Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Απώλεια του ΑΑΑ για τη Γαλλία-Επιτάχυνση της κρίσης

Υποβαθμίστηκε σήμερα η Γαλλία από την S&P χάνοντας τελικά το τριπλό Α της(ΑΑΑ)!
Το ίδιο και η Αυστρία κατέβηκε ένα σκαλοπάτι στο ΑΑ+, κι έτσι οι 6 χωρες της Ευρωζώνης με ΑΑΑ έγιναν 4.
Η υποβάθμιση δεν ανακοινώθηκε ακόμη επίσημα αλλά όπως γράφει η LeMonde επιβεβαιώθηκε από κυβερνητική πηγή ενω το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Αυστρίας.
Η οικονομική LesEchos γράφει πως δεν θα υποβαθμιστούν Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Φινλανδία ενω η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία χάνουν από 2 βαθμίδες.
Η Γαλλία όπως είναι αναμενόμενο είναι σε αναστάτωση. Ο Σαρκοζύ δεν έχει κάνει ανακοινώσεις αλλά είναι προφανές ότι είναι στριμωγμένος στα σχοινιά λίγο πριν τις εκλογές αφού είναι ο πρόεδρος που έχασε το ΑΑΑ. Οσο κι αν η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη -η Γαλλία από πολλές πλευρες είχε θεωρηθεί ως χωρα ακόμη και ΒΒΒ- δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρής σημασιας  αφού επιταχύνει εξελίξεις που πολλοί, κι ανάμεσα τους και η πλευρά Σαρκοζύ, ευχόντουσαν να αναβληθούν για αργότερα. Να πουμε οτι η πρωτη φανερή επίπτωση θα είναι μια έστω και μικρή άνοδος στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας, αφού θα υπάρξουν επενδυτικοί οίκοι που θα πρέπει να αντικαταστήσουν στα χαρτοφυλάκια τους τα ομόλογα της Γαλλίας-να πουλήσουν δηλαδή- με άλλα αξιολόγησης ΑΑΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς τους από τη στιγμή που θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις.

Αυτό σημαίνει οτι η ψαλίδα του κόστους δανεισμού ανοίγει κι άλλο με την Γερμανία και την υπολοιπη παρέα των ΑΑΑ να είναι οι ωφελημενοι της υπόθεσης. Επιπτώσεις όμως θα υπάρχουν και στο EFSF(το πολυδιαφημισμένο ταμείο διάσωσης οικονομιων και τραπεζών) που στηριζόταν στις 2 ισχυρές χώρες με ΑΑΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και συνολικά σε υποβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας.
 Τα ΜΜΕ  στη Γαλλία μιλουν αυτή την ώρα για το τέλος της Ευρωζώνης, για έκρηξη στο κοινό νόμισμα, για κήρυξη πολεμου στη Γαλλική οικονομία και άλλα τέτοια ωραία που δείχνουν την ατμόσφαιρα στην πάλαι ποτέ Ευρωπαική "ένωση" που μόνο ενωση δε θυμίζει.

Να μην ξεχνάμε οτι η διαρκής όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους κατόχους του πλούτου είναι χαρακτηριστικό του καπιταλισμού ειδικά σε περιόδους κρίσης -και παρά το ότι πολλοί μιλούν για συνεργασίες και δήθεν "προσπάθεις ευρεσης κοινών λύσεων"- και ότι πίσω από τα καπιταλιστικά κράτη "συμπυκνώνονται" μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιμάχονται μεταξύ τους.
Αυτο είναι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο όξυνσης και επιτάχυνσης της κρίσης και του ανταγωνισμού με το ένα να τροφοδοτεί το άλλο.
Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι αντίστοιχα και διαδικασίες επιτάχυνσης της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τα μικρά ψάρια όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα ανοιχτά στόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis