Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Συναυλία αλληλεγγύης αύριο μεσημέρι στη Χαλυβουργία-Με χαρά συμμετέχω

Με χαρά συμμετέχω αύριο στη συναυλία αλληλεγγύης στους ηρωικούς Χαλυβουργούς.
Δε χρειάζεται να πω πόσο ανάγκη έχουν αυτοί οι εργάτες την κάθε είδους στήριξή μας. Από οικονομική μεχρι ένα κτύπημα στην πλατη για κουράγιο.
Οποιος δεν έχει κάνει κάτι λοιπόν ας το κάνει ΄τωρα. Ειτε καταθέτοντας ένα οποιοδηποτε μικρό ποσό στο λογαριασμό που έχουν δώσει, είτε κάνοντας μια βόλτα αύριο  το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου.
Εγω παίρνω την κιθάρα μου και πάω. Και αύριο και όποτε άλλοτε χρειαστεί.
Οι ίδιοι ειπαν πόση σημασία έχουν γι αυτούς αυτές οι συναυλίες και το πόσο κουράγιο  παίρνουν απ'αυτες.
Μαζί αυριο ο Μπάμπης Γκολές, ο Μ.Δημητριανάκης, ο Γ.Ζορμπάς, ο Κ.Σταυρόπουλος κ.α.

Y.Γ.:Ο αριθμός λογαριασμού είναι:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 200/623301-52
IBAN: GR4001102000000020062330152
BIC or Swift Code : ETHNGRAA ( Bank Idendifier Code )
Κάτοχος : Λιάκος Δημήτρης ( μέλος Δ.Σ. Σωματείου )

Καλό ταξίδι Γιάννη Μπανιά

Πως περνάνε οι άνθρωποι...
Εβλεπα το Γιάννη Μπανιά στις πορείες και τα συλλαλητήρια  και ούτε μου πέρναγε από το μυαλό. Πως θα μπορούσε άλλωστε;
Βλέπεις εναν ανθρωπο όρθιο, ζωηρό, να μην το βάζει κάτω, να συζητάει έντονα, να φωνάζει συνθήματα, να είναι εδώ...και σε λίγες μέρες μαθαίνεις πως έφυγε. Για πού...
Σήμερα είναι η κηδεια του... έτσι απλά
Καλό ταξίδι Γιάννη Μπανιά. Για όποια γωνιά του καινούργιου σου άπειρου. Ας κάνεις τώρα τις βόλτες σου σε όποιο κομμάτι του  χρόνου τραβάει η ψυχή σου. Στη νεολαία των Λαμπράκηδων και το 1-1-4, στην παιδική σου γειτονιά, ή στα φοιτητικά χρόνια στο Γκράτς και το Μετσόβειο...η  στο αύριο που ονειρεύτηκες, οποιο αύριο σούχε παρει το μυαλό

ΛΑΟΣ τέλος προσεχώς-Μπακαλικομαναβικοχασάπικο "Ο Καρατζαφέρης"!

 "Οχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Υπάρχουν και βραχονησίδες"!


Για το ΛΑΟΣ τα βλέπετε. Απ΄το κακό στο χειρότερο. Στην τελευταία μέτρηση τους βρήκαν στο 2%.
Το μαγαζάκι λοιπόν κλείνει όπου ναναι, αφού άνοιξε πιο μεγάλο μαγαζί με φιλοσοφία προς το σουπερμάρκετ, με πιο  media λογική, και Ελληνικό και Ανεξάρτητο και αντιμνημονιακό και με άλλα κρυφά καλλη και ΧΑρες που θα αποκαλυφθούν σιγά-σιγά  στην ώρα τους. Για τους εντελώς τούβλα ακροδεξιοφασίστες υπάρχει απ'ευθείας η Χρ,Αυγή βέβαια, οποτε τι ρόλο να παιξει ο Καρατζαφέρης; Ξεπεράστηκε από τα νέα δεδομενα και πολιτικές τεχνολογίες που λένε. Κρίμα μόνο που θα χάσουμε τη γροθιά μας.

Αφου  λοιπόν Βουλή δε βλέπει αυτή η παλιοελπίδα του συστήματος, άρχισαν οι άνθρωποι να ψάχνουν για δουλειά. Ο Καρατζαφέρης ας πούμε ανοίγει μπακάλικομανάβικοχασάπικο ένα πράμα. Εχω λεγετε...

Για τη γνωριμία τον πρώτο καιρό-μέχρι τις εκλογές- μοιράζει τα προιόντα δωρεαν μαζί με δηλώσεις κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν πειράζει καλό είναι...θα συνεχίσει από νέο χρήσιμο πόστο να χτυπάει το πολιτικό κατεστημένο.

Παντως όπως τον κόβω στο βιντεο μια χαρά του πάει. Τόχει ρε παιδί μου πως το λένε. Οχι σαν τις εκπομπές που μιλούσε για τους Μπήτλς και στο καπάκι βαθυστόχαστες αναλύσεις για το καλό του τόπου.
Δεν έλεγε και γι αυτό δεν τσούλησε πολύ. Εδω που τα λέμε ξεπέρασε και τους στόχους αφού μεχρι 4 υπουργεία κατάφερε να τσιμπήσει. Ε μετά ήρθε ο λογαριασμός, οι μεταγραφές, έτσι είναι οι φούσκες...

Εν τω μεταξύ στον πληστηριασμό ακροδεξιοφασιστικών ιδεών για τους μετανάστες έγραψε πάλι το ΛΑΟΣ. Είδα το πρωί εκπρόσωπο του να λέει πως είναι αντίθετοι με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης  μεταναστών στην επαρχία ...αφού υπάρχουν και άγονες νησίδες(βραχονησίδες) όπου βεβαια οι "φιλοξενούμενοι" θα δουλεύουν! Μακρόνησος, Αη Στράτης, Γιούρα κ.α. ας ετοιμαστούν για νεες μέρες δόξας και ανάπτυξης.
Πως δεν τους έδωσαν το Υπ. Τουρισμού; Άλλη μια χαμένη ευκαιρία

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι όμορφοι νόμοι όμορφα καίγονται - Το ατόπημα

Είπε ο Ν.Χατζηνικολάου και στο άρθρο του στο enikos.gr αλλά και στην εκπομπή του το πρωί στο REAL fm, οτι ο υπ.Παιδείας κ.Μπαμπινιώτης διέπραξε ατόπημα! Και ακόμη οτι ο νόμος πλαίσιο είναι ένας καλός νόμος. Απόδειξη είπε, έιναι και το ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το 70% των ερωτηθέντων εκφράστηκαν  θετικά για το νόμο. Ακατανόητα πράγματα κατα την ταπεινή μου γνώμη για έναν καλό δημοσιογράφο.
Πρωτα από όλα ο κ.Μπαμπινιώτης έκανε το αυτονόητο(για το πρόβλημα χρηματοδότησης) αφού διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και επομενως δεν μπορουν να χρηματοδοτηθούν ΑΕΙ και ΤΕΙ και άρα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν. Να πούμε ότι όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός σε κανένα από τα 23 ΑΕΙ δεν έχει εκλεγεί διοίκηση. Και ούτε και πρόκειται αφού αυτός ο νόμος έγινε αγνοώντας επιδεικτικά τη γνώμη της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Τωρα εισπράτει τα αποτελέσματα.
Δευτερο. Από πότε οι δημοσκοπήσεις αποφασίζουν για εξειδικευμένα και δύσκολα ζητήματα για τα οποία οι απλοί πολίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμια άποψη; Να αρχίσουμε να ρωτάμε τότε στα καφενεία και στα γήπεδα για τα προγράμματα σπουδών στις σχολές; Τι πληροφόρηση μπορεί να έχουν οι απλοί άνθρωποι πέρα από αυτή που πουλάνε τα καθεστωτικά κανάλια που για δικούς τους λόγους μιλάνε μόνο για μπάχαλο στην Δημοσια Παιδεία με τον πιο γελοίο, ασόβαρο, απαξιωτικό  και άκυρο τρόπο; Αυτό είναι η δημοκρατία;
 Άραγε τι θα έλεγαν όλοι αυτοί που ρωτήθηκαν αν τους ρωτούσαν αν έχουν διαβάσει έστω και 10 γραμμές από το νόμο πλαίσιο; Να σας πώ. Θα έλεγαν ΟΛΟΙ όχι. Ολοι ομως.
Το μόνο που ξέρουν και θέλουν οι πολίτες είναι μια καλύτερη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Και βεβαια το πρώτο και κύριο που λείπει για να γίνει αυτό είναι τα χρήματα που διαρκώς μειώνονται.
Τρίτο. Γιατί δίνουμε τόση σημασία στο ότι ο νόμος ψηφίστηκε από μια τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή; Ο ίδιος ο Ν.Χατζηνικολάου ξέρει καλά και δέχεται νομιζω οτι αυτή η πλειοψηφία δεν εκφράζει τίποτα και ότι βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με το λαικό αίσθημα, μια δυσαρμονια επικίνδυνη που θα έπρεπε να έχει λυθεί με προσφυγή στη Δημοκρατία, δηλαδή με εκλογές. Προς τι λοιπόν η αναφορά στο εντυπωσιακό 250; Δεν είναι γνωστό σε όλους οτι το 160 του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωνόταν  το πολύ στο 40 τωρα; Κι ότι αν ειχαμε απλή αναλογική αυτό το 250 θα γινόταν με το ζόρι 120-130; Δεν έχει καμιά σημασία αυτό;
Αλλά τελειώνοντας ας δώσουμε με απλά λόγια και μια μικρή αλλά τεράστια σε σημασία λεπτομέρεια του νόμου πλαίσιου που δίνει το στίγμα για το προς ποια κατεύθυνση δείχνει αυτός ο νόμος.
Το όργανο που αποκτάει υπερεξουσίες στα Πανεπιστήμια με το νεο νόμο είναι το Συμβούλιο Διοίκησης που θα έχει 15 μέλη. Από αυτά, τα 8 μόνο εκλέγονται από τους καθηγητές του ΑΕΙ. Αυτοι οι 8 με τη σειρά τους επιλέγουν τα άλλα 7 μέλη που είναι προσωπικότητες, έπιχειρηματίες της περιοχής του ΑΕΙ, ειδικοί κλπ. Αυτο σημαίνει οτι μια πλειοψηφία 5 μόνο μελών επαρκεί για να επιβάλει τη γραμμή και την άποψή της ,αφου κατόπιν οι 5 συν τους 7 που αυτοί επέλεξαν(με όποια κριτήρια έχουν στο μυαλό τους), αποφασίζουν για τα πάντα! Από τα οικονομικά μέχρι ό,τι άλλο.
Αυτός είναι άραγε ένας καλός νόμος ή μήπως ενας νόμος αντιδημοκρατικός που εύκολα μπορεί να μετατρέψει τα απαξιωμένα έτσι ΑΕΙ σε απλές εταιρείες που θα ξεσαλώνουν τα διαφορα οικονομικά συμφέροντα; Ειναι  λοιπόν τόσο άδικη  η τόσο κραυγαλέα αντίθεση της Πανεπιστημιακής κοινότητας που ουσιαστικά παραμερίζεται από ένα περίεργο όργανο σαν το Συμβούλιο Διοίκησης;
Δεν είναι τέλος απόλυτα άδικο και απαξιωτικό να θεωρούμε οτι οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που αντιδρούν το κάνουν για προσωπικούς λόγους κι ότι δήθεν ενδιαφέρονται μόνο για τη συντεχνία τους; Αποκλείεται δηλαδή να ενδιαφέρονται και γι αυτό που κάνουν; Πως μπορούμε να λέμε τετοια πράγματα τόσο εύκολα; Από πού κι ως που πρέπει να δεχτούμε την καλή προθεση της κ.Διαμαντοπούλου και το ενδιαφέρον της για την Παιδεία και να ακυρώνουμε θεωρώντας τόσο φθηνούς τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές που ζούν και δουλεύουν μεσα στις σχολές, γνωρίζουν και πονάνε μαζι με τους φοιτητές τους κάθε μερα το ό,τι συμβαίνει εκεί; Ποιος μπορεί να νοιάζεται περισσότερο για την παιδεία; Οι δάσκαλοι και οι φοιτητές ή η κ.Διαμαντοπούλου;

Ατόπημα λοιπόν σίγουρα υπάρχει. Το θέμα είναι ποιός το έκανε.

Υ.Γ. Κατι τελευταίο για τις περιβόητες 253 ψήφους του Νόμου στη Βουλή. Εδω δεν είχαν διαβάσει το Μνημόνιο και ψήφιζαν ερήμην. Το Νομο Πλαίσιο για την Ανωτατη Παιδεία θα διάβαζαν. Ουτε ματιά. Οτι πήρε το μάτι και το αυτί τους από τις ειδήσεις και πολύ λεω.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

"Αγαπητοί Έλληνες" ...δεν σας ανήκει τί-πο-τα!

Απ΄ ότι φαίνεται παρά τις χιλιάδες αναλύσεις που έχουν γίνει, παρα την τραγική επιβεβαίωση των αριστερών θέσεων για το χρέος και τα μνημόνια, παρά τα διαρκή αδιέξοδα και την καταστροφή που συμβαίνει από τη συνεχιση αυτών των πολιτικών, παρά το ξεμπρόστιασμα από την πραγματικότητα των λογικων που ενοχοποιούν το λαό, παρά την τόση καυτή αλήθεια που ρεει σα λάβα πλάι μας, μια πολύ μεγάλη και κρίσιμη μάζα ανθρώπων εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να εμπιστεύεται μες την απελπισία της τις αναλύσεις και τις "αλήθειες" των καλοπληρωμένων μεταφραστών της πραγματικότητας των καναλιών. Να μη βλέπει δηλαδή οτι κάθε μέρα που με τη σιωπηλή συναίνεσή μας αφήνουμε να συνεχίζεται αυτό το δράμα, κάθε μέρα που ανεχόμαστε αυτοί που κατέστρεψαν τα πάντα να παριστάνουν συγχρόνως τους σωτήρες και τους "υπεύθυνους πολιτικούς", αυτό που κάνουμε είναι η συμμετοχή μας στην ίδια μας τη δολοφονία.
Επειδή τα πολλά και τα μπερδεμένα δεν δουλεύουν μάλλον όσο χρειάζεται θα το πω με πολύ απλά, με πάρα πολυ απλά λόγια. Mπορεί να βοηθησει. Σ' αυτές τις περιπτώσεις ένα χιλιοστό πέρα από την απλοικοτητα και το λαικισμό είναι ίσως η ιδανική θέση για να γίνεις κατανοητός.
Ειναι φανερό ότι όλα όσα μας έχουν πει ως τώρα οι σωτήρες -Ελληνες, ξένοι Τομσενοειδείς κ.α.- είναι ψέματα και γι αυτό και δεν βγαίνουν. Ειναι το ίδιο φανερό οτι προσπαθούν να κρύψουν αυτά που πραγματικά έχουν στο μυαλο τους και μας τα λένε λίγα-λίγα για να μη γυρίσει το μάτι μας .
Αυτό που έχουν λοιπόν στο βάθος της σκέψης του και μας σερβίρουν αργά σε δόσεις, για να συνηθίζουμε το χώμα ως μελλοθάνατοι, είναι το εξής απλό:
"Αγαπητοί Έλληνες, για την κρίση φταίτε μόνο εσείς. Τόσον καιρό δεν δουλεύατε όπως έπρεπε και δεν πληρώνατε και όσα έπρεπε. Αλλά κι αν δεν είναι κι ακριβως έτσι δε μας νοιάζει καθόλου γιατί το κράτος που ανεχόσασταν τα έκανε όλα λάθος αλλά εσείς κάνατε το κορόιδο. Το κορόιδο βέβαια κάναμε κι εμείς, αλλά εμείς είμαστε άλλο και δε σας πέφτει λόγος. Παρ'όλα αυτά τα εγκλήματα λοιπόν αποκτήσατε περιουσίες και δικαιώματα που επομένως δεν είναι δικά σας. Ο,τι έχετε αποκτήσει δεν σας ανήκει γιατί το πήρατε με δανεικά που σας δώσαμε εμείς κι αυτά που λέτε οτι δουλέψατε εμείς τ'ακούμε βερεσέ. Αρα ό,τι έχετε και δεν έχετε, από τα σπίτια σας μέχρι τη δουλειά σας, την εργατική σας δύναμη, τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας,  ανήκει σε μας τους δανειστές. Γι αυτό αποφασίσαμε χωρίς δισταγμό να σας τα πάρουμε όλα, να σας κατσχέσουμε ρε παιδί μου όλη σας την ύπαρξη μαζί με τη χώρα σας φυσικά, και απαιτούμε να υπακούσετε και να υποταχτείτε. Απ'ότι καταλαβαίνετε οι Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί σας και τα μεγάλα κόμματα που σας κυβερνησανε και ξέρουν, συμφωνούν και είναι μαζί μας και  το ίδιο θα κάνετε κι εσείς θέλετε δε θέλετε! Αυτά και σκασμος." Οι σεβαστοί δανειστές σας και επομένως με απλά λογια ιδιοκτήτες σας.

Ξεχασαν βεβαια να μας πουν  που βρήκαν τα δανεικά που μας  έδωσαν, γιατί  δεν τα είχαν ακριβώς αλλά τα δανείστηκαν από το δικό μας μέλλον για όποιον καταλαβαίνει πως δουλεύει το σύστημα του Τραπεζικού δανεισμού. Δανειστηκαν δηλαδή από το μέλλον μας για να μας δανείσουν. Μύλος δηλαδή, βρώμικος μεν νόμιμος δε. Το πρόβλημα βλέπετε στον καπιταλισμό ποτέ δεν ήταν οι παρανομίες αλλά οι νομιμότητες. Αυτές στοίχιζαν πάντα συντριπτικά περισσότερο.

Οποιος τώρα συμφωνεί να παραχωρήσει τη ζωή του και ότι έχει μέσα της, από ζωές μέχρι σπίτι, δουλειά και περιουσίες ας περάσει στη γραμμή τη δική τους κι ας σωπάσει.
Οι άλλοι ας ετοιμαστούν για αγριο πόλεμο γιατί  φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μας λυπηθούν.
Μόνο να  μας φοβηθούν υπάρχει περίπτωση και να σταματήσει το αίσχος.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αυτοδυναμια και στο βάθος σύγκρουση

Αυτή η ιστορία με την αυτοδυναμία της ΝΔ σπάει νεύρα. Με όλες τις δημοσκοπήσεις που προέρχονται φυσικά όχι από εχθρικές προς το σύστημα πηγές και προθέσεις να δείχνουν τη ΝΔ λίγο πάνω από το 20%, πρώτα η τρόικα που λεει κι ο Τζιμάκος, η ΝΔ επιμένει στο στόχο της αυτοδυναμίας και μαλιστα περισσότερο από πρίν. Εννοώ πριν την εμφάνιση Καμμένου όπου πια εγινε φανερό ότι είναι εντελώς αδύνατον να πλησιάσει η ΝΔ ποσοστά τύπου 36-38% που θα έδιναν το 150+.
Ειναι φανερό λοιπόν ότι αυτό που παίζεται πιά δεν είναι η αυτοδυναμία αλλα 2 άλλα ζητήματα.
Το πρώτο είναι το πάση θυσία σφράγισμα της διαρροής πρός τις "αντιμνημονιακές" δεξιές επιλογές. Αν δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος στόχος(αυτοδυναμία) δεν υπάρχει και λόγος για τον δεξιό ψηφοφόρο, που μέχρι πριν λίγο ο Σαμαράς παραμυθιαζε αντιμνημονιακά, να ψηφίσει ΝΔ, μετά τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα στην οποία υποχρεώθηκε κάτω από την πίεση από τη μιά των λαικών κινητοποιήσεων που ζητούσαν  πτωση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και από την άλλη των απαιτήσεων της Τρόικας για μνημονιακή "σωτηρία". Ετσι τουλάχιστον επιχειρεί να γίνει αυτός σωτήρας στη θέση του προηγούμενου σωτήρα και να γυρίσει όπως λέει το παιχνιδι.
Μια ενδεχόμενη πτώση βέβαια τότε του ΠΑΣΟΚ και μια προσφυγή στις κάλπες κατ' απαίτηση του λαού, ήταν απαγορευμένη από τους εταίρους αφού θα σήμαινε τρομερές επιπλοκές για τη συνέχιση της "σωτηρίας". Ειναι μάλλον φανερό οτι αυτή η επιλογή θα έδινε φτερά στο λαικό κίνημα αφου θα αποτελούσε μεγάλη νίκη, και θα ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση ο περιορισμος και ο έλεγχός του. Τότε λοιπόν η ΝΔ και ο Σαμαράς έδωσαν πραγματικά ανάσα σωτηρίας στο μνημόνιο και μαχαιριά στην πλατη στο λαό που κορόιδευαν ως τότε ότι δηθεν παλεύουν μαζί του ενάντια στο άδικο μνημόνιο και μάλιστα ως πρωτοπόροι.
Ο δεύτερος λόγος είναι η υπόθεση της Πρωθυπουργίας.
Το είπε και ο Κ.Σκανδαλίδης χθές οτι αν η ΝΔ δεν πλησιάσει την αυτοδυναμια τότε θα πρέπει να αποδεχτεί Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Σήμερα ακούσαμε οτι και η ΝΔ ξεκαθάρισε το τοπίο λέγοντας ότι αν η ΝΔ βρεθεί κοντά στο στόχο της αυτοδυναμιας τότε το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί στη νεα κυβερνηση. Εννοούν βέβαια με πρωθυπουργία Σαμαρά γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να υποχρεωθεί από κανέναν να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Υποχρεώνεται από μόνο του όπως έχει ήδη κάνει στην πράξη.
Πάντως κάπου ο στόχος της αυτοδυναμίας μου θυμίζει το στόχο του 17% και της δεύτερης κατανομής το 1981. Τοτε το ΚΚΕ βλέποντας τη λαίλαπα Παπανδρέου να επέρχεται και να σαρώνει με τη ρητορική και τη δημαγωγία του τις αντιστάσεις των αριστερών ψηφοφόρων, έβαλε το στόχο του 17% προσπαθώντας να περιορίσει τη διαρροή Αριστερών ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ, που θα το ψήφιζαν απλά και μόνο για να ειναι το βράδυ των εκλογών με τους νικητές και την "πολυπόθητη Αλλαγή".
Φυσικά το ΚΚΕ ήξερε οτι ένας τέτοιος στοχος εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να πιαστεί. Η τεράστια πλειοψηφία και των Αριστερών ψηφοφόρων τότε, δεν είχε ακόμη διαπιστώσει τί σήμαινε ΠΑΣΟΚ και το έβλεπε απόλυτα θετικά. Αντίστοιχα και η ΝΔ τώρα ξέρει πως δεν υπάρχει ούτε μισή πιθανότητα αυτοδυναμίας.
Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να περιορίσει τη δύναμη της ΝΔ όσο γίνεται για να μην αναγκαστεί να ψηφίσει κυβέρνηση Σαμαρά, ρισκάρει την τυχη και τη συνέχεια και των 2 τέως μεγάλων, όταν ξεπέφτει σε κανονικό δωσιλογισμό φέρνοντας άγρια νομοσχέδια που ούτε η τρόικα δε θα έφερνε προεκλογικά  στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, όπως στην περίπτωση της αύξησης  των αντικειμενικών αξιών και των αγροτεμαχίων για να καρφώσει τη ΝΔ και να την αναγκάσει να αποκαλύψει ότι και οι 2 είναι το ίδιο χάλια!
Ανάλογες περιπτώσεις αλληλοκαρφωμάτων ειναι η απόσυρση νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ που η ΝΔ απείλησε οτι δε θα ψηφίσει (για την οργάνωση και λειτουργία του "Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - Δήμητρα") αλλά και η περίπτωση του νομοσχεδίου για τα ταξί όπου είναι περίεργο το πώς και ποιός έμπλεξε την Τροικα και τον κ.Αλταφάζ προκειμένου να μην πάθει ήττα το ΠΑΣΟΚ και ο Ραγκούσης.
 Πάντως όσο εγκληματική είναι η συμπεριφορά των Μαυρογιαλούρων των 2 αυτών κομμάτων, άλλο τόσο εγκληματική μπορεί να είναι και η εκλογική συμπεριφορά απλών ανθρώπων που τώρα φτύνουν κυριολεκτικά αίμα μέσα στην κρίση, και που ετοιμάζονται με ελαφριά καρδιά και λογική φιλάθλου να τους στηρίξουν. Δυστυχώς οι πελατιακοί μηχανισμοί αντέχουν ακόμα.

Το μετεκλογικό τοπίο

Η περίεργη και ουσιαστικά αδιέξοδη κατάσταση που διαμορφωνεται γύρω από τα ενδεχόμενα εκλογικα αποτελέσματα των αστικών κομμάτων μπορεί να περιγραφεί απλά ως εξής:
1.Μια ισχυρή ΝΔ μετεκλογικά θα κέρδιζε την Πρωθυπουργία Σαμαρά και θα έπειθε έστω για λίγο τους οπαδούς της οτι υπήρχε λόγος σοβαρός για την μνημονιακή κολοτούμπα που φυσικα δεν κρύβεται. Κατι τέτοιο όμως θα έκαιγε το ΠΑΣΟΚ που θα αναγκαζοταν ανοιχτά να ψηφίσει κυβέρνηση Σαμαρά, αντί να κρύβεται όπως τώρα πίσω από το πρόσωπο του Παπαδήμου έχοντας μάλιστα την πλειοψηφία και τον πρώτο λόγο.
2.Ανίσχυρη πρωτιά της ΝΔ θα έκαιγε την ίδια, αφού η υπέρ μνημονίου κωλοτούμπα θα αποδεικνυόταν άχρηστη και βλαβερή αφού δεν της έδωσε ούτε καν την Πρωθυπουργία, ενω ήδη έχει στοιχίσει μια διάσπαση και μεγάλη πτώση ποσοστών.
3. Μια οριακή πλειοψηφία 150+ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έκαιγε και κάποιες άλλες εφεδρείες και εναλλακτικές, όπως αυτή του Καμμένου ή ίσως και της ΔΗΜΑΡ, στην περίπτωση που αναγκαζοντουσαν με τον ένα ή τον αλλο τρόπο,  να στηρίξουν μνημονιακή κυβέρνηση ή να εμποδίσουν την αμεση πτωση της τη στιγμή που θα επρεπε να ψηφιστεί η νέα λαίλαπα μέτρων.
Και όλα αυτά εν μέσω μιάς κρίσης που είτε το θέλουν είτε όχι, θα εξαπλωθεί άμεσα και θα πλήξει ισχυρες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όσο κι αν προσπαθούν να το αποφύγουν ή να το κρύψουν, πράγμα που θα έχει τις δικές του παράπλευρες συνέπειες στην οικονομία της ΕΕ και στο ίδιο το ευρώ και επομένως και στην Ελλάδα.
Αυτό λοιπόν που έχει κυρίως σημασία για το λάο, δεν είναι μόνο οι εκλογές και τα αποτελεσματά τους όπου φυσικα θα πρέπει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πάθουν πανωλεθρία, αλλά η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του τι φέρνει αυτή η κρίση. Η συνειδητοποίηση οτι το σύστημα χωρίς δισταγμό καίει μια μια τις λύσεις πολιτικής του εκπροσώπησης αναγκασμένο να συνεχίσει την εξόντωση λαών και δικαιωμάτων προκειμένου να επιβιώσει. Αυτό σημαίνει οτι διαμορφώνεται ένα απόλυτο σκηνικό σκληρής μετωπικής σύγκρουσης για την οποία ο λαός πρεπει να προετοιμαστεί και να οργανωθεί και όχι  να κλείσει τα μάτια νομίζοντας πως έτσι θα την αποφύγει. Σημαντική σ'αυτό είναι η παρέμβαση των πολιτικών δυνάμεων που πραγματικά παλεύουν στο πλάι του λαού εναντια στο μνημόνιο, που πρέπει να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Να του πουν δηλαδή πως ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, το σύστημα, δηλαδή ο καπιταλισμός, δεν είναι διατεθιμένο και δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις χωρίς δυναμική σύγκρουση μαζι του, ειδικά μετά τα όσα πέτυχε και τις υπογραφές που κέρδισε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις δεσμεύσεις ότι η ίδια πολιτική εναντίον του λαού θα ακολουθηθεί και μετά τις εκλογές.
Επίσης θα έπρεπε να ειναι πιο εύκολα κατανοητό οτι η Αριστερά δεν θα πρέπει  να σπευσει να καεί σαν πυροτέχνημα μέσα σε αυτό το φοβερό σκηνικό για το οποίο δεν ευθύνεται, και το οποίο βεβαια δεν μπορεί να ελέγξει, αφού άλλος έχει τα κλειδιά και δεν πρόκειται να τα παραδώσει επειδή κάποιος μπορεί να τα ζητήσει πολιτισμένα κι ευγενικά. Η Αριστερά κατά την ταπεινη μου γνώμη πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσει την άνοδο και την ισχυροποίηση του λαικού κινήματος και την αποδειγμένη από δεδομένα και αριθμούς συμμετοχή του λαού στις εξελίξεις που τον αφορούν και κατόπιν να επιδιώξει μια εμφάνιση  εξουσίας στις εκλογές αν και όποτε κάτι τέτοιο χρειαστεί.
Αλλιώς η Χιλή δείχνει το δρόμο...

Ας ξεκαθαρίσουμε οτι αυτό που πρόκειται να ζήσουμε δεν θα μοιάζει καθόλου με κινηματική "εκδρομή" σε δρόμους και πλατείες πασπαλισμένη με κάποια ηρωικά αποσπασματικά ή ελεγχόμενα επεισόδια, ή με αναλύσεις στην οθόνη ή στα καλοκαιρινά μπαλκόνια για τα εκλογικά αποτελέσματα και τις δημοσκοπήσεις. Θα είναι μια σύγκρουση που όλο και θα σκληραίνει με διακύβευμα την ίδια την εξουσία που από ό,τι φαίνεται υπάρχει κάθε λόγος να αμφισβητηθεί και θα αμφισβητηθεί.


Δυό λόγια ακόμη για το φασισμό

Συμμετείχα προχθες στη συναυλία που οργανώθηκε από μαθητες και δασκάλους στην Καλλιθεα και τη γύρω περιοχή ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.
Ηταν μια πρωτοβουλία που  είδα πολύ θετικά αφου θεωρώ το φασισμό μια υπόθεση πολύ επικίνδυνη που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον είτε θελουμε είτε όχι. Ο φασισμός είναι το τελευταίο αποκούμπι του καπιταλισμού όταν όλα τα άλλα δείχνουν να αποτυγχάνουν,και μου άρεσε η ευαισθησία που δείχνουν τα νέα παιδιά για το ζήτημα και του φασισμού και του ρατσισμού που είναι μια από τις μορφές του.
Αυτό που είδα ομως ηταν οτι οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει το φασισμό στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή. Λαθος και αφέλεια.
Η ΧΑ δεν είναι παρά μια ήδη καμμένη επιλογή για το φασισμό. Σιγουρα θα εμφανιστεί ισχυρότερη στο μέλλον αλλά ήδη έχει πεσει σε σφ'αλματα πουθα την βαραίνουν.και που την έχουν χαρακτηρίσει.
Ο φασισμός όταν έρθει η στιγμή να παίξει το ρόλο του θα έχει ένα πρόσωπο πολύ πιο "ανθρώπινο" απ'αυτό της Χρ.Αυγής. Οπως λένε οι παλιότεροι που το έχουν νιώσει στο πετσί τους, θα φοράει όπως πάντα φιλολαική προβιά και θα κρύβεται.
Δε θα χαιρετάει φασιστικά λοιπόν, θα απεχθάνεται "κάθε τι το φασιστικό από όπου κι αν προέρχεται", δε θα φοράει γνωστα σηματάκια στο πέτο, φυσικά θα είναι εναντια στα μνημόνια και θα μιλάει με περισσευούμενο πάθος για τη δημοκρατία και το λαό και για την ανάγκη για κατι καινούργιο που θα μας βγάλει από το χάος. Θα έχει μεγάλη αποδοχή -αλλιώς δεν θα επιλεγεί- και οι άνθρωποι που θα έχουν πέσει θύματά του θα είναι οι γνωστοί μας, οι συγγενεις και οι φίλοι μας που θα μας λένε πως είμαστε υπερβολικοί και πως  όλα αυτα που λένε αυτοί οι λογικοί πολιτικοί έχουν νόημα. Και πράγματι θα έχουν κάποιο νόημα μεχρι που δεν θα το έχουν πια ανάγκη και κάποια στιγμή θα βγάλουν τη μάσκα και θα φορέσουν σιδερένιες στρατιωτικές συμπεριφορές και θα ζητήσουν απόλυτη πειθαρχία και υποταγή για το καλό μας απαγορεύοντας όποια διαδικασία βαζει σε κίνδυνο τη "σταθερότητα" ...της καταπίεσης και της υποδούλωσης μας. (Αν κοιτάξετε γύρω στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται υπάρχει κάποιο κόμμα που ταιριάζει στις προδιαγραφές.)
Πριν ο Χιτλερ αρχίσει την έφοδό του στη Γερμανια, μόλις το 1928 ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί κομμουνιστές δεν είχαν υποψιαστεί το τί θα ακολουθούσε. Γέλαγαν με το Χίτλερ που έλεγε ασυναρτησίες και χτυπιόταν σαν επιληπτικός, μέχρι που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι δεν ήταν για γέλια.  Αμέσως μετά την τελική εκλογική του επικράτηση το 1933 το πρωτο πράγμα που έκανε ο Ναζιζσμός 'ηταν να θεσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα
Ας τα έχουμε στο μυαλό μας.
Το βιντεο από τη συναυλία της Κυριακής

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τραγουδάμε ενάντια στο φασισμό σήμερα στις 5μμ στην Καλλιθέα- Συναυλία-συλλαλητήριο

Σήμερα το απόγευμα συμμετέχω κι εγώ στην αντιφασιστική  συναυλία στην Καλλιθέα(πλ.Δαβάκη). Τραγουδάμε εναντια στο φασισμό μαζί με τον κόσμο και πολλούς καλλιτέχνες.Παρέα με τον Παντελή Θαλασσινο, το Φοίβο Δεληβοριά, το Σπύρο Γραμμένο, Ζακ Στεφάνου, Χατζηφραγκέτα, Μεθυσμένα Ξωτικά κ.α.

.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Καθημερινας, Κυριακάς και εορτάς...

Τώρα τί να σχολιάσεις;
Την Αθήνα "αστακό","φρούριο", "κάστρο". "σε κατάσταση πολιορκίας" ή ό,τι άλλο είπωθηκε για να περιγράψει το αίσχος της αστυνομοκρατίας σε μια μέρα που άλλα χρόνια ό κόσμος επαιρνε τους φίλους, τα παιδιά του κι έβγαινε μια ήρεμη  βόλτα στις πρώτες λιακάδες; Πάνε περάσανε αυτά. Τωρα ο θυμός πάει με τη ζαχαρη στον πρωινό καφέ και το βρισίδι πάει σύννεφο όλη τη μέρα "καθημερινας, Κυριακάς και εορτάς".
Κι οι εθνικές γιορτές γίνανε φυσιολογικά μέρες εκτόνωσης για τις μούτζες που περισέψανε και μείνανε στα ράφια για το θυμό που δε βγήκε και που όσο και  νά 'βγαινε πάλι πλεόνασμα θα είχαμε, τό μόνο πλεόνασμα.

Δε μαζεύεται η οργή, δεν κοντρολάρεται κι αυτό το ξέρουν όλοι. Στρέφεται όμως μια χαρά σε δρόμο που δε βγάζει πουθενά. Ουτε βέβαια είναι "θέμα πολιτισμού" κι ας λένε ό,τι θέλουνε. Οι πολεμοι δε γίνονται πολιτισμένα κι ας μην κάνουνε πως δεν καταλαβαίνουν. Σε μαστγώνουνε, σε χαστουκίζουν, σε ταπεινωνουνε κι όταν ουρλιάξεις, ένας comme il faut κώδικας εμφανίζεται απ'το πουθενά και απαιτεί επαναφορά εντός των προκαθορισμένων ορίων... "πολιτισμού". Άκου θέμα πολιτισμού...Θέμα δουλείας κι υποταγής είναι. Και βεβαια θέμα επιβίωσης, θέμα ληστείας μιας ζωής απλής που όλοι θά 'πρεπε να εχουν το δικαίωμα να κάνουν.

Αλλα κι όλοι εμείς που τους τα σερνουμε απ' το πρωί μεχρι το βράδι δεν μπορεί να μην το βλέπουμε πως με βρισιές και μούντζες δεν αλλάζει ο κόσμος. Ας τα ρίξουμε λοιπόν κι αυτά μαζί με τα οράματα, τις απόψεις και το συναισθηματισμό στο εργοστάσιο της λογικής να δουλευτούνε λίγο.
Κι από την οργή σαν πρώτη ύλη να βγεί πάλη κι αγώνας μαζικός, οργανωμένος και συνειδητός. Αγώνας άχαστος δηλαδή.
Με το μάτι καρφωμένο σε ένα καλύτερο κόσμο που θα είμαστε όλοι κύριοι μέτοχοι και πρωταγωνιστές κι όχι κομπάρσοι, σκλάβοι και πληβείοι  πονηρών πλουσίων πατρικίων και ικανων συνεργατών που ακόμα έχουν το θράσος να εμφανιζονται μπροστά μας.

Με άλλο μάτι


Στάζει βρισιές του ανθρώπου η ταραχή
Μα όταν κουρδίζεται η φλέβα του στο κόκκινο
τότε οι φλόγες των κεριών γίνονται γλάροι
κι όπως κυλάνε αργά
και τα φτερά σεντόνια απλώνουν
μες στους γαλάζιους δρόμους των πελάγων τους
πλάσματα του ηλιου και ονείρου παφλασμός
φτιάχνουνε σπίτι στο παράθυρό του απ'έξω
Κι αυτοί που ψάχναν δίκιο γονάτίζοντας
σε ζητιανιές και σε προσευχητάρια
νοιώθουν στις φλέβες τους πουλιά κι αγριολούλουδα
κοιτάν το διπλανό τους με άλλο μάτι
βγαίνουν μια βόλτα στο μαζί
σε μιά πορεία κάτω απ'τα πανώ
 ή στο μπαλκόνι με κουβέντα,
μεθώντας ή καπνίζοντας
τσιγάρα ιστορίες κι αναλύσεις
.              .              .γιώργος σαρρής.              .                .                .

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Θέμα αίματος

Πως γίνεται να λές στον εαυτό σου τέτοια ψέμματα;
Φόρα κατάσαρκα επιτέλους την αλήθεια κι ας πονάει
σαν περιέργεια μαχαιριού που από ένα χερι ξεγλιστράει και καρφώνεται
στριφογυρνάει σε μιας αλήθειας το βυθό κι ανακαλύπτει
 σε μια γελοία επιφάνεια από κάτω, σε κάποιο δέρμα γερασμένο
σωβατισμένα ψεύτικα αξιώματα...
Πως γίνεται να κρύβεται η θάλασσα
Τόσο απέραντο γαλαζιο, τόσο νερένιο άπειρο
τόσο δικός σου κόσμος
να σε κυκλώνει από παντού
και συ να συναινείς να πάει χαράμι

Τόση ασπρίλα όπως σπάει πάνω στην πέτρα
τόσα μηνύματα πως δεν τα παίρνεις, δεν τ' ακούς;
Στον πανικό σου πες λιγάκι να σωπάσει
να βγάλει το σκασμό να γαληνέψει κι άκου:
Δεν κρύβεται η θάλασσα
χωρίς εσύ να το επιτρέπεις
Απλά είναι το παραθυρο κλειστό
κι οι χαραμάδες σφραγισμένες
Κι εσύ εθίστηκες στη νύχτα
κι όλο τη βγάζεις με φλασακια ψευτοόνειρα
Κι όταν ανάβει που και που κανένα φώς
γλεντοκοπάς και το γιορτάζεις για ξημέρωμα

Δεν είναι βέβαια τόσο απλό
μετά από τέτοιο μούδιασμα και τέτοιο παραμύθι
να απλώσεις χέρια ξαφνικά  και να τ' ανοίξεις
Αλλά κι αυτή η αλυσίδα που φοράς
και για συνέχεια του κορμιού σου  λογαριάζεις
ειναι μονάχα μια συνήθεια από πάγο
που λιώνει οταν χτυπάει κατακέφαλα η άνοιξη
Δεν είναι βέβαια θέμα χρόνου να σωθείς
κι από το βούρκο αυτό να ξεκολλήσεις
Ποτέ δεν ήταν
Το ξέρεις, θέμα αίματος πως είναι
Μην πας λοιπόν να το φορτώσεις σε άλλες πλάτες
Ετούτη τη φορά δε θα μπορέσεις να ξεφύγεις
Πάρτο απόφαση λοιπόν

κι αρνήσου επιτέλους το χειμώνα
Απλά, αρνήσου, επιτέλους, το χειμώνα.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ψήφισαν υποδούλωση 213

Ψηφίστηκε χθες η υποδούλωση του λαού και των εργαζόμενων από τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Μπακογιάννη και μερικούς "διαφωνούντες" που ψάχνονται επαγγελματικά...
Πόσο υπέρ μπορεί να ήταν οι 213 που ψήφισαν και πόσο έκαναν ο,τι εκαναν για διάφορους λόγους με κύριο τη συνέχιση της καρριέρας τους, της "δουλίτσας" τους, αυτής της τόσο καταστροφικής "υπηρεσίας και προσφοράς στο λαό", ό,τι κι αν στοιχίζει αυτό στα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που υποφέρουν μπορούμε να το καταλάβουμε.
Για αλλη μια φορά πάντως επιβεβαιώθηκε η πρωτοφανής δυσαρμονία αναμεσα στη Βουλή και το λαό. Να δούμε πόσο θα αλλάξει ο ίδιος ο λαός τα πράγματα με την παρέμβασή του.
Με δεδομένο πάντως οτι πάνω από 80% ή και παραπάνω του λαού είναι απέναντι στο μνημόνιο αυτό το 213-79 μόνο αηδία προκαλεί.
Εντύπωση πάντως μου έκανε ότι εκτός του ΚΚΕ που έκανε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα καμμιά άλλη αντίδραση έστω συμβολική δεν υπήρξε χθές. Ηταν μια φυσιολογική μερα σαν όλες τις άλλες. Δεν το λέω μόνο γιατί περίμενα από πολλούς άλλους κάτι παραπάνω αλλά κυρίως γιατί σε μια τόσο κρίσιμη στιγμη φαίνεται και πάλι το ότι η προπαγάνδα του συστήματος και τα γνωστά ΜΜΕ κάνουν καλή δουλειά στο αποκοίμισμα του κόσμου.
Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία γκρινιάζει για το μνημόνιο και την κρίση νομίζω πως μόνο ένα μικρό κομμάτι έχει καταλάβει που πηγαίνουμε.
Τέλος να πω ότι η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Συνταγμα ήταν μεν μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση- ίσως λίγο μεγαλύτερη από τις προηγούμενες που είχε κάνει στον ίδιο χώρο- δεν ήταν όμως αυτό που περίμενα σε σχέση με το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.
Τα σημάδια δείχνουν ότι οι αντιδράσεις βρίσκονται ακόμη σε ύφεση μετά το ξέσπασμα της 12ης Φεβρουαρίου.
Δυστυχώς τα πράγματα ωριμάζουν πολύ πιο αργά από όσο θα θέλαμε. Δεν ξέρω τι απλώνεται πιο γρήγορα. Το σκοτάδι ή το φως;

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Στα λιμάνια ...και στα κάγκελα

Τι άλλο άραγε εκτός από απολύσεις ναυτικών μπορεί να φέρει η άρση του καμποτάζ;
Τι είναι αυτό που απαιτούν δηλαδή οι άνθρωποι του τουρισμού ή οι αγρότες που υποτίθεται πως στρέφονται εναντίον της Απεργίας των ναυτεργατών αφήνοντας να ουρλιάζουν για λογαριασμό τους κόρακες που καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικά τους συμφέροντα, προσδοκίες και οράματα; Ποιοι είναι αυτοί; Μα η κυρια σύζυγος εφοπλιστού Μπακογιάννη ή η κ.Κεφαλογιάννη που χρόνια υπηρέτησε οικογενειακά τα ίδια συμφέροντα ή ο ΣΚΑΙ, ο ΑΝΤ1, το ΜΕGA, το STAR που όλως τυχαίως είναι όλα συμφερόντων εφοπλιστών -Αλαφούζου, Κυριακού, Βαρδινογιάννη, και των άλλων παιδιών- ή των κολλητών τους εργολάβων και υπερπλουσίων Ελλήνων που τρέμουν όχι για το ψωμί και το αύριο των παιδιών τους όπως εσύ, εγώ, οι αγρότες και οι ναυτεργάτες, αλλά για το αν θα μειωθούν τα δισεκατομμύρια των συσσωρευμένων κερδών τους. Τρέμουν για τον άπειρο πλούτο που έτσι κι αλλιώς αφου αποσύρεται από την κυκλοφορία και συσσωρεύεται και επομένως δεν επανεπενδύεται όπως τα δικά μας ψωροευρώ που πάνε για τις πρώτες ανάγκες, βγαίνοντας από την κυκλοφορία χτυπάει ακόμη περισσότερο την ήδη παραπαίουσα οικονομία της "πατρίδας".
Τι ζητάνε λοιπόν;
Να κάνουν πίσω οι ναυτεργάτες -'η όποιος άλλος παλεύει- και να αναγνωρίσουν οτι η δική τους απόλυση δεν έχει σημασία;
Οτι τα δικά τους παιδιά πρέπει να θυσιαστούν για το καλό άλλων παιδιών και το 'καλό της πατρίδας" των Αλαφούζων; Οτι η δική τους ανεργία και εξαθλίωση πάει χαλάλι αφού θα βοηθήσει τους οικονομικούς δείκτες; Οτι η δική τους ζωή είναι δεύτερης κατηγορίας; Και ύστερα να πανε και να το εξηγήσουν στα παδιά τους με σκυφτα κεφάλια;
Λένε οτι δε γίνεταια αλλιώς, αλλο ένα δε γίνεται  αλλιώς...Δε γίνεται λέει να μείνει στη θέση του το ΝΑΤ γιατί πια η αναλογία είναι περίπου 16.500 εργαζόμενοι με 72000 συνταξιούχους! Ναι αλλά αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν μέχρι δεκάρα τις εισφορές τους ενώ οι ουρλιάζοντες εφοπλιστές και οι συν αυτοίς απαλλάχτηκαν νομίμως για να πανηγυρίζουν για τα δηλητηριώδη κέρδη τους.
Ναι αλλά αυτή η κακή αναλογία δεν οφείλεται στο ότι γέρασαν οι ναυτες και δε γεννιούνται άλλοι αλλά γιατί σιγά-σιγά ξεκληρίστηκαν από απολύσεις και οι 100000 εργαζόμενοι έγιναν 17000 αφού δόθηκε το "δικαίωμα" να αντικατασταθούν από άλλους φθηνότερους χωρίς κανένα δικαίωμα.
Και φυσικά η άρση του καμποτάζ θα χειροτερέψει αυτή την αναλογία και θα εξαφανίσει και τους μισθούς όσων απόμειναν και τις συντάξεις αλλά και τους ίδιους.
Ρωτάς ακόμη τι είναι το καμποτάζ; Θες να μάθεις τις λεπτομέρειες; Ε λοιπόν δεν σου χρειάζεται αυτή η λεπτομέρεια. Κοίταξε μόνο ποιοί στηρίζουν την άρση του καμποτάζ και θα καταλάβεις. Ειναι οι ίδιοι που μας εφεραν εδώ. Αυτοί που πανηγύρισαν τα μνημόνια και τα PSI  και τις διάφορες "απελευθερώσεις", αυτοί που άνοιγαν ανακουφισμένοι σαμπάνιες στα κότερα την ώρα που εσύ κόλλαγες το πρόσωπό σου στο τζάμι απελπισμένος.
Ειναι όμως μόνο οι ναυτεργάτες;
Και οι χαλυβουργοί; Οι δικηγόροι; Οι απλήρωτοι του Νοσοκομείου Σωτηρία και οι τόσοι άλλοι απλήρωτοι; Ολοι οι άνεργοι που βλέπουν να απλώνεται σα χολέρα η ανεργία; Όλος αυτός ο κόσμος που κοιμάται και ξυπνάει με ένα σφίξιμο στο στομαχι πως έρχεται όπου νάναι κι η σειρά του; Όλοι αυτοί που μετράνε κάθε μέρα τις δεκάρες τους και τρομαζουν την ώρα που προσθέτουν λογαριασμούς και χαράτσια που έγιναν βουνό κι είναι απλήρωτα; Κι όλα αυτά την ώρα που η Μπακογιάννη, Κεφαλογιάννη, Βαρδινογιαννη και σία ανταλάσσουν χλιδή, διακρίσεις, ψεύτικα ανταγωνιστικά χαμόγελα και βραβεία για την προσφορά τους σε μας ...τους αθλιους και άχρηστους που δεν τα καταφέραμε όπως εκείνοι οι ικανοί και άριστοι.
Ειπαμε ξανά πως μόνο ένα πράγμα μπορεί να σταματήσει αυτή τη λάβα που κυλάει.
Η συγκρότησή μας σε λαό. Η συγκρότηση σε μια ενωμένη γροθιά δηλαδή που θα τραντάξει το απαίσιο πρόσωπο αυτού του σιχαμερού συστήματος και που θα αποτελείται απο τις μικρες γροθιές όλων μας, όποιο κι αν είναι το προσωρινό κόστος. Ας σταματήσουμε επιτέλους να κάνουμε ουρά για να υπογράψουμε τη θανατική μας καταδίκη πιστεύοντας ό,τι ξεφτιλίκι μας πουλάει η τηλεόραση. Ας κοιτάξουμε λίγα μέτρα μόνο πιο μπροστά. Ας κοιτάξουμε στα μάτια ο ένας τον άλλον κι ας δούμε πόσο μοιάζουμε. Κι ας ορκιστούμε πως δεν θα πουληθούμε για ένα τίποτα. Πως θα σκεφτούμε ξανά τι σημαίνει αλληλεγγύη σε αυτούς που δεν έχουν αύριο κι όχι "αλληλεγγύη" σε εκείνους που ούτε ξέρουν ουτε θέλουν να μάθουν τι σημαίνει αγώνας και μαζικη παλη.
Αυτή η κρίση δε θα κρατήσει για πάντα. Το θέμα είναι τι θα αφήσει πίσω της όταν κάποτε περάσει.
Κι αυτό θα είναι ή πτώματα εργαζόμενων και δικαιωμάτων σε μιά άγρια "μη κοινωνία" MAD MAX και μια χώρα διαλυμλενη και νεκρή ή επιτέλους χώρος ελεύθερος και φως  ενός καινούργιου κόσμου.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Προ των πυλών;

Το ζήτημα του φασισμού και της ανόδου του σε περιόδους μεγάλων κρίσεων είναι ενα ζήτημα πρώτης γραμμής. Ο φασισμός είναι μια κατασκευή που χρησιμεύει απόλυτα στο σύστημα αφου ο στόχος του είναι το άγριο χτύπημα του λαικού κινήματος και της πρωτοπορίας του.
Τα μηνύματα τον τελευταίο καιρό ειναι πολλά και δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε. Τα χτυπήματα σε γειτονιές όπου ζουν πολλοί μεταναστες, η οργανωμένη διείσδυση φασιστικών οργανώσεων στα σχολεία, η όλο και μεγαλύτερη παρουσία τους σε διαδηλώσεις, η "φιλολαική" συνθηματολογία που μπερδεύει ακόμη και ανθρώπους με εμπειρία, η άνοδος της Χρ.Αυγής στις δημοσκοπήσεις που κατά τη γνώμη μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, οι διάφορες "πρωτοβουλίες αυτοάμυνας" του λαού που εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται για τις "κρίσιμες στιγμές", αλλά κυρίως η απελπισία του κόσμου που ψάχνει κάπου να πιαστεί (καθοδηγούμενος ταυτόχρονα από την τηλεόραση εναντίον της Αριστεράς και των κομμουνιστών) ειναι στοιχεία που πρέπει να σκεφτούμε καλά και να πάρουμε στα σοβαρά τη φασιστική απειλή που βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί.
Η ιστορία έχει να μας πει πολλά και ενδιαφέροντα γι αυτό το φαινόμενο και γι αυτό και το μικρό σημερινό αφιέρωμα, ή μάλλον αυτή η μικρή συλλογή άρθρων που έχουμε δημοσιεύσει τελεταία στο εδώ και τώρα.

 Η γλώσσα των ναζί
 Διδάγματα από την άνοδο του ναζισμού, μέρη α' και  β΄...
 Διδάγματα από την άνοδο του ναζισμού, γ' και δ'
 «Η κρίση μπορεί να φέρει και το φασισμό» (άρθρο-συνέντευξη που ξεκαθαρίζει αρκετά σημεία γύρω από το τί είναι ο φασισμός)


Εχει ενδιαφέρον το πόσο γρήγορα, από το 1928 μέχρι το 1933, το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ βρέθηκε από το 2,5% στο 43% και αιματοκύλησε τον πλανήτη με ένα Παγκόσμιο πόλεμο λίγο μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 1929. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πολλοί πίστευαν οτι η Γερμανία βάδιζε προς μια γνήσια λαική εξέγερση ...
Βεβαια τότε ο κόσμος δεν είχε γευτεί την αγριότητα του φασισμού, όμως πολλές φορές η μνήμη έχει πιο κοντά πόδια κι από το ψέμμα.

Δακρυσμένα Μάτια- Σωκράτης Μάλαμας

Μουσική¨Μ.Θεοδωράκης
Στίχοι :Γ.Θεοδωράκης

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο "ειλικρινής" και αποκαλυπτικός κ.Προβόπουλος

Ποτέ δεν θα έπαιρνε ο κεντρικός τραπεζιτης της Ελλάδας την απόφαση να εκθέσει το αστικό πολιτικό σύστημα αφήνοντας τον Ελληνικό καπιταλισμό χωρίς "λύσεις" εκπροσώπησης, γυμνό δηλαδή μεσα σε μια τετοια συστημική κρίση. Και φυσικά δεν το έκανε.Προτίμησε παρότι γνώριζε να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν...

Βουιξαν σήμερα κανάλια, εφημερίδες και σάιτ από τις δηλώσεις Προβόπουλου.
 "Καρφώνει Παπακωνσταντίνου ..." "Αδειάζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο διοικητής της ΤτΕ..." και άλλοι τέτοιοι παρόμοιοι τίτλοι ήταν στην πρώτη γραμμή της "ενημέρωσης" ημών των αφελών στραβαδιών που όλο παθαίνουν μα λίγο ως ελάχιστα μαθαίνουν.
Από όλους τους επίσημους ενημερωτές και δασκάλους μας βεβαια, ο Προβόπουλος παρουσιάστηκε ως υπεράνω πάσης υποψίας υπεύθυνος κεντρικός τραπεζίτης που έκανε όπως πάντα καλά τη δουλειά του.
Ειναι όμως έτσι; Και τελικά τι ρόλο παίζει ο πολύς κ.Προβόπουλος;
Αντιγράφω από την Ναυτεμπορική:
"Ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, επισήμανε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν."
Στο Zougla.gr επίσης διαβάζουμε: " Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη." 
Τη μπάλα από δω και πέρα την παίρνουν τα δελτία ειδήσεων που ούτε λίγο ούτε πολυ μας λένε οτι αν είχε ακούσει το ΠΑΣΟΚ τον κ.Προβόπουλο και είχε πάρει αμέσως μέτρα το παιχνίδι θα είχε σωθεί και ο τόπος θα είχε γλυτώσει τη σφαγή και την ταλαιπωρία!
Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι πολλοί πείστηκαν από όλο αυτό το ανέκδοτο.
Και να τι εννοώ.
Ειπε ο κ.Προβόπουλος οτι τα νούμερα από την αρχή του 2009 έδειχναν τη συνέχεια και προειδοποιούσαν ότι μπορούσαμε να έιχαμε εκτροπή σε διψήφιο έλλειμμα. Επομένως για όσους Νεοδημοκράτες έσπευσαν να πουν οτι ο Προβόπουλος δείχνει ΠΑΣΟΚ ας το αφήσουν καλύτερα γιατί προφανώς ο πρώτος που ειδοποιήθηκε τότε ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη σειρά της κανέναν δεν ειδοποίησε οτι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αντίθετα συνέχισε τότε να μιλάει για ισχυρή Ελλάδα και όλα τα άλλα γνωστά. Ο επόμενος που ειδοποιήθηκε φυσικά ήταν το ΠΑΣΟΚ το οποίο ως γνωστον όταν έφτασε η στιγμή προτίμησε να πει το θρυλικό πια "Λεφτά υπάρχουν" δείχνοντας την άρρηκτη σχέση του με την αλήθεια και την ειλικρίνεια προς το λαό.
Ομως εδω μπαίνει ένα σπουδαίο ζήτημα. Αφού οι αρχηγοί των 2 κομμάτων δεν έκαναν αυτό που τωρα λέει πώς έπρεπε να κάνουν ο κ.Προβόπουλος αυτός γιατί δεν έκανε το αυτονόητο; Γιατί στην επόμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δεν βγήκε να πεί ποια ήταν η κατάσταση -όπως με ευκολία αν όχι με χαρά κάνει τώρα όποτε του πουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα- "και να θέσει τον πολιτικό κόσμο προ των ευθυνών του" όπως θα έλεγαν και οι φαν της ξύλινης γλώσσας.
Θα μου πείτε  αν το έκανε αυτό θα έδινε άραγε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να κλέψει την ψήφο του λαού με ψέματα και να πάρει μια τεράστια πλειοψηφία που θα διευκόλυνε το έργο της κατεδάφισης εισοδημάτων και δικαιωμάτων που ακολούθησε; Ασφαλώς όχι. Και τελικά αυτό δεν ήταν το ζητούμενο;  Κάτι μας κρύβει λοιπόν ο 'ειλικρινής" κ.Προβόπουλος γιατί  βεβαια δεν μπορεί παρά κάτι τέτοιο να είχε συζητηθεί και αποφασιστεί από τότε. Ηταν στα σίγουρα μια προαποφασισμένη τακτική που θα οδηγούσε  το λαό με την ίδια του την ψήφο στο τούνελ της χρεοκοπίας του.
Ποτέ δεν θα έπαιρνε ο κεντρικός τραπεζιτης της Ελλάδας την απόφαση να εκθέσει το αστικό πολιτικό σύστημα αφήνοντας τον Ελληνικό καπιταλισμό χωρίς "λύσεις" εκπροσώπησης, γυμνό δηλαδή μεσα σε μια τετοια συστημική κρίση. Και φυσικά δεν το έκανε. Προτίμησε παρότι γνώριζε να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν...Και συνέχισε να υποχρεώνει τα ήδη δεινοπαθούντα Ασφαλιστικά Ταμεία σε αγορές ομολόγων που ήξερε όπως λέει οτι  θα είχαν πρόβλημα!

Λενε όμως οι παρουσιαστές, αναλυτές της "είδησης" οτι αν είχαμε πάρει σκληρά μέτρα από τότε θα είχαμε σώσει την παρτίδα και δεν θα είχαμε μπεί σε όλο αυτό τον κύκλο καταστροφής. Το πρώτο που υποννοούν και αυτοι και ο Προβόπουλος είναι οτι δεν πρέπει να είμαστε τόσο αρνητικοί σε  νεα σκληρά μέτρα γιατι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κρυβει πίσω απ΄' το βλεμμα του ο Θεός για μας. Η σωτηρία έρχεται μεν αλλά θέλει τι άλλο... θυσίες. Απόδειξη το 2009 λένε. Αν το είχαμε κάνει από τότε...
Βεβαια κάτι τετοιο ήταν εντελώς αδύνατον να γίνει τότε. Πως ήταν δυνατό στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει το θρίαμβο του λαού και στις 5 να τον βυθίζει ξαφνικά σε πένθος με "διαρθρωτικές" απολύσεις και περικοπές λέγοντας του κυνικά "κάναμε λάθος, δεν ξέραμε, μόλις μας το είπαν" Μπορούμε να φανταστουμε τι θα γινόταν.
Περα από αυτό όμως έστω οτι μας το έλεγαν. Θα άλλαζε κάτι; Οχι φυσικά. Η μάλλον θα άλλαζε ό,τι άλλαξε όταν άρχισαν να παίρνουν μέτρα λιτοτητας που βάθαιναν την ύφεση. Ολα θα γινόντουσαν χειρότερα πολύ γρηγορότερα.
Ας μην ξεχναμε οτι ζούμε στην εποχή των αγορών. Και βεβαια οι αγορές δεν θα μετέφραζαν θετικά μια ξαφνική λήψη μέτρων που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μειωση του ΑΕΠ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προφανής λόγος αφού ακόμη η Ελλάδα δανειζόταν με χαμηλά επιτόκια όπως όλοι. Ισα -ισα λοιπόν θα έστελνε ένα σήμα ότι κάτι συμβαίνει, οτι κάποιος σοβαρότατος λόγος ανησυχίας υπάρχει στην Ελλάδα και καλά θα κάνουν "να λάβουν τα μέτρα τους".
Αρα 1. Επρεπε να κερδηθούν οι εκλογές από ένα "πρόθυμο" κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και 2. Δεν μπορούσαν αμέσως να ληφθούν μέτρα. Πάμε παρακάτω τωρα.
Εχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπόυμε οτι αυτή η κρίση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ γι αυτό ας σταματησουν να μας δουλεύουν. Η κρίση αυτή δημιουργηθηκε όταν οι χρεοκοπημένες μεγάλες και μικρές τράπεζες από τον τζόγο των subrimes στις ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να βελτιώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία,τα ενεργητικά τους, και να απαλλαγούν όσο ήταν δυνατόν από επενδύσεις που θα εμπεριείχαν ψηλό ρίσκο. Γνωρίζοντας καλά φυσικά  τι σημαίνει για την Παγκόσμια Οικονομία να είναι χρεοκοπημένο το Τραπεζικό σύστημα και ποσο φυσιολογικό ήταν να μεταφερθεί η τραπεζική χρηματοοικονομική κρίση στην πραγματική οικονομία, άρχισαν να ξεφορτώνονται ομόλογα κρατών με υψηλό χρέος και έλλειμμα καθώς και άλλα επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού(τα οποία κακώς κατείχαν). Ετσι λοιπόν άρχισε να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η μόνη και απλή αλήθεια που βρίσκει εφαρμογή σε όλα όσα συμβαίνουν
Οτι και να μας λέει λοιπόν ο κ.Προβοπουλος, και ακόμη κι αν ήταν δυνατόν να ληφθούν μέτρα από την πρώτη μέρα αυτό δεν θα σταματούσε την αγωνία και τον πανικό των τραπεζών και των οίκων και το ξεπούλημα ομολόγων ή 'αλλων επικίνδυνων "χαρτιών" που ως τοτε τους απέφεραν μια χαρά τεράστια κέρδη με αποδεκτούς  αλλά "περίεργους" και λάθος τρόπους.
Η αγωνία λοιπόν των "επενδυτών" -οίκων και Τραπεζών- δεν είχε σχέση με την Ελλάδα, αλλά με τους ίδιους και τα "τρύπια" ενεργητικά τους, κι αυτό το γνωριζαν πιο καλά από τον καθένα.
Αλλά ακόμη κι αν όλα τα παραπάνω μπορούσαν να συμβούν υπάρχει μια τελική ερώτηση.
Ας πουμε οτι η κακή Ελλάδα δεν πήρε μέτρα και τελικά μπήκε στο βούρκο της χρεοκοπίας. Η Ιρλανδία που είχε πάρει μέτρα πριν της τα ζητήσουν γιατί δεν σώθηκε; Η Πορτογαλία που προβαλόταν πριν μόλις λίγες εβδομάδες σαν υπόδειγμα και που εγκαίρως έκανε όσα έπρεπε γιατί δεν σώθηκε; Η ισχυρή Ισπανία που "δεν ήταν Ελλάδα" όπως έλεγαν οι ηγέτες της γιατί κατρακυλάει αργά αλλά σταθερά και ξαφνικά παρά τα συνεχή μέτρα κατόρθωσε να φτασει το έλλειμμά της στο 8% ; Γιατί όλοι αυτόι σήμερα προβάλονται από τον κ.Σμάγκι ( πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ) με βεβαιότητα σαν τα επόμενα επεισοδια της κρίσης; Γιατί απλούστατα είμαστε όλοι κομάτι αυτής της τεράστιας συστημικής καπιταλιστικής κρίσης όπου οι  ιδιαίτερες και υπαρκτές αδυναμίες της κάθε χώρας παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι οτι ο κ.Προβόπουλος το μόνο που κάνει είναι να θολώνει τα νερά δείχνοντας κάθε φορα σε λάθος κατεύθυνση τον ένοχο, προσπαθώντας να αποφύγει την ενοχοποίηση του πραγματικού φταίχτη που κρύβεται πίσω από πρόσωπα και κομματικούς σχηματισμούς και που δεν είναι άλλος από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τον πυλώνα του που είναι το Τραπεζικό σύστημα.
Αναπόφευκτα μεσα στην αγωνία του αυτή, εκθέτει ανεπανόρθωτα τα 2 μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πράγματι κορόιδευαν και εξακολουθούν να κοροιδεύουν τον κόσμο με παρόμοια επιχειρήματα περί κατάλληλων προσώπων, ικανών ηγετών και διαπραγματευτών, πασπαλισμένα με μπόλικη πατρίδα και γαλανόλευκα αισθήματα.
Το κάνει όμως στο πλαίσιο της τακτικής συνολικής απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών γενικα ανοίγοντας το δρόμο προς το ξύρισμα της Δημοκρατίας, τον εκφασισμό και την παράδοση της εξουσίας σε τεχνοκράτες των αγορών.


 Υ.Γ. 1 :Για να μην τον αδικούμε και τελείως πάντως να πουμε οτι ο κ.Προβόπουλος είπε και μια αλήθεια. Οι διεθνείς επενδυτές είπε, δεν περίμεναν τις περί Τιτανικού δηλώσεις για να αναλάβουν δράση. Ειχαν δικές τους πηγές που εμπιστευονταν αφου αυτή ειναι η δουλειά τους. Σ' αυτό το επιχείρημα βεβαια θα στηριχτεί όλη η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Και δυστυχώς περίπου  25% θα προσποιηθούν πως το πίστεψαν αντί να τους πετάξουν στα σκουπίδια μαζί με το παραμύθι τους.

Υ.Γ.2:Επειδή μπορεί πολλοί να αναρωτιούνται υπάρχει μια κρίσιμη ερώτηση. Υπάρχουν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα (διαχειριστικά) που να φέρουν βόλτα την κρίση; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΆ ΟΧΙ. Οσο το σύστημα αυτό που λέγεται καπιταλισμός παραμένει αλώβητο στη θεση του ας μην προσπαθούμε να βρούμε τη λύση στον κόσμο των παραισθήσεων γιατί στο τέλος ο λογαριασμός θα έρχεται πάντα σε μας. Από εδώ και πέρα το να συνεχίσουμε να πιστεύουμε σε ήπιες δήθεν λύσεις δεν είναι απλά λάθος.  Ας το καταλάβουμε. Η λύση είναι σαφώς στη σύγκρουση και την ανατροπή. Πουθενά αλλού.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Kούρεμα Δημοκρατίας προσεχως

Όσο κι αν πολλοί αποφευγουν να το σκέφτονται ο αυταρχισμός και ο εκφασισμός των λειτουργιών του κράτους είναι προ των πυλών, πιθανόν πολύ πιο άμεσα απ' όσο φανταζόμαστε.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο περιορισμός μέχρι και η απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο με γελοίες ρυθμισεις του τύπου "να ζητείται άδεια 5 μέρες πριν από την αστυνομία για να γίνει συλλαλητήριο" ή να "ζητείται η συνδρομή της αστυνομίας για την περιφρούρηση όπου χρειάζεται" κλπ. Αυτά δεν είναι σκέψεις μόνο των υπουργείων Δημόσιας τάξης ή της Αστυνομίας αλλά "προτασεις" φορέων όπως το ΕΒΕΑ και του πρέδρου του κ. Μίχαλου στο πλαίσιο δήθεν της σωτηριας του κέντρου της Αθήνας.
Ολη σχεδόν η πρωινή εκπομπή του MEGA ξοδεύτηκε σήμερα σε αυτό το θέμα με συζητήσεις "αρμοδίων" αλλά και δηλώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων που έπαθαν ζημίες στις πρόσφατες διαδηλώσεις. Μέχρι τη χήρα του Ν.Ξυλούρη επιστράτευσαν για να πείσουν οτι πρέπεινα ληφθούν μέτρα. Το πλαίσιο βέβαια μέσα στο οποίο κινήθηκε όλη η συζήτηση ήταν το ότι "το κέντρο ερημώνει εξ'αιτίας των επεισοδίων"!
Δεν λένε όμως οτι εκτός του κέντρου της Αθήνας ερημώνουν όλα τα εμπορικά κέντρα όλων των συνοικιών αφού εξαφανίστηκε ακόμη και η μυρωδιά του χρήματος από τα χέρια των απλών ανθρωπων. Δεν λένε οτι ειδικά σε ότι αφορά το κέντρο της Αθήνας, αυτό έχει ερημώσει επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα όχι μόνο για να ψωνίσει αλλά ουτε για βόλτα με το μετρό. Οσο για τις διαδηλώσεις είναι γελοίο να λέει κανείς οτι δημιουργούν φόβο. Ολοι θυμούνται-όσοι θέλουν- ότι το καλοκαίρι πριν την άγρια καταστολή από την αστυνομία των διαδηλώσεων στις 28-29 Ιουνίου οι επαγγελματίες έτριβαν τα χέρια τους για τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που μαζεύονταν κάθε μέρα στην πλατεία Συντάγματος.
Η αλήθεια όμως είναι οτι έφτασε η δύσκολη ώρα της άμεσης λήψης και εφαρμογής ακόμα πιο άγριων μέτρων λεηλασίας του όποιου εισοδηματος έχει απομείνει. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να 'εχει πίσω του αντιδράσεις και μάλιστα άγριες όσο και τα μέτρα που θα ληφθούν. Οπότε η μόνη λύση γι αυτούς είναι ο όλο και μεγαλύτερος περιορισμός της ήδη κουτσουρεμένης Δημοκρατίας και ο εκφασισμός των νομοθετικών πλαισίων.
Η απαγόρευση και ο περιορισμός των συλλαλητηρίων είναι ήδη στο τραπέζι. Εκτός από το MEGA  άρθρα και "σκέψεις" ειδικών και αρμοδίων βρίσκουμε σε πολλές αστικές εφημερίδες κάθε μέρα.

Ειναι όλοφάνερο οτι αυτή η οικονομική πολιτική που πνίγει κάθε μέρα τη λαική οικογένεια προκαλώντας όχι ασφυξία αλλά πραγματική απελπισία ειναι εντελώς αδυνατον να εφαρμοστεί χωρίς να επιχειρηθεί να συνοδευτεί από σκληρά αυταρχικά μέτρα περιορισμού της εκφρασης του λαού, της διαμαρτυρίας και της οργης του.
Το τί θα κάνουν λοιπόν οι εμπνευστές και υποστηρικτές του μνημονίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ το βλεπουμε ήδη ή μπορούμε να το φανταστούμε. Το σύστημα δείχνει τα δόντια του.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φορέσει ρούχο αλλων εποχών γυριζοντας 40 και 50 χρόνια πίσω.
Αυτό που μένει να δούμε ειναι τα δικά μας αντανακλαστικά.
Πως θα απαντήσουμε;

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

The Rashomon effect

Lenin-Reloaded

Είσαι ένας οικονομικά αδαής άνθρωπος. Ένας από τα εκατομμύρια μισθωτών της Ευρώπης, που με τη λέξη "οικονομία" καταλαβαίνουν πόσα χρήματα παίρνουν το μήνα, πόσα δίνουν για τροφή, στέγη, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και τα λοιπά, πόσα (δεν) τους μένουν, και πόσα χρωστούν. Στην ενάρετή σου άγνοια στηρίζεται ολόκληρο το λαμπρό οικοδόμημα της πολιτικής οικονομίας: γνωρίζεις όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να παράγεις, να πληρώνεις φόρους και να καταναλώνεις, και κυρίως, να αφήνεις αυτούς που γνωρίζουν να αποφασίζουν το μέλλον σου.

Αυτές τις μέρες προσπαθείς, μέσα απ' τον διαρκή πονοκέφαλο που σου προκαλεί πια η καθημερινή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, να κατανοήσεις τι ακριβώς συνέβη με το λεγόμενο "κούρεμα", το οποίο, κατά πως φαίνεται, έφτασε σε ένα ευτυχές τέλος (αλλά τι στο καλό σημαίνει αυτό για σένα;)

Διαβάζεις το ένα άρθρο μετά το άλλο. Κι επειδή γνωρίζεις, έστω ενστικτωδώς, ποιοι έχουν την εξουσία, ξεκινάς από την οπτική αυτών που έχουν την εξουσία. Είναι ευτυχείς, σχεδόν εκστατικοί από τη χαρά τους. Είναι καλό αυτό; Για ποιον; Ο Σαρκοζί πάντως σού μοιάζει τρομερά ανακουφισμένος και σκέφτεσαι ότι αυτό είναι καλό, γιατί όσο πιο ανακουφισμένος είναι τόσο λιγότερο θυμωμένος θα είναι με το γεγονός ότι ο μισθός σου δεν είναι ακόμα 300 ευρώ μικτά, αλλά επιμένει να βρίσκεται ξεδιάντροπα πάνω από τα 500 ευρώ το μήνα.
Η ελληνική κρίση λύθηκε μετά την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. «Θέλω να πω πόσο χαρούμενος είμαι σήμερα που βρέθηκε λύση στην ελληνική κρίση», τόνισε. 
«Η ελληνική κρίση δηλητηρίαζε την χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και στο κόσμο εδώ και μήνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας. 
Ο κ. Σαρκοζί αναφέρθηκε στις γαλλογερμανικές προσπάθειες για να πετύχει το πρόγραμμα. «Με την Άνγκελα Μέρκελ εργαστήκαμε μέρα-νύχτα για να βρούμε αυτή τη λύση», είπε.

«Σήμερα το πρόβλημα διευθετήθηκε και θέλω να πω στους Γάλλους ότι όλες αυτές οι προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία», πρόσθεσε.
Η περιπέτεια λοιπόν του Σαρκοζί και της Μέρκελ, η κοινή τους αγωνία, έλαβε τέλος. Στο 95.7% έφτασε η συμμετοχή στο PSI. Λίγο το 'χεις; Έλυσαν, σου λέει ο Νικολά, την ελληνική κρίση. Το πρόβλημα διευθετήθηκε. Νιώθεις ευφορία: τελικά οι "από πάνω" κάτι ξέρανε οι άνθρωποι, δεν ήταν τυχαία από πάνω. Δεν θα χρειαστεί

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Les Echos για Ελλάδα- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί νέα μέτρα λιτότητας

 (Τι γραφει σήμερα η Γαλλική έγκυρη οικονομική Les Echos για την Ελλάδα)
 Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της λιτότητας, σύμφωνα με μια έκθεση από τους δανειστές της χώρας. Το Ελληνικό χρέος δεν θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ πριν από το 2030.

"Να μια έκθεση που πιθανότατα θα δωσει "σταρι για άλεσμα"(τροφή) για εκείνους που θεωρούν ότι η διάσωση της Ελλάδας θα είναι μια τροχοπέδη για την Ευρώπη για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το Reuters που είχε πρόσβαση σε μια έκθεση που εκπονήθηκε από τους δανειστές της Αθήνας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ), το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της χώρας, που μόλις πέρασε, δεν θα επιστρέψει την Ελλάδα σε  βιώσιμα επίπεδα χρέους μέχρι το 2030.
Η ΕΕ θα ζητήσει από την Αθήνα να βρει νέες δημοσιονομικές εξοικονομήσεις της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και 2014. Και αυτό για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε στη δεύτερη διάσωση της.

Η έκθεση αυτή, σημειώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η Ελλάδα στις αρχές του έτους, που αντιπροσωπεύουν το 1,5% του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Αθήνα να εκπληρώσει το στόχο της για ένα πρωτογενές έλλειμμα μειωμένο στο 1% το 2012. "Ωστόσο, οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν μεγάλες ανεπάρκειες του προϋπολογισμού 2013-2014," συνεχίζει η Επιτροπή, η οποία εκτιμά το χαμένο εδαφος που πρέπει να κερδηθεί στο 5,5% του ΑΕΠ σε διάστημα δύο ετών. "Ως εκ τούτου, πρόσθετες και σημαντικές περικοπές των δαπανών θα ανακοινωθούν και θα υιοθετηθούν από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα αναθεωρήσει το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της το Μάιο του 2012," διαβάζουμε στην έκθεση.
Ένα σενάριο που βασίζεται σσε σφιχτές οικονομικές προοπτικές: Μετά από άλλη μια χρονιά ύφεσης το 2012, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί το 2013 και θα γνωρίσει μια μέτρια ανάκαμψη το 2014-2017 πριν από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,5 % ανά έτος. Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2014, έναντι ελλείμματος 1% το 2012. Αυτός ο παράγοντας είναι κρίσιμης σημασίας, διότι, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι λιγότερο από 1,5% του ΑΕΠ, το χρέος στην Ελλάδα θα είναι καταδικασμένο να αυξηθεί. "Μόλις ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, παγιωθεί η ανάπτυξη και συγκεντρωθούν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τότε αρχίζει η σταθερή μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει σε σωστές πολιτικές μέχρι το 2030 για να μειώσει το δημόσιο χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ ", λενε η δανειστές στην έκθεση που επικαλείται  το Reuters."

Κατόπιν όμως η έκθεση λέει πως η εκτίμηση για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έιναι πολύ αισιόδοξη και τελειώνει με το "κακό" σενάριο.

 "Γενικότερα, η έκθεση τονίζει τις πολλές αβεβαιότητες που εξακολουθούν να βαραίνουν... Ειδικά δεδομένου ότι οι εγχώριοι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρεπει να είναι σε θέση να εφαρμόσουν με σταθερό ρυθμό το σχέδιο παρά την ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση.

Το έγγραφο παρουσιάζει συνεπώς ένα μαυρο σενάριο στο οποίο το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβαίνει. Θα μπορούσε να φθάσει το 170% του ΑΕΠ το 2014. Μετά από αυτό, μόλις αποκατασταθεί η ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και οι ιδιωτικοποιήσεις, το ελληνικό χρέος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Αλλά θα παραμείνει γύρω στο 145,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020."


LES ECHOS



Μεταφραση:giorgossarris.blogspot.com

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Σιγανά και ταπεινά" αντιο...


Εφυγε λοιπόν η κυρία Δόμνα. Εφυγε έτσι απλά κάποιο Σάββατο στα 84 της στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ.
Εφυγε όμως όσο μπορεί να φύγει ένας άνθρωπος που αφήνει όλα αυτα που άφησε εκείνη και στους ανθρώπους και στο χώμα που ζει και μεγαλώνει το δέντρο τους.
Αν έλεγα τρεις λέξεις για τη Δόμνα Σαμίου αυτές θαταν σοφία, απλότητα, ουσία. Αν έλεγα μία θάταν Αγάπη.
Πισω από την τόσο απλή φιγούρα της κυρίας Δόμνας, αυτή κι αν ήταν πραγματικά μεγάλη κυρία, κρυβόταν ο άνθρωπος, ή μάλλον ακόμη πιο βαθιά η ουσία του.
Ο απλός, ο ταπεινός άνθρωπος που μεγάλωσε στα λασπόνερα δίπλα στις προσφυγικές σκηνες και τις παράγκες τα δύσκολα χρόνια, αυτός που ανάσανε τη φρίκη της αδικίας στους καπνούς των βομβαρδισμενων σπιτιών της Καισαριανης στα Δεκεμβριανά του '44, που μοιράστηκε 5-6 αμύγδαλα κι ένα παξιμάδι πού'χε από προχθές στην τσέπη με το διπλανό του, και που ονειρεύτηκε έναν άλλο  δίκαιο και όμορφο κόσμο μέσα στα ερείπια ενός παγκόσμιου πολέμου. Και που ύστερα κάθισε στο χώμα ή στο τσιμέντο και τραγούδησε "σιγανά και ταπεινά" τα "τζιβαέρια" που είχε μέσα του, με όσο πόνο κι όση αγάπη είχε, με το δικό του τρόπο, τη  δική του γλώσσα από τη δική του πατρίδα και τη δική του αλήθεια, όποια πατρίδα κι όποια αλήθεια κι αν ήταν.
Αυτή ήταν και είναι για μένα η ουσία του παραδοσιακού τραγουδιού, που δεν έχει τόση σημασία αν είναι γνήσια ελληνικό ή γνήσια εθνικό, αλλά κυρίως ότι είναι γνήσια ανθρώπινο.
Ειναι γνωστό πιστευω το πόσο μεγάλο κομμάτι του παραδοσιακού τραγουδιού διέσωσε γυρνώντας με ένα μαγνητόφωνο στο χέρι η Δόμνα Σαμίου. Κι αν δεν είναι πρέπει να γίνει από αυτούς που έρχονται πίσω και θα ακολουθήσουν.
Πιστεύω όμως οτι αυτο που στεκόταν πίσω της και τη στήριζε δεν ήταν κάποιου είδους εθνικισμός ή κάποια εθνοποιητική διάθεση. Ηταν η ανάγκη που ένιωθε να διασώσει το απλό και το ανθρώπινο μέσα από μια σκοπιά ελληνική αφού εδώ ζούσε κι αυτό το χρώμα, το ελληνικό, είχε στα χέρια της για να "ζωγραφίζει" πάνω στον παγκόσμιο καμβά. Το ίδιο θα έκανε και με όποια άλλη μουσική αν ζούσε κάπου αλλού.
Αυτό που έκανε δεν ήταν  κατα την ταπεινή μου γνώμη ένας αγώνας επικράτησης κάποιου εθνικού πολιτισμού απέναντι στους άλλους, αλλά  ένας αγώνας  αγάπης και ανησυχίας για τον άνθρωπο, τον ανθρώπινο πολιτισμό και την  ιδιαίτερη γλώσσα του, αυτό το "τζιβαέρι"(θησαυρό), την βαθιά στοχαστική αλήθεια της λαικότητας που ένοιωθε πόσα πολύτιμα είχε να προσφέρει.
Σταματάω εδώ. Πιο καλά  μιλάει η ίδια για όλα αυτά και με τη δουλειά της, αλλα και με τα υπέροχα λόγια της.
Ρίξτε μια ματιά στο σάιτ της domnasamiou.gr και διαβάστε από την ίδια τις διηγήσεις της ζωής της, "μιας ζωής σαν παραμύθι". Θα καταλάβετε πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να πει η δική μου πολυλογία.
Ενα μικρό κομμάτι που αξίζει πραγματικά τον κόπο αναδημοσιεύω εδώ στο "εδώ και τώρα" (Υπέροχη διήγηση της Δόμνας Σαμίου -Η μουσική, ο Σ.Καρράς, τα Δεκεμβριανά 44)


Τι κρίμα πραγματικά που πρέπει τελειωνοντας να το γράψω.
 Η κηδεία της θα γίνει αύριο το μεσημερι της Τρίτης στις 3 το απόγευμα, στο νεκροταφείο της Ν.Σμύρνης.

Για τις συναυλίες του Γ.Νταλάρα

Για το θέμα των συναυλιών του Γ.Νταλάρα και τη στάση των καλλιτεχνών, έχω μιλήσει και εδώ αλλά και πιο συγκεκριμένα στο εδώ και τώρα.
Δεν εχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Οι συναυλίες απέτυχαν και πρεπει να σταματήσουν όσο είναι καιρός γιατί δεν ωφελούν σε τίποτα. Ηταν μια πολύ κακή ιδέα που έχει γίνει επικίνδυνη από πολλές σκοπιές.
Ακουσα τον Πέτρο Τατσόπουλο να λέει ότι με όσα γίνονται ο Νταλάρας κέρδισε υποστηρικτές εκεί που δεν το φανταζόταν. Σέβομαι την άποψη, άλλωστε σ'αυτό τον μπερδεμένο καιρό όλα συμβαίνουν. Δεν συμφωνώ όμως οτι αυτό ήταν που κυρίως συνέβη.
Εγω για την ακρίβεια ανήκω ακριβώς στην αντίθετη κατηγορία. Ποτέ μου δεν ήμουν αντινταλαρικός. Κάθε άλλο. Ειμαι από αυτούς που μεγάλωσαν κι έμαθαν τα λαικά τραγούδια από τον Νταλάρα και που μια από τις φωνές που με έκαναν να γίνω τραγουδιστής και μουσικός ήταν και η δική του. Τωρα είμαι απ'αυτούς που δεν καταλαβαίνουν καθόλου για ποιό λόγο έκανε όλο αυτό, για ποιό σκοπό διοργανώθηκαν "συναυλίες αλληλεγγύης" που προπαγανδίστηκαν με περασματα από τα κανάλια όπου ο Γ.Νταλάρας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ξαναβάζει στον απλό κόσμο το δίλημμα "μνημόνιο ή καταστροφή", μιλώντας μάλιστα σαν ένας από εμάς, σαν ένας που νοιάζεται χωρίς αμφιβολία τους απλούς ανθρώπους. Και μαζί έλεγε πως είναι Αριστερός αλλά μιλώντας εναντίον της Αριστεράς που δεν κταλαβαίνει, που παρέδωσε τα όπλα στη Βάρκιζα κλπ . Εγω δεν ξέρω κανέναν Αριστερό που να δέχεται το "μνημόνιο ή καταστροφή" κι ακόμη περισσότερο που να μην καλεί σε αντίσταση.
Μετα από αυτα ανέβαινε στη σκηνή να τραγουδήσει. Ειλικρινα δεν ξερω τι περίμεναν να συμβεί, εκτός απο αυτό που συμβαίνει.
Ακούω να χειροκροτούν τον Γ.Νταλάρα για το ότι δεν εκανε βήμα πίσω παρά τις αποδοκιμασίες κι ότι έδειξε οτι έχει ψυχή. Δεν αμφιβάλλω. Ομως όταν κανεις ένα τόσο φανερό λάθος νομίζω πως το πιο γενναίο που μπορείς να κάνεις, είναι να αναγνωρίσεις ταπεινά το λάθος σου και να κάνεις πίσω.
Θα επαναλάβω όσα έγραψα λίγες μέρες πριν στο εδώ και τωρα, λέγοντας μόνο πως από τότε όχι μόνο δεν μαλάκωσαν οι αντιδράσεις αλλά από ότι φαίνεται δυναμώνουν.

"Ζουμε σε συνθηκες εξαθλίωσης των λαικών ανθρώπων και των μαζών και σε συνθηκες ξεκάθαρης εκτροπής από τη Δημοκρατία, πραγμα που εξοργίζει. Νομίζω οτι αυτό δεν εχει το ίδιο βαρος για όλους και μάλλον είναι δύσκολο να το καταλάβουν όλοι το ίδιο καλα. Αλλη η σημασία του για έναν εξαθλιωμένο άνεργο και άλλη για κάποιον που ό,τι κι αν γίνει ποτε δε θα αντιμετωπίσει προβλημα επιβίωσης.
Δε μου άρεσε καθόλου το θεαμα ρωμαικής αρενας που είδαμε στο Ιλιον όπου το πραγμα ξεφυγε από τον πολιτικο χαρακτηρα του και ειχε από ένα σημειο και μετά αποχρώσεις ακροδεξιές κι επικίνδυνες.
Ομως αυτό που θα ήθελα εγω και οι περισσότεροι από ένα λαικό καλλιτέχνη με τόσο μεγάλο κομματι πολιτικού τραγουδιού, θα ήταν να σταθει στην πλευρά του λαού που παλευει εναντια στη βαρβαρότητα του μνημονιου και του καπιταλισμου σ' αυτη την εξελιξη του, και να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια για να δώσουν κουράγιο για τη συνεχεια. Οι συναυλίες αυτες δεν εχουν καθόλου τετοιο χαρακτήρα κι αυτο ειναι κατι που δεν εκτιμηθηκε σωστά.
Αφου δεν μπορούσε να γίνει αυτό θα 'ηταν προτιμωτερο να μη γινουν αυτες οι συναυλιες με ελεύθερη μαλιστα είσοδο και με δηλώσεις του τύπου "Μνημόνιο Η καταστροφή" που είναι πραγματικά κόκκινο πανί για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, και που μετατόπισαν αντικειμενικά το κέντρο βάρους  από το καλλιτεχνικό στο πολιτικό. Μπορεί για ένα μεγάλο τραγουδιστή το κέντρο του κόσμου να είναι η τέχνη του και το τραγούδι, όμως σε μια έντονα πολιτική εποχή σαν αυτή που ζούμε αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση.
Η αγάπη και η αποδοχή ενος καλλιτέχνη έχει από οτι φαίνεται κι αυτη το όριό της. Η γραμμη μπαίνει εκεί που ο λαός νοιώθει πως απειλείται η ίδια του η ύπαρξη.Τότε σίγουρα αντιδράει ακόμη και με λάθος τρόπο. Δεν μπορεί αυτό να μη λαμβανεται υπ'όψη.
Κατα τη γνωμη μου αυτες οι συναυλίες πρεπει να σταματήσουν. Δεν εξυπηρετουν κανενα σκοπό και κανεναν από όσους συμμετέχουν ή τις παρακολουθούν.
 Δεν βοηθανε καθόλου την εικόνα του Γ.Νταλαρα που μετά από 45 χρόνια σπουδαίας καρριέρας μπαίνει ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρα μιας τρομερά σκληρής αντιπαράθεσης στην οποία δεν καταλαβαίνω γιατί επιλέγει να γίνεται το κεντρο. Δεν προσφέρουν τίποτα ούτε στην εικόνα της Αννας Νταλαρα, δε βοηθανε ούτε τον κόσμο που αντι για συναυλία παρακολουθεί έκπληκτος και σοκαρισμένος σκηνες αρένας, δεν εξυπηρετουν ουτε καν τους μουσικούς η τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και που δεχονται κι αυτοι επίθεση, δεν βοηθανε ουτε τα τραγούδια τα ίδια.
 Με τον τρόπο μαλιστα που ειναι οργανωμενες εχουν σοβαρό κινδυνο να γινουν χειρότερα ή να γινουν στόχος αγριας προβοκάτσιας που δεν ξερω τι συνέπειες μπορεί να έχει. Αυτη είναι η δικη μου γνωμη. Μπορεί να κανω λάθος αλλά πρεπει να το σκεφτουν όλοι καλύτερα."

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

"Στη βοή των γκρεμών" η Ελλάδα μετα το PSI-Ψέμα η "βιωσιμότητα"

"Γι' αυτούς, είπαν, ο καπνός της θυσίας, και για μας της φήμης ο καπνός, αμήν"Οδ.Ελύτης


Ας  πουν επιτέλους και καμια αλήθεια.
Ας ομολογήσουν την αποτυχία.
 Ας  πουν χωρίς περιστροφές  οτι αυτό που έχει συμβεί είναι η επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας με αυτούς στο τιμόνι κι ας αφήσουν τους ψευτικους πανηγυρισμούς. Θα μου πείτε γίνονται αυτα τα πράγματα και μάλιστα πριν από κρίσιμες εκλογές; Ε, όχι βέβαια. Ο κανόνας τους παραμένει πάντα το ψέμα και η παραπλάνηση και οχι η αλήθεια.

Η Ελλάδα προχώρησε σε αναδιάρθρωση χρέους με ντροπιαστικούς όρους, που μόνο στο όνομα ήταν εθελοντική και η απόδειξη είναι ότι ενεργοποιήθηκαν και θα πληρωθούν τα CDSs παρα τις αντιθετες εκτιμήσεις που είχε κάνει λίγους μήνες πριν ο κ.Βενιζέλος, λέγοντας οτι η επιλεκτική χρεοκοπία δεν θα τα ενεργοποιήσει . Η παγκόσμια αρχή των κατόχων παραγώγων(ΙSDA) κήρυξε και επίσημα τη χώρα σε χρεοκοπία διαπιστώνοντας πιστωτικό γεγονός.
Mετά από αυτη την εξέλιξη, και παρά τις εκτιμήσεις που τον καιρό του 1ου μνημονίου μας έλεγαν οτι η Ελλάδα θα έβγαινε άμεσα ίσως και το 2011(!) στις αγορές και κατόπιν το ανέβαλαν για λίγο αργότερα στο 2013 ή 2014, η Ελλάδα θα μείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα το λιγότερο 10 χρόνων εκτός αγορών, εξαρτώμενη από τη χρηματοδότηση και φυσικά τους εκβιασμούς της τρόικας και της ΕΕ.
Ακόμη κι αν ο στόχος να φτασει το 2020 το χρέος στο 120% του ΑΕΠ επιτευχθεί-που δεν υπάρχει καμιά περίπτωση με την ύφεση να καλπάζει- η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγεί στις αγορές το 2020 αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει καμία χωρα στην Ευρωζώνη με χρέος 120% που να δανείζεται από τις αγορες σήμερα με λογικά  επιτόκια που να καθιστούν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της βιώσιμη.
Επομένως το χρέος της Ελλάδας, ακόμη κι αν οι διαβεβαιώσεις και οι σχεδιασμοί από θαυμα εκπληρωθούν, δεν γίνεται βιώσιμο. Και το ίδιο ακριβώς πιστεύουν και οι αγορές.
Λεγαμε στο προηγούμενο ποστ οτι οι αγορές μπορεί να είναι ό,τι είναι αλλά δεν μπορούν να πουν ψέμματα για το τι πιστεύουν. Κι αυτό γιατί ό,τι λένε το λένε πληρώνοντας, ποντάροντας και ρισκάροντας. Για παράδειγμα στο ζήτημα των CDSs, παρα την απάντηση του ISDA την περασμενη εβδομαδα που έλεγε οτι δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, είχαμε πει οτι το γεγονός οτι οι τιμες των CDSs παρέμεναν σε πολύ ψηλά επίπεδα έδειχνε τη βεβαιότητα όσων επένδυαν σε αυτά οτι θα πληρωθούν. Πράγμα που έγινε με την ενεργοποίηση τους χθες.
Τωρα την πρωτη κιόλας μερα της ανταλλαγής ομολόγων οι αγορές αποτίμησαν τα νεα κουρεμένα ομολογα σε τιμή πολύ χαμηλότερη(15%-25%) της τιμής έκδοσής τους. Αυτό δε σημαίνει τίποτε λιγότερο από το ότι απλά δεν πείστηκαν καθόλου για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
 Κι αν ρωτατε, τότε γιατί οι πιστωτες δέχτηκαν τη συμφωνία ανταλλαγής -ο κ.Βενιζέλος λέει ψέματα πως αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη τους στην επιτυχία της σταθεροποίησης, βιωσιμότητας και μείωσης του  χρέους-, η απάντηση είναι επίσης απλή. Το έκαναν διότι δεν είχαν άλλη καλύτερη επιλογή, τη στιγμή μάλιστα που η Ελληνική πλευρά τους πρόσφερε για δικούς της λόγους ενα πολύ συμφέρον γι αυτούς ντηλ που δεν ηταν δυνατόν να αρνηθούν.
1.Ενα ικανοποιητικό κουρεμα που θα ηταν πολύ μεγαλύτερο σε περίπτωση πτώχευσης 2. Πέρασμα στο Αγγλικό δίκαιο που ο Ν.Ρουμπινί θεώρησε απίστευτο δώρο, αφού τους εδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με βάση το δικαιο της Αγγλίας σε δικαστήρια του Λουξεμβούργου που ως γνωστό είναι άχαστο παιχνιδι για τους πιστωτές, αλλά και αφαίρεσε από την Ελλάδα το δικαίωμα να μετατρέψει σε δραχμές το χρέος αν επέλεγε να φυγει από το ευρώ.
3. Εγγυήθηκε τη σωτηρία και των Ελληνικών τραπεζών και των διοικήσεών τους με δεκάδες δις κι επομένως θα ήταν παράλογο αυτές να αρνηθούν να συμμετέχουν, ενω με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε άμεσα μια αλυσίδωτή αντίδραση σε περίπτωση δυσκολίας στην ανακεφαλαίωσή τους που θα επηρρέαζε όλο το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα. Στις Ελληνικες τράπεζες μάλιστα  υποσχέθηκε σκανδαλωδώς οτι θα καλυφθούν οι οποιεσδήποτε ζημίες από το PSI από την εξαίρεση τους από τη φορολογία για πολλά (20;) χρόνια!! Τους φορους βεβαια που δεν θα πληρώσουν εκείνες ξερουμε καλά ποιος θα τους φορτωθεί.
4. Πρόσφερε στους πιστωτες, τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους βιομηχάνους και επενδυτές μια χώρα ξεφραγο αμπέλι για να επενδύσουν και να κερδοσκοπήσουν άγρια.
Μόνο ηλίθιος(και μιλάμε βεβαια για τους μεγαλοεπενδυτές τραπεζίτες και funds κι όχι για μικρούς ιδιώτες ή Ταμεια) θα έλεγε όχι σε τέτοια προσφορά. Η για να το πουμε πιο σωστά ίσως και κάποιος που θα μπορούσε να δεί σοφά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα προτιμούσε να ποντάρει σε μια πραγματικά υγιή οικονομία. Τετοια στοιχεία όμως οι καπιταλιστές που ενδιαφέρονται μόνο για το βραχυπρόθεσμο κέρδος δεν έχουν. Εννοείται νομίζω οτι οι κάτοχοι ομολόγων που τα είχαν καλύψει με ασφάλιστρα CDSs δεν είχαν λόγο να συμφωνήσουν αφου θα πληρωνόντουσαν με το παραπάνω.

Για μας τώρα το τοπίο είναι αυτό που ξεραμε, μόνο πολύ χειρότερο. Όπως είπαμε και στην αρχή αυτό που έκαναν εδώ και δυο χρόνια οι "σωτήρες" ήταν να πάρουν όλα τα μέτρα που μπορούσαν για να φορτώσουν τις ευθύνες και τις συνέπειες της χρεοκοπίας που από τότε ήταν υπαρκτή και ορατή στις πλάτες αυτών που δεν 'έφταιγαν. Η άγρια λιτότητα λοιπόν όχι μόνο δε θα εγκαταλειφθεί αλλά θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει, τα έσοδα θα εξακολουθήσουν να μειώνονται και οι στόχοι να αποκλίνουν και να απαιτούν νεα μέτρα κ.ο.κ. Επίσης οι δεσμεύσεις που εχει αναλάβει με το 2ο μνημονιο η Ελλάδα ειναι τέτοιες που μόνο λόγω εκλογών θα αργήσουν ίσως λίγο οι θλιβερές ανακοινωσεις νεων μετρων, απολύσεων, εκποίησης δημόσιας περιουσίας κλπ. Οσο για την "ανάπτυξη" θα είναι ένα ωραίο προεκλογικό δόλωμα, μια Βαβέλ από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις για όσους δεν αντέχουν να αντικρύσουν την αλήθεια και τις ευθύνες τους. Μόνο που κάποτε τα πυροτεχνήματα που πετάνε θα  κάψουν το ίδιο το καπιταλιστικό τους σπίτι.

Μετά από όλα αυτά  η "πολιτική ηγεσία του τόπου", η συγκυβερνηση ΠΑΣΟΚ,ΝΔ αντι να ζητήσει συγνώμη από το λαό για τα ψέματα και την απόλυτη απόκλιση από τους στόχους και την αποτυχία των προβλέψεων σε όλα πανηγυρίζει προκλητικά.
 Κι όπως είδα να γράφει πολύ ωραία στο τουίτερ της η φίλη δημοσιογράφος Β.Σιούτη " Ο Τρικούπης είπε "δυστυχώς" πριν το επτωχεύσαμε, αυτοί εδω έστησαν πανηγυρια"!

Ως πότε θα τους ανεχόμαστε και δολοφόνους και σωτήρες άραγε;


Υ.Γ. Είπαμε χθες οτι αν ενεργοποιηθούν όπως δειχνουν τα CDSs θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Σημερα το είδα να το γράφουν κι άλλοι:
"Βρισκόμαστε σε ένα αχαρτογράφητο πεδίο. Αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος", σχολιάζει από την πλευρά του ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Berenberg Bank.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το PSI ολοκληρώνεται. Ο μεγάλος εκβιασμός αρχίζει


H προθεσμία για την "εθελοντική" συμμετοχή στο PSI έληξε στις 10μμ κι αυτη την ώρα τα κομπιουτεράκια της ΤτΕ μετράνε και καταγράφουν τα αποτελέσματα. Οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν σε ελληνικα και ξενα γραφεία και πρακτορεία και μιλάνε για μεγάλη "επιτυχία" αφου η συμμετοχή κινείται γυρω από το 85% ίσως και περισσότερο.
Αυτό που παντως θεωρήθηκε ως τωρα σίγουρο από τις αγορές είναι η ενεργοποιηση των CACs (υποχρεωτική συμμετοχή των υπολοίπων) κατι που πιθανώτατα θα υποχρέωνε σε ενεργοποίηση και πληρωμή cds's. Θα τα δουμε όμως όλα αυτα αυριο στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τις 8 το πρωί.
Φυσικά όλη την ημερα θα έχουμε κρεσέντο πανηγυρισμών ειδικα από τον κ.Βενιζέλο που θα μας ζαλίσει όσο ποτε άλλοτε για τη μοναδική και ανεπανάληπτη επιτυχία του για ευνόητους λόγους. Θα παλέψει με καταιγιστική πολυλογία και φθηνα κόλπα αριθμητικής Δημοτικού σχολείου να μας πείσει ότι του αξίζει βεβαια μια θέση στο πάνθεον των εθναρχών, σωτήρων και  ευεργετών. Δε θέλω ουτε να το σκέφτομαι.  Ποιος τον ακούει, θα φροντίσω να λείπω αύριο....
Επι της ουσίας, επειδη θα μιλήσουν για χωρίς προηγούμενο συμφωνία, η "επιτυχία" είναι σε ότι μας αφορα, το γδάρσιμο χωρίς προηγούμενο του λαού, η εξαφάνιση τωρινών και μελλοντικών μισθών και συντάξεων, και  επομένως η καταστροφή της εσωτερικής αγοράς που εγγυάται με μαθηματική ακρίβεια τη μείωση των εσόδων και την παραπέρα ύφεση, όπως επισης και η παραχώρηση Δημόσιας περιουσίας που έχει υπογράψει η κυβερνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Βεβαια τα παραπάνω μόνο προαπαιτούμενα για τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι που ήταν αρχικά και το ζητούμενο. Γι αυτα όμως θα πανηγυρίζει αύριο ο κ.Βενιζέλος απευθυνόμενος σε εξαθλιωμενους και σε ενα λαό που χάνει μερα με τη μερα το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

 Παντως αν τελικά ενεργοποιηθούν τα CDSs θα βρεθούμε σε αχαρτογράφητη περιοχή.
Η ωρα της αλήθειας θα αρχισει από Δευτερα, μαζί και με τα νεα πακετα μέτρων που θα  σχεδιαζονται και θα προωθούνται με τα κατάλληλα βεβαια ντεκορ και περιτυλίγματα μιας και μαλλον μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

Για όσους τωρα νομιζουν πως μετα το τέλος του PSI  μπαίνουμε σε πιο ήρεμα νερά αρκεί η δήλωση του έλληνα αναλυτη της BofA Μerrill Lynch κ.Θάνου Βαμβακίδη που είπε:
"Ακόμη κι αν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI+, γρήγορα οι αγορές θα αρχίσουν πάλι να ανησυχούν για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα" Ο δημοκράτης αναλυτής χαρακτηρίζει "τρομακτικές" τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο της Αριστεράς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι θα ακολουθήσει.
Το PSI λοιπόν ολοκληρώνεται. Ο μεγάλος εκβιασμός αρχίζει.
"Δεν φτάνει μόνο το μυαλό σου,
δε φτάνει μόνο το κορμί σου.
Το πιο σπουδαίο είν' η ψυχή σου, δικέ μου.
Έχει τους νόμους τους αυτή η ιστορία..."

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Οι πατάτες της οργής και το θολό μυαλό μας


Ερριξα μια ματια στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ν.Δράμας: ΠΑΣΟΚ:41,5%, ΝΔ 41,5% ΛΑΟΣ 6,5% ήτοι 90% για τους τρεις του μαύρου μετώπου! Εκπληκτικό λοιπόν να ρωτάνε που ήταν το ΚΚΕ που του έδωσαν 3,5%!


Πατάτες φθηνές, πατάτες γι' αχνί, πατάτες τηγανητες, πατάτες Νευροκοπίου, πατάτες στο σακί, πάρτε κυρίες μου πατάτες που έλεγε κι ο Χαρης μια φορά κι έναν καιρό. Ολη η ζωή μας πατατοέρχεται και πατατοδέρνει και εκεί πού όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβια, ξαφνικά ένα φως εμφανίζεται και είναι τί άλλο; Πατάτες.
Ξαφνικά, νοιώθω γυμνός που νοιάζεται μόνο για τις πατάτες, αλλά μαζί ελαφρύς σαν πούπουλο. Σαν να μην υπάρχει πια κανένα χαράτσι, σαν να εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας οι άνεργοι, σαν να πήρε μπρός η στραπατσαρισμένη μηχανή της οικονομίας από τη στιγμή που έλαμψε η λαμπερή πατατοακτίνα. Μόνο που ηταν λίγο πιο λαμπερή από το κανονικό λόγω...λίγδας. Ο φακός ζουμάρει, όλα τα άλλα όπως το σιχαμερό μνημόνιο μπαίνει μεσα σε σύννεφο και το πρόβλημα γίνεται ενα και μόνο. Προμήθεια φθηνής πατάτας. Κι αυτό μοιάζει να λύνεται εδώ και τώρα!  Ηταν τελικά τόσο απλό!


Θα μου πείτε εντάξει καταλάβαμε, θέλεις να βάλεις πλάτη στο ΚΚΕ που έκανε πατάτα και "στήθηκε κόντρα" ή τέλος πάντων μπορεί να μη στηθηκε τελείως κόντρα αλλά ότι δεν του άρεσε δεν του άρεσε. Ομως οχι, δε νοιώθω την ανάγκη να βάλω πλάτη στο ΚΚΕ και μάλλον κι εκείνο δεν έχει την ανάγκη μου. Αυτό που νοιώθω και βλέπω σιγά σιγά μεσα από τις πατατοσκιές είναι μια πονηρή προσπάθεια των στριμωγμένων μνημονιακών κομμάτων να ξεφύγουν από τη γωνία πριν τις εκλογές και να θολώσουν όσο μπορούν τα νερά. Ε, αν τους κάτσει να τη βγουν κι από Αριστερά στο ΚΚΕ με τη βοήθεια πολλών και διαφόρων, ή και να μπερδεψουν και τα πράγματα σε ότι αφορά το τί είναι λύση και τι πατάτες  ακόμη καλύτερα. Δόξα τω Θεώ τυφλοί υπάρχουν. 
Να λοιπόν τι δε μ'αρέσει και με βαζει σε σκέψεις. 
1. Ξεκινάω από το όνομα:Κινημα της πατάτας! Από που  ήρθε αυτό; Ποιος το βάφτισε κίνημα όλο αυτό. Και εν πάσει περιπτώσει σε τι μοιάζει με κίνημα και βαφτίζεται έτσι σε μια στιγμή μάλιστα που όλοι, ακόμη κι αν δεν ξέρουν τι ακριβώς εννοούν, συζητούν για την ανάγκη κάποιου μαζικού κινήματος που -ας μιλήσουμε εντελώς απλοικά-να συσπειρώνει γύρω από έναν κοινό στοχο τους πολλούς. Για να μην λέω πολλά πάω παρακάτω.
Μου ήρθε το πρωί αυτό το μέιλ:

"Σάββατο 17 Μαρτίου 2012
Καταργούμε τους μεσάζοντες στον Βύρωνα
Καθορίστηκαν οι τιμές και στα τρία ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχαμε αναγγείλει χθες και θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες του Βύρωνα χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης πιστοποιημένο, σε συσκευασία των 5 λίτρων στη τιμή των 13,5 ευρώ.
Δηλαδή 2,7 ευρώ το λίτρο.

Πορτοκάλια Μέρλιν Αργολίδας Α´ποιότητας
στη τιμή των ο,35 ευρώ το κιλό.

Φασόλια βανίλιες Φενεού Κορινθίας (πιστοποιημένη γεωγραφική περιοχή) στη τιμή των 2,8 ευρώ τοκιλό.







Ανάλογα με τις παραγγελίες θα διατεθούν και :
Φάβα Φενεού Κορινθίας
 στη τιμή των 2,8 ευρώ το κιλό."! Αυτό λοιπόν...


Μοιάζει αλήθεια το παραπάνω σε κάτι με κίνημα κατάργησης των μεσαζόντων;
Μήπως πραγματικά τελικά αυτό το "Καταργούμε τους μεσάζοντες" μοιάζει με διαφημιστικό σλόγκαν σουπερ μάρκετ και καθόλου μα καθόλου με στόχο που έχει κάποιο σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο; Μήπως βγάζει μια ενοχλητική οσμη υποτίμησης ένός τρομερά σοβαρού και κρίσιμου προβλήματος όπως η σίτιση ενός λαόυ; Ενός προβλήματος που μόνο αν είσαι συστημικός και δεξιός ή απλά στραβός, δε βλέπεις πως είναι βαθιά πολιτικό και μόνο  πολιτικά μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Τέλος πάντων, παμε ακόμη πιο κάτω

 2.Ακούμε από την τηλεόραση για την ταχύτατη εξάπλωση του κινήματος της πατάτας σε πολλούς Δημους και της Αττικής. Να όμως τι βλέπουμε ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά

Οι δήμαρχοι που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στο κίνημα αμέσως ηταν ο ο δήμαρχος Αμαρουσίου  Γιώργος Πατούλης(ΝΔ),ο Ν.Χαρδαλιάς του Βυρωνα(ΝΔ), Ν.Χιωτάκης-Κηφησιά(ΝΔ), Αθ.Ζούτσος-Παλλήνη(ΝΔ) Β. Βαλασόπουλος-Ηλιούπολης(ΠΑΣΟΚ) ενώ  στο Δημο Αργυρούπολης Ελληνικού ειχαμε το εξής τρομερό. Γελοία επίθεση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Γ.Κωνσταντατου με άρθρο με τίτλο ¨Ντροπή σου κ.Κορτζίδη!" για το ότι αυτόε πρωτος έφερε πατάτες στο Δημο Αργυρούπολης Ελληνικού ενω ο δήμαρχος Κορτζίδης ακολούθησε μετα από 2-3 μέρες! (Αρα το συμπέρασμα θα πρέπει να είναι οτι το ΠΑΣΟΚ και οι άνθρωποί του νοιάζονται πραγματικά για το λαό σε αντίθεση με τον Αριστερό δήμαρχο Κορτζίδη. Να τρελαθω τώρα ή αργότερα;)
Όλοι οι παραπάνω ήρθαν σε επαφή με τους  πατατοπαραγωγούς Νευροκοπίου.
Το γενικότερο συμπέρασμα μετά από όλα αυτά θα πρέπει να είναι οτι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που καμιά διάθεση δεν έδειξαν να τα βάλουν με τους μεσάζοντες εδω και 40 χρόνια -κάθε άλλο μ'αλιστα- ξαφνικά λύνουν το θέμα εδώ και τώρα σε χρόνο μηδέν!
Και εντελώς συμπτωματικά φυσικά το "λύνουν" πριν τις εκλογές!
Ενας ένας οι δημαρχοί τους αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τη μαυρίλα από τα κόμματά τους και να δώσουν "αποδείξεις" για το ενδιαφερον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το λαό. Από αυριο οι εκπρόσωποι τους όπως ο κ. Πατούλης της ΝΔ θα αλωνίζουν στο σαλόνι μας μεσω TV μια ως δήμαρχοι μια ως εκπρόσωποι των κομματων τους. Ενω από την άλλη με τη βοήθεια των ΜΜΕ το ΚΚΕ βγαίνει ρόμπα επειδή τόλμησε να πεί πως δεν είναι δυνατόν όλο αυτό να ονομαζεται λύση και να προτείνει ένα ολοκληρωμενο σχέδιο(δείτε εδώ) βάζοντας και πολιτικό στόχο αλλά και πρόσημο στο όλο θέμα όπως έπρεπε. Δηλαδή ανακεφαλαιώνοντας το συμπέρασμα που γλιστράει σαν καπνός κάτω απ' την πόρτα μετά από αυτά, είναι οτι το ΚΚΕ δεν θέλει να βρεί ο λαός φθηνά προιόντα και είναι με τους μεσάζοντες ενω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους καταργούν εδώ και τώρα!!!
Ελεος! Πόσο βλάκες πρεπει να είμαστε για να το φάμε; Πιθανόν αρκετά...

3. Ακουσα κάποιους 2 διαφορετικούς αγρότες από το Νευροκόπι(2 διαφορετικές μέρες σε 2 διαφορετικές εκπομπές που όμως είπαν το ίδιο ακριβώς) να ρωτάνε που ήταν το ΚΚΕ όταν τους έπαιρναν οι μεσάζοντες τις πατάτες φθηνά και εκνευρίστηκα πραγματικά. Οποιος λίγο παρακολουθεί ξέρει τι υποδοχη είχαν όλα αυτα τα χρόνια οι απόψεις της Αριστεράς ειδικά σε αυτα τα μέρη και πόσο δύσκολο ήταν(και είναι ακόμη) να παρέμβουν αυτοί που μιλούσαν με λόγια που δεν αρέσουν ζητώντας από το λαό να παλέψει. Το ερώτημα βέβαια είναι που ήταν αυτοί, που αυτοκτονούσαν ψηφίζοντας και απέχοντας από την πάλη για τα προβλήματά τους κι όχι που ήταν το ΚΚΕ ή όποιος άλλος τους μιλούσε για τους μεσάζοντες, την ΚΑΠ της ΕΕ κλπ.
Ερριξα μια ματια στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ν.Δράμας: ΠΑΣΟΚ:41,5%, ΝΔ 41,5% ΛΑΟΣ 6,5% ήτοι 90% για τους τρεις του μαύρου μετώπου! Εκπληκτικό λοιπόν να ρωτάνε που ήταν το ΚΚΕ που του έδωσαν 3,5%! Φαντάζομαι ανάλογα δυνατοί θα είναι και οι κομματικοί μηχανισμοί των 2 κομματων ειδικά της ΝΔ αφου το ΠΑΣΟΚ ξεψυχάει παντού. Λογικό να υποθέσουμε πως  και η πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό θα είναι το ίδιο ισχυρή και χρήσιμη γι αυτούς.
 Αν τώρα βάλετε στο ίδιο δωμάτιο τα 1, 2 και 3 θα εχετε ίσως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πολλοί νομίζουν οτι το σύστημα μέσα σε μια τέτοια δυσκολη γι αυτό στιγμή κάθεται με σταυρωμενα χέρια και δεν ψάχνει για λύσεις. Νομίζουν οτι τα όπλα του, που είναι βασικά το γεγονός ότι έχει το κράτος στα χερια του, τα καταθέτει έντιμα και δεν τα χρησιμοποιεί θυσιάζοντάς τα στο βωμό του fairplay. Οτι θα σκυψουν το κεφάλι και θα δεχτούν το κατηγορητήριο του λαού και της Αριστεράς για τα εγκλήματά τους και  κατοπιν θα πάνε στις εκλογές για να χάσουν...

Δεν είναι έτσι φυσικά. Το σύστημα αξιοποιεί χωρίς αμφιβολία όλες τις δυνατότητες που εχει και ειδικά τωρα, σε συνεργασία και με τους έλληνες και ξένους συνεταίρους στη σφαγή. επεξεργάζεται κάθε πληροφορία, εμπειρία από άλλες χώρες και ό,τι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να καταφέρει να αποκοιμίσει, να διαιρέσει, να αποπροσανατολίσει και τελικά να επιβληθεί. Και φυσικά και μόνο η ταυτιση απόψεων τηλεοπτικών αστέρων αντιδραστικών ΜΜΕ και η στήριξη από αυτούς "λύσεων" όπως αυτή, με ταυτόχρονη επίθεση σε ένα κομμουνιστικό κόμμα θα έπρεπε απόμόνη της να κινεί υποψίες.

Τελειώνοντας να πω πως διάβασα σήμερα στην στην ΑΥΓΗ-την οποία δεν βλέπω καθόλου με αντιπαλότητα- τη θεση του ΣΥΝ ότι το λεγόμενο κίνημα της πατάτας ειναι  "λαμπρό δείγμα αυτοοργάνωσης". Πρόκειται για μια πολύ λάθος θέση και θα το δούν. Και για τα όσα είπα πιο πάνω αλλά και γιατί όλη αυτή η εικόνα  φορτηγων που αδειάζουν σακιά πατάτας και ανθρώπων που σπρώχνονται για να τα πάρουν, τα φορτώνουν στην πλάτη και φεύγουν κάνοντας το σταυρό τους δεν μπορεί να ειναι αυτό που ονειρεύομαστε για μια νέα σύγχρονη κοινωνία ανθρώπων.


ΥΓ:(Παρεμπιμπτόντως και περιέργως ανάλογη θέση με αυτήν  του ΚΚΕ έίχαν και οι κινήσεις ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ αλλά ποιος νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες)

ShareThis