Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Δίκαια κι ανθρώπινα





Το 337 πόσες φορές μεγαλύτερο είναι από το 9;
Περίπου 40 φορές θα πει κανείς.
Η αλήθεια είναι πως είναι 4000  χιλιάδες φορές μεγαλύτερο(!) αν πάμε στις πραγματικές λεπτομέρειες.

Τους αριθμούς αυτούς τους είδαμε στον ΑΝΤ1.
Πρόκειται για έρευνα που έκανε το Γερμανικό Ίδρυμα Οικονομικων Ερευνών και που λέει πως η φορολογία αυξήθηκε κατά 337% για τους φτωχούς και μόνο κατά 9% για τους πλούσιους!

Αν τώρα σκεφτεί κανείς το γνωστό δεδομένο της ΜΚΟ Oxfam που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2016 το 1% των πλουσίων θα κατέχει πλούτο ίδιο(ή και μεγαλύτερο...) από το υπόλοιπο 99% των μεσαίων και φτωχών εισοδηματων, μπορεί να κάνει τον πολλαπλασιασμό και να δεί πόσες φορές μεγαλύτερη είναι η φορολόγηση ενός φτωχού, ενός μικρού εισοδήματος από το εισόδημα ενός κροίσου.

Βέβαια όλοι αυτοί που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αποφεύγουν να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα και να μιλήσουν με απαίσιες ...ξύλινες λέξεις  και να πουν πως βγάζει μάτι ότι πρόκειται για σκληρή ταξική πολιτική και ωμή άσκηση απάνθρωπης ταξικής εξουσίας των πλουσίων εναντίον των φτωχών.

Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου την εξουσία την κατέχει το πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ότι ζούμε σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο άδικος και απάνθρωπος παρά τα ωραία ποιήματα "ο κόσμος αλλάζει η Ευρώπη αλλάζει", και οτι αυτή η εξουσία ασκείται εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας των φτωχών ανθρώπων του λαού που πληρώνει με κάθε τρόπο τα χρέη και τους λογαριασμούς των πλουσίων.

Με λίγα λόγια ότι αυτό που ζούμε καμιά σχέση δεν έχει με ό,τι ονομάζεται δημοκρατία. Ειναι μια ωμή ταξική δικτατορία του κεφαλαίου.

Ακούσαμε στην πρωινή εκπομπή του Αnt1 οτι τα πιο πάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στην κ.Μερκελ από τον Πρωθυπουργό.
Η αλήθεια όμως είναι ότι στα σωματεία, όπου το ΠΑΜΕ καταθέτει αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40000(δηλαδή 2 μισθούς περίπου 1500Ε μικτά επομένως περιπου 1250 καθαρά συν 13ο και 14ο) οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παρατρεχάμενοί τους "αριστεροί" της συμφοράς, ωρύονται ότι πρόκειται για εξωπραγματικό, μαξιμαλιστικό αίτημα που διασύρει το κίνημα και τα συνδικάτα! Το ίδιο είπε και ο κ.Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για "τρελά πράγματα".
Αυτό όμως που λεει και διεκδικεί το ΠΑΜΕ είναι απλά, ότι δεν είναι είναι δυνατόν να βάζουμε τους εργαζόμενους που έχει ...διασυρθεί κυριολκτικά η ζωή τους να δέχονται ότι οι εφοπλιστές δεν θα πληρώνουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ για φορολογία πετρελαίου στα τάνκερ τους, ενώ το κενό που προκύπτει από το φοροδωράκι θα το πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες και τα παγωμένα σπίτια της λαικής οικογένειας που ματώνει για να αγοράσει λίγα λίτρα πετρέλαιο για το χειμώνα.

Όταν λοιπόν οι αριθμοί βγάζουν μάτι, καλό είναι να δίνουμε και τη σωστή τους μετάφραση.

Οπότε ας ξαναγυρίσουμε στην αρχή.
Πόσες φορές μεγαλύτερο είναι το 337(επί 100 φορές...) από το 9;
Πόσο δίκαιο είναι το δήθεν "μοίρασμα" των φορολογικών βαρών;
Πόσο "ανθρώπινος" είναι ο καπιταλισμός;

Πρόκειται μήπως απλά για ...λάθος που "πρέπει να το δούμε" ή πρόκειται για καθαρό μήνυμα ότι αυτός ο όμορφος καπιταλιστικός κόσμος πρέπει να ανατραπεί;

ΥΓ: Πριν λίγες μέρες σε καποιο πάνελ, όταν ο Ν.Σοφιανός μίλησε για τις 59 φοροαπαλλαγές σκάνδαλο των εφοπλιστών, ο τ.υπουργός Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης φώναξε:"...109 πρέπει να έχουν..." !!! Ετσι για να καταλαβαίνουμε τι ρόλο παίζει αυτό που λέμε "πολιτικό προσωπικό της εξουσίας"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,
έψαξα το θέμα για τις νόμιμες φορολογικές πατέντες της starbucks και της apple. Μέσα σε 12 χρόνια η πρώτη στην αγγλία πλήρωσε 8 εκατ. φόρους σε εισπράξεις (όχι κέρδη) 3 δις. Κάπου 0.02% το χρόνο. το κόλπο απλό, η εταιρεία "δεν έχει" κέρδος αφού μια θυγατρική της στην Ολλανδία έχει τα πνευματικά δικαιώματα των συνταγών καφέδων της. Στην Ολλανδία εισπράξεις από πνευματικά δικαιώματα δεν φορολογούνται.

Η δεύτερη γλύτωσε μόνο το 2011 7 δις δολλάρια φόρους σε ΗΠΑ μέσω δικής της φορολογικής πατέντας. πάντα νόμιμα μέσα στην ΕΕ.
η ανάρτηση μου εδώ
http://topronomiotouftwxou.wordpress.com

ΑΧΠ

Γιώργος Σαρρής είπε...

Πολύ καλό! Αετοί, αλλά με τα φτερά του συστήματος που όλοι "λατρεύουν" πλην Λακεδαιμονίων

ShareThis