Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Περί "λιγότερου κράτους"

Όπως σε όλες τις προηγούμενες φάσεις των διαπραγματεύσεων με τους "εταίρους", ακούμε και αυτή τη φορά το ίδιο περίπου ρεπερτόριο.

Κεντρικό σημείο της γνωστής προπαγάνδας είναι και τα περί "λιγότερου κράτους"
Αυτοί που τα λένε αυτά βέβαια κρύβουν τις πιο βασικές αλήθειες.

Το πρώτο που κρύβουν είναι το γεγονός πως πίσω από το λεγόμενο "λιγότερο κράτος", κρύβονται φυσικά απολύσεις εργαζόμενων και κατεστραμμένες ζωές.

Το βασικό και ουσιαστικό που κρύβεται όμως είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας του κράτους.

Κράτος είναι εκείνος ο μηχανισμός που καταναγκάζει το λαό να δεχτεί τις επιλογές της τάξης που έχει την εξουσία, στην περίπτωσή μας της αστικής τάξης.
Είναι δηλαδή μια μηχανή καταναγκαστικής επιβολής της εξουσίας και όχι ένα σύνολο εργαζόμενων στο Δημόσιο όπως π.χ. γιατροί ή δάσκαλοι.

Είναι φανερό ότι  όσο πιο σκληρές είναι οι πολιτικές που έχει ανάγκη να εφαρμόσει η εξουσία εναντίον του λαού για να εξασφαλίσει τη θεση της, τόσο πιο ισχυρή πρέπει να είναι και η μηχανή καταναγκασμού.

Μπορεί βέβαια να φανταστεί κανεις πως χωρίς πανίσχυρο κράτος που να τσακίζει την αντίσταση του λαού με κάθε τρόπο, ο λαός δεν θα είχε κανένα λόγο να δεχτεί πολιτικές που καταστρέφουν και λεηλατούν τη ζωή του.
Χωρίς τη μηχανή καταναγκασμού που λέγεται κράτος ο λαός φυσικά δεν θα υπάκουγε.

Η αλήθεια ειναι λοιπόν ότι η μεγαλοαστική τάξη αυτή την περίοδο για να σώσει την οικονομια της, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, και να περάσει το λογαριασμό στις πλάτες του λαού, έχει ανάγκη από πανίσχυρο κράτος.
Παρά τα όσα ψέματα λένε λοιπόν οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, βαδίζει σε όλο και μεγαλύτερη ισχυροποίηση  του κράτους.

Τα περί λιγότερου κράτους λοιπόν είναι φούμαρα και σύννεφα καπνού για να κρυφτούν οι επιλογές παραπέρα λεηλασίας της ζωής του λαού.
Η μορφή που θα έχουν οι δομές που έχει ανάγκη το ισχυροποιημένο κράτος και το ποιες από αυτές θα έχουν δημόσιο και ποιες ιδιωτικό χαρακτήρα, όπως και πολλά άλλα ζητήματα, είναι λεπτομέρειες που θα ρυθμιστούν.

Σημασία έχει να επιβληθεί με τη βία, που είναι διαφόρων ειδών, η θέληση της κυρίαρχης τάξης στις άλλες καταπιεζόμενες τάξεις και στρώματα της κοινωνίας.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πανίσχυρο κράτος.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Σήμερα μάλιστα που είναι η μαύρη επέτειος της χούντας του '67 καλό είναι είναι να σκεφτεί κανείς τι σημαινει "πανίσχυρο κράτος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis