Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Les Echos για Ελλάδα- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί νέα μέτρα λιτότητας

 (Τι γραφει σήμερα η Γαλλική έγκυρη οικονομική Les Echos για την Ελλάδα)
 Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της λιτότητας, σύμφωνα με μια έκθεση από τους δανειστές της χώρας. Το Ελληνικό χρέος δεν θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ πριν από το 2030.

"Να μια έκθεση που πιθανότατα θα δωσει "σταρι για άλεσμα"(τροφή) για εκείνους που θεωρούν ότι η διάσωση της Ελλάδας θα είναι μια τροχοπέδη για την Ευρώπη για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το Reuters που είχε πρόσβαση σε μια έκθεση που εκπονήθηκε από τους δανειστές της Αθήνας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ), το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της χώρας, που μόλις πέρασε, δεν θα επιστρέψει την Ελλάδα σε  βιώσιμα επίπεδα χρέους μέχρι το 2030.
Η ΕΕ θα ζητήσει από την Αθήνα να βρει νέες δημοσιονομικές εξοικονομήσεις της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και 2014. Και αυτό για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε στη δεύτερη διάσωση της.

Η έκθεση αυτή, σημειώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η Ελλάδα στις αρχές του έτους, που αντιπροσωπεύουν το 1,5% του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Αθήνα να εκπληρώσει το στόχο της για ένα πρωτογενές έλλειμμα μειωμένο στο 1% το 2012. "Ωστόσο, οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν μεγάλες ανεπάρκειες του προϋπολογισμού 2013-2014," συνεχίζει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά το χαμένο εδαφος που πρέπει να κερδηθεί στο 5,5% του ΑΕΠ σε διάστημα δύο ετών. "Ως εκ τούτου, πρόσθετες και σημαντικές περικοπές των δαπανών θα ανακοινωθούν και θα υιοθετηθούν από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα αναθεωρήσει το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της το Μάιο του 2012," διαβάζουμε στην έκθεση.
Ένα σενάριο που βασίζεται σσε σφιχτές οικονομικές προοπτικές: Μετά από άλλη μια χρονιά ύφεσης το 2012, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί το 2013 και θα γνωρίσει μια μέτρια ανάκαμψη το 2014-2017 πριν από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,5 % ανά έτος. Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014, έναντι ελλείμματος 1% το 2012. Αυτός ο παράγοντας είναι κρίσιμης σημασίας, διότι, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι λιγότερο από 1,5% του ΑΕΠ, το χρέος στην Ελλάδα θα είναι καταδικασμένο να αυξηθεί. "Μόλις ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, παγιωθεί η ανάπτυξη και συγκεντρωθούν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τότε αρχίζει η σταθερή μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει σε σωστές πολιτικές μέχρι το 2030 για να μειώσει το δημόσιο χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ ", λενε η δανειστές στην έκθεση που επικαλείται  το Reuters."

Κατόπιν όμως η έκθεση λέει πως η εκτίμηση για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έιναι πολύ αισιόδοξη και τελειώνει με το "κακό" σενάριο.

 "Γενικότερα, η έκθεση τονίζει τις πολλές αβεβαιότητες που εξακολουθούν να βαραίνουν... Ειδικά δεδομένου ότι οι εγχώριοι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρεπει να είναι σε θέση να εφαρμόσουν με σταθερό ρυθμό το σχέδιο παρά την ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση.

Το έγγραφο παρουσιάζει συνεπώς ένα μαυρο σενάριο στο οποίο το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβαίνει. Θα μπορούσε να φθάσει το 170% του ΑΕΠ το 2014. Μετά από αυτό, μόλις αποκατασταθεί η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και οι ιδιωτικοποιήσεις, το ελληνικό χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Αλλά θα παραμείνει γύρω στο 145,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020."


LES ECHOS



Μεταφραση:giorgossarris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis