Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Γιατί να είμαστε λοιπόν αισθηματίες, γιατί να μπλέκουμε σε παλιοιστορίες...

Νίκος Δήμου:Η ελληνική υπερβολή και ο συναισθηματισμός, βασικές αιτίες της κρίσης!



Και τι δεν είπε! Και σε ποιον δεν επιτέθηκε.
Χανεται η μπάλα όταν οι διανοούμενοι που πλέον έχουν ταυτίσει την πορεία τους με την "πολιτική σταθερότητα" και την "Ευρωπαική διαδρομή της χώρας" ό,τι κι αν στοιχίσει αυτό στους πολλούς, το λαό και την οικονομια, ανοίγουν το στόμα τους ή ακόμα περισσότερο παρουσιάζουν βιβλία στο εξωτερικό προσπαθώντας να "σωσουν" το κύρος μας. Οχι άλλο σώσιμο...
Δεν τους φτάνει η άποψή τους που στρεφεται εναντίον όσων δεν φταίνε και υποφέρουν, αλλά προσπαθούν να κερδίσουν κιόλας από αυτήν μεγαλώνοντας το κοινό τους... εκτός Ελλάδος φυσικά. Προσφέρουν έτσι στο εξαγωγικό προφιλ της οικονομίας.
Μερικά αποσπασματα από τη συνέντευξη Ν.Δήμου:
" Ένας λόγος για την κρίση είναι αυτή η υπερβολή, ο πόθος να έχεις τα πάντα,να τα δίνεις όλα, να απολαμβάνεις τα πάντα χωρίς να σκέφτεσαι ότι εάν αυτό είναι πραγματοποιήσιμο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι λογικοί, σκέφτονται με το συναίσθημα. Αυτό τους καθιστά τόσο δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης."
Αθλιε Έλληνα που και άπληστος είσαι και λογική δεν εχεις....
"Για έναν Έλληνα είναι αυτό το βιβλίο είναι κατά βάση ένα μαρτύριο. Αφού δεν πρόκειται για μία αστεία συλλογή αφορισμών για την αποτυχία των Ελλήνων, αλλά για ένα πικρό συλλογισμό για την τραγική μοίρα τους, να είναι διχασμένοι ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, βορρά και νότο, ανατολή και δύση... Σε κάθε περίπτωση αυτό το δύσκολο να αντέξει κανείς βάρος της αρχαιότητας αποτελεί μία πηγή του συμπλέγματος κατωτερότητας μας"
 Και κομπλεξικός...μόνο ο Ελληνας φυσικά. Ποιος είναΙ άραγε ο συμπλεγματικός; Ο καθένας ώς κέντρο του κοσμου του κρίνει εξ ιδίων πάντα...
" Στα χρόνια μετά το τέλος της δικτακτορίας των Συνταγματαρχών καλλιεργήθηκε απ'την αριστερά ένα είδος επαναστατικής κουλτούρας, μία κουλτούρα της ανομίας, η οποία έχει εξαπλωθεί κατά πολύ στην κοινωνία. Αυτό αρχίζει κιόλας με την πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να τηρεί κανείς τους κανόνες οδικής ασφάλειας ή να πληρώνει φόρους" Προοδευτικός και δημοκράτης ο Ν.Δήμου...Ακόμη και για τις τροχαίες παραβάσεις φταίει η κουλτούρα της Αριστεράς!
"...Τις επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα τις κερδίσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος οδηγεί το στην ουσία τελευταίο εναπομείνον κόμμα εξουσίας, τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Ελπίζω ότι ο Σαμαράς θα καταφέρει να βάλει την Ελλάδα σε μία μετριοπαθή πορεία." Ο Χριστός κι η Παναγία...

Βεβαια για τους καθαρά οικονομικούς και πολιτικούς όρους που προκάλεσαν την κρίση δεν θελει να ξέρει ή να μιλάει ο Ν.Δήμου. Η αιτία είναι στα σωψυχα του Ελληνα και στην άτιμη την Αριστερά.
Τι να πεις...

Και να σκεφτεί κανείς οτι πριν πολύ λίγο καιρό ο Ν.Δήμου ήταν άλλος ένας διανοούμενος που απολάμβανε γενικης εκτίμησης και μάλιστα ιδιαίτερα στη μπλογκόσφαιρα. Τωρα γίνεται αλλος ένας που μας κουνάει δασκαλίστικα το δάχτυλο για να καθίσουμε ήσυχοι.
Βεβαια είπε οτι το βιβλίο του("Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας")δεν είναι εχθρικό προς την Ελλάδα κι ότι όλα αυτα τα λεει από αγάπη...Πραγματι το βιβλίο αυτό είχε θεωρηθεί μαστ πριν από 35 χρονια, και μπορεί να ειχε ένα σωρό θετικά που παρουσιάζονταν μάλιστα με χιούμορ, όμως τώρα χρησιμοποιέιται για να εξηγήσει στους Ευρωπαίους γιατί εμείς οι Ελληνες είμαστε τοσο χάλια και το πως προξενήσαμε και σε αυτούς αυτη την κρίση.
Ξεχασα να σας πω ότι αυτα ειπώθηκαν με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα Γερμανικά και ως Γερμανομορφωμένος έπρεπε να ικανοποιήσει και το κοινό του.

Δυο τρεις σκέψεις-ερωτήματα  μόνο. Μόνο οι Ελληνες είχαν "τον πόθο να έχουν τα πάντα"; Η μήπως αυτό ήταν το παραμύθι του καπιταλισμού που έχαψαν άπαντες; Αυτα που απόκτησαν οι Ελληνες που τα θέλουν όλα, τα έχουν κλέψει, τα απόκτησαν παρέα με την Τρόικα, ή τα δούλεψαν και τα πλήρωσαν, και με βάση τις αποδοχές τους δανείστηκαν κάποιοι από αυτούς και εκπλήρωναν κανονικά τις υποχρεωσεις τους στις τράπεζες μέχρι που τους έσκασαν το παραμύθι κι άρχισε η λεηλασία; Οταν κάποιος ζει με το μισθό του και πληρώνει τα χρεη και τους λογαριασμούς του ζει εκτός ορίων και πάνω από τις δυνάμεις του; Γιατί έτσι ζούσαν οι συντριπτικά περισσότεροι. Ειναι ο απλός εργαζόμενος συγχρόνως υποχρεωμένος να κάνει οικονομολογικούς υπολογισμούς και να λύνει εξισώσεις για να δει αν είναι βιώσιμο το Δημόσιο χρέος όταν μάλιστα οι κυβερνωντες του λένε οτι η οικονομία πεταει;
Δε ξερει ο Ν.Δήμου που από το πρωί μεχρι το βράδι ενημερώνεται και συλλογάται, οτι οι Ελληνες είναι ο λιγότερο δανεισμένος λαός σε σχέση με τους άλλους Δυτικούς; Δεν έχει ακούσει ότι ακόμη και ο ιδιωτικος δανεισμός, που είναι μικρότερος των άλλων,  αποτελείται στο τεράστιο κομματι του από το δανεισμό ιδ.μεγάλων επιχειρήσεων και όχι από το δανεισμό των νοικοκυριών; Δεν θα έτυχε να πέσει το μάτι του μάλλον. Τι τον ενδιαφέρει άλλωστε αφού διαφωνεί με τα συμπεράσματά του.
Δεν εχει ακούσει ο Δήμου οτι τα στατιστικά λενε ότι οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους;
 Για τις αδυναμιες της οικονομιας έφταιξαν γενικά οι Έλληνες, οι εργαζόμενοι ας πουμε ή η ίδια ή λάθος δομή της και η λεηλασία από τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Από που κι ως που το κόμμα του Σαμαρά που ήταν από τους συντελεστές της άρρωστης δομής της οικονομίας και του κράτους μπορεί να βάλει τάξη;
Θα μπορούσα να ρωτάω για ώρα αλλά τι νόημα έχει;
Διανόηση για τα σκουπίδια από ικανούς μάλιστα διανοητές που όμως απλά δεν έχουν καμια διάθεση να δουν την αλήθεια όταν αυτή δυσκολεύει, και ξεβολεύει, ειδικά τώρα στα γεράματα.
Κρίμα.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο Δήμου! Με τον συναισθηματισμό που μας διακατέχει φτάσαμε να διοργανώνουμε συσσίτια από το πουθενά, και έτσι δεν αφήνουμε τους φτωχούς και τους αστέγους να πεθάνουν με την ησυχία τους, και μετά χαλάει η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αλλά έτσι είμαστε βρε παιδί μου, θέλουμε και καπιταλισμό, θέλουμε και να μην πεθάνουμε της πείνας... μονά ζυγά δικά μας, και τελικά νοθεύουμε τον καπιταλισμό με τις παράλογες απαιτήσεις μας! Αλλά και ο Δήμου δυσκολεύεται όμως με τα συναισθήματά του (το γονίδιο;)- με ποια λογική συμπεραίνει ότι ο Σαμαράς θα κερδίσει τις εκλογές; άτιμο συναίσθημα, το καλύτερο παιδί μας χάλασες....

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Γιώργο, καλό μήνα.
Θλίβομαι ειλικρινά με την "κατάντια" πολλών διανοουμένων μας, ειδικά αυτών που χαίρουν "γενικής εκτίμησης". Δεν ξέρω αν πρέπει να νιώθω ενοχές που κρατώ στη βιβλιοθήκη μου βιβλία του. Κάποτε, είναι η αλήθεια, έχαιρε και της δικής μου εκτίμησης, όπως και κάποιοι άλλοι, που τώρα στα "δύσκολα" για μας, τους πολλούς "αισθηματίες", βάζουν απροκάλυπτα τη γέρικη πλάτη τους στήριγμα στο σύστημα που, φυσικά,τους εξέθρεψε.
Καλή δύναμη!

Γιώργος Σαρρής είπε...

xaxaxaxa...
Πως αλλάζει τους ανθρώπους ο φόβος του ξεβολέματος. και με πόσες προβιες κρυβουν το φόβο αυτό. Αλλοι με αστεια, άλλοι με κουλτουρες του κ... άλλοι με διανοουμενιστικα επιχειρήματα, αλλοι με αλληλεγγύη και τραγούδια.
Αλλοι πάλι διαλέγουν να τον κοιτάξουν καταματα καινα τον αντιμετωπίσουν παλεύοντας.
Ο φοβος όμως είναι φόβος και δεν κρυβεται. Κι όταν έρθει η δυσκολη ώρα κανεναν δε θα σώσει αν δεν παλέψει

Γιώργος Σαρρής είπε...

Γεια σου οικοδόμε.
Αυτο το βιβλίο ήταν μαστ τοτε. Ολοι το ειχαμε.Αλλο όμως να κανεις αυτοκριτικη που παντα βοηθαει κσι να προσπαθεις να δεις μεσα σου, σε μια εποχή που η ψυχολογία ανεβαινε κι όλοι ένοιωθαν φοβεροί μάγκες, κι αλλο να το ξεθάβεις 37 χρόνια μετα για να δωσεις επιχειρήματα στο Γερμανικό κοινό να συνεχίσει να σε βριζει. Και εδω να σπρωχνεις τους Ελληνες σε όλο και μεγαλύτερη αυτοενοχοποίηση που ξερουμε τι σημαινει στον ελεγχο της συνείδησης. Ειναι τρομερό πραγματικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ είπε...

Ο Δήμου είναι απο τα κλασικά παραδείγματα στήριξης του συστήματος.
Το έχουμε ξαναπεί, ότι χρόνια τώρα, όλοι αυτοί οι''διανοούμενοι''παίζανε το παιχνίδι της ενσωμάτωσης στην ιδέα του Ευρωπαισμού και της οικονομικής ολοκλήρωσης.
Θεωρώ ότι το δεν το κάνανε χωρίς κίνητρο.
Άσχετα αν συμφωνούσαν ιδεολογικά με όλο αυτό, αποσκοπούσαν είτε στις οικονομικές απολαβές (εκδοτικό κατεστημένο κ.λ.π.)είτε στην καθιέρωση ενός κοινωνικού στάτους και δημόσιας προβολής.
Αυτό θα τους αναγόρευε εν τέλει σε περσόνες,οι οποίες μιλώντας επι παντός θα ρυθμίζαν -στο μέτρο που τους αναλογεί - με το δημόσιο λόγο τους τα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα.
Αυτό δεν είναι ''κατάντια '',είναι κανονική συστημική αποστολή.

ange-ta είπε...

Παρότι αρνούμαι να χάνω τα λόγια για τις ανοησίες του Δήμου -ο οποίος πάντα μονο τέτοιες ξεστόμιζε, δεν αντέχω να μη πω:

Γιώργο, με χάνεις το σάλιο σου για δαύτον. Ούτε για φτύσιμο δεν αξίζει.

Τα ραμολιμέντα του συστήματος. Τώρα που το σύστημα τα φτύνει, ξεβρακώνονται και όλοι αυτοί οι φωστήρες.

Γιώργος Σαρρής είπε...

ANGE-TA
αΝ ΑΚΟΎΣΕΙς ΛΊΓΟ ΤΡΙΓΥΡΩ την πασοκικη επιχειρηματολογία καλών κατα τα άλλα ανθρώοων όλο τέτοια ακους. Δεν ειναι και για να τον αγνοείς.Στο απαιδευτο κοινο πιανουν τόπο κατι τετοια. Αλλωστε αν ριξεις μια ματια στο τι δημοσιοτητα ειχε η συνεντευξη του και η παρουσιαση του βιβλιου στη Γερμανια(και μπιζνεσμαν ο σοφός, μάλλον θα σκισει στη Γερμανία) θα δεις οτι οσο κι αν μας τη σπαει μιλαει πολυ κι ακουγεται ακομη περισσότερο.

ange-ta είπε...

Δυστυχώς έχεις δίκιο, τα βλέπω και γω, άσε που βρέθηκα για πολύ καιρό πολύ κοντά σε τέτοια ραμολιμέντα και τα ξέρω και από πρώτο χέρι!

Δεν ξέρω όμως γιατί, πιστεύω ότι τραγουδάνε το κύκνειο άσμα τους.
Σε λίγο θα το βουλώσουν για πάντα.

Γιατί όλοι εμείς που θα γίνουμε πολλοί θα τους φτύνουμε. Άσε που θα τους φάμε με τι κατάρες μας (!!!)

Γιώργος Σαρρής είπε...

Μαντεψτε ποιον ειδα μολις ανοιξα 9 παρα τηλεόραση να πανηγυρίζει για το θριαμβο του βιβλίου του στη Γερμανια. Μα ναί.Η δυστυχία του να εισαι διανοούμενος

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Τον άκουσα για λίγο, τον σιχάθηκα για άλλη μια φορά και τον έκλεισα. Αν πω τώρα με όλη τη συγγνώμη τη λέξη «καθήκι» θα με ορμήσουν όλοι γιατί βρίζω τη λέξη;;;

ShareThis