικά προιόντα, παίζοντας σε τρεις ιδ.τράπεζες πολλές φορές το Ισλανδικό ΑΕΠ.

Η Ισλανδία ειναι η χώρα που το 2007 ήταν στο Νο1 του Human Development Index(του δείκτη του ΟΗΕ που μετρά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής στις διάφορες χώρες), αλλά και 4η χώρα στον κόσμο στην κατα κεφαλή παραγωγικότητα (productivity per capita) ("Human Development Report 2007/2008". hdr.undp.org. http://hdr.undp.org/en/media/HDR_20072008_EN_Complete.pdf. Retrieved 11 February 2010)
Στη συνέχεια ανέλαβαν οι τραπεζίτες της  να την βυθίσουν στη δυστυχία. Ετσι χρησιμοποιώντας την γνωστή και βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας τακτική των Παραγώγων, κατάφεραν να χάσουν 12 φορές το ΑΕΠ της χώρας!!! Τότε η κυβέρνηση  πιεζόμενη από τους Βρεττανούς και Ολλανδούς "επενδυτές" ανέλαβε την υποχρέωση να διασώσει τις τράπεζες φορτώνοντας το τεράστιο χρέος στις πλάτες των ανύποπτων Ισλανδών που ξύπνησαν μια μέρα χρεωμένοι. 
Ομως η αντίδραση του Προέδρου της χώρας Γκρίμσον που αρνήθηκε να υπογράψει τις σχετικές "ρυθμίσεις" αποπληρωμής με επιτόκιο 5%(!) προκάλεσε το περσινό δημοψήφισμα όπου οι Ισλανδοί με ποσοστό 93% είπαν  ένα τρομερό και απίστευτο ΟΧΙ, στέλνοντας  στα σκουπίδια τα σχέδια της κυβέρνησής τους, των τραπεζιτών και του ΔΝΤ.
Οι διεθνείς "επενδυτές" επανήλθαν και η  κυβέρνηση ψήφισε νεο σχεδιο με επιτόκιο 3% αυτή τη φορά και αποπληρωμή σε βάθος 30 χρόνων. Ο πρόεδρος όμως και πάλι αρνήθηκε να προσυπογράψει, με αποτέλεσμα το νεο δημοψήφισμα για το οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα μέχρι πριν λίγες μέρες στο ΝΑΙ. Ομως ο Ισλανδικός λαός ήταν πιο ζόρικος από ότι νόμιζαν μερικοί. Ετσι με ένα νέο ΟΧΙ με 58% αυτή τη φορά άφησε και πάλι άναυδους όλους όσους έχουν κάνει την υποταγή τρόπο ζωής και ευαγγέλιο.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι σε κάποιο οικονομικό σάιτ διάβαζα ότι αυτό το ΟΧΙ θα στοιχίσει στην Ισλανδία την ένταξη στην ΕΕ. Πρός στιγμή νόμισα πως θα τους εντάξουν με το ζόρι για τιμωρία(!) αφού είναι γνωστό οτι σε μια απο τις τελευταιες μετρήσεις οι Ισλανδοί ήταν αρνητικοί σε ποσοστό 70% στην προοπτική ένταξης. Το ποσοστό αυτό ειναι μάλλον βέβαιο ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο τώρα πια.
Να σημειώσουμε ακόμη οτι το χρέος το οποίο απαιτούν να αποληρωθεί Ολλανδοί και Αγγλοι ειναι της τάξης των 3,5-4 δις και επομένως τίποτα το τρομερό για τις τεράστιες οικονομίες των 2 χωρών. Ομως το κακό παράδειγμα που δίνουν οι μικροί και ασήμαντοι Ισλανδοί, δημιουργεί μια μικρή τρεμούλα σε Ευρωπαίους και άλλους τοκογλύφους και εξουσιαστές.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Λιγομίλητο το καινούργιο

Λιγομίλητο το καινούργιο
Δεν του παιρνεις λέξη
Δρομάκι θεοσκότεινο δε λέει που βγάζει

Πελάγη περιπλάνησης απλώνουν τα χέρια τους
Πέφτει αργά κι αβέβαια η νύχτα
όπως χιόνι απάλό, μυστικό... σκοτεινό

Κάποιος επικύρηξε τη συμπόνοια
κι εκείνη η τρελή
πήγε και κρύφτηκε
ακουμπώντας στ' αετώματα παλιών χρόνων
ζωγραφισμένων με φλάουτα και τσιγγάνικα βιολιά

Λιγομίλητο το καινούργιο
και το αύριο ξεψυχισμένο και λιπόψυχο
μιλάει τόσο χαμηλόφωνα
που κανείς δεν ακούει τι λεει

 Κι όμως ο ίσκιος πλάγιασε κιόλας
Κάπου έχει ήδη ξημερώσει
Σε λίγο θα ξέρουμε...

Άλλοι 4 νεκροί από λάθος βομβαρδισμό...

Kι άλλες ζωές χαμένες μπαίνουν στη λίστα, από τη συνεχιζόμενη ασυνενοησία των "ανθρωπιστικών βομβαρδισμών" στη Λιβύη. Οπως καταγγέλουν οι αντικαθεστωτικοί 2 στρατιώτες και 2 γιατροί είναι τα νέα θύματα των κατα λάθος επιθέσεων σε κονβόυ έξω από την Αζεμπίγια.
Το γυαλί της εξέγερσης θαμπώνει όλο και περισσότερο...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

200 άνθρωποι αγνοούνται από βύθιση πλοιαρίου έξω από την Λαμπεντούσα.

Mια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της περιοχής ξεδιπλώνεται αυτές της ώρες λίγα μίλια έξω από τη Λαμπεντούσα, το μικρό αυτό Ιταλικό νησί που το μάθαμε από την  κρίση που προκλήθηκε εκεί με τη μαζική μετανάστευση από Τυνησία και Λιβύη τους τελευταίους μήνες.
Πάνω από 200 άνθρωποι είναι χαμένοι στη θάλασσα μέσα σε θύελλα αυτή τη στιγμή, ενω από το πλοιάριο που βυθίστηκε έχουν διασωθεί 50 άτομα ενώ έχουν ανασυρθει νεκροί περίπου 20.
Η πλειοψηφία των θυμάτων -από πληροφορίες που βρήκα- είναι ξένοι εργάτες (Σομαλοί και Ερυθραίοι) που προσπαθούσαν εδώ και εβδομάδες να φύγουν από τη Λιβύη. Το ότι ήταν όμως Αφρικανοί φαίνεται πως ήταν πρόβλημα που τελικά καταλήγει σε τραγωδία αφού τους στοιχίζει τη ζωή.
Τραγικές όμως είναι και οι ευθύνες του ΟΗΕ, που αντί να παίξει πρώτα τον ανθρωπιστικό του ρόλο φροντίζοντας μεταξύ άλλων να απομακρύνει από την εμπόλεμη ζώνη τους ξένους που ήθελαν να φύγουν (όλους και όχι μόνο Ευρωπαίους , Αμερικανούς και Κινέζους), προτίμησε να εμπλακεί στον πόλεμο κάνοντας το πρόβλημα μεγαλύτερο.
Τώρα 200 άνθρωποι προστίθενται σε μια φρικτή λίστα με πάνω από 4500 νεκρούς που έχουν χάσει τη ζωή τους στο κανάλι της Σικελίας από τη δεκαετία του ΄90 προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.
Eίναι απίστευτο το ότι όταν έψαξα φωτογραφίες -την ώρα που γραφόταν το ποστ αυτό, δεν ειδα την είδηση ούτε στη Λεμοντ, ουτε στο ΒΒC, ούτε στην Κοριέρε ντε λα Σέρα! Τουλάχιστον τα ελληνικά σάιτ έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία.
(Τις πληροφορίες τις βρήκα σε Ιταλικό μπλογκ που ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης στην περιοχή)

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η "γκόμενα" των επιστημών

Η οικονομική επιστήμη είναι τα τελευταία χρόνια η "γκόμενα" των επιστημών. Κάποτε πριν δεκα χρόνια και βάλε, με το ράλυ των χρηματιστηρίων στο φόρτε του, γοήτευε γιατί έδινε σε όλους την ψευδαίσθηση των γρήγορων και εύκολων κερδών, λίγο αργότερα γιατί πρότεινε τα μαγικά χρηματοοικονομικά "εργαλεία" που "έσωσαν" την Παγκόσμια οικονομία από την προηγούμενη χρηματιστηριακή κρίση και έσπρωξαν τις αγορές σε νέο τρελο χορό και ασύλληπτα κέρδη.
 Και τέλος μετα το 2008 γιατί όλοι αυτοί που είχαν παρουσιαστεί ως γκουρού καταστρέφοντας οικονομίες και ζωές, έβγαλαν τα γαλάζια πουκάμισα των golden boys με τα λευκά κολάρα  και φόρεσαν τις άσπρες στολές των γιατρών προτείνοντας νέες συνταγές σωτηρίας των οικονομιών και εξόντωσης των λαών. 
Ειναι ασύλληπτο το πως αυτοί που κανονικά θα έπρεπε να έχουν στηθεί στον τοίχο είναι αυτή τη στιγμή πρώτη μούρη στα κανάλια ως ειδικοί. Βαρέθηκα λοιπόν να βλέπω όλα αυτά τα χρονια παιδιά και ειδικά όμορφα κορίτσια να μου λένε πως σπουδάζουν μοντέρνα χρηματοοικονομικά και management, αντί ας πούμε ιστορία της τέχνης. Και την ώρα ακριβώς που μου το έλεγαν με στόμφο, μέσα μου έλεγα "μανούλα μου...άλλος ένας".
Η οικονομική επιστήμη λοιπόν μόνο επιστήμη δεν είναι. Γιατί πρώτα απ όλα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επιστήμη όπου δύο συνομιλητές  διαφωνούν σε όλα, από την γνωμάτευση και εκτίμηση μιας πραγματικότητας μέχρι όλα τα στάδια της αντιμετώπισης μιας κρίσης. Τι σόι επιστήμη μπορεί να είναι αυτή που δεν έχει ούτε ένα αντικειμενικό στοιχείο για να πιαστείς, παρα μόνο πεποιθήσεις προσωπικού τύπου που συνήθως εκπορεύονται από το τί έχει πληρώσει γι αυτές κάποιος "σπόνσορας". Γιατί παρ ότι όλοι αυτοί οι άγιοι μιλούν κατά κόρον για διαφθορά, κατά βάση -προς Θεού όχι όλοι- είναι εκείνοι που έχουν κάνει τον χρηματισμό επάγγελμα, αθωώνοντας κάθε τι που μπορεί να οδηγήσει με οποιονδήποτε τρόπο σε κάποιο κέρδος. Η οικονομική επιστήμη λοιπόν μοιάζει πολύ περισσότερο με θρησκεία του κέρδους παρά φυσικά με οτιδήποτε το επιστημονικό.
Ολοι αυτοί οι γιατροί  που τ'ωρα ονειρευονται τον εαυτό τους πρωθυπουργό η το πολύ υπουργό οικονομικών, ήταν οι ίδιοι που έλεγαν το 99 το περίφημο "the sky is the limit" ενώ όταν ξέσπασε η κρίση πρότειναν σε όλους να κρατήσουν τις θέσεις τους, με αποκορύφωμα αθλιότητας εδώ στην Ελλάδα την περίφημη δήλωση των οικονομολόγων Σημίτη και του αείμνηστου προέδρου της ΕΤΕ κ.Καρατζά τον Απρίλη του 2000 με τον ΓΔ μόλις στις 4600 μ., πως τάχα η κρίση τελείωσε και "τώρα αγοράζουμε"!
Κατόπιν όλοι αυτοί κατάπιαν τη γλώσσα τους για να αρχίσουν σε λίγο να μιλούν για νεα θαύματα και "αέναη ανάπτυξη" σπρώχνοντας τους πάντες σε άνευ ορίων δανεισμό, αφού αυτό ήταν το μαγικό ραβδάκι της ιστορίας. Ακριβώς πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008 όλοι μες την τρελή χαρά έβλεπαν νεες κορυφές και θριάμβους και λοιδωρούσαν κάθε φωνή που έβλεπε να έρχονται μαύρα σύννεφα. Τότε γεννήθηκαν οι νέοι σταρ της ψευτοεπιστήμης. Ανθρωποι όπως ο περίφημος Ρουμπινί που είχε πέσει μέχρι τότε έξω σε όλα, έπεσε μέσα στην πρόβλεψη του για την κρίση στην αγορά των οικιστικών στις ΗΠΑ και ξαφνικά άρχισε να συνομιλεί με πρωθυπουργούς και να προτείνει πολιτικές, πουλώντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς σαν τον δικό μας Γ.Παπανδρέου. You are as big as your last hit που λένε κι οι Αμερικανοτραφείς.
Κατόπιν ακολούθησε το νέο στάδιο. Εν χoρώ οι  περισσότεροι από δαυτους μπηκαν στην υπηρεσία της σωτηρίας του συστήματος. Τότε άρχισαν να κατηγορούν τους ίδιους που πρίν είχαν σπρώξει στον δανεισμό για αλόγιστη χρήση δανείων, αρχίζοντας μάλιστα μια άγρια προπαγάνδα κατα του Δημοσίου τομέα σε όλο τον κόσμο. Ειναι βέβαια από μόνο του γελοίο άνθρωποι που ζούσαν από το Δημόσιο με μισθούς καθηγητών ή ψευτοειδικών εδώ κι εκεί και που δεν είχαν ποτέ αναλάβει το παραμικρό ρίσκο στο στήσιμο έστω ενός περιπτέρου, να μιλουν με ύφος πολλών καρδιναλλίων για την ιδ.πρωτοβουλία κατακεραυνώνοντας την άτιμη τη "σιγουριά" του δημοσίου που καταδυναστεύει την  καημένη την επιχειρηματικότητα. Ανάθεμά κι αν ήξεραν  τι αρωμα έχει στην πραξη η έρμη η επιχειρηματικότητα.
Εδώ στην Ελλάδα όλοι αυτοί οι αποτυχημένοι, που φυσικά σε τίποτα δεν έχουν χρησιμεύσει ως τώρα, παρα μόνο στην "αποπλάνηση" εδώ και χρόνια αφελών που πίστεψαν στα ωραία τους λόγια και καταστράφηκαν παίζοντας το υστέρημα τους στις αγορές, έγιναν πρωταγωνιστές της υποστήριξης του Μνημονίου και της δημοσιονομικής εξυγίανσης εν μεσω κρίσης. Ως γνωστόν όλοι οι απατεώνες είναι γοητευτικότατοι οταν μιλούν.
Το τελευταίο τους εφεύρημα σε ότι αφορά την κρίση στην Ελλάδα είναι ότι μπορεί αλλού οι τραπεζες να έχουν ευθύνη αφού έπαιξαν τρελα στον τζόγο των παραγώγων(π.χ. Ιρλανδία, Ισλανδία) αλλά στην Ελλάδα βρίσκονται σε δεινή θέση επειδή το Δημόσιο χρεωκόπησε και τώρα τις σέρνει μαζί του στον γκρεμό. Μάλιστα...
Θα τα πω λίγο σύντομα γιατί έχω ήδη κουράσει.
Πρωτα από όλα η κρίση Δημόσιου χρέους στην Ελλάδα δεν ήταν εκτός ορίων μέχρι τις αρχές του 2010. Υπήρχαν κι άλλοι εκτός από εμας με ανάλογα και μεγαλύτερα χρέη και ελλείματα από το 2008 και μετα, αλλά ας δεχτούμε πως είχαμε προβάδισμα. Η διαφορά μας με αυτούς τους άλλους είναι οτι εμείς εχουμε απέναντι στο χρέος μας ανάλογης αξίας δημόσια περιουσία!
Αν όταν ξέσπασε όλη η κουβέντα περί δυσκολιών του Ελλ.Δημοσίου η ΕΕ είχε απαντήσει όχι σωστά αλλά απλά άμεσα, δείχνοντας πως δεν θα δεχτεί κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της, φυσικά τα Ελληνικά σπρεντ δεν θα είχαν εκτιναχθεί στα γνωστά ύψη με όλα τα επακόλουθα και τέλος την ένταξη στο μνημόνιο. Τότε την άνοιξη του 2010 μερικές μαζικές αγορές Ελληνικών ομολόγων (όπως γίνεται τώρα με ομόλογα όλων των κρατών της Ευρωζώνης) της τάξης των  10-20 δίς θα αρκούσαν για να υποχρεώσουν τους τζογαδόρους σε τέτοια συντριπτική ήττα που δεν θα ξαναακουμπούσαν CDS's και άλλα τετοια χαρτάκια. Αλλωστε αυτό περίμεναν οι δικοί μας (Παπακωνσταντίνου και σία) όταν έλεγαν πως θα κάψουν τα χέρια τους όσοι παίζουν με την Ελλάδα. Ομως άλλες ήταν οι βουλές των Κυρίων...
Δεύτερον ακολούθησε μια τρομερή φημολογία περί άμεσης Ελληνικής χρεωκοπίας (που φυσικά ειδικά τότε ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου γιατί θα τίναζε στον αέρα και την Ευρωπαική αλλά και την Παγκόσμια οικονομία) που οδήγησε σε απίστευτη εκροή καταθέσεων από τις Ελλ.Τράπεζες. Εκεί λοιπόν άρχισαν να πονάνε πολύ οι Ελλ.Τράπεζες έχοντας πλέον σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.Μπορεί βέβαια ως τότε να ήταν σε καλύτερη θέση απο τις Γαλλογερμανικές αλλά όχι ότι δεν έιχαν ακουμπήσει το δάχτυλο  στο μέλι των διαφόρων "δομημένων".Αλλωστε για ποιό λόγο είχαν ήδη δεχτεί το πρώτο "δωράκι" των 28δίς κάνοντας μάλιστα τις δύσκολες;
Στη συνέχεια ακολούθησε όλο αυτό που ξέρουμε με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα εξώφυλλα του παγκόσμιου οικονομικού τύπου, τις εκροές να συνεχίζονται, και τις ενισχύσεις των τραπεζών να φτάνουν αισίως στα 110 δίς . Όσο και το δάνειο του μνημονίου δηλαδή!!! Με τη μόνη διαφορά ότι αυτοί τα πήραν εύκολα κι απλά χωρίς κανένα μνημόνιο. Απλά και μουλωχτά!
Εδιναν στην ΕΚΤ ομόλογα του Ελλ.Δημοσιου σαν εγγύηση, κι έπαιρναν ζεστό χρήμα που αν κάτι πάει στραβά(καθόλου δύσκολο) ξέρετε ποιος θα πληρώσει.
Μα έτσι λένε οι ειδικοί "επιστήμονες"  παρέχουν την αναγκαία ρευστότητα, αλλιώς θα χρεωκοπούσαμε. Τι φταίνε οι τράπεζες; Αφήστε  να κάνουν τη δουλειά τους...
Αλήθεια για να δούμε φταίνε οι τράπεζες;
Ποιος τους είπε αλήθεια πως το να έχουν μόνο το  2.5% του ενεργητικού τους (των συνολικά επενδυμένων κεφαλαίων) στο ταμειο  επαρκεί για να παρέχει ασφάλεια στο σύστημα; Θα μου πείτε πως αλλιώς θα δημιουργούσαν χρήμα από αέρα κοπανιστό μεσω δανειων; Ποιος όμως εγγυήθηκε οτι μπορούν να δανείζουν ουσιαστικά όσα θέλουν και να κερδίζουν από αυτό άσχετα με το τί υπάρχει στα ταμεία τους; Η Βασιλεία 2  ζητούσε απλά ενα 2,5% κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ η αναθεωρημένη Βασιλεία 3 το πήγε στο 7%.Ωραία!Τωρα ησυχάσαμε...
Ολα αυτά θα επαρκούσαν σε καιρό αίθριο, τώρα όμως μες τη βαρυχειμωνιά της κρίσης με τις αγορές σε τέτοια τρεμούλα τι να κάνει το 6 ή το 8%;
(Μάλιστα η Γερμανία αντέδρασε γιατι η DB "επένδυε" 41 φορες τα κεφάλαιά της-ούτε καν 2,5%- κι έπρεπε να βρεί ρευστό και αναγκάστηκε να κάνει αύξηση μετ.κεφαλαίου κατα 9,8δις!) Για όλο αυτό τον απατεωνίστικο τρόπο λειτουργίας των τραπεζών παγκόσμια λοιπόν δεν έφταιγε η "χρεωκοπία του Δημοσίου" αλλά η ίδια η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του Τραπεζικού συστήματος.
Επίσης η ύφεση που προκάλεσε όλη αυτή η καταιγίδα της παγκόσμιας κρίσης του 2008 -αυτή είναι η κρίση μας μην ξεχνιόμαστε- φυσικά επηρρέασε την Ελλάδα, το χρέος της και τα Δημόσια έσοδα, εκτός κι αν οι "επιστήμονες" θεωρούν ότι εμείς ζούμε σε άλλο παράλληλο σύμπαν.
Η ύφεση δε που αποδειγμένα και χωρίς αμφιβολία προκαλεί το μνημόνιο μας τσάκισε εντελώς και μαζί και το Δημόσιο ταμείο. Τωρα βέβαια κάθε συζήτηση για μέτρα εξυγίανσης που προκαλούν ανεργία και καταρρακώνουν περισσότερο την κατανάλωση είναι τουλάχιστον τραγική. Οταν ο ασθενής ψυχορραγεί δεν αποφασίζεις ως γιατρός να του κάνεις όλες τις επιμέρους εγχειρήσεις που θυμήθηκες "τώρα που γυρίζει". Τον αφήνεις να συνέλθει πρώτα, εκτός φυσικά κι αν θέλεις να τον ξεκάνεις. 
Θα πω μια τελευταία κουβέντα σχετικά με το χρέος. Πιστευω οτι η έρευνα που θα γίνει θα αποδείξει σωρεία από απάτες γύρω από τη διόγκωση του Ελλ. χρέους αλλά 2 πραγματα και μόνο είναι για μένα αρκετά. 
Πρωτον όλοι ήξεραν ποιον δάνειζαν -όχι με την έννοια του κακοπληρωτή αλλά του υπερχρεωμένου που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με βεβαιότητα- και επομένως έχουν ευθύνη και οι ευθύνες πληρώνονται. Δευτερον ακριβώς για τον προηγούμενο λόγο δάνειζαν με ψηλά, πανάκριβα, ληστρικά επιτόκια (ειδικά παλιότερα) αφού όπως όλοι ξέρουν υπάρχει πάντα το credit risk που πρέπει να διασφαλισθεί. Δεν μπορεί λοιπόν να πληρώνεις μέσω επιτοκίων σε 8-10 χρόνια το κεφάλαιο που δανείστηκες επειδή ο δανειστής σου ζητάει το ρίσκο του,τον πιστωτικό του κίνδυνο και μετά να θέλει και τα ρεστα ζητώντας απόλυτη διασφάλιση και πληρωμή μεχρι δεκάρας των δανείων, όταν αυτά τα επιτόκια σε οδηγούν σε χρεωκοπία.Και τα δύο δεν γίνονται ειδικά σε συνθήκες Παγκόσμιας κρίσης. Εκτός αν ο δανειστής είναι οικονομικός δολοφόνος και ο δανειζόμενος απλά δούλος.
Πριν λίγες μέρες διάβαζα ένα άρθρο του Τζον Ντιζαρντ στους Financial Times σχετικά με τη δανειακή μας συμβαση και το μνημόνιο. Λεει λοιπόν οτι η Ελλάδα μετατρέπει ενα δάνειο που νομικά εύκολα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει, σε μια σύμβαση που δεν αναδιαρθρώνεται με τίποτα.
«Είναι σαν οι Έλληνες να δανείζονται από έναν τοκογλύφο της Μαφίας για να αποπληρώσουν ένα δάνειο από τη γιαγιά τους» λέει ο Τζον Ντιζαρντ των FT!
Αυτό είναι ακριβώς το εντελώς παράνομο Μνημόνιό μας (που σύμφωνα με το Σύνταγμα ως διεθνής σύμβαση θα απαιτούσε κύρωση από τα 2/3 της Βουλής), που αποτελεί και το πιο συγχρονο εφεύρημα των "επιστημόνων" των ΔΝΤ και ΕΕ.

Ενα παράνομο δημιούργημα που ακολουθούν κατα γράμμα τα ξεφτέρια μας Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και σία κι εμείς... καθόμαστε και τους κοιτάμε.

 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Aν ήξεραν οι άνθρωποι...



(γραμμένο πριν κάτι μήνες...)

"Aν ήξεραν οι άνθρωποι πόσο λίγο έπρεπε νάναι το δούναι τους και πόσο πολύ το λαβείν τους θα τους έστριβε" Οδ.Ελύτης

Μας είπαν στην αρχή πως δεν φταίει ο λαός,πως δεν μπορεί οι αδύναμοι να πληρώνουν για το φταίξιμο άλλων...
Τώρα μας λένε να μοιραστούμε μαζί τους το έγκλημα.Την εκτέλεση εν ψυχρώ του αύριο αυτού του τόπου που δεν είναι μονο πέτρες μύθοι και χώματα.Ειναι τα παιδιά μας και όλοι αυτοί που θα έρθουν.Είναι ανθρωποι που πρέπει εμείς να καταδικάσουμε με ελαφριά συνειδηση γιατί δηθεν δε γινόταν αλλιώς...

Και με μια οπτική πράγματι δε γινόταν αλλιώς.Το θύμα ήταν τόσο διαθέσιμο, τόσο μεθυσμένο μες την τηλεζάλη και τη λαγνεία της κατανάλωσης, τα υπάρχοντά του τόσο πεταμένα κι εκτεθειμένα μπροστά στον δολοφόνο, οι νόμοι τόσο καλογραμμένοι και ο δικαστής τόσο μιλημένος κι έτοιμος να καταδικάσει τον βιαζόμενο για διατάραξη της κοινής ησυχίας επειδή φώναξε, που πράγματι δεν γινόταν αλλιώς.Ο θύτης καπιταλισμός ήταν κάτω από πίεση και δεν γινόταν να μην επιχειρήσει να απλώσει πάνω στη ζωή μας τα χέρια του.
Ετσι πράγματι δε γινοταν αλλιώς.

Κι εμείς;
Παγωμένοι παρακολουθούμε το έγκλημα σε βάρος μας και δεν το πιστεύουμε.
Βέβαια το πάγωμα δε σημαίνει αποδοχή.Το ότι ψηφίστηκε ότι ψηφίστηκε δε σημαίνει ότι το δεχτήκαμε και "πάει και τελείωσε"
Ας πούμε λοιπόν πως τελείωσε ο πρώτος γύρος του αιφνιδιασμού.
Εκει όμως είδαμε να αποκαλύπτονται ρόλοι πολλών.Είδαμε τους "σοσιαλιστές" να διαγράφουν εντελώς το σοσιαλισμό από το λεξιλόγιο τους, είδαμε τη συνδικαλιστική ηγεσία να παίζει ύπουλο παιχνίδι στην πλάτη μας και σίγουρα με το αζημίωτο.Είδαμε το πολιτικό κατεστημένο να φωνάζει σε στημένες επιτροπές και κανένας εκτός από μας να μην πληρώνει, με κανένα τρόπο
και ούτε ένα κλεμμένο ευρώ να μην κατάσχεται έστω για παραδειγματισμό.
Ειδαμε την ΤV να παίζει το ρόλο της πείθοντας μας πως φταίξαμε όλοι, κρύβοντας μεσα στη συλλογική ενοχή και ευθύνη τους πραγματικούς φταίχτες.Και βέβαια κρύβοντας τον πραγματικό εγκληματία που είναι το χρεοκοπημένο σύστημα μαζί φυσικά με τα άτομα που το εκπροσωπούν.
Και είδαμε ακόμη δεκάδες η εκατοντάδες χιλιάδες λαό να βγαινει μετα από χρόνια στο δρόμο,να αποδεσμέυεται από την ψήφο του, να κάνει μερικά βήματα, να το σκέφτεται, να δειλιάζει ίσως κάτω από την πίεση,να μειώνει την ένταση αλλά να μην δέχεται την κατάσταση -όπως βέβαια θέλουν κάποιοι να κάνει- και να περιμένει τη συνέχεια με μπερδεμένο το κουβάρι στο μυαλό του.
Και τέλος είδαμε τα οράματα να ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια μαζί με τα μαρξιστικά βιβλία και οι συζητήσεις να φουντώνουν σε απίστευτο βαθμό γύρω από το αύριο.Πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μπαίνει σε συζήτηση από πλατιές μάζες ξανά, το ζήτημα της ριζικής αλλαγης αυτού του κόσμου με έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Και η συνέχεια;Θα δείξει, αν και είμαι βέβαιος πως δεν μπορεί να είναι άλλη από τον δρόμο.
Τόσο πολύ δρόμο που πολλοί που τώρα είναι έτοιμοι να απογοητευθούν θα τρίβουν τα μάτια τους.Ενα ελάχιστο βήμα μας χωρίζει μόνο που βέβαια θα γίνει.
Βέβαια όπως λέει και ο Ο.Ελύτης κάποιες φορές "Η απόσταση από το τίποτα στο ελάχιστο είναι μεγαλύτερη παρ' ότι από το ελάχιστο στο πολύ"
Ας το σκεφτούμε λοιπόν  με καθαρό μυαλό κι ας αποφασίσουμε.Γιατι τελικά το ζήτημα δεν είναι καθόλου αν θα τη βγάλουμε εμέις κουτσά-στραβά μεταθέτοντας την κόλαση για τους άλλους αργότερα.Ειναι κατα πόσο είμαστε σκλάβοι, δούλοι η ελεύθεροι.Ειναι κατα πόσο αναγνωρίζουμε σε κάποιους το δικαίωμα να μας σκοτώνουν ζητώντας μάλιστα να μη βγάλουμε άχνα.
Ειναι τέλος κατα πόσο ειμαστε αποφασισμένοι να δηλώσουμε παρόντες και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, κόβοντας το βήχα σε όλους αυτούς που "ευχαρίστως διατίθενται" να μας εκπροσωπήσουν, φυσικά καταστρέφοντάς μας.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη;

Ειναι γνωστή η τακτική προπαγάνδας που κρύβει τα μεγάλα ψέμματα πίσω από τις μικρές αλήθειες.
Στρατιές αναλυτών παρελαύνουν μπροστά μας καθημερινά λέγοντας μας αυτα που βλέπουν όλοι για να καταλήξουν όμως σε διαφορετικά συμπεράσματα στο δια ταυτα.
Μας λένε για τη διαφθορά, για το πελατειακό σύστημα που σαν βαρίδι μας βουλιάζει, για τη σπατάλη εδώ κι εκεί, για τη φοροδιαφυγή γενικά(και του φουκαρά μικρομαγαζάτορα και του λαθρέμπορου καυσίμων ακριβώς με το ίδιο μέτρο), για την κατάντια των νοσοκομείων κλπ.
Κι υστερα με ενα άλμα καταλήγουν στα συμπεράσματα. Πρέπει κάτι να αλλάξει!( Τι λέτε!!) Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά!(μπροστά από τί;;;) και άλλα τέτοια. Άλλοι λένε να γίνει δημοψήφισμα γενικά και άλλοι να γίνει δημοψήφισμα με κάποιο γενικό πλαίσιο(δηλαδή να προχωρήσουμε μπροστά σε ό,τι νά΄ναι "διαρθρωτικές αλλαγές" ας πούμε, η να μειώσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά. Η να "εξορθολογίσουμε" το Δημόσιο τομέα...)
Τις εντός πολλών εισαγωγικών έννοιες θα τις διευκρινίσουν οι ειδικοί στη συνέχεια όταν ως νικητές και νέοι σωτήρες αναλάβουν τα ινία.
Αρκετα λοιπόν με το παραμύθι! Δεν πρεπει να "γίνει κάτι" αγαπητοί απατεώνες, ψεύτες που κρυβόσαστε πίσω από τις γενικότητες για να εξαπατήσετε και πάλι τους κατακαημένους που περιμένουν μια λύση "από κάπου" απελπισμένοι και τρομοκρατημένοι από αυτό που έρχεται.
Πρέπει απλά να πληρωθεί ο λογαριασμός. Και μάλιστα να πληρωθει εκτός από όλους εμάς, κυρίως από αυτόν που έφταιξε και που τωρα σφυρίζει αδιάφορα.

Έφτασε η ώρα  λοιπόν να μας πειτε με ποιους είσαστε με απλά λόγια.

Και αυτή η κρίση -ειδικά αυτή- είναι ειδωμένη από δυο εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνιες.
Η μια είναι η πλευρά των απλών ανθρώπων της δουλειάς, αυτών που πείστηκαν να αφήσουν τη ζωή τους στα χέρια των "ειδικών" και να κοιτάξουν τη δουλειά τους και τωρα έκπληκτοι βλέπουν το αποτέλεσμα. Η άλλη ειναι αυτή των μεγαλοκαρχαριών που έβαλαν τα τσακάλια των αγορών να ρημάξουν την Παγκόσμια οικονομία και τωρα τα ρίχνουν όλα στο κακό δημόσιο και την κακοδιαχείρηση από τους "άχρηστους" πολιτικούς ή τους διεφθαρμένους πολίτες.Ενώ οι "χρήσιμοι" και αδιάφθοροι οικονομολογοι διέπρεψαν...Ειναι απίστευτο.
Ανάλογα με το ποιος θα καταλήξουμε πως έχει την ευθύνη της κρίσης, θα πρέπει να πληρωθεί και ο λογαριασμός. Οπότε τι περιμένουμε αληθεια; Να βγουν οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και των βιομηχάνων που σε αγαστή συνεργασία έπαιξαν και παίζουν στις αγορές 500τρίς!!!(δηλ. 10 φορ'ες το παγκόσμιο ΑΕΠ) σε συμβόλαια "θανάτου" παραγώγων προιόντων χωρίς αντίκρυσμα, και να ομολογήσουν πως αυτοί έφταιξαν και θα πληρώσουν; Οχι βέβαια. Κανείς εγκληματίας ακόμη κι αν υπάρχουν 100 μαρτυρες που τον έπιασαν επ' αυτοφώρω δεν ομολογεί το έγκλημα του αν έχει την παραμικρή πιθανότητα να την σκαπουλάρει. Πόσο μάλλον αυτοί που όλο το νομικό σύστημα είναι στα πόδια τους. Σε τι λοιπόν αποσκοπούν τα τραπέζια όπου ακούμε και περιμένουμε κοινα συμπεράσματα και εκτιμήσεις από τραπεζίτες και εργαζόμενους. Ειναι εντελώς ηλίθιο!
Ειναι στιγμή λοιπόν απατεώνες μου να αποφασίσετε με ποιούς θα πάτε και ποιούς θα αφήσετε.
Ειναι δυνατόν να λετε πως νοιάζεστε για το λαό και να ακολουθούν μια σειρά από αλλά;
Ο κόσμος που έρχεται δεν μπορεί να είναι για όλους. Θα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο.
Δεν μπορεί να λέτε ότι η ανεργία είναι σε τραγικά επίπεδα αλλά ταυτόχρονα να υποστηρίζετε τη διάλυση του Δημοσίου τομέα και την αποπληρωμή μεχρι δεκάρα του Δημοσίου χρέους!
Ποιος θα κανει επενδυσεις αν όχι το Δημόσιο  σε μια κατάσταση όπου όλοι περιμένουν αποπληθωρισμό και πτώση τιμών; Ξερετε κανενα στον καπιταλισμό που να θελει να χάσει χρηματα;
(Για να μην εξάπτονται οι "Δημοσιονομιστές" ας σκεφτούν τι σημαίνει εξαγορα χρέους με δανεικά από το κράτος.Απίστευτη αρλούμπα.)
Οπότε τι μας λέτε; Οτι ονειρεύεσθε έναν κόσμο ή μιαν Ελλάδα όπου περισσεύουν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι που πρέπει να χασουν τη δουλειά τους και δεν θα έχουν πόρους για να ζήσουν; Γιατί; Για να πεισθούν οι αγορές; Σοβαρευτείτε και πέστε μας την αληθεια.
Ποιο είναι το πρόταγμά σας για το "νέο" που επαγγέλεσθε; Οι άνθρωποι ή τα κέρδη και οι "υγιείς" ισολογισμοί; Και τα 2 δεν γίνονται σε αυτό τον κόσμο. Γιατι βέβαια δεν μπορεί να μιλάτε για κάτι καλύτερο (να δεχτώ το γιά όλους για λίγο) και αυτό το "καλύτερο αύριο" να κρύβει μερικές στρατιές εκατομμυρίων ανέργων, δήθεν προσωρινά(για καμια 50αρια χρόνια και βλέπουμε). Πριν μερικές δεκαετίες ήταν αδιανόητο να μιλάμε για έναν κόσμο που δεν έχει δικαίωμα στη δουλεια, δηλαδή στην επιβίωση αλλά και στην ίδια την δημιουργική του ύπαρξη. Τώρα φαίνεται πως δεν είναι καθόλου αδιανόητο . Το διατυμπανίζουν παντού. Υπάρχει το σωστό που "δεχόμαστε" αλλά υπάρχει και το εφικτό που "δεν μπορούμε να αγνοήσουμε". Δηλαδή; Κάποιοι θα πεθάνουν αλλά τι να κάνουμε...
Τι όμορφος "καινούργιος" κόσμος!Τι φρικτή ομολογία αποτυχίας του συστήματος, που σερβίρεται ως "νέα βιώσιμη λύση" και προοπτική!

Τι σημαίνει άραγε διαρθρωτικές αλλαγές; Κατάργηση της δημόσιας υγείας, των επιδομάτων ανεργίας, της δημόσιας εκπαίδευσης, των δημόσιων συγκοινωνιών; Πέστε μας ειλικρινά! Στα ίσα, όχι με τρίπλες γεμάτες γενικολογίες. Ειναι δυνατόν όλα τα προηγούμενα να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις; Οχι φυσικά. Οπότε τι ακριβώς εννοείτε όταν βγάζετε στη φόρα τις λίστες με τα δημόσια ελλείματα με τα εντυπωσιακα νούμερα(που δεν μπαίνετε καν στον κόπο να συγκρίνετε με εκείνα άλλων χωρών) ενώ κρύβετε έτσι την μία και μοναδική αλήθεια αυτης της κρίσης.
Ποια είναι αυτη είπατε; Μα ποια άλλη...οι μαυρες τρύπες των τραπεζών που μόνο με λογιστικές απατεωνιές που στη συνέχεια θα μετατραπούν σε Δημόσιο πραγματικό χρήμα "μπορούν" να καλυφθούν! (Το "μπορουν" σε πολλά, πολλά εισαγωγικά)
 Ακούμε για τις σπατάλες του κακού κράτους σε σχολεία, μισθούς, καθαριότητα, νοσοκομεια κλπ, και φυσικά στον κόσμο που ζούμε εννοείται πως γίνονται απάτες, εσεις τις εφευρέσατε άλλωστε.
Αλλά τι σύγκριση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στα εκατοντάδες εκατομμύρια που λείπουν από αυτούς τους οργανισμούς (πράγματι τεράστια νούμερα) και στα 100δις(!!!) που πήραν οι τράπεζες μέσα σε ένα χρόνο χωρίς την παραμικρή αναπτυξιακή προοπτική, απλά και μόνο για να διασωθούν (από τον εαυτό τους)!Φυσικά καμία. Και για αυτό βέβαια δεν συζητείται. Γιατί απλά βγάζει μάτι.
Τι θα γινόταν άραγε αν δεν δινόντουσαν αυτα τα χρήματα στις τράπεζες;(ξερω, υπο μορφή εγγυήσεων μεν, αλλά πραγματικό χρημα και γι αυτούς και εντος ολιγου και για μας) Δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Ο βασιλιάς γυμνός, χρεωκοπημένος, ρακένδυτος ομολογεί την αποτυχία του και σέρνεται παρακαλώντας...τραγικό!
Τι θα γινόταν άραγε αν αυτα τα 100 δις(άντε κάντε τα 50 ή 30) δινόντουσαν σαν δάνεια σε μικρούς επιχειρηματίες (δεν πειράζει δωστε τα υπο μορφή εγγυήσεων) για να βοηθηθεί η περιβόητη ανάπτυξη;
(Πως είναι δυνατόν να μιλάνε οι ψεύτες για ανάπτυξη και ανταγωνιστικές οικονομίες μέσα σε τέτοιες συνθήκες;  Ειναι σαν να βγάζουν γυμνό στο κρύο για αγώνες εκείνον που ακριβώς πριν μόλυναν με έναν πανίσχυρο ιό γρίππης και να τον υποχρεώνουν να κανει αλλεπάλληλα ρεκόρ! Αλλιώς τον απειλούν ότι θα του κόψουν τα πόδια για να μην ξανατρέξει ποτέ...)
Τι θα γινόταν αν δινόντουσαν τα 100 δις για να ενισχυθεί και να προστατευθεί η κατανάλωση; Αν χρησιμοποιούνταν για δημόσιες επενδύσεις;
Σκεφτειτε το μόνο και πέστε μου αν έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά, ή μάλλον έναν κόσμο που καταδυναστεύεται από την κυριαρχία των παγκοσμίως αποτυχημένων και χρεοκοπημένων τραπεζών.Της κορωνίδας δηλαδή του ιδ.τομέα που τώρα χωρίς τσίπα επιτίθεται στους εργαζόμενους του Δημοσίου! Αλήθεια όλος αυτός ο συρφετός εντελώς άχρηστων οικονομολόγων των αγορών σε τι χρησιμεύει στην κοινωνία; Αυτοί δεν ήταν που έστρεψαν τις οικονομίες του κόσμου στο χρηματιστήριο πριν λίγα χρόνια καταστρέφοντας αφελείς και ανύποπτους; Μήπως αυτοί οι ίδιοι που μιλάνε τώρα για παραγωγικότητα της οικονομίας είναι οι πιο φανατικοί θιασώτες των "επενδυσεων έυκολα και γρήγορα" που συρρικνώνει την πραγματική οικονομία με μαθηματική ακρίβεια;

 Μα γιατί θα μου πείτε γίνονται τόσο λάθος τα πράγματα; Δεν το βλέπουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος; Οτι το χρέος ξαφνικά έγινε τεράστιο παντού κι όχι μόνο σε 2-3 κράτη που "έκαναν λάθος"; Δεν βλέπουν ότι η κρίση δεν είναι απλά και ξεκομένα  κρίση χρέους αλλά κρίση που έχει την αρχή της στον σιχαμερό ανταγωνισμό των αγορών(λέγε με το σύγχρονο προσωπο του καπιταλισμού) που χωρίς δεύτερη σκέψη βούλιαξαν την Παγκόσμια οικονομία και τωρα τρέχουν και δεν φτάνουν για να σώσουν το τομάρι τους εκτελώντας όποιον βρουν μπροστά τους; Οτι η κρίση είναι πλέον κρίση ανάπτυξης παντού αφού όλο αυτό το τέρας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ύφεσης που πρέπει κάπως να λυθεί; Δεν βλέπουν τις τράπεζες που παίζουν 20, 30, 40 φορές τα κεφάλαιά τους και τρώνε τις σάρκες τους και μετά τις δικές μας;(Κορυφαία στην Ευρώπη ποια λέτε να έιναι; Ε λοιπόν όχι δεν είναι κάποια μικρη τζογαδόρικη της περιφέρειας του Νότου, αλλά η Γερμανική DB(Nτώυτσε Μπάνκ) που "επενδύει" 41 φορές τα κεφάλαιά της σε "υγιείς επενδύσεις"!41 φορές χρήματα που δεν έχει. Κι ύστερα μιλούν για μας οτι ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε...)
 Φυσικά το βλέπουν. Ομως τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να ομολογήσουν και να στηθούν από μόνοι τους στο απόσπασμα και να μας δώσουν τα όπλα για να τους εκτελέσουμε; Οχι βέβαια.
Αρα τι κάνουν; Φορτώνουν όλο το φταίξιμο αλλού (επιχειρήματα υπάρχουν τόνοι ακόμη  και για τα χειρότερα εγκλήματα), επιστρατεύουν τους καλύτερους του είδους -με το αζημίωτο-   για να μας πείσουν, μας βομβαρδίζουν από το πρωι μεχρι το βράδυ με λογικές "εντός εφικτού πλαισίου" γιατί "ένας είναι ο δρόμος".
Η διάσωση του τραπεζικού συστήματος με δημόσιο χρήμα. Και για να υπάρξει το Δημόσιο αυτό χρήμα πρέπει να αφαιρεθεί με κάθε τρόπο από εμάς, απο τους μισθούς μας, τις συνταξεις, τα σχολεία, την υγεία, από κάθε πιθανό τομέα που δεν θα παράγει χρήμα που να καταλήγει στους άρρωστους λογαριασμούς τους. Απο κάθε πιθανό τομέα που ξοδεύει οτιδήποτε που θα μπορούσε να καταλήξει στην εξυγίανση του ανίατου όμως χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο θάνατός μας η ζωή τους δηλαδή! Η έτσι νομίζουν, αφού εμείς οι πολλοί ειμαστε οι εργαζόμενοί τους, οι "σύγχρονοι σκλάβοι" τους αλλά και οι καταναλωτές τους.
Όλα τα άλλα είναι καλοπληρωμένες πονηριές...

Ας αφήσουν λοιπόν οι παντογνώστες τις γενικόλογες σοφίες τους κι ας απαντήσουν απλά.

Ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη; Εμείς ή το Τέρας;
Οσο αφήνουν να κυλάει ο καιρός για να "κερδίσουν χρόνο", τόσο το μπαλόνι με τις θύελλες φουσκώνει. Κι όταν εκραγεί η τήξη των ράβδων του συστήματος κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκαλέσει. Μπορεί κόλαση, μπορεί παράδεισο, μπορεί και τα δύο...

Η ζωή ειν' ωραία!



 Που είμαι λάθος ψάχνω να βρω
κι από τα θέλω μου όλο κάνω πίσω
μα απόψε θάρθω να σε βρώ λιγάκι να σου μιλήσω
 νόμοι κανόνες αστυνόμοι παντού
κι εσύ κοιτάς και χαμηλώνεις τα μάτια
χάνω με το όνειρο το ραντεβού
γυρίζω σπίτι κομμάτια
 κι όλο την ψάχνω σε νύχτες θολές
συμβιβασμούς γυρεύω πάλι να κάνω
μα κρυβουν φόβο οι ενοχές
κι εγω το τρένο το χάνω

Η ζωή ειν ωραία
όμως εμένα όλο μ' αποφεύγει
βγαίνει μ' άλλους παρέα
κι από τα χέρια μου γλιστράει και ξεφεύγει
Η ζωή ειν ωραία
μα όλο κόντρα μου μετράει το χρόνο
πες μου πως στο τώρα να μείνω
που όλο τρέχει κι όλο μεγαλώνω, μεγαλώνω...

Τα παίρνει η τρέλα που δεν ακολουθώ
λίγο ο φόβος λίγο η αμφιβολία
μα αν δεν ελπίσεις το ανέλπιστο
περνάει στο πλάι σου κι αλλάζει γωνία
μα όποιον κοιτάξω απόψε μου μοιαζει
ψάχνει μιαν άκρη και δεν ξέρει που πάει
μα ότι αγκαλιάσεις σ' αγκαλιάζει
κι ότι αγαπήσεις σ' αγαπάει

Η ζωή ειν ωραία
όμως εμένα όλο μ' αποφεύγει
βγαίνει μ' άλλους παρέα...

ShareThis